O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MEXICKÝ GULÁŠ PDF Tisk E-mail
Středa, 11 srpen 2010

Nebojte se, nelekejte se, jmenuje se to takhle, ale je to jídlo naveskrze české. Poprvé jsem ho jedl v Malostranské restauraci U Schnellů. Bylo místo opravdu vyhlášené, ani nevím, zda dnes ještě existuje, a zda je cenově přístupné jako kdysi. To jsem tenkrát podlehl názvu, U Schnellů by měl česky být U Rychlých, že ano.  

 

 

 

     Protože už době oběda minula a já měl hrozný hlad, usoudil jsem, že nejlépe bude zajít k Rychlým. Lokál byl nabitý navzdory odpolední době a jediné volné místo bylo u dveří do kuchyně. Hurá, aspoň to dostanu dřív. Byl to hrubý omyl, rychlí číšníci restaurace U Rychlých prolétali kolem mě tak rychle, že než jsem se nadechnul, abych na něj houknul, už je nebylo vidět. Pomalu už jsem si připadal jako v tom vtipu, kde host volá na číšníka „pane vrchní, můžu si zavolat?" „Jistě, pane!" „Tak fajn - DRŠŤKOOOVOUUUU!" Bohužel, abych to mohl provést, potřeboval jsem toho číšníka a to byl právě ten problém...

 

     Když po dlouhé předlouhé době konečně u mě jeden zabrzdil, nechtěl jsem se ptát po jídelním lístku a riskovat další čekání, i ukázal jsem na prázdný talíř vedle sedícího hosta a objednal si to, co měl tenhle pán. A tak takhle jsem poprvé potkal ten správný český Mexický guláš. Protože mi chutnal, tak jsem zapátral po receptu a objevil jich hned několik. Především, dělá se z hovězího vcelku, hrubě mletého hovězího, ale i z libového vepřového. Tak si vyberte, já radši to hovězí.

 

 

 

Mexický guláš

 

  • 600 g zadního hovězího masa
  • 1 větší plechovka rajského protlaku
  • 1 větší cibule
  • 1 až 3 stroužky česneku, utřené nebo jemně nakrájené
  • 2 špetky pepře
  • 1 lžička soli
  • tuk - sádlo, olej
  • strouhaný sýr na posypání, nejlépe čedar
  • rýže jako příloha
  • zelený koriandr nebo petrželka na ozdobení
  • Můžete přidat: papriky na nudličky nakrájené, konservu kukuřice, hrášku, pórek, fazole z konservy (už jsou uvařené) ale i zelené fazolky.


     Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a usmažte na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidejte česnek a ještě osmahněte. Přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a rajský protlak, zprudka po dobu asi 2 - 4 minuty opékejte za stálého míchání. Pokud použijete hrubě mleté hovězí, snadno si pomůžete šťouchadlem na brambory. Posolte, v tuto chvíli už by maso mělo pouštět šťávu. Ne-li, podlijte trochu vřelou vodou. V tuto chvíli můžete přidat další zeleninu. Duste zhruba 40 minut, a výborně to jde i v pomalém hrnci, sám ho na to používám.


     Guláš nejlépe zahustíte rozstrouhaným chlebem, ale instantní jíška Knorr taky vyhoví. Z rýže udělejte na talíři věnec, doprostřed nalijte guláš, zasypte sýrem, ozdobte nakrájenou zelenou a voňavou dobrotou a podávejte.

 

 

 

A jako vždycky vám přeju dobrou chuť,
Michal


Další spoustu receptů najdete v mé

 Grilovací kuchařce

 

 

 

Komentáře (16)add feed
mj. dnes bys si asi u Schnellů gulášek nedával. : d@niela
Třeba je tam stejně dobrej, ale nevím, jestli by ti pak ještě zůstalo něco peněz v kapse... smilies/grin.gif
srpen 11, 2010 09:58
Michale : HankaG
chapu tu vymenu sladke papriky za rajcatovy protlak, ale ja jsem nikdy neslysela o mletem masu coby gulas. To neni kritika, jen udiv. Co Vy na to? Ja to tedy zkusim, tim protlakem to musi byt taky temer "italske" obzvlaste s tim mletym masem, ale ten nas cesky je stejne madarsky tak o nic nejde, ze jo. smilies/smiley.gif
srpen 11, 2010 16:06
protlak : vlk
dávám do guláše běžně, jak zpění paprika na cibulce a přihodím maso, tak to používám na ozavřené kousky masa, když začne hrozit připalování. Ale kolik kuchařů, tolik gulášů :-)
srpen 11, 2010 16:14
HankoG, : Michal
já píšu hrubě mleté, ne jako na sekanou. smilies/smiley.gif
Vlku: naprostá pravda, guláš zákony nemá. Všeobecně se protlak používá v profesionálním vaření jako zahušťovací element, pochopitelně tam, kde barva a chuť je v souladu s jídlem. Mimochodem, my ho dáváme do boršče, a nepoužíváme červenou řepu. Přitom dobře vím, že ta řepa je základem boršče, ale co, je to naše kuchyně, náš boršč-neboršč, a když nám chutná... smilies/wink.gif
srpen 11, 2010 16:35
Nechala jsem se inspirovat : Aknela
včera k večeři. Ale protlak nebyl, jen rajčata v plechovce, takže ty tam šly, dodala jsem fazole a přikořenila a bylo to docela dobré chilli. Od guláše trochu objížďka, ale závěr dobrá večeře. Dík. smilies/wink.gif
srpen 11, 2010 22:01
Aknelo, : Michal
byla to objížďka, protlak zahušťuje, rajčata v plechovce to zředí. Navíc do chilli se dává mletý cumin, římský kmín, který dává tu tex-mex chuť. Ale hlavně že vám chutnalo, děkuju.
srpen 11, 2010 22:20
Nechci se přít, co je správně a co ne, protože každý vaříme jinak. : Myška
Mně rajský protlak do guláše nesedí. A nesedí mi ani do rizota, kam ho někdo přidává, aby mělo červenou barvu. Já dávám už do základu červenou sladkou mletou papriku.
srpen 12, 2010 09:59
Myško, : Michal
chápu že ti protlak "nesedí", a konečně, je to tvoje kuchyň a vaše jídlo. Tohle je Mexický guláš a bez protlaku to prostě nejde.
srpen 12, 2010 15:46
My moc gulasovi nejsme : Alena P-H
ale kdyz se do tveho receptu cvrnkne trocha dobreho cerveneho vina - pak menim sve nazory a Piratskej gulas miluju.
srpen 12, 2010 18:03
Michale, moje reakce nebyla ani tak na tvůj recept na mexický guláš, : Myška
jako na vlka, který přidává protlak do guláše běžně.
srpen 13, 2010 07:49
záleží : vlk
pro koho guláš je. Pokud si někdo objedná "klasiku", tak bude bez protlaku, pokud chce "special", tak bude "trochu jiný", třeba já zahušťuji bramborem. Ten protlak se musí docela fest osmažit. Smažím i kečup ke špagetám, ta tepelná úprava udělá s chutí docela dost.
srpen 13, 2010 17:43
... : Michal
já taky zahušťuju tím co k jídlu chuťově patří, nikdy bych přece nedal protlak do svíčkové smilies/cheesy.gif. Guláš normální nastrouhaným starším chlebem, buřtguláš bramborou, zelí taky a tak dál. Kečup není můj oblíbenec, ale vysmahnout ho jak Vlk říká mne nikdy nenapadlo, musím zkusit.
srpen 14, 2010 01:54
jé : Kamila
vždycky jsem chtěla muže, který umí vařit. Myslela jsem, že takoví v Čechách moc nejsou a ejhle, najdou se smilies/wink.gif
srpen 14, 2010 19:20
Jó Kamilo, : Michal
já ale nejsem v Čechách smilies/wink.gif. Vařit jsem se naučil v průběhu předchozího manželství, halt člověk musí někdy taky jíst. smilies/grin.gif
srpen 16, 2010 22:03
Michale Michale... : Kamila
myslela jsem vlka smilies/wink.gif o tobě samozřejmě vím, že už dááávno nejsi zdejší smilies/smiley.gif
srpen 18, 2010 09:30
... : good
goo smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif smilies/sad.gif smilies/cool.gif smilies/tongue.gif smilies/kiss.gif smilies/cry.gif
květen 12, 2012 11:38
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]