O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OČKOVÁNÍ A VY – BOJÍTE SE? PDF Tisk E-mail
Neděle, 08 září 2019
Výsledek obrázku pro očkováníJe málo lidí, co ještě neměli chřipku. A tak určitě víte, že je to setsakra závažná infekce, která u nás každoročně způsobí onemocnění statisíců, a taky to, že i stovky z nich nákaze každý rok podlehnou. Nejdůležitější metodou prevence chřipky a jejích případných závažných komplikací je očkování, jehož účinnost byla opakovaně prokázána. I pro letošní sezónu 2019/2020 je připraveno očkování kvalitní čtyřvalentní vakcínou.

 

 

Obecná indikace očkování:

Očkování je určené pro osoby, u kterých je žádoucí snížit pravděpodobnost chřipkové infekce s možnými přidruženými komplikacemi.

 

Vakcinace se zvláště doporučuje osobám s chronickým onemocněním, u nichž onemocnění chřipkou obvykle vede ke zhoršení jejich základního onemocnění, a osobám, u nichž existuje vysoké riziko výskytu komplikací po onemocnění chřipkou. Na základě odborných analýz je v Evropě rutinní každoroční očkování proti chřipce opodstatněné u těchto dvou skupin populace:

 

1. starší osoby – obvykle je do této skupiny řazena věková skupina osob ve věku 65 let a více,

2. osoby s chronickým farmakologicky řešeným stavem, zahrnujícím následující relativně široké kategorie nemocí:

  • chronická onemocnění dýchacího systému,
  • chronická onemocnění srdce a cév,
  • chronická onemocnění ledvin a jater,
  • chronická metabolická onemocnění včetně diabetu,
  • osoby s  nedostatečností imunitního systému (vrozenou nebo získanou),
  • osoby s poruchou funkce průdušek a plic (tj. včetně poruch respiračních funkcí po poranění mozku, míchy, v důsledku křečových stavů nebo dalších neurologických či svalových poruch).

Ve většině výše uvedených případů je očkování včetně očkovací látky hrazeno z prostředků zdravotního pojištění na základě znění zákona č. 48/1997 Sb., v platném znění.

 

 

Výsledek obrázku pro očkování
  

 

Vakcinace proti chřipce je dále doporučována:

1. těhotným ženám v kterékoliv fázi těhotenství a ženám, které plánují těhotenství během chřipkové sezóny,

2. osobám, které zvyšují možnost nákazy rizikových skupin uvedených v předchozím odstavci. Patří mezi ně zejména:

  • osoby, které o rizikové osoby pečují (zdravotníci a sociální pracovníci),
  • osoby, které žijí s rizikovými osobami v domácnosti,
  • osoby, které jsou v kontaktu s rizikovými osobami (zaměstnanci pošt, obchodů, služeb, pracovníci ve školství, dopravě,...)
 

Čtyřvalentní (tetravalentní) vakcína poskytuje širší ochranu vůči cirkulujícím virům chřipky. Až do doby kompletního globálního přechodu z trivalentní na tetravalentní vakcínu je samozřejmě možné i nadále používat trivalentní vakcínu proti chřipce, ovšem s vědomím možné nižší účinnosti této vakcíny v sezóně s kocirkulací obou virových linií, neboť trivalentní vakcína nemůže zajistit ochranu vůči oběma liniím chřipky typu B.

 

Pevně věřím,

že i vy se včas necháte

před nástupem chřipkové sezóny proti ní očkovat.

Nebo máte nějaký vážný důvod, proč tomu nevěřit?

 

d@niela

 

 

Komentáře (9)add feed
... : mia I
když byla nejmladší dcera malá, měla jít do Prahy na operaci. Abych předešla tomu, že ji před operací nakazím třeba virózou, dala jsem se očkovat něčím, co bylo tenkrát doporučovaný. Dostala jsem silnou hnisavou anginu, od té doby se těhle očkovacích látek bojím. Ve špitálu jsem před třemi lety ležela s paní, která po očkování po chřipce dostala dvakrát po sobě zápal plic.
září 09, 2019 07:45
... : mamča
Očkování, např. proti tetanu, nezanedbávám. Ale proti chřipce se očkovat nedám. Radši se budu v době epidemie chřipky vyhýbat místům s větší koncentrací lidí a sama dbát na vlastní obranyschopnost. Právě jsem o víkendu vyrobila několik litrů bezinkového likéru. Říkáme mu Preventan.
září 09, 2019 08:02
... : *deeres*
Jako preventan používám rakytníkový sirup a smrkový med. V životě jsem neměla anginu a mrcha viróza se mně také většinou také raději vyhne. Jak cítím, že mne zákeřný virus napadl, naleju se horkým čajem se svým preventanem a jdu se z toho vyspat. Pokud je bacil obzvláště úporný, a to málokdy, tak slupnu jeden - dva acylpyriny a nemá šanci.
Na očkování věřím, nikdy bych nezanedbala třeba tetanus, nebo očkování proti klášťové encefalitidě
Očkování proti chřipce, která má mnoho kmenů, které se zákeřně proměňují a výrobci vakcín nestíhají, si myslím, že je blbost. Který kmen chřipky je zrovna současný rok v módě, to výropbci vakcín pouze odhadují, na základě ceklosvětového sledování vývoje virů chřipky. Za mne teda očkování ne!
září 09, 2019 08:33
... : kyttka
Asi jako mamča, tetanus ano, navíc očkování proti žloutence A a B. Proti chřipce ne, nepatřím do rizikových skupin a věřím na vitamíny a vlažné celoroční sprchy. Když už začnu smrkat, tak na tři dny zalezu s dobrou knížkou do postele a práce ať mi vleze na záda.
září 09, 2019 08:40
... : JanaJ.
Jsem na tom jako mamča a deeres, očkování proti chřipce ne, radši se snažím zvyšovat obranyschopnost.
září 09, 2019 10:45
... : NČ
Vzhledem k tomu, že jsem v rizikový skupině přestárlých, užívám pravidelně preventivně denně 8 krát kozel a 3 krát paňák.
V případě akutních příznaků choroby lze dávku zdvojnásobit.
září 09, 2019 10:53
... : Iris
Moje maminka bude dosáhne letos věku 94 let, je mobilní, sečtělá, soběstačná. A každý rok na podzim si skočí na očkování proti chřipce bez jakýchkoliv problémů. Zatímco my se vždycky klepeme strachy, abychom neonemocněli, ona je v klidu a říká, že je chráněná. Samozřejmě, že není chráněná proti virozám nebo bakteriálním angínám, ale když k tomu přidá opatrné chování, má zajištěné bezpečné přečkání zimního období bez zdravotních rizik. Nevím, proč to démonizovat, když to pomáhá.
září 09, 2019 16:31
... : Iris
....opravovala jsem, takže "bude dosáhne" jsem nechtěla napsat...
září 09, 2019 16:31
... : Anicka 1
Iris, souhlas, taky si kazdy rok skocim pro vakcinu a funguje to.
září 09, 2019 23:35
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]