O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SERVÍT JE VŮL PDF Tisk E-mail
Úterý, 05 únor 2008

Na jednom viklanu u Homole u Panny v našem krásném Českém Středohoří jsem objevil tento nápis. Neuvěřitelné, fantastické! omládnul jsem ihned asi tak minimálně o 50 let. Navíc to byl nápis úplně čerstvý, což mě skutečně fascinovalo. Mladé generaci to nic moc neřekne, ale tohle byl nápis, který se v šedesátých letech 20. století začal objevovat všude možně. 

 

 

 

 

     Nejprve v rámci recesistické pomsty studentů, a později se rozšířil i mezi lidi, kteří původně označenou osobu neznali, a byl šířen do celého světa. Úsloví se stalo obecně známým a rozšířily se i některé jeho modifikace. Jako původní cíl recesistické akce je uváděn Prof. Radim Servít Servít (1921 - 1984) vyučoval na katedře mechaniky inženýrského stavitelství ČVUT. Je autorem mnoha učebnic a skript.

 

 

     Příčina jeho masivní negativní démonizace leží údajně na počátku Servítovy učitelské kariéry, kdy jako asistent u profesora Václava Daška praktikoval "lstivý předstupeň" což v podstatě znamenalo, že studenti, pokud se chtěli dostat ke zkoušce k Daškovi, museli absolvovat "trapné zkoušení" z chytáků a špeků u Servíta. Studenti začali mimo jiné na záchodcích hostinců v okolí pražské školy psát na zdi poznámky „Servít je vůl". V prostředí šedesátých let, kdy se nespokojenost studentů opravdu velmi často ventilovala v recesistických akcích, se nápisy „Servít je vůl" z dejvických záchodků postupně rozšířily za hranice Prahy, ČSSR a Evropy, přetrvaly a byly obnovovány po celé generace.

 

 

     Slyšel jsem že po roce 1968 (okupaci) se začaly na záchodcích objevovat nápisy "Promiň Servíte, jsou i větší volové."

 


     Z doložených míst, kde byl či je tento nápis k vidění, lze namátkou jmenovat: Eiffelova věž, nádraží v Miláně, stanice v newyorském metru, nádraží Nesebar v Bulharsku, sochy na Velikonočním ostrově, solný důl Vělička v Polsku, Gerlachovský štít, záchodky v Londýně, plot rybářské hospody ve vesnici na Baltu,,chodba jídelny na sovětské polární stanici Mirnyj v Antarktidě, Empire State Building v New Yorku, na lodích v přístavu Hamburk, latríny přísně střežených vojenských újezdů, lyžařský můstek v Garmisch Panterkirchenu, plot na hranicích s NSR a dalo by se pokračovat ještě hoodně dlouho.

 

 

     Dokonce někdo tvrdí (například já, starej dědek a spolu se mnou většina chlapců mého věku tomu docela věříme), že když vystoupil Neil Armstrong v roce 1969 na měsíční povrch, tak prvé čeho všimnul, byl tento nápis; podobně jako sir Edmund Hillary při svém prvovýstupu na Mount Everest.

 

 

 

Franta Bouška (podklady z netu)

 

 

 

Komentáře (8)add feed
Sem čet, že i Jára Cimrman na severnim pólu... : NČ
.
únor 06, 2008 07:47
i já teď na chvíli zmladil . . . : toulavej
za mých studentských let na začátku 80. let byl obdobnej nápis všude v Plzni, ale prej i v Praze : přijede profesor Baudyš. Nejdřív jsem nechápal, žádnýho známýho Baudyše neznal, až jsem pochopil recesi a pak už nadšeně objevoval další nápisy. A to jsem fakt nepředpokládal, že jeden šoumen Baudyš se stane za deset let ministrem obrany . . .
únor 06, 2008 10:32
to víš, kdyby se měl psát seznam "současných šoumenů" : Kačka
muselo by to být na smotaném toaleťáku a asi by na to ani jeden nestačil smilies/smiley.gif
únor 06, 2008 10:59
Taky jsem hledal... : Václav Semerád
Těžko bylo tenkrát najít místo dost zajímavé, aby to tam už nebylo. Dělali jsme si tenkrát za ty nápisy čárky. Objevil jsem to (hned několikrát) na ochozu Lomonosovovy university vysoko nad Moskvou, v posluchárně Moskevského energetického institutu, v Leningradě (tehdy) prakticky na všech mostech (zdvihacích), V Kijevě i v Oděsse. A kdo jste se dostal až do atomové elektrárny v Nové Voroněži, tak na velíně byl ten nápis na hlavním ovládacím pultu vpravo.
únor 08, 2008 10:40
... : Arca
Kdo to píše, ten to je.
červen 22, 2009 19:35
servít je vůl : djerom
V roce 1974 jsem absolvoval u prof. Servíta zkoušku z pužnosti a pevnosti. Po čtrnáctidenní přípravě (!) za 2. Je pravda, že Servít byl nevyzpytatelný. Dokázal vyhodit opakovaně studenta, který byl jasně talentovaný a na drué straně nalítl na špek zkoušenému, který měl ze cvičení od asáka 4- s výstrahou, avšak v posledním záchvěvu před zkouškou (po nějakém pořádném tahu)se naučil jednu jedinou kapitolu a modlil se na chodbě před zkouškou, aby tuto otázku (Cauchyho rovnice) dostal. Ano, on si ji vytáh'. A on to, co se takřka jediné naučil, před Servítem tak podal (takovíto lidé to umějí - i opisování je umění!). Servít mu dal dvojku (jedničkami šetřil - tu má on, v těsném závěsu Bůh)a ještě z toho měl problém dotyčný asistent, že nedokáže rozpoznat dobrého studenta.
Neznám původ toho nápisu. Myslím si, že je to jako hledat autora kteréhokoli anekdoty. Avšak jak jsme pana profesora znali, tak to na něj sedět mohlo a i ta recesistická reakce by mohla mít původ v zatrpklosti vůči němu.
Mimochodem na elektotechnické fakultě učil rovněž Servít, který při představování své osoby vždy považoval upozornit, že i když se jmenuje Servít, že ten vůl je jeho bratr.

červenec 05, 2010 11:52
servít je vůl i v novém tisíciletí : šuf
obnovujeme tradice, nápis poblíž ruského Ulan-Ude..
http://www.mn.ic.cz/images/foto-rusko-2010/ipage00046.php
říjen 22, 2010 18:26
Servít : 2M
Dobrý den, hodně pozdě, ale přece. V letech 1965,66 jsem opakovaně byla v Kodani. Nahoře na Round Tower jsem s radostí shledala nápis "Servít je vůl". Letos tam byla moje dcera, po návratu informovala, že věž je čisťounká, bělounká, žádné sdělení o nějakém volovi z Česka.V r. 2013 (poprvé v mém 70ti letém životě) jsem vylezla na horu Říp. Na rotundě hledala nápis. Bylo jich tam mooc, ale žádný Servít. Smutek. Na druhé straně prý někdo našel kešku s informací, že Servít je vůl. Radost!!! Propojuje něco podobného dnešní mlaďochy? Kéž by! Spory o tom, který ze Servítů byl ten pravý jsou bezcenné - prostě jeden byl vůl a to nás, všechny Čechy, po světě spojovalo. smilies/grin.gif
leden 22, 2014 16:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]