O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRACOVNÍ DOBA V OBCHODECH PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 28 leden 2010

 Když jsem psala komentář k článku od Alenky T. o nakupování, netušila jsem, jak jedna věta (že nakupuji ráda, když je obchod poloprázdný a největší davy opadnou) rozvíří vodu a vyprovokuje debatu. Takže si říkám, že by byla škoda, kdyby se na tohle téma nemluvilo dál. Ten komentář byl následující: Vodoměrko, (píše "zaměstnanec obchodu") a napadlo tě někdy při tom pozdně večerním nakupování v Globusu,

 

 

 

       že v těchto obchodech pracují normální lidé, kteří by byli velmi vděčni za to, kdyby se obchody zavíraly v lidskou dobu a oni mohli jít domů v rozumnou hodinu a nedej bože měli volno v neděli nebo ve svátek? Jenže obchody mají otevřeno téměř NON STOP jen proto, že TAM LIDI TÉMĚŘ NON-STOP CHTĚJÍ CHODIT. Pokud by tam v noci nikdo nenakupoval, mohlo by být zavřeno tak jak je to běžné v civilizovaných zemích na západ (a bohužel i na východ od nás- Slovensko, kde to mají dané zákonem).Jen by mě opravdu zajímalo, jestli Vy všichni jako normální nakupující si tyto věci alespoň někdy uvědomíte, nebo jestli Vás to vůbec nenapadne. Já to podle sebe soudit nemohu, protože já už mám takovou deformaci, že nevkročím do obchodu 10 minut před zavíračkou, i když mě tam přítel táhne. Prostě ne, vím, jak naši prodejci to nemají rádi, i když já pracuji v zázemí.

 

     Moje odpověď pro nick "zaměstnanec obchodu" je tady:

 

     Když jsem jednom takovém obchodě také pracovala, pracovní dobu jsem brala takovou, jakou mi ji zaměstnavatel určil. Kdyby mi nevyhovovala, hledala bych si jiné zaměstnání. S tímto vědomím jsem tam přece nastoupila a tak jsem to prostě chápala, že když bude mít obchod otevřeno do pěti, budu tam nejspíš bývat také do pěti, když bude mít do deseti večer, budu tam do deseti večer. A když obchod zavírá v deset, tak se tam v osm hodin nesmí? Stejně jako když jsem dělala na dráze a chodila na noční, tak jsem si nestěžovala na lidi, že kdyby nechtěli jezdit vlakem i večer nebo v noci, tak jsme tu nemuseli být.


      No, takže to vlastně ani nejezdíš noční nebo pozdě večerní tramvají, autobusem, vlakem, nebereš si v noci na cestu z divadla, plesu nebo podobných akcí taxíky a podobně? Nebo si vidíš jen na špičku svého nosu, a nebereš v potaz i jiná zaměstnání, kde by si lidi taky chtěli chodit domů v normálním čase? Nebo tě to prostě jako normálního zákazníka těchto služeb nikdy nenapadlo?

 

 

   

 

   Jestli někdo není spokojen s pracovní dobou, tak si holt musí hledat zaměstnání, kde se končí normálně.

 

     Když budu chtít dělat do tří a mít volné víkendy, budu si hledat místo ve státní správě, když budu chtít dělat jen, když se mi zachce, začnu si dělat sám na sebe a podnikat! Když budu chtít mít v létě prázdniny, najdu si místo ve školství!

 

     No a když tě rozbolí zub, zlomíš si nohu nebo se ti nedej bože přihodí nějaký úraz, tak taky počkáš do rána, abys šla k lékaři, protože i on by chtěl končit v rozumnou dobu?

 

 

 

 

     A zapomněla bych na restaurace, kavárny a vinárny. Zajímavé, že číšníci, servírky a barmanky či barmani se netváří jako staré fusekle, když mají zákazníky až do zavíračky.  Proč nemluvíš i za ně? Nebo nikam do podobných míst nechodíš? Jo a co divadlo? Co herci? Neměli by hrát taky jen do páté odpoledne, aby šli domů jako normální lidi?

 

     Oblast služeb se vždy přece vyvíjela dle poptávky na trhu, podle zájmu klientů a zákazníků. Kde jinde by to mělo být víc viditelné, než tady? Takový tažec drátu v železárnách může dělat, kdy se mu zachce, u jeho stroje nestojí řada zákazníků a nervou mu drát z ruky. Lékaři v nemocnicích také léčí ve chvíli, kdy jim dovezou pacienta a nestěžují si, že nechodí domů úderem čtvrté, jako jejich kolegové z polikliniky. Berou své poslání jako službu. Řidiči jezdí podle jízdního řádu, existují i noční linky. Tak co s nimi uděláme? Zrušíme je, aby se mohli v klidu vyspat?

 

     Tak proč by prodavačky a prodavači nemohli v rámci své předem stanovené pracovní doby fungovat od začátku směny až do konce s úsměvem a vycházet vstříc zákazníkům? Vždyť kdyby nebylo právě všech těch platících zákazníků, mohli by obchod zavřít a být doma bez práce.
 

Tak, milé kudlanky a kudlánci, jaký je váš názor na pracovní dobu?

Také byste zrušili všechny ty služby,

které fungují po čtvrté hodině odpoledne do večera,

případně nepřetržitě?

 

Nebo se vám to zdá také nespravedlivé?

 

 

Pavla Vodoměrka

 

 

 

 

Komentáře (335)add feed
... : mia I
já vidím hlavně problém v tom, že někdo/ jistě za dobrou odměnu, jak je v Čechách zvykem/ povolí další a další výstavbu těhle marketů a supernákupních center.Nezřídka je umístěn podobný kolos i do historické zástavby /třeba Jihlava myslím/. Děs. V našem okresním městě už vyrostl další komplex. Ztížila se tím doprava, malým obchodům zas ubyly zákazníci. Koupit si svačinu v centru? Už pomalu problém. Fabrika pro sto lidí postavená na tom samém místě by udělala větší službu a užitek než tahle megahadrárna a sklad neprodejnýho braku. Škoda suroviny, lidské práce, atd. na takový aušus. Co se týče pracovní doby - tady zaměstnanec pláče u Vodoměrky na špatném hrobě. To si musí vyříkat se zaměstnavatelem. Je pravda , že zaměstnance neživí jeho nadřízený, ale zákazník svými penězmi, které tam přináší. Pracovní doba v marketech mi přijde zbytečně natažená, zvlášť na Štědrý den a svátky! Určitě zkrátit. Nadřízení by si měli uvědomit, že lidi nejsou stroje. Občas taky , jak už tu někdo psal, prohodím s pokladní pár chápavých vět. Ale já do těhle nákupních center chodím velmi málo.
leden 28, 2010 14:26
opr. : mia
ubyli zákazníci
leden 28, 2010 14:27
Mio, : Vodoměrka
já zase do nějakého toho supermarketu (nejraději do Globusu) chodím ráda, protože nakoupím všechno na jednom místě, udělám si velký nákup, a ano, nejraději večer, když už tam není tolik lidí, nakoupím tak za mnohem kratší dobu, nemám problémy se zaparkováním před obchodem a hlavně nemusím stát u pokladny a čekat a čekat, a jako jindy se divit, proč tu mají asi 20 pokladen, když běží sotva třetina a fronty se proplétají až v uličkách mezi regály... a protože nemám ani čas, ani chuť, abych strávila nakupováním všechen svůj volný čas, tak to dělám v době, kdy k tomu jsou nejlepší podmínky... a ano, když to prodejní doba obchodu umožňuje, tak ji prostě využívám... na tom nevidím nic špatného... a ano, když ty obchody nebudou mít tak dlouhou otvírací dobu (například do 21 nebo 22 hodin), tak budu muset nakupovat jindy... ale že bych nakupovat přestala úplně, to nehrozí... smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
leden 28, 2010 14:38
Zakon trhu : Aloda
pokud bude poptavka, bude asi muset byt i sluzba.. . A take si volim cas nakupu - snazim se vyhnout davum, ale mne se osvedcila doba poledni, kdy ani mladeze se moc nevyskytuje, a i MHD je volnejsi...
leden 28, 2010 14:41
chtělas názor? : mia
chtěla, tak jsem ho řekla. smilies/grin.gif Naši předci nám tu nechali plno krásných staveb a co tu necháme my? Plechový hangáry. smilies/undecided.gif Příliš krátký komentář.
leden 28, 2010 14:44
No jo, Alodo, : Vodoměrka
já v době polední dávám akorát Gabče najíst a pak jde spát... takže když se pak vykulíme ven, tak právě začnou ty největší davy... ale zajet nakoupit přes den mi prostě zabere spoustu času, který raději využiju jinak... smilies/wink.gif
leden 28, 2010 14:49
Mio, : Vodoměrka
žádné krátké komentáře... pěkně dlouhé, co nejdelší... smilies/grin.gif
leden 28, 2010 14:49
:-) Vodomerko, : Aloda
ja uz nemam koho vpoledne ukladat:-(, pokud se doziju vnoucete, asi take zmenim poradi - jen jsem vyjadrila souhlas s tim, ze kazda prace ma sve a mela by se delat poradne, nebo by se nemela delat vubec. Kdo chce prodavat, musi prodavat celou dobu, po kterou ma zakazniky - souhlas s Tvym vyse napsanym...
leden 28, 2010 14:55
Jo, a navic : Aloda
doktor asi take nemuze skoncit s operaci pokud mozno 10 minut pred dokoncenim , i kdyz by mozna taky rad....a dalsi profese stejne. Kazde chce sve a kazdy z nas si musi umet zvolit....
leden 28, 2010 15:02
Nakoupit jezdím taky raději večer, když už není moc lidí. : Myška
Nebo brzy ráno, hned po otevření, kdy většina lidí ještě spí. A nejraději do super hyper, kde nakoupím všechno. Nemám ráda pultové obchody, do těch v podstatě nechodím.
Nákup koberce, nábytku, elektra, to stíhám pouze o víkendech. Na to potřebuji víc času.
Nejsem nakupovací maniak, v podstatě nákupy nesnáším, úplně rostu, když musím běhat po obchodech, když musím do města, brr.


leden 28, 2010 15:03
Zákon trhu zní : trhni co můžeš ! § 1. : wendy
Já bych nehrnula všechny služby do této problematiky. Jsou služby, které jsou nutné a ty, které nutné nejsou. (výjimkou jsou restaurace...)Do nutných bych kromě pochopitelných čísel 150, 155 a 158 ještě zahrnula silničáře, pracovníky havarijních služeb (el- plyn- voda), dopravní obslužnost včetně benzínek. Bez ostatního se o půlnoci nebo o svátcích nezlobte se na mě ale obejdeme.

Byli jsme jednou, když Michal velmi pozdě domů, nakupovat v 11 večer v Tescu v nonstopu za městem. Strašili jsme tam skoro sami tak jsem se pokladní ptala, jak jdou v noci kšefty ? Jen otráveně mávla rukou.
Ale tak jistě že toho někteří lidé budou využívat, když už to existuje, někde a někdy více,
jinde méně, ale příznicem toho nejsem. Když vidím nad vchodem do novodobého chrámu konzumu nápis Otevřeno denně od 7 do 21 hodin, je mi fakt těch lidských zdrojů co tam pracují, líto.
Snad dvakrát jsem to ještě využila kvůli lékárně když jsem šla po 18.hodině z práce, protože páni lékárníci zavírají brzo, někde už v půl páté, normálně v pět a v Kauflandu mají lékárnu...takže za mě tak.
smilies/wink.gif smilies/cool.gif
leden 28, 2010 15:05
nejen obchody : Nantaali1
Podobne problemy se resily i u nas.Nejvic protestovaly odbory, ale pozdeji se ukazalo,ze vlastne zamestnanci proti takove pracovni dobe nic nemaji, protoze maji priplatky az do vyse 100 %, pokud pracuji pres cas a o svatcich.Celkovy plat je tedy o mnoho vyssi nez u zamestancu pracujicich od 8-17 hodin. Nejhur je na tom stredni zdravotnicky personal, ktery ma delenou pracovni dobu,napr. 7-12 potom 4 hodiny volno a opet do prace 16-20 nebo 22.Co se da delat behem 4 hodin, kdyz pracujete na okraji mesta a v miste zamestnani nebydlite a do zamestnani dojizdite hodinu tam a hodinu zpet?nejen obcghody
leden 28, 2010 15:42
MHD : Dáša
V době svých studií jsem si přivydělávala jako průvodčí na pražské tramvaji. Zažila jsem tam i staré otevřené vozy. Na noční byli stálí pracovníci. První ranní tramvaj vyjížděla 4.21 - to zn. nejpozději ve 4.10 být ve vozovně, poslední večer zatahovala 1.23. Jezdila jsem většinou sobota od 4.21 do 22., druhý den třeba od pěti do té půl druhé příštího dne. Nikdy mě nenapadlo přemýšlet o tom, že by lidé měli večer sedět doma. Vím, že dnes je nedostatek pracovních míst, ale tím spíš by si lidé měli uvědomit to, co jsem tehdy věděla já - že když potřebuji peníze, musím brát práci, jaká je.
leden 28, 2010 15:45
k čemuž bych chtěla dodat, že kdyby : alena puntíkovaná
tyto obchody měly otevřeno pouze jako za komoušů od osmi do šesti, sobota neděle volno, tak by ta zaměstankyně obchodu byla s nejvyšší pravděpodobností nezaměstnaná, neboť by obchodní gigant potřeboval polovinu zaměstnanců.
leden 28, 2010 15:56
Jinak, když jdu z práce : alena puntíkovaná
která končí ve 20.00 a bus mi jede ve 22,00, tak jsem za otevřené Tesco vděčná, neb si jinde nekoupíte ani rohlík - a je tam taky non stop otevřená lékárna.
leden 28, 2010 16:02
Zkuste : vlk
pár dní strávit v Německu, nejlépe přes víkend. Katolicky osetřovaní zaměstnanci skrze odbory nesmí být vykořisťováni dlouho do noci a už vůbec o svátcích a nedělích. Kdo si včas v pátek nenakoupí může žmoulat bagety z benzinek.
Děkuji nechci.
leden 28, 2010 16:23
Když to teda vím, : wendy
tak si nakoupím. Nebo si dojdu pro řízek na benzinku.

Dotaz k Německu : kdyby se nějaký ponikatel rozhodl, že si otevře krám s potravinami a třeba základním drogistickým zbožím a novinami s tím, že bude prodávat sám nebo zaměstnávat někoho, komu by nevadilo dřepět v obchodě třeba v celou sobotu a svátek do deseti večer - odbory by tam neměl - to by šlo prosím ? Byl by o něco dražší než markety, ale za služby se musí platit, že.
smilies/wink.gif
leden 28, 2010 16:45
chyba : vlk
Citát:
V Německu je zákonem stanovená otevírací doba. V pondělí až sobotu můžou být obchody otevřeny od 6:00 do 20:00. V neděli jsou téměř všechny obchody zavřeny. Jsou otevřeny jen na pár hodin pekárny, rychlé občerstvení jako McDonald, benzínky nebo v např. pár obchůdky přímo u nebo v hlavním vlakovém nádraží (Hauptbahnhof).
leden 28, 2010 16:46
myslím, že v Rakousku je to podobné : toulavej
taky katolická zem.
leden 28, 2010 16:56
No tak vida ! : wendy
A přidáme ještě to Švýcarsko. Když to jde tam proč ne tady. Určitě to teda není jen tím, že nejsme katolická země.
smilies/wink.gif
leden 28, 2010 16:59
Loučím se a jdu si nakoupit. : wendy
V naší sámošce mají jen do 20:00.
smilies/cheesy.gif
leden 28, 2010 17:06
milá Wendy : vlk
asi máš trochu problém připustit, že ne všichni chodí do Kolbenky od šesti do půl třetí. Já mám taky na výběr, buď vezmu práci a nezajímá mne kdy zkončím, nebo ji nevezmu a můžu nakupovat v katolicky otevřených obchodech plných spokjených prodavačů (s minimální mzdou bojich bude jako smetí). S vědomím, že v Kaufu nakoupím i půl desáté se cítím svobodnější. A jen pro úplnost: Stával jsem v pátek frontu u řezníka a čekal až dovezou alespoň kuřata, takže už taky něco pamatuju. Pěkný den Ti přeji :-)
leden 28, 2010 17:10
... : Bara
V Holandsku jsou vsechny obchody v nedeli zavrene. Jen Amsterdam centrum ma do 17.oo hodin. Jinak se ve vetsich mestech konaji cas od casu nakupni nedele. Pres tyden maji supermarkety otevreno do 20.oo hod.
leden 28, 2010 18:16
Milý vlčku : wendy
nemám problém, jen jiný názor. Jestli považuješ za štěstí a projev svobody že můžeš nakupovat v deset večer a jinde, třeba v Němích, v Holansdku atd. nikoliv, a jde to tam taky, neberu ti to. Tohle všechno ale neřeší tu věc, že o půlnoci nebo o všech svátcích co jich je, kromě 1. ledna, je tu už snad skutečně zbytečné. Toť vše. Co říkáš ? Přečtu si to ař se vátím, jedeme na koncert.
smilies/wink.gif
leden 28, 2010 18:37
No on ten dotycny stezovatel : Giussi
zni, jako kdyby tam pracoval od zacatku az do konce zaviraci doby. To jako nekdo dela od sedmi od rana do desiti do vecera? To bych pak brala, ze uz ma tech lidi plny zuby a chtel by z prace driv domu. smilies/smiley.gif

Ja bydlim v USA a tady je to bezne, ze je otevreno skoro porad. Kdyz jsem se nekdy s prodavaci bavila, tak samozrejme delaji svych osm hodin (tedy nekdy 9 hodin s hodinovou prestavkou na jidlo) a nekomu treba zrovna vyhovuje ze dela od 12 do 21, nemusi brzy rano vstavat a dopoledne si lecos vyridi na uradech. To ti ostatni s "normalni" pracovni dobou si musi na vyrizovani na uradech brat dovolenou.

A ohledne vikendu to taky neni tak, ze by prodavaci pracovali 7 dni v tydnu, jen treba misto soboty maji volno v pondeli. Nekterym to opet vyhovuje, protoze si vyridi veci, ktere o vikendu vyridit nejdou.

No a tak jako Vodomerka predpokladam, ze ti, kterym to nevyhovuje, by logicky meli zmenit zamestnani.
leden 28, 2010 18:56
wendy, : rybka
uprimne povedane, ked som do Holandska pred 5 rokmi prisla, a zistila, ze takmer vsetky obchody s vynimkou supermarketov zatvaraju o 17 hod (co bol aj koniec mojej pracovnej doby), zostala som v soku. Takisto cistiarne, vyrobne klucov, autoservisy...Ale zvykli sme si, prehodili sme sa do sobotneho nakupovacieho rezimu a uz nam to ani nepride :-)
Myslim, ze Holandsku to nie je otazka cirkvi (lebo tych tu mame strasne vela) ale odborov.
leden 28, 2010 18:59
... : dalenka
Když jsme bydleli v Moskvě, nepoznala jsem rozdíl mezi nedělí nebo středou. Všechno bylo otevřený, firmy, tržiště, mega i hyper nákupní centra, soukromníci...My sami jsme měli otevírací dobu od 10 dopoledne do 10 večer, nonstop, bez dovolených, bez víkendů...Tady v Česku jsme živnostníci s obyčejnou otevírací dobou, ale i tak jsem ráda, když si můžu zajít nakoupit kdykoliv si umanu a jak se mi to hodí...Asi jsem načichla východem... smilies/grin.gif
leden 28, 2010 19:06
Pro mne mají všechny obchody : Eva
ve všední den po 19h, v neděli i ve všechny svátky otevřeno úplně zbytečně. Ale z toho nevyplývá vůbec nic smilies/grin.gif
leden 28, 2010 20:05
Pro mne mají všechny lékařské pohotovosti, nonstop pošty, : bb2
a spousta dalších zařízení s nočním provozem,otevřena též úplně zbytečně. A taky z toho vůbec nic nevyplývá smilies/smiley.gif
leden 28, 2010 20:24
neb já si klidně můžu zajet nakoupit v 10 dopoledne, ale z toho taky vůbec nic nevyplývá :) : bb2
jinak jsem dlouhej komentář napsala už pod Shopping day.
Jsem názoru, že platí totéž, co u jiných prací - je třeba vytřídit si co patří k práci a s čím se tedy musím srovnat, a co k práci nepatří a s čím se srovnat nemusím. K servírce v hospodě U dvou koulí si posilněný hosti dovolí celkem uslintaný řeči a nic s tím prostě nenadělá, k tý její práci to patří. Stejně tak pocákané šaty pivem, urvaná zápěstí a bolavé nohy, vyšeptalé hlasivky a chrapot z cigaretového kouře.
Může odejít, tu práci a zákazníky nezmění.

Sekretářka je poskok a měla by snést dojít šéfovi do čistírny nebo dojet pro děti, pokud ji o tom při nástupu informoval - prostě to patří k její práci. Ale nemusí snášet obtěžování, sahání na zadek apod.

Zdravotní sestra musí snést krev, výkaly, moč a nerudné pacienty. Ale nemusí snést jejich hrubosti, urážky - i když i tam by měla rozlišit kdy je to vlivem stresu z bolesti, nemoci, strachu, a kdy úmyslné zlé chování.

Pošťačky se vracely na poštu z rajónů promočené, kolikrát ve sněhu musely pěšky ujít několik kilometrů, aby doručily důchod nebo doporučený dopis. Měly služby v sobotu, dokud se doručovaly noviny, a taky ve Štědrý den, dokud byl dnem pracovním. Patřilo to k jejich práci.

Prostě buď tu práci ber s tím, co k ní patří, nebo ji změň. Nemusíte a neměly byste si nechat líbit ponižování, omezování osobní svobody, výpovědi bez udání důvodu okamžitě apod. Ale neházet odpovědnost za svou nespokojenost na zákazníky, kteří jen využívají služeb, jež se jim nabízejí. Že jsou lidi, kteří si z obchodního centra udělají večerní zábavní záležitost? Jo, ale je to jejich věc. A když je otevřeno v noci, a oni mají směnu od 8 do 17, pak vyzvednou děti, udělají večeři, úkoly, pofackují domácnost, vykoupou uloží děti a předají hlídání tchýni, aby si mohli v klidu zajet nakoupit a pak třeba do kina.

Jinou odpověď nemám. Rušit službu proto, že se nelíbí zaměstnancům - proč ne. Budou pak spokojenější jako nezaměstnaní? Nevím. Zákazníci spokojení nebudou. Nežijeme ve Švýcarsku.
leden 28, 2010 20:36
já jsem ranní ptáček, : Inka
chodím nakupovat jednou za měsíc v sobotu ráno na 8 hod, kdy si spousta lidí ráda přispí, takže bez problémů. A ve všední den po práci jsem ráda nejpozději do 18 hodin doma, pokoupím a vyřídím si vše při cestě z práce. Z domova v zásadě nerada večer jedu ať je to kamkoliv.

A pokud bych měla mít nějaké zaměstnání tak určitě ne v noci nebo odpolední do noci, prostě ne! Ale nevadí mi pracovat brzo ráno. Asi jsem takto nastavená.
leden 28, 2010 20:41
ranní ptáče dál doskáče :) : bb2
mě by zase v sobotu ráno nedostali na nákup ani párem volů. Ale z domova vyjíždět na nákup večer taky ne. Nejvíc mi vyhovuje udělat týdenní nákup ve čtvrtek v 9-10 dopoledne, to má dcera dlouhou pauzu mezi přednáškami, uděláme nákup, doplníme nádrž, umyjeme auto v myčce, vyzvedneme u veterináře léky pro psa (jednou za měsíc), v obchoďáku nakoupíme i krmení pro psy a kocoury, pošleme poštu. Pak zajdeme na oběd a kafe. Potom se vrátí do školy, já do práce, a odpoledne domů. V pátek do práce a školy většinou nejezdíme.
leden 28, 2010 20:48
... : Vodoměrka
Mě by taky v sobotu ráno na nákupy nedostali... soboty většinou trávíme někde venku, na kolech, na lyžích (teda teď zrovna ne, když máme Gabču), v lese, v horách, prostě výletujeme a užíváme si tatínka...
Nakupování o víkendu prostě jen v krajní nouzi, je to ztráta moc drahého času... smilies/wink.gif
leden 28, 2010 21:14
já přes týden nemám čas, : Inka
je hodně práce a po práci je tam na mě moc lidí a velké fronty, zatímco v sobotu ráno jich je tam pár, ne každý je ranní ptáček smilies/wink.gif, stejně ráno vstávám hodně brzo i když nemusím.
leden 28, 2010 21:24
No a není to snad v pořádku, když si každý může nakoupit : alena puntíkovaná
tehdy, až se mu to bude hodit - a to, co zrovna potřebuje? Není snad obchod služba? a nemá snad služba sloužit? Nebo se slovem služba rozumí to, že mají sloužit zákazníci jako rukojmí? To jako ts zaměstnanci, co tam sloužej tam byli nahnaný v řetězech - a někdo jim tam držím pistoli u hlavy, nebo co? To oni se prostě nemohou sebrat a tu práci opustit a najít si něco jiného, co jim bude víc vyhovovat? Vždyť taky nemusí pracovat vůbec - dneska už je nikdo nezavře za příživnictví, jako za komoušů - tak nechápu, kde je problém?
leden 28, 2010 21:25
Alenko a ty si myslíš : wendy
že si dnes lidi můžou práci vybírat ? Jen někteří a lidské zdroje z marketů to asi nebudou.

bb prosím tě co do toho pleteš lékařskou pohotovost ?

Zatím mě nikdo nepřesvědčil, ře aby byli lidi zaměstnaní, musejí se v těch marketech motat celou noc a o svátcích.

Koncert byl úžasný.

smilies/wink.gif
leden 28, 2010 22:17
Já teda taky nějak nechápu, : Krakonoš
vo čem je tahle diskuse. Když budu chtít mít nonstop krám s tenisovejma raketama, tak ho budu mít. Nikomu není nic do toho, jestli tam někdo chodí, nechodí, je nebo není to potřeba. Prostě mě to baví, myslím si, že tím něco vydělám, dokud nezkrachuju, mám právo na půlnoční prodej tenisáků. Můj prodavač tam bude sedět proto, že tu práci chtěl a tak ji dostal. Proč by si měl teda stěžovat, že tam musí v noci sedět? Vždyť nemusí. Řiká se tomu, myslím, svoboda.
Legrační mi přijdou stesky: "Proč místo supermarketu nepostavěj fabriku?"
Kdo "oni"? Strana a vláda? No to už nejni, to bylo dřív. Chceš fabriku? Postav teda fabriku, jestli pro ni máš náplň a bude to ekonomicky fungovat. Fabrika tu nejni vod toho, aby užitečně zaplnila prostor, udělala stovku zaměstnanců šťastnejma a diváky spokojenejma, že byly stavební materiál a energie vynaložený na bohulibej účel. Fabrika je tu vod toho, aby se ziskem vyráběla něco, co prodá na trhu. Asi je mnohem jednodušší na trhu uplatnit rohlíky a rajčata, než nějakej výrobek. Tak prostě postavili (oni = investoři) to, co bude nejpravděpodobněji vydělávat. Spotřebitel svým chováním stoprocentně ovlivňuje počet supermarketů na kilometr čtverečný český země. Pokud se nám zdá, že je jich moc a je to blbě, je třeba udělat jediný: Vyměnit spotřebitele. (Což je podobně jednoduchý, jako výměna voličů, která by týhle zemi taky hodně pomohla). smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
leden 28, 2010 22:45
Krakonoši : Kateřina2
já myslím,že tahle diskuse je proto,abys řekl,jestli je blbé,že obchody mají otevřeno do devíti,desíti večer a jejich zaměstnanci proto nemůžou jít domů jako normální lidi.Že musejí být v práci takhle pozdě.Teda nevím,kdy chodí z práce domů normální lidi,já chodím tak o půl sedmé až sedmé nejdřív.

A do práce odcházím zrovna tak,po šesté,abych tam na sedmou byla.

Tak jestli je teda blbý,že lidi chodí nakupovat večer,když by ti prodavači chtěli být raděj doma než v práci.

Apropó,kdy chodíš nakupovat ty?
leden 28, 2010 23:09
no, třeba je u nás : skaz
problém trochu jiný - samozřejmě se každý může rozhodnout, co chce dělat, jakou pracovní dobu, za kolik. Akorát, že - práce není - nejen, že se ve většině případů neproplácí práce odpolední, taky práce ve svátky, neděle a ostatní se nezvýhodňuje. Pracuje se za základní mzdu - většinou v těch obchodech a za každého nespokojeného zaměstnance stojí dlouhá fronta jiných. Uvedu příklad přímo dnešní - firma, u které dnes už jako brigádnice pracuji dělá konkurz na místo pokladní - / pracovní doba 9 - 19, sobota 9 - 17, neděle 10 - 15/ hrubá mzda pokladní - 9.000,- přišlo 367 žádostí o práci - z toho asi 30% VŠ vzdělání - i za tuto cenu práci chtějí - to je zoufalství. A hlavní výsledek - majitelé snížily mzdy vedoucím a zástupcům s odůvodněním, že je krize.To znamená, že vedoucí obchodu s v takřka nepřetržitým provozem bere 12.600 peněz / obchod dělá obrat 16.000.000 ročně/ - no mají být nadšený?Pokud se jim to nelíbí....... Takže asi tak. smilies/sad.gif
leden 28, 2010 23:28
zvyknout se dá na ledacos Wendy. : vlk
Na zavřený obchody, na zavřený hranice, na zavřený školy a na život v koncentráku, každý má jinou hranici, kdy si řekne dost! Je to na vás, co přijmete jako "normal" ...
leden 29, 2010 00:01
Krakonoši : mia
ve druhý půlce komentáře jsi asi narážel na můj komentář, který se Ti zdál legrační ohledně výstavby fabriky. Byl to jen příklad. Na tom místě totiž taky velice dobře mohla zůstat zeleň a nemuselo se stavět nic.! Jestliže je v okresním městě nějakých 7 supermarketů , tak nevidím důvod tam stavět další. Proč v deset kilometrů vzdáleném městečku není ani jeden, přestože přes něj směřují hlavně v létě davy turistů na Šumavu a jistě by se uživil? Protože podle mě tam mají zastupitele, kteří nejsou krátkozrací a chtějí podpořit hlavně drobné podnikání. Mně se prostě tyhle megalomanie na konci měst nelíbí. Kam jde všechno to neprodané zboží? Na to stavíme skládky, na to /ne/ opravujeme silnice , aby kamiony narvaný často zbožím pochybné kvality a v podstatě neprodejné, nám je pěkně ničily? plno zboží je brak, šidí se kvalita. Nevím, co může hledat někdo za štěstí mezi regálama v půl třetí ráno? Já tohle ke štěstí teda nepotřebuju. Nakoupit se musí, jíst se musí, ale přijde mi , že se tomu nakupování věnuje větší důležitost než má.
leden 29, 2010 07:26
Ale notak vlku tos už trochu přehnal : wendy
já nejsem zavilý přítel starých pořádků, nýbrž potomek drobných živnostníků, kterému minulý režim taky zavřel hranice. To už by ses za chvíli začal ohánět Miladou Horákovou. Na to se skutečně taky přece nedá zvyknout, na politické vraždy.
A ten německý zákon o otevírací době se nevztahuje na soukromníky ?
Kromě toho jen zdůrazňuji, že k dobrému životu není nezbytně nutné nakupování o půlnoci nebo o všech svátcích.
smilies/wink.gif
leden 29, 2010 07:49
Je to příliš mnohotvářný problém, než aby bylo lze zaujímat jednoznačné soudy. : Milan
Někteří lidé jsou rádi, když seženou takovou práci. V noci chodí málo zákazníků a tak mají málo práce a to jim vyhovuje a přitom se bojí, aby zákazníci nepřestali chodit úplně, protože pak by nonstop provoz byl zrušen a jim se líbí, že mají příplatek za noční práci a přitom je lidi moc neotravují...
Příplatek za noční práci 10 %.
Příplatek za práci přesčas 25 % nebo náhradní volno.
Příplatek za práci v sobotu a v neděli 10 %.
Příplatek za práci ve svátek 100 % nebo náhradní volno.
Samozřejmě že jiným lidem to naopak velmi nevyhovuje.
Vše je v pořádku do té doby, dokud je převis nabídek pracovních míst nad poptávkou - každý si najde práci, která mu vyhovuje. V období hospodářské krize je to ale rázem problém, protože lidé musí být rádi i za práci, která jim časovým rozvrhem nevyhovuje a mnohdy jsou stavěni do situace, kdy musí volit ze dvou zel a to je vždycky moc stresující.
Když si ale vzpomenu na dobu, kdy jsme chodili třeba na Štědrý den do práce všichni, a kdy se před svátky nakupovalo ve velkém, protože se pak už tři či čtyři dny nedal koupit ani ten rohlík...
leden 29, 2010 07:50
Jo, jo : Tazi
já jsem ranní ptáče, TESCO je nonstop, tak není problém mě tam okolo 5 hodiny ranní potkat . Je pravda, že nás tam takových moc není, ale pokud je otevřeno tak to využiju, pokud by nebylo šla bych nakupovat jindy. Že k dobrému životu není nezbytné nakupovat o půlnoci nebo o svátcích to chápu, jenom nevím jestli když tam místo v 5 začnu chodit v 8 něčeho dosáhnu smilies/smiley.gif
leden 29, 2010 08:42
Krakonoši : mia
ještě mě tak napadá /není to úplně k tématu/ jak dlouho tenhle styl života některým vydrží. Myslím, těm co mají různý ty kreditky a hurá na nákupy. smilies/undecided.gif Nějak hodně přibývá těch, co mají problémy, rojí se jak houby po dešti. Včera jsem poslouchala konec debaty s Jílkovou o důchodech a některým lidem, když se řekne, že by si měli maličko odkládat na stáří, tak reagujou jak bejk na červenou barvu.
leden 29, 2010 09:17
.. : kolemjdoucí
někdo tady připoměl emeriku - tak ještě je potřeba zmínit jednu věc - ty noční směny tam v drtivé většině dělají lidi jako svoje druhézaměstnání - něco, na co u nás nejsme moc zvyklí, ale tam to praktikuje mnoho lidí. Hlavně doplňování zboží do regálů a úklid. A jenom pro zajímavost - v okolí Chicaga má úklid dokonale obšancovaná polská menšina, takže se tam pro uklízečku vžilo dvojsmyslené pojmenování "polish lady" smilies/smiley.gif
leden 29, 2010 09:21
Mio, : Béda Traktorista
a kde bys jako nakupovala, když ne v obchodech? Hurá na nákupy bylo, je a bude. Jen se mění interiéry, názvy a otvírací doba. Nevzpomínáš si na ty děsný fronty v obchodech v pátek nebo sobotu ráno, ještě před nějakými 25 - 30 lety? Jak se nakupovalo stejně hromadně, aby bylo doma dost pečiva na víkend a jak sis třeba v sobotu večer vzpomněla, že ti došel prášek na pečení a tys měla rozdělanou bábovku?
Jídlo a jiný nezbytnosti jako hajzlpapír se kupují a kupovat budou, to nezměníš. Je smutný, když někdo kupuje jídlo na kreditky, tys měla na mysli asi jiný věci, hadříky, hifi,wifi a jiný scifi. No a já to vidím jako přínos, že si lidi můžou nakoupit až po svý pracovní době nebo před ní, a ne jak za komoušů tajně v pracovní době a modlej se, aby se jim nic nestalo a aby se to neprofláklo. Ne každý má tu možnost to v práci zapíchnout a jít si nakoupit v době řekněme od devíti do pěti.
Napadá mě takovej strojvedoucí. Zastaví si vlak a hups, utíká do nejbližšího superhypermarketu a zpoždění narůstá. Joj, a teď to ještě schytám vod nějakýho ajznboňáka za ty dráhy. Vysvětlil jsem právě příčiny těch děsnejch zpoždění. A vono to mělo bejt tajný.
leden 29, 2010 09:26
... : Los evropský.
Po přečtení celé diskuse: souhlas s Vodoměrkou, krakonošem, bb. Taky jsem pro svobodu a přizpůsobení se zákazníkům. Třeba my, co dojíždíme, se do krámu před šestou prostě nedostaneme - a obchodníci, kteří to nepochopí, a zavřou v pět, sice budou chodit "normálně" domů, ale zase nebudou mít kšefty. A k zaměstnanci, kterého irituje pracovní doba, nemám už vůbec co říct - tak ať je holt nezaměstanej, nebo se měl líp učit, aby mohl sedět v kanceláři od-do, nebo si má zkusit najít něco lepšího, nebo se nechat živit od manželky, nebo co já vím - ale když šel pracovat do obchodu, mělo mu snad dojít, že je to služba zákazníkům a je určována poptávkou. Myslím, že období, kdy jsme měli nízkou produktivitu práce, zaměstnanci v ´pracovní době chlastali a nakupovali si, čehož přímým důsledkem bylo, že nám pak nas*aní prodavači v obchodech stereotypně odpovídali "nemáme" snad už je za námi. A hranice snesitelnosti a nesnesitelnosti má už úplně každý jinak. Někdo by "nemohl" kydat hnůj, hrabat se v hnisu a krvavých fáčích, umývat pokaděné zadky stařečkům v LDN, no a jiný by zase "nemohl" sedět celý den nad účty a číslicemi a účetními uzávěrkami. Kolik je hlav, tolik rozumů, ale krám má být otevřenej v době, kdy tam lidi choděj nakupovat.
leden 29, 2010 10:04
Tak kupříkladu já : Míša2
pracuju na dva poloviční úvazky, jeden na vesnici, druhý v sousedním městečku. Pracovní doba od osmi do pěti s hodinovou polední pauzou. Jak na vesnici, tak i v tom městečku se obchody zavírají nejpozději v pět, přičemž nabízejí pouze potraviny, nějakou drogerii a oblečení ( Vietnamci ). Tak mi řekněte, kde a kdy bych si asi tak měla nakoupit, kdyby nebylo TESCA a spol.? Předpokládám, že na tom takhle zdaleka nejsem sama.
Já v pracovní době zaměstnanců těchhle obchodů teda problém nevidím, na směnách se určitě střídají, za práci v noci a ve svátky mají nějaké příplatky. Navíc profesí, ve kterých jsou zaměstnanci nuceni pracovat v noci a o svátcích je tolik, že nevím, proč je nutno řešit zrovna zaměstnance obchodních řetězců.
leden 29, 2010 10:05
wendy, : bb2
pohotovost jsem zmínila v reakci na Evin komentář, tím nijak nesnižuju význam lékařské péče na úroveň významu drogerie. Jen jsem si trošku zašpičkovala - a použila schválně pohotovst - neb neplatí, že co nepotřebuji já, není nutné.

A to je vlastně trošku reakce i na tvé komentáře - nepřesvědčuji nikoho, že k dobrému životu je nutný noční prodej potravin a drogerie:-) Tuto otevírací dobu nevyužívá myslím nikdo jen tak z plezíru a zpovykanosti. I tady jsou lidi, kteří pracují od 8 do 18, například, a předtím musí zavézt děti do školek a škol a potom opět obstarat děti. Pokud nechtějí trávit víkendy v supermarketu, jezdí na hory nebo chalupu, zbývá pozdně večerní prodej.
Moje známá pracuje v bance, slušně vydělává, ale není výjimkou, že jde domů kolem sedmé večer.

Jinak, o státem uznaných svátcích jako jsou vánoční a velikonoční svátky, květnové svátky , se ani v těch hypermegasupermarketech většinou nepracuje. Ani v nonstop Tescu neměli o vánočních svátcích a na nový rok otevřeno. Zavíralo se všude ve 14 odpoledne na Štědrý den, takže i prodavačky maminky si mohly užít štědrý večer v klidu s rodinou. Výjimkou byl Albert, ten měl do 16 a sklidil za to velkou kritiku.

A ano, viz kolemjdoucí nebo vlk, štědrodenní provoz není jen výsadou kapitalismu, zažila jsem pracovní štědrý den na poště, zkrácený.
Taky si pamatuju, že se svátky, které vyšly na všední den, nahrazovaly pracovními sobotami. A to i ve škole, zažila jsem pár sobot na gymplu. Dneska jsou placené svátky a nemusejí se napracovávat.

Samozřejmě, ti lidé jsou mizerně placení a je s nimi často mizerně jednáno. Ale to nespraví změna otvírací doby.
leden 29, 2010 10:50
Mějte si klidně otevřeno do devíti do večera : wendy
změnil se rytmus života a zavírat v pět je kravina /taky mě ty zavřené lékarny rozzlobily/. Ale to stále nemění nic na tom, že u nás konkrétně jsou krámy otevřené o všech svátcích kromě snad 1. ledna a já to považuji za zbytečné. Pochopitelně, když už otevřeno je, tak tam někdo vždycky vleze. Je to ovšem pohodlné, když na Śtědrý den na něco zapomenu, nebo se vyskytne mimořádka, že si to můžu zajet koupit, to uznávám.
smilies/wink.gif
leden 29, 2010 11:01
wendy, : bb2
i o svátcích? to je pro mě překvápko. Kam jsem v listopadu a prosinci přijela, v Praze, Plzni, Teplicích, Berouně, Rakovníku, Brně, Rokycanech, Modleticích, tam visely na malýcho obchodech i v Tescu, Albertu a Intersparu cedule s provozní dobou v prosinci. Všude měli prodlouženo (pokud to nebylo nonstop) o adventních nedělích, na Štědrý den otevřeno zkráceně a 25., 26., 1.1. zavřeno úplně.

Silvestra jsme měli zcela všednodenního, dopoledne se zařizovalo něco pracovního, odpoledne jsme byli za tátou v nemocnici. Tentokrát šel Silvestr úplně mimo nás, takže ani nic nakoupeno a mě docela zaskočilo, když jsme cestou ze špitálu v 15.45 prošli v OC do Alberta a za námi spadla klec. Pak teprve jsme si všimli, že u posledních dvou otevřených pokladen jsou hadi a v sámošce už skoro nikdo. Zavírali v 16.00. Proletěli jsme regály, nabrali co nás napadlo a šupem k pokladně.
Pak jsme chtěli zajít na něco rychlého k jídlu, protože jsme celý den nic nejedli. Několik rychlých občerstvení, ale všechny v 16.00 zavřené. Mámě pro paralen do lékárny - zavřeno.

Ale nepřu se, já se před vánočními svátky se v obchodě vyskytuji naposledy 22.12., takže realitu neznám a moje info plynou z těch cedulí a toho, co jsem zažila v Albertu na Silvestra. Pokud jste o vánočních svátcích nebo v noci našli otevřené obchoďáky, tak souhlasím, to se mi zdá taky zbytečné.
leden 29, 2010 11:21
bédo : mia
jen krátce, nemám teď momentálně čas. Ne ne po socialistrickým obchodě nevolám. Jsem ráda, že je konkurence, že si člověk může třeba nakoupit večer i do těch deseti. Vadí mi konkrétně, že v našem okresním městě asi 27tis.obyv. vyrostl další, dle mého názoru zcela nesmyslný obchodní kolos. Těch marketů už tam přitom bylo asi 7. Jsou nabité zbožím, které se logicky nemůže prodat, tudíž aby obchodník pokryl ztráty musí promítnout tyto ztráty do ceny zboží. A proto pokud nechci jíst vyložené s prominutím s...y dám za kelímek jogurtu kolem třinácti korun za ten ve skle patnáct korun. Přitom i ten kvalitní by mohl být levnější, kdyby se nevyrábělo tolik druhů kšuntu a to platí o čemkoliv ne jen o té skleničcce jogurtu. Vejdu do obchodu s obuví D..n co v té nákup. zoně je. Bot přehršel, nevyberu si ani jedny, je to lepší Vietnamec. Ale ten obchod už někdo dovolil postavit, stojí a třeba malý soukromník už to mezitím kvůli těmhle marketům zabalil a i kdyby měl příležitost, už znovu neotevře. Když malý pekař bude prodávat dobré housky a v Lidlu je budou mít za 90 haléřů, tak se lidi strhnou a ještě si tyhle housky nacpou do mrazáků. Tohle ten obchodníček dlouho neustojí a zavře. A pak už lidi budou jen chodit do marketů pro zboží druhé kvality. Když vidím hory 2l limonád bratru za 3.90 tak se mě obrací kufr /pardon/ a říkám si, no kdo tohle může koupit, dyt i voda z kohoutku je daleko lepší.Musim končit.Ahoj Bédo.
leden 29, 2010 11:44
... : Zaměstnanec obchodu
Díky všem za reakce. Bohužel se mi nepodařilo přečíst úplně všechny. Ale alespoň k některým bych se ráda vyjádřila.
Cituji: No on ten dotycny stezovatel : Giussi
zni, jako kdyby tam pracoval od zacatku az do konce zaviraci doby. To jako nekdo dela od sedmi od rana do desiti do vecera? To bych pak brala, ze uz ma tech lidi plny zuby a chtel by z prace driv domu.

Giussi, ano u nas jsou ten den vsichni v praci jeste pred zacatkem oteviraci doby /porada/ do konce oteviraci doby. A to i 4 dny v kuse, max. 6 dni, pokud nekdo nema dovolenou nebo neni nemocny, pak i dele. Napisu to zcela konkretne. My (prodejna s nabytkem) mame otevreno 7 dni v tydnu 363 dni v roce od 10.00 do 20.00 hod. Zavřeno mame pouze 25.12. a 1.1. Všechny ostatni statni svatky mame normalne otevreno. Znovu zduraznuji, ze nejsme prodejna s potravinami!! Proc si nekdo potrebuje napr. 26.12. prijit koupit nabytek to nechapu. Ale jeste jedna vec - napr. ja musim byt v praci jeste hodinu pred otviraci dobou a dalsi hodinu po. Takze Giussi pracuji od 9.00 do 21.00. Namitnete, ze jine dny mam za to volno. Ano, v týdnu, protože o víkendu máme nejvíc zákazníků, takže tam musí být i nejvíc zaměstnanců. Partner pracuje od pondělí do pátku. Asi se nemám divit, že si začal snad zatím "jen" psát SMS s jinou kočičkou? Ze sem tam nemela lezt? Predtim jsem pracovala 12 let ve velkoobchodni firme od 8 do 17, jenže pak jsem byla 5 měsíců na pracáku a už me to fakt nebavilo. Navic, kdyz jsem nastupovala na toto uplne nove misto do nove otevrene prodejny, byl nas tam dvojnasobny pocet zamestnancu, nez nyni. Je krize. Zrovna nedavno bylo nekolika lidem oznameno ukonceni pracovniho pomeru, do minuty sly domu. Ne do hodiny, do minuty, uprostred smeny. Nic neudelali, "dobrovolne" podepsali dohodu, bez odstupneho. Ti, co to nevite.. V dnesni dobe, kdyz nekdo vyda inzerat na volne pracovni misto, neni problem, kdyz se mu prihlasi 400, 500 lidi... Nechci, aby to vypadalo, ze si stezuji. Jen chci poukazat na skutecnosti, takove jake jsou a mnozi z vas o nich nemaji ani poneti...
leden 29, 2010 12:15
Aby jsme si rozuměli : Zaměstnanec obchodu
Já nechci, aby obchody zavírali v 17 nebo v 18 hodin. Myslím, že když potraviny budou mít v týdnu otevřeno do 20.00, v sobotu do 16.00 a v neděli zavřeno, že hlady nikdo neumřete. Když to může fungovat v Německu, Rakousku, Holandsku i na Slovensku, proč ne u nás? Argument, že v tom případě budou obchody potřebovat míň zaměstnanců? Nemusí být úplně pravda. Teď máme na směně tak málo zaměstnanců, že prodejci na ploše nejsou skoro vidět. Když budeme mít otevřeno kratší dobu, budeme všichni naráz v práci, stihneme za kratší dobu obsloužit rychleji ten počet zákazníků, který se takhle courá průběžně. Argumentujete tím, že chodíte nakupovat v dobu, kdy je tam míň lidí. Teď si představte, že byste šli nakoupit sice ve 4 odpoledne, ale jely by všechny pokladny, protože by si zaměstnavatel nemusel šetřit personál na noční směny. A když si prostě potřebujete koupit postel, tak si ji hold přijdete koupit v sobotu dopoledne, místo v neděli večer. Takže můj zaměstnavatel o tržbu nepřijde. Ještě ušetří za elektřinu za celou neděli, kdy bude mít zavřeno. Náš řetězec má prodejny i v Rakousku - v týdnu mají otevřeno do 18.OO, v sobotu dopoledne, v neděli zavřeno, o svátcích zavřeno a přesto dosahují srovnatelných tržeb jako my.
leden 29, 2010 12:23
Proč to říkám vám a ne zaměstnavateli? : Zaměstnanec obchodu
Protože zaměstnavatel argumentuje tím, že zákazníci chtějí, aby u nás bylo takto otevřeno. A dokud u nás nevyjde zákon jako na Slovensku, tak mého zaměstnavatele nikdo nedonutí ke změně otevírací doby. To by totiž samozřejmě nejdřív musela změnit otevíradí dobu i konkurence.
leden 29, 2010 12:26
Vodoměrko, : Zaměstnanec obchodu
Cituji: ... : Vodoměrka
Mě by taky v sobotu ráno na nákupy nedostali... soboty většinou trávíme někde venku, na kolech, na lyžích (teda teď zrovna ne, když máme Gabču), v lese, v horách, prostě výletujeme a užíváme si tatínka...

Dovol, abych použila tvůj text k pohnutí tvým svědomím. Je to fajn, takhle trávit víkendy, že? A teď si představ, že třeba moje pokladní nemůže takhle strávit s rodinou ani jeden víkend, ale ani jeden. Co ty na to? Že má změnit práci? Hm, a poradíš jí, kde ji má hledat? Podotýkám, že je to paní, která předtím dělala u vojaků v kanceláři, inteligentní, příjemná... Jen má tu smůlu, že má 5 let před důchodem a to už ji jaksi nikdo nezaměstná. Takže hold bude muset těch 5 let počkat než zase uvidí svoje vnoučata, protože tato paní byla v práci i 24.12. (ano, na štědrý den) i 26.12.
leden 29, 2010 12:36
Zaměstnanče, jak to, že tvoji kolegové podepsali dohodu o ukončení PP bez odstupného. : Myška
Čím je zaměstnavatel přinutil?
leden 29, 2010 12:38
Myško, : Zaměstnanec obchodu
to bohužel nevím, netuším. Nebyla jsem u toho. Jen vím, že jeden v té kanceláři byl asi minutu, druhá asi 3 minuty. Pak si okamžitě sbalili věci, předali mi proti podpisu pracovní pomůcky a odešli. Takže např. druhá pokladní, která měla jít o hodinku dřív domů, tam tím pádem musela zůstat do konce a musela jsem předělat plány směn i na další dny. U nás takhle z minuty na minutu skončili vždy všichni, jak říkám, je nás tam ani ne roku polovina.
leden 29, 2010 12:43
Bédo : mia
a k těm kreditkám - chtěla jsem říct, že víc než to jestli je v supermarketu otevřeno přes noc by mělo některým lidem dělat hlavu to, jestli budou časem vůbec na nějakou návštěvu obchodu mít. Ono je to lákavé - máme otevřeno nonstop, přijďte utrácejte.... smilies/undecided.gif Zas příliš krátký komentář.....
leden 29, 2010 12:46
To je divné. Chápala bych to, kdyby odcházeli s odstupným, ale takhle... : Myška
To se nikdo z nich nebránil? Neřekl, že nepodepíše dohodu? Nebo byli ještě ve zkušební době?

leden 29, 2010 12:47
oprava : Zaměstnanec obchodu
...je nás tam BĚHEM ani ne roku polovina...
Omlouvám se, vypadlo mi slovo.
Možná takhle, každý někdy v práci udělá chybu, jsme lidi a chybovosti se nevyhne nikdo. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Možná se chtěli vyhnout vyhazovu pro hrubé porušení pracovní kázně. A když se na vás zaměstnavatel zaměří, i za minutu pozdního příchodu, což se v tomto počasí může stát každému, vám pošle vytýkací dopis, pak za další drobnost druhý dopis a je to. Za ten stres to asi nikomu nestojí. Možná proti nim bylo použito toto.. ale říkám, nechci spekulovat, nebyla jsem u toho.
leden 29, 2010 12:47
Na Zlicine ma Tesco non-stop : opas
To je super, ne? Kdyz jedu v jedenact vecer z prace, muzu v klidu zajet nakoupit.
To ze maji otevreno znamena, ze se jim to vyplati. Maji tam zamestnance, takze je asi zaplati natolik, ze tam ti lidi jsou a prodavaji.

Pokud to funguje, tak je diskuse zbytecna, ne? smilies/grin.gif
leden 29, 2010 12:50
Jinak zaměstnanče, my tady fakt nevyřešíme vaši otvírací dobu. Ani vaši pracovní dobu. : Myška
Je to na majiteli. Ten diktuje pracovní podmínky, které nesmí být v rozporu se Zákoníkem práce.
leden 29, 2010 12:50
Ne, nebránili se : Zaměstnanec obchodu
Rozhodně se nejednalo ani o zkušební dobu. Jeden byl mladej klučina, hrozně hodnej, kterej z toho ještě nemá moc rozum a který je tak strašně hodný, že se bránit asi ani neumí. Bohužel ani jeho kolegové ho moc nemuseli. Tak na něj svedli i průšvihy, za které nemohl Tak toho jsem obrečela. Pracoval u nás 3/4 roku. Druhá kolegyně... no tam... řekněme, že to byla taková ta, co na zákazníky nebyla zrovna z nejmilejších.. takže tam mě to až tak nebolí, za své průšvihy si mohla sama. Pracovala tam něco přes rok, takže od začátku. Další bylo z oblasti managementu, k tomu bych se nerada veřejně vyjadřovala, přeci jen nevím, kdo si to kdy přečte
leden 29, 2010 12:55
Přesto díky vám všem... : Zaměstnanec obchodu
za diskusi. Vím, že je to boj s větrnými mlýny a my to tady nevyřešíme. Ale možná, když se o tomto bude na veřejnosti více mluvit.. Uvažovala jsem i o sepsání nějaké petice a apelu na poslance, aby navrhli zákon, alespoň o tom, aby museli mít obchody zavřeno v neděli a ve státem uznaný svátek, tak jak to nedávno uzákonili na Slovensku a hlady tam myslím neumírají. Já si jdu užít svůj jediný den volna, nerada bych ho proseděla u PC,takže se s vámi tímto alespoň prozatím loučím.
leden 29, 2010 13:01
Zaměstnanče obchodu, : Vodoměrka
takže ty máš pocit, že proto, že já nechci strávit víkendy nakupováním, tak jsem i přesto odpovědná za všechny ty pokladní, co nemůžou trávit čas se svými vnoučaty? Že když přestanu nakupovat v osm večer, tak se něco změní a všechny velké obchody změní provozní dobu? Mám se cítit provinile kvůli tomu, že se ta vaše paní pokladní neuvidí se svými vnoučaty? Proč za nimi nezajde přes týden? Určitě nedělá 14 hodin denně 7 dní v týdnu... a nemá jen samé noční nebo odpolední směny... když jsem byla za pokladnou já, měla jsem zrovna dvě malé děti, vžd ob jednu sobotu a neděli jsem trávila také v práci... ale nenapadlo mě nikdy vinit z toho všechny ty lidi, co k nám do Terna chodili...
Pokud si ale myslíš, že tím, že přestanu nakupovat, když je volněji a budu ve špičce stát dlouhé fronty u pokladny i tam, kde mají otevřeno jen do sedmi a v sobotu ráno a nemusí dle tebe šetřit personál pro noční směny, pak mi přisuzuješ víc než božské schopnosti... ale k tvé smůle já tuhle moc nemám, abych jediným pokynutím ruky změnila nemožné a dělala zázraky... smilies/wink.gif
leden 29, 2010 13:04
Rozpor se ZP není, : wendy
když zaměstnavatel zaměstnanci, kterého se chce zbavit, a tento nechce podepsat Dohodu, udělá v práci peklo. Kdo na tohle nemá nerv - podepíše.

opas - jo, je to super, ale kdyby otevřeno neměli, tak si tam holt nic nekoupíš a koupíš to
jindy než před půlnocí a nic se snad nestane. Řeší se to v jiných, výše jmenovaných zemích ? Nikoliv. Už mají vyřešeno a žijí si spokojeně dál.

Je fakt že určitou množinu lidí tyhle markety zaměstnají. Pokud by se nezaměstnanost ještě rapidněji zvyšovala, mohlo by dojít k sociálním nepokojům - možná i u českých ovcí..

smilies/wink.gif
leden 29, 2010 13:08
Vypadl mi kus věty... mělo to být takhle... : Vodoměrka
Pokud si ale myslíš, že tím, že přestanu nakupovat, když je volněji a budu ve špičce stát dlouhé fronty u pokladny i tam, kde mají otevřeno jen do sedmi a v sobotu ráno a nemusí dle tebe šetřit personál pro noční směny, a díky tomu všichni majitelé těch super a hyper a jiných marketu zruší večerní, noční, víkendový a sváteční prodej, pak mi přisuzuješ víc než božské schopnosti... ale k tvé smůle já tuhle moc nemám, abych jediným pokynutím ruky změnila nemožné a dělala zázraky... smilies/wink.gif
leden 29, 2010 13:10
... : bb2
Váženě myslím, že nemá smysl řešit, že musíš do práce tehdy a tehdy. Ve fakultce, kde teď ležel táta, jsem zažila sestry, které měřily ráno v 6 teplotu a večer v 17.15 donesly léky, prostě byly svátky a ony sloužily za kolegyně 2 šichty apod.
Mohli bychom se všichni rozpovídat o úskalích a nepříjemnostech práce, kterou si vyděláváme na chléb náš vezdejší.
Jsou práce lepší a horší. S tím tady nic nenaděláme. Můžeme krafat 3 měsíce o tom, jak to kdo má těžké. Naši chlapi taky dělají o víkendu,jsme rádi za zakázky a oni za práci a výplatu. Když odmítneme pracovat večer, o víkendu, o svátcích (neděláme jen vánoční), tak by odběratel musel zastavit svůj provoz, tak si raději vybere jinou firmu, která mu to dodá kdy potřebuje.
Náš právník studuje podklady o večerech a víkendu, protože ve všední den v běžný čas má jednání, schůzky, stání u soudu atd.
Jo, může tu vikendovou a večerní práci dělat doma u stolu s kafíčkem, ale musí to udělat. Na druhou stranu na to 9 let studoval na gymplu, právech a další 3 nebo více let mu zabraly advokátské zkoušky atd. atd. Kolik ta studia stála peněz ani nemluvím.

Máte to bezpochyby těžké. Ale to asi většina vydělávajících si lidí. Nevím, kdo může objektivně posoudit, která práce je horší. Vy máte horší podmínky, on má větší zodpovědnost, a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna.
leden 29, 2010 13:18
Vodoměrko, : Zaměstnanec obchodu
já nenapsala, že za to můžeš. Já jsem se jenom zeptala, jestli tě to někdy napadlo. A ano, kdyby VŠICHNI přestali nakupovat večer a v noci, pak by ty obchody přece neměly otevřeno. Samozřejmě chápu, že když ty jako 1 jedinec přestaneš nakupovat večer, tak to nepomůže. Nejsem magor. Ale někde se začít musí a když začneme každý sám u sebe... A paní pokladní má ty vnoučata na druhém konci republiky, ty vnoučata chodí přes týden do školy a ta naše paní pokladní má v kuse volno většinou 1 den, max. 2. Pracovní dobu má 9 nebo 10 hodin denně. Budiž doteď měla 1 volný víkend v měsíci- vetšinou ale jen sobotu nebo jen neděli, ale jak jsem psala výše, snižovali jsme teď počet lidí, takže...
leden 29, 2010 13:23
Souhlas s bb2. Myslím, že jsou profese s horšími podmínkami. : Myška
Mám ráda svobodu, tedy i to, že mohu jít nakoupit večer, brzy ráno, v neděli, a třeba i ve svátek.

leden 29, 2010 13:28
to bb2 : Zaměstnanec obchodu
Samotnou mě mrzí, že jsem se nechala vyprovokovat k dohadování na trochu jiné téma než to původní. Opravdu jsem nechtěla řešit osobní úskalí zaměstnanců, ale čistě nesmyslnost otevírací doby alespoň v NEPOTRAVINOVÝCH obchodech v neděli, ve svátky a v noci. Nerada bych srovnávala důležitost otevřeného obchodu s prací sester a lékařů a hasičů, policistů atd. atd. Už jsem to psala. Toto jsou profese pro záchranu lidských životů. V noci nebo na velikonoce otevřený obchod nikomu život nezachraňuje. Je to jen lidská rozežranost. Např. 26.12. byla ve zprávách reportáž o povánočních výprodejích. Jedné slečny se zeptali proč přišla 26.12. nakupovat. Řekla, že se doma u televize nudila, tak přišla nakupovat. Dobrý, ne? Mimochodem i když sem dělala v tom velkoobchodě tak jsem kolikrát pracovala i o víkendech, byla jsem i na služební cestě na druhém konci republiky, na veletrzích od nevidím do nevidím, takže vím, že v každém zaměstnání je něco.
Kruci, ale teď už opravdu musím jít.
leden 29, 2010 13:33
zaměstnanče obchodu, : bb2
"Ale někde se začít musí a když začneme každý sám u sebe... " to snad nemyslíš vážně :-)) Jsem z těch, kdo noční natož sváteční otvírací dobu nepotřebují, ale házet odpovědnost za tvoji/vaši nespokojenost na zákazníky mi přijde vysloveně jako drzost.
Hele, než apelovat tady na nás zákazníky, agitujte mezi sebou, jak zařídit, aby vám platili přesčasové příplatky, příplatky za noční práci, za víkendy, za svátky. A kde sebrat odvahu nepodepsat jim na první ránu dohodu, ale trvat na lhůtě a odstupném. To jsou vaše práva a nároky a snažit se jich dobrat je v pořádku. Ne to brát z druhého konce, od zákazníka, hehe.


leden 29, 2010 13:35
... : bb2
docela by mne zajímal ten konkrétní obchoďák, v kterém městě, kde měli 26.12. otevřeno. Jak jsem psala, my měli problém nakoupit na Silvestra před 16.00.
leden 29, 2010 13:41
Zaměstnanče obchodu, : Vodoměrka
tak ještě jednou... nenakupuji v sobotu, tak ať si klidně zavřou... co víc bych jako jednotlivec měla udělat?
Na druhou stranu - když jsem pracovala na dráze, brala jsem to i s dvanáctihodinovými směnami a nebrečela jsem, že jiní v tu dobu (přes noc, o víkendu)třeba chodí do kina, na zábavy, na návštěvy - prostě jsem byla dospělý a za sebe zodpovědný jedinec, a byla jsem si prostě vědoma všech výhod a nevýhod. Dojížděla jsem denně asi čtyřicet minut času tam a čtyřicet minut zpátky, takže jsem také přicházela o volný čas. Ale prostě to tak bylo, naříkání by mi stejně nepomohlo. Pak jsem si našla jinou práci, no a když nám ve velkém během pár měsíců zrušili desítky prodejen a z osmi zaměstnankyň šest propustili, našla jsem si jiné místo. A když mi pak nevyhovovalo tohle místo, potřebovala jsem vyšší plat, abych sama uživila děti a utáhla domácnost, našla jsem si zaměstnání v jiném městě a dojížděla tam. I s cestou jsem strávila celý den v práci, když to tak vezmu, ale zase jsem z toho nevinila nikoho jiného, kdybych pracovala v obchodě, prostě bych to tak brala. Za vnoučata na druhém konci republiky také nemůže nikdo, stejně tak se to může přihodit mně, že to budu mít takhle, až se mé děti rozutečou do světa... Paní může jít dělat ošetřovatelku do nemocnice a nebude mít tak strašnou pracovní dobu, jak u vás v obchodě... aspoň vím, že u nás to tak je, známá tam po osmi letech mateřské nastoupila a moc si to chválí... neříkám, že si všichni můžou vybírat, ale co se týká vašich zaměstnanců, ono by stačilo někomu ozvat se na inspektorát bezpečnosti práce, aby si přišli zkontrolovat podmínky, za jakých lidi pracují... i týdenní pracovní dobu stanovuje zákoník práce a ten by měl být dodržován...
U mého posledního zaměstnavatele fungovaly odbory dost dobře... každá výpověď byla projednávána a většinou ji odbory neschválily... jo, měli jsme několik mladých a nových zaměstnanců, co tvrdili, že odbory jsou na h... a jen tahají z lidí peníze... ale téměř všichni ti, co byli u nás zaměstnáni trvale a vydrželi delší dobu, byli v odborech... nejsou sice všemocné, ale zmůžou dost... mimo jiné se můžou postavit i proti nezaplacených a nevybraným přesčasům, můžou trvat na dodržování zákoníku práce a připravit tím majiteli spoustu problémů, které by se jinak řešit nezačaly... a když má nějaká prodejn třeba i stovky zaměstnanců, tam by se odbory velmi vyplatily... v jednotě je síla, kdyby se třeba povedlo spojit všechny zaměstnance (nebo valnou většinu) proti zaměstnavateli a hromadně se ozvali a necouvli, tak by se dalo dosáhnout mnohých zlepšení... jenže většinou se ozve jeden hlas, další mi přitakají a když jde do tuhého, najednou všichni sklopí hlavu a utečou... a dělají, že o ničem neví... ale tohle bohužel ani já, ani ty, nezměníme... ale stejně si myslím, že lidi by si všeobecně neměli nechat tohle všechno líbit... možností bránit se je určitě víc... vím, že na pracáku býval bezplatný právník a pomáhal... tohle je ale zase dost vážné téma na další diskuzi...
leden 29, 2010 13:44
bb2, : Zaměstnanec obchodu
Snad si vážně nemyslíš, že po těch všech podrobnostech, co jsem zde napsala, zde zveřejním, v jakém konkrétním obchodě v konkrétním městě pracuji??? Snad jen že to, že Praha to není a pokud se nepletu, nejsem si vážně jistá, máme k sobě vzdálenostně s Vodoměrkou blízko. Ale mohu přísahat, že jsme měli 26.12. otevřeno, pravda jen do 16.00. Mimochodem na Silvestra jsme měli otevřeno do 14.00 a pak jsme dělali roční uzávěrku
leden 29, 2010 13:47
... : Vodoměrka
Za první větou měl být smajlík... tenhle smilies/wink.gif
Jinak než jsem dopsala svůj dlouhý komentář, tak mě bb předběhla s téměř tím samým... že změna by měla přijít také zevnitř, že by se měli ozvat právě ti zaměstnanci, ne házet odpovědnost za zákazníky...
leden 29, 2010 13:47
... : Vodoměrka
A teď vážně musím, máme babysraz... takže adios, amigos... večer si počtu, co jste tu napsali dalšího... přeji hezké páteční odpoledne všem smilies/smiley.gif
leden 29, 2010 13:48
zaměstnanče, : bb2
nemyslela jsem tvůj, to byla reakce na tu znuděnou slečnu co byla 26.12. na výprodeji

U nás totiž výprodeje začaly už před svátky a pokračovaly 27.12.

Ale tvá odpověď nicméně zapadá do rámce této diskuze. Dva dny věnuješ apelaci na zákazníky, ale bojíš se, aby se někdo náhodou nedozvěděl, že v tom obchodě jste nespokojení a hodláte s tím něco dělat...
leden 29, 2010 13:50
bb2, : Zaměstnanec obchodu
a ještě pro zajímavost a pro vás ostatní pro pobavení (mě to vtipné nepřijde). Na štědrý den, 24.12. k nám zákazník přišel reklamovat nábytek, který koupil v září. Asi to těch pár dní ještě nemohlo počkat, že? Samozřejmě kvůli tomu, že máme dodavatele v civilozovaných zemích a ti pracují do 20.12. a pak až od 7.1., tak jsme nestihli 30ti denní reklamační lhůtu a zákazník se hned po uplynutí lhůty ozval, že chce okamžitě vrátit peníze. Takže tak.
leden 29, 2010 13:51
jo, a mimochodem, : bb2
náš kamarád už pár let neslaví Silvestra, na kterého si předtím potrpěl mnohem víc než na vánoční svátky. Protože ale kvůli dětem je na svátky doma, tak Silvestra slouží. Protože pracuje v hotelové restauraci, končí kolem 3 ráno a v 5 ráno na Nový rok začínají inventuru.
Co naděláš...k té práci to prostě patří. Důležité je, aby dostali za tu práci co náleží, ale to si tuším řeší s vedením, nikoli s hosty...

leden 29, 2010 13:52
OK : Zaměstnanec obchodu
Může mi někdo poradit jak se zakládají odbory? Nebo odkaz kde se to dozvím? Večer až se vrátím, tak si to přečtu
leden 29, 2010 13:55
... : Vodoměrka
leden 29, 2010 13:59
... : Vodoměrka
Jo a jinak mezi řečí - smilies/wink.gif - když jsi vzpomněla tu ubohou babičku, co nemá šanci vidět svá vnoučata... moc nechápu, proč jsi uváděla právě to... všude je něco, a mě třeba ani náhodou nenapadlo si stěžovat, že manžel pracuje mimo naše bydliště a domů se za dětmi vrací jen na víkendy... taky za to můžou zákazníci? smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
leden 29, 2010 14:01
Reklamace - zákazník měl na vrácení peněz nárok. : Myška
A je váš problém, že jste třicetidenní lhůtu nestihli. To už je moc, že se ti to zdá špatně.
leden 29, 2010 14:01
... : Vodoměrka
A teď už fakt letím... smilies/grin.gif
leden 29, 2010 14:01
ano, zaměstnanče, : bb2
vtipné to není, není to ani nevtipné, je to prostě realita - zákazník využil svých práv. A co jako? Využijte jich taky, a smiř se s realitou. Nevím co víc poradit.

Pokud tě to utěší - jsme spíš malá firma, občas pracujeme jako subdodavatelé pro obry typu Skanska, Unistav apod. Tedy, pracovali jsme. Udělali jsme s nimi nemilou zkušenost. Abychom zakázku dostali, stlačili jsme cenu na nejnižší únosnou mez. Při předání zakázky nebyly shledány závady, ale stavbyvedoucí, který je procenty odměňován za vše, co sudodavateli strhne, nám závady napsal do protokolu. Odmítli jsme potvrdit. Zbývala tedy žaloba a soudní spor. Byla nám jasně sděleno, že to můžeme zkusit - ale s jejich houfem firemních právnických es bude spor velmi, velmi dlouhý, velmi, velmi drahý. Prokazování soudními znalci, zkoušky materiálů atd. atd. Šílenost, na kterou dojely jiné firmy. A my nabraný materiál na zakázku za 2 miliony.
No, tak jsme přistoupili na tzv. "závady", na základě kterých nám seškrtal stavbyvedoucí asi 130 000 Kč. On byl spokojený, měl z toho velkou odměnu. My byli smíření a za 3 měsíce jsme dostali zaplacenou zakázku. Samozřejmě jeho firma taky spokojená, protože mezi cenou, kterou jsme účtovali my, a cenou, kterou účtoval on odběrateli, byl propastný rozdíl - čistě do jeho kapsy. Podobně jsme to měli ještě 2x a tím jsme skončili. Poučeni jsme příště do toho nešli, i když nás oslovili do výběru. V jednom případě jsem jim oplatila stejnou podpásovkou - věděla jsem, pro koho a co budou stavět, obešli jsme je a oslovili přímo investora. Ten po krátkém váhání přijal naši nabídku, výrazně levnější než od molocha, s výsledkem maximálně spokojen.
Jak jsem psala - co naděláš, můžeš to řešit jedině směrem od sebe ven, ne naopak..
leden 29, 2010 14:02
Odkaz, který rozhodně není od věci: : Milan
Jaké má Tesco problémy: http://www.pooh.cz/a.asp?a=2015903.
Zákon o striktním zákazu práce v neděli bych nikdy nepodpořil. Jednak by byl problém s výčtem oborů a činností, na které se zákaz nevztahuje (a běda na něco zapomenout!), jinak by to byla záminka pro náboženské spory, neb Židé by to chtěli v sobotu a muslimové v pátek a buddhisté by to také mohli považovat za hrubý náboženský útisk, protože oni žádný povinný klid sedmého dne nemají...
A zakázat jen prodej v obchodech? A proč tedy jen chránit jen prodavače a ne jiné profese? Tudy cesta také nevede.
Myslím, že zákonem zvolené řešení - tedy příplatky - je řešení správné. Jen bych ty příplatky za nedělní práci zvýšil a za noční práci bych považoval práci již od 8. večer a doplnil bych ustanovení, že rodiče dětí školou povinných nesmějí být bez svého písemného souhlasu v době školního roku zařazováni do nočních a víkendových směn.


leden 29, 2010 14:22
velmi rozumný komentář : bb2
jen bych dodala, že tohle všechno řeší Zákoník práce celkem dobře,těžší je prosadit jeho plnění.
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast4h6.aspx
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast10h4.aspx
leden 29, 2010 14:35
Jéžiš, ty jsi fňukna, zaměstnanče obchodu! : Sinix
Také jsem pracoval v obchodu - na 3 směny SO, NE, svátky a vím, že to není med. Obzvlášť když si na tebe každý, kdo se špatně vyspal a potřebuje se na někom vysoptit, otvírá dr... - tedy ústa a každý smradlavý bezdomovec, jemuž se na ulici obloukem vyhneš, který si k vám přijde koupit levné krabicové víno (nebo iron), je v tu chvíli tvůj nadřízený a ty kolem něj musíš skákat a snášet jeho smrad a někdy i vulgarity. A ty se nemůžeš bránit, což všichni dobře vědí.

Také jsem dělal od nevidím do nevidím.

Ale dělal jsem to, protože to byla nejvíc placená práce, jakou jsem v té době našel. A přiznejme si, pořád (a nejen v době krize) je lepší mít takovou práci než žádnou.

Tak tady nefňukej a něco s tím udělej. Samozřejmě pokud u vás založíte odbory, budete moci se svým zaměstnavatelem kolektivně vyjednávat, ale - myslím - žádné razantní ústupky typu před tím se zavíralo v 10, teď se bude zavírat v 6, v neděli bude úplně zavřeno apod. nečekej. Obávám se, že ti nezbyde nic jiného, než si buď najít nějaký krámek, který bude končit brzy, ale těch už dnes moc není a také tam nejspíš budeš mít menší plat, nebo úplně změnit obor.

leden 29, 2010 14:49
Milan: : opas
Špatný názor - tím z nich jenom naděláš nezaměstnané. Já mám jednou, dvakrát za rok víkendovku, vyjímečně dokonce bylo i 48 hodin non-stop, když byl průšvih.
Musím si to nějak zorganizovat, je to prostě potřeba a jinak to nejde.

Kdybych nemohl, musel by tu práci dělat někdo jiný, tak to funguje.

Princip trhu práce je v tom, že zaměstnanec pronajímá svoji pracovní sílu zaměstnavateli. Jako když by sis kupoval auto, tak musí umět to co chceš nedělat problémy a mít levný provoz. Za kvalitní auto rád zaplatíš o něco víc, nefunkční krám bys nechtěl ani zadarmo.

To že auto nesmí jezdit o víkendu je problém a radši koupíš jiné, byť třeba o malinko dražší.
leden 29, 2010 14:53
moment, opas, čím z nich nadělá nezaměstnané? : bb2
tím, že by příplatky za noční práci posunul z 10 na 8, nebo noční jen pro rodiče, kteří s tím souhlasí? To si nemyslím, takových nebude mnoho.
Ostatně, někde to funguje i bez zákonů. Znám minimálně 2 maminky na mateřské, které si chodí do Tesca přivydělávat ke kase a vycházejí jim se směnama vstříc. Jedna preferuje noční, kdy dítě spí a manžel s ním, přes den spí ona a hlídá babička. Druhá chodí na odpolední, manžel je dlouhodobě nemocný, ale odpoledne má vycházky.
leden 29, 2010 14:58
bb2 : opas
tímhle "doplnil bych ustanovení, že rodiče dětí školou povinných nesmějí být bez svého písemného souhlasu v době školního roku zařazováni do nočních a víkendových směn"
Já jako zaměstnavatel bych se jim raději vyhnul, čím méně problémů, tím líp.

Jinak vstřícnost zaměstnavatele je také benefit. Já mám plat slušný, ale když mi šéf zavolá, tak klidně všechno zruším a přijedu. Stalo se, že v Chorvatsku jsem celý den dovolené strávil u notebooku připojený do práce a makal. Žena moc nadšená nebyla, ale chápala to. Mého šéfa zná a ví, že lidi nebuzeruje zbytečně.

V Tescu platí málo, takže se zase smíří s tím, že lidi občas nepřijdou.
To je u nás nemyslitelné. Teď tu sice sedím a píšu do diskuse, ale v druhém okně mi běží práce.
leden 29, 2010 15:08
Nechápu : Petronila
apely na zákazníky, aby nechodili nakupovat v neděli,v noci.... kruciš, vždyť ti zákazníci vám přinášejí prachy, nebýt jich, tak můžete obchod zavřít. Co mi je do toho, kdy se prodavači dostanou domů? Proč bych to měla jako zákazník řešit a způsobovat si nepohodlí (obírat se o možnost nakoupit si kdy chci a co chci)? Taky nemám pravidelnou pracovní dobu, a když po mně klient něco chce, dělám i v noci, v sobotu i v neděli. Můžu mu nevyhovět, ale když to budu dělat často, najde si někoho jiného. Budeš mi, zaměstnanče obchodu, taky řešit moje problémy? I když já to jako problém nevidím, má to zase spoustu jiných výhod.
leden 29, 2010 16:55
A už vůbec nestojím o to, : Petronila
aby mi do svobodné volby mojí a těch obchodníků kecali flanďáci, kteří si jako u nás myslí, že když v neděli budou mít obchody zavřeno, budou lidi o to víc chodit do kostela. Zlatý oči. Ten, kdo tam chce jít, ten tam půjde bez ohledu na otvírací dobu obchodů, kdo nechce, toho tam nedostanou, ani kdyby obchody měly otevřeno jen v pondělí od sedmi do deseti.

Považuji to za nemístné vydírání. Ještě že to těm našim neprošlo.

Jestli by se měl stát o něco starat, tak je to dodržování existujících zákonů (šikana zaměstnanců apod.) a ne buzerace svobodných občanů.
leden 29, 2010 17:01
Víte co, : Zaměstnanec obchodu
já končím. Jednak z mých příspěvků reagujete jen na to, co se Vám hodí a hlavně svůj volný čas je pro mě natolik drahocený, že už ho nechci dále trávit na této diskusi. Já vím, že každá práce má své zápory, o tom jsem mluvit nechtěla! Ty konkrétní případy, byli jen pro ilustraci toho, co to přináší. OK, řadíme se tedy opět k východu (viz Rusko), kde je otevřeno v obchodech NON STOP a majitelé řetězce ze západu nás i nadále budou považovat za podřadný druh, protože se tam sami chceme zařadit. Mimochodem jste mi stále nikdo neodpověděli na otázku, proč to v zemích jako Rakousko, Německo a další normálně funguje a u nás je to tak strašně nemyslitelné? A nezlobte se na mě, ale přijít něco s křikem reklamovat do obchodu na stědrý den je gaunerství. Znovu opakuji, že to bylo zboží kupované v září!! To je můj názor a na tom trvám. Nevadí mi, že jsme museli vrátit peníze, ale ta s prominutím vyčůranost, protože pán schválně přišel na štědrý den, protože věděl, že to nestihnem. Pak že svátky klidu a míru, pcha. Ale co se divím, hulvátství je v tomto státě vidět i na těch blbých silnicích. Já tu nebojovala za sebe, já mám za svou funkci plat dobrý, na náš okres přímo nadstandartní a hlavně pro mě je to dočasná práce, nejsem prodavačka, mám ekonomické vzdělání a až se ekonomická situace jen trochu změní, půjdu zase jinam. Já bojovala za ty, kteří tu jinou možnost nemají.. To jsme to jako národ dopracovali, když za svobodu považujeme to, že je v obchodech otevřeno NON STOP... Přesto, že vy na mě vidíte jen to nejhorší (a pak prý, že nás nepovažujete za roboty), já Vám všem přeji ať se máte krásně.
leden 29, 2010 18:02
Petronilo, : Zaměstnanec obchodu
gratuluji k tvé toleranci k jiným lidem. Můžeš mi prosím konkrétně ty vysvětlit, jestli je opravdu tak strašně nepohodlné, když si nemůžeš koupit postel nebo skříň v neděli večer? To je opravdu tak strašně omezující moci si ji koupit jen přes týden, případně v sobotu dopoledne? Znovu opakuji, že mi jde o NEPOTRAVINOVÉ obchody. Ano, zákazníci nám nosí tržby, ale jak už jsem psala, přinesli by je i v té kratší otvírací době, můj názor na to snížení tržeb, kdyby jsme neměli otevřeno tak dlouho už jsem psala, takže než prosím reaguješ, tak si aspoň přečti na co reaguješ.. nechci to celé opisovat znovu a pořád dokola. Mimochodem nikdo mi tento můj názor nevyvrátil, že by to nefungovalo. A ti jak ty je velmi tolerantně nazýváš "flanďáci" nebojují kvůli zákazníkům, ale třeba nějaký zaměstnanec může být věřící (já nejsem, abyste si zas všichni nemysleli, že bojuju za sebe) a rád by třeba v neděli ráno zašel do kostela, ale nemůže... víš
leden 29, 2010 18:31
ty si z nás děláš srandu :)) jinak to není možné : bb2
V životě by mne nenapadlo sledovat, kdy má jaký dodavatel toho obchodu, ve kterém jsem nakoupila zboží, dovolenou. Je mi zcela fuk, jestli váš dodavatel je země, kde se Vánoce slaví, nebo kde se neslaví.
Jak to ten chudák vůbec má tušit? On nakoupil ve VAŠÍ PRODEJNĚ, tudíž uplatnil reklamaci tam, a vaše dodavatelsko odběratelské vazby nemusí sledovat, jak by taky mohl - měl snad zavolat k vám na obchodní s dotazem, kdo je vaším dodavatelem toho konkrétního kousku nábytku, a zda náhodou nemá vánoční dovolenou...??

Na okraj - proč nelze dodržet 30-denní lhůtu, tj. od 24.12. do 24.1., když dodavatel měl dovču do 7.1...? To ty Vánoce prožíval tak civilizovaně intenzivně, že nebyl schopen reklamaci zpracovat za 3 týdny, tj. do 28.1., poslat mailem vyjádření, abyste mohli zbývající 3 dny zákazníka telefonicky i písemně informovat o výsledku?


proč to v zemích jako Rakousko, Německo a další normálně funguje
ti přece zodpověděla Petronila. Vliv katolické církve a odborů, drahá.
leden 29, 2010 18:39
... : bb2
zaměstnanec může jít do kostela jindy, než v neděli ráno, a netvrď mi, že všichni zaměstnanci pracují 363 dnů v roce tak, že nemohou zajít do kostela.

Jinak bych ti vážně doporučovala sledovat pracovní nabídky a jít jak pes po jiné práci, protože když vidím, jak jsi naprdnutá, tak bych si vážně nerada šla k tobě večer v osm koupit židli. To by nemuselo dopadnout dobře ani pro jednu z nás.

Mimochodem, jedním z problémů nás Čechů, ale možná i jiných národů, do kterých bylo xx let vtloukáno, že všichni jsou si rovni atd. je to, že neumí sloužit. Sice jsme si z toho rčení dělali srandu, ale zároveň se nám to zahnízdilo v hlavě. A to tak, že leckdy i sám živnostník se cítí naprdnutý, má-li dělat službu zákazníkovi. Tak co pak chtít po takovém zaměstnanci, že.

A víš, co je zvláštní? Že čím dál na východ je to lepší - taková jižní Morava nemá vůbec problém, číšníci, prodavači i jiný personál se může přetrhnout. Tedy, ve srovnání s kyselkami, co se vyskytují kolem Prahy a od Prahy na západ.
leden 29, 2010 18:46
a do třetice, : bb2
Petronila ani nikdo jiný neřekl, že jedině nedělně večerní nákup je to pravé ořechové. Ale když se někdo octne v situaci, kterou bys právě ty měla chápet, tj. je-li uvázaný v práci od pondělí do pátku celý den, a najednou potřebuje nutně dokoupit něco do domácnosti - proč by neměl využít otvírací doby obchodu. Tohle uvažování nechápu.

Leda bys doufala, že najdeš u nás podporu a buď že zákazníci začnou apelovat na váš řetězec, nebo že aspoň ukážeš výtažek z této diskuze kolegům, aby viděli, že je to fakt blbost.
leden 29, 2010 18:52
to bb2 : Zaměstnanec obchodu
Ježismarjáá, mě je úplně jedno,že jsme tu lhůtu nestihli a museli mu vrátit peníze. Ale to, že prišel zrovna na štědrý den a byl nepříjemný - to mi vadí! To Vám opravdu nepřijde divný? To už jsme na tom jako národ tak špatně, že nerozlišujeme mezi jednotlivýma dnama? Štědrej den stejnej jako každej jinej? Já jsem zákazník a kdo je víc? To jako když jste v pozici zákazníka tak si můžete dělat co chcete a chovat se jako zvířata a povyšovat se nad hodnýma mladýma holkama - opět nemyslím sebe, já na té přepážce nesedím, nejsem hodná a ani mladá
A když už tě to teda zajímá, proč jsme to nestihli: Protože ten dodavatel ten nový díl prostě nestihl vyrobit a dopravit až k nám do obchodu. Stihl to až o blbý 2 dny později. A nechápu jak to myslíš "do 28.1. informovat o výsledku"?? My jsme zákazníkovi reklamaci uznali hned ten štědrý den a slušně mu řekli, že mu ten díl objednáme nový, protože ho na skladě hned nemáme. Rozhodli jsme tedy o reklamaci bez zbytečného odkladu, dokonce IHNED a dokonce KLADNĚ a Ihned předali řádně vyplněný reklamační protokol. Mimochodem my maximálně vycházíme zákazníkovi vstříc, ještě jsme vpodstatě žádnou reklamaci nezamítli!! Bohužel jsme nestihli do 30 dnů zákazníkovi ten díl dát do ruky, no. Kdyby to byl normálně uvažující člověk a kdyby ten výrobek opravdu chtěl, tak snad kvůli 2 dnům nebude dělat kravál. Ale to opravdu nebylo v mém příspěvku to podstatné. Já bych třeba rozhodně nechodila na štědrý den na někoho křičet! O to mi šlo. Raděj bych seděla doma a trávila ten krásný čas s rodinou u stromečku! O to mi šlo!! A do toho obchodu bych šla až tak 27.12. A rozhodně bych za tou slečnou za přepážkou reklamačního oddělení nekřičela, ta je totiž ta úplně poslední, která za něco může.
No ale zákazníci v Německu nestávkují za znovuotevření obchodů v neděli, že? Myslím, že jsou tam všichni spokojení. smilies/wink.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
leden 29, 2010 19:02
pardon : Zaměstnanec obchodu
ti smajlíci měli být u věty, že nejsem hodná ani mladá... smilies/smiley.gif
leden 29, 2010 19:04
bb2, : Zaměstnanec obchodu
Děkuji za chválu nás Moraváků. Jsem totiž taky z Moravy smilies/wink.gif A neboj, ode mně si židli kupovat nemusíš, psala jsem, že nejsem prodavačka, já naštěstí se zákazníky do styku moc nepřijdu, jsem volána jen k těm problematickým řvounům na reklamacích. A naprdnutá nejsem, vážně ne. Spíš se začínám dobře bavit.
leden 29, 2010 19:09
... : bb2
Viz výše - věnuj tento rok hledání nové práce. Já být tak napruděná jako ty, mít tak málo peněz, mít takovou pracovní dobu - zkrátka žádná pozitiva z práce - tak budu dělat maximum pro změnu, a třeba pak dojíždět 2 hodiny denně autem.

Tys nepsala v první zmínce o reklamaci, jak jste ji vyřídili, napsala jsi, že jste to nestihli. Není podstatné to, že já myslela, že jste reklamaci nestihli vyřídit ani kladně ani záporně, a ty žes to myslela tak, že jste ji vyřídili kladně, ale nedostali jste včas náhradní díl.
To je totiž zcela vedlejší. Stejně jako to, že já bych skutečně asi nešla na Štědrý den vyřizovat rekalamci nábytku. Mne od 22.12 do 6.1. v obchodě nikdo nevidí, protože kolem 20. uděláme obří zásobní nákup a mezi vánočními svátky buď nejsme doma, nebo si dojdeme pro objednané čerstvé pečivo k nám do konzumu. To je ale jedno.

Podstatné je to, že ten zákazník jen a pouze využil vaši otvírací dobu a své právo.
A pokud byl neurvalý, není to v pořádku, ale - i on mohl mít za sebou těžký den, zlé období, možná dostal těsně před svátky výpověď, tak chtěl radši peníze zpátky.

Podívej, pusť ho z hlavy a věnuj tu energii hledání jiné práce.
leden 29, 2010 19:17
oprava, už blbnu : bb2
Tys nepsala v první zmínce o reklamaci, jak jste ji vyřídili, napsala jsi, že jste to nestihli. Není podstatné to, že já myslela, že jste reklamaci nestihli vyřídit ani kladně ani záporně, a ty žes to myslela tak, že jste ji vyřídili kladně, ale nedostali jste včas náhradní díl. To je totiž zcela vedlejší. PODSTATNÉ JE TO,ŽE JSTE TO NESTIHLI

leden 29, 2010 19:18
zrovna obchod s nabytkem : mura1
musi mit nejvetsi ksefty pres vikend. nerikej mi, ze jdes koupit kuchynskou linku ve stredu mezi sestou a osmou. jestli jo, jsi dobra. ja na to teda potrebuju trochu vic casu.
leden 29, 2010 19:21
... : bb2
Dobře se bavíš jen pokud sis vše výše uvedené včetně svých pocitů vymyslela. Pak by celá debata ztratila smysl, pro mne určitě.

Já vím, že jsi z Moravy, psala jsi to už nahoře. Možná bys byla spokojenější ve vlastním, sloužit zákazníkům ve svém by ti třeba nevadilo.
My často spíme a jíme v různých penzionech, majitel vstává v 5 aby nám udělal snídani na 6, v hospodě nám 10 minut před zavíračkou uvaří...Tak možná v tom by ses našla.

Pokud sis výše uvedené historky a pocity nevymyslela, nemám už k debatě asi víc co dodat. Nepochybuju o obtížných podmínkách práce, ale nevidím problém v nás zákaznících. Proto tvé argumenty mi přijdou blbé.

Za znovuotevření v neděli bych nestávkovala ani já, ani jiní, myslím si. Jen by byli lidé otrávení z toho, že se musí přizpůsobovat a omezovat a komplikovat si organizaci času. Nic víc, nic míň.
Pro mě osobně je tohle dělání velblouda z komára.
leden 29, 2010 19:25
Ale bb2, : Zaměstnanec obchodu
stějně jako zákazníka nezajímá, že já mám blbý den (nesmí to být na mě samozřejmě poznat a věřte, že není), tak mě nezajímá, že on má blbý den. To mu nedává právo, chovat se jako hulvát. A to, že nemá peníze přece není důvod k reklamaci... Ok, o 2 dny jsme to prošvihli, zákazník své peníze dle zákona dostal, vyřval se, třeba se mu tím i ulevilo, takže tak. To jen tak na okraj. A už fakt dost, to je hrozný žrout času tadle diskuse..

Muro1: Jo, beru, že na nákup nábytku je potřeba spousta času a překvapuje mě, že to ví i zákaznici, protože jsou schopni přijít kupovat nábytek v neděli 10 minut před zavíračkou. A budeš se divit, ale my poskytujeme takové služby, že počkáme, až si zákazník vybere, obsloužíme ho, zboží ve skladu ještě najdeme, předáme a až po odchodu posledního zákazníka jdeme teprve všichni domů bez ohledu na to, že jsme měli zavírat už před půl hodinou.
leden 29, 2010 19:31
Pro zamestnance obchodu : Giussi
Je mi to lito, ale to je proste zase tim, ze je ten cesky kapitalismus tak novy. Tady (v USA) a verim, ze i v jinych tzv. rozvinutych zemich by se tohle nidky nestalo, aby zamestnanci delali dvanactky. Tady je to opravdu tak, ze delas tech 8 hodin a jdes domu. Jinak to muze byt u nejakych malinkych obchodnicku, ale zase tam jde delat jen ten, kdo je to ochoten snaset, nebo mu nic jineho nezbyva.

Je pravda, ze v obdobi krize se hur hleda zamestnani, ale byt to ja, tak ty dny, co mam volno, budu usilovne hledat jinou praci. Treba zase v obchode, ale tam, kde budou normalni smeny. No co, ze budu muset obvolat, obepsat 500 mist, nez z toho neco bude. Mne by to za tu namahu stalo. A jeste bych byla rada, ze mam volno v tydnu a ne o vikendu, protoze takhle se na pohovory chodi uplne nejlip.

Tady jsem jednou nekde cetla, ze kdyz clovek hleda praci, tak si ma dat na lednicku papir se 100x napsanym sluvkem "ne" a pokazde, kdyz kontaktuje potencialniho zamestnavatele a bud dostane zamitavou odpoved, nebo zadnou, tak si skrtne jedno to "ne", no a k te stovce vetsinou nedojde.

Nakonec je videt, ze to ani tak neni oteviraci doba obchodu, jako pracovni doba zamestnancu. Za to ale opravdu nemuzou zakaznici, za to muze jen a jen majitel. No a proc si nekdo musi 26. 12. kupovat nabytek? Treba nema zadnou rodinu a je mu doma smutno, kdyz se vsichni na Stepana veseli, a tak si zajede obhlidnout nabytek. Nevim, ale ja bych byla rozhodne nastvana na zamestnavatele a ne na stepanoveho nakupujiciho. A jeste lepe bych tu energii z negativni nastvane nasmerovala na pozitivni hledajici praci. Ona se taky prace hleda MNOHEM lip, kdyz uz clovek jednu ma, to vim z vlastni zkusenosti, pak si v ramci moznosti muzu i vybirat.
leden 29, 2010 19:31
ale zaměstnanče obchodu, : bb2
já se ti jen snažila naznačit, jak lze na podobné záležitosti, jako je naprdnutý zákazník s reklamací na Štědrý den, nahlížet, aby ti to naštvání pro příště nevydrželo tak dlouho, ještě celý leden.
To mě docela fascinuje, mě tyhle věci proplují hlavou do druhého dne, neberu to tak osobně, jak bych mohla, když ten člověk mne nezná - jeho útok by tedy schytal kdokoli, to nebylo nic osobního proti tobě, tím spíš bych to dáááávno pustila z hlavy.

Jinak Giussi ti radí totéž co já - nasměrovat tu energii jinam, k hledání jiné, pro tebe lepší práce. Tak se nad tím zamysli.


leden 29, 2010 19:38
Giussi, : bb2
přiznám se, žes mne překvapila, a jsem ráda, že sem píše někdo, kdo to osobně zná.

Zatím jsem měla dojem, vlastně ani nevím kde se vzal? že lidi v USA pracují a nekoukají na nějakou tu minutu. Možná při přesně stanovených směnách, zdravotní sestry, hasiči, prodavačky, apod., to nevím. Ale třeba v kancelářích že dělají podle množství práce a úkolů, které se naskytnou.

Taky jsme si všimli, že jen v amerických filmech se tak často zdůrazňuje "je to moje práce, patří to k mé práci", a pak "můj dům" - "já tě pozval do MÉHO domu a ty takhle...". Na druhou stranu mám zase pocit, že na svých domech nelpí, někdy jako by takových dům byl průchoďák - změní se práce, tradá, rodina se stěhuje a nechá tam hnedle i záclony...tak nevím, asi v tom mám gulášsmilies/smiley.gif
leden 29, 2010 19:42
Díky, : Zaměstnanec obchodu
ano bb, máš pravdu. Komentář Giussi se mi také líbí. Už jsem psala, že to beru jen jako přestupní místo. Samozřejmě se po nových nabídkách dívám, mám nastavené i přeposílání do mailu, účastním se průběžně i výběrových řízení. Já ty možnosti mám. Navíc mám před sebou v životě ještě 1 příjemnou záležitost - mateřství. Mě je jen vždycky líto mých podřízených, když jim na další měsíc musím vymyslet směny a vzhledem k tomu, že těch lidiček mám míň a míň a otevírací doba je stále stejná, je to stále větší a větší problém. Ještě před půl rokem to bylo všechno mnohem víc v pohodě, i svátky jsme měli placené. To až teď... to víte v tomto počasí jsme rádi když k nám nějaký zákazník vůbec dorazí a peněz na utrácení teď v lednu lidi asi taky moc nemají... a všichni jsou ve stresu, nervózní, podráždění, takže i těch křičících je nějak víc..
leden 29, 2010 19:46
... : bb2
nojo, krize se dotkla většiny lidí. Ještě to potrvá, ale zdá se, že už svítá na lepší časy.
leden 29, 2010 19:51
Ale PROČ by to u nás : Petronila
krucinál MĚLO fungovat jako v Rakousku a spol.? Stojí o to někdo?

A ano, vadilo by mi muset si brát dovolenou kvůli tomu, abych si mohla jít koupit nábytek. Když oba manželé přes týden pracují s normální pracovní dobou, kdy si tedy mají jít ten nábytek koupit? Ten víkend se nabízí, ne? Oba mají volno, takže se u toho sejdou, můžou si vybrat... jiná věc je, že třeba v IKEA jsou o víkendu takové návaly, že už se to lépe vyplatí v týdnu. Kdyby bylo otevřeno jen v sobotu dopoledne, bude tam takový nával, že to bude nepříjemné. Jsem moc ráda, že je to u nás takhle a ne jako za socíku, a měnit bych to rozhodně nechtěla.

Zaměstnanče obchodu, připadá mi zbabělé, že chceš řešit své problémy od těch, kterým do nich nic není, nota bene citovým vydíráním, ale toho, kdo by je řešit měl - zaměstnavatele - se bojíš natolik, že ani necekneš.

A přijde mi naprosto regulérní přijít reklamovat cokoli i na Štědrý den, pokud jste měli otevřeno. Třeba to ten zákazník dřív nestihl a po novém roce by mu už uplynula záruční doba. Pokud ti vadí jednat s lidmi, asi je načase změnit lokál.

Osta Vůbec nejde o to, kdy si já osobně kupuju nábytek (klidně bych si ho šla koupit v neděli večer, když přes týden oba děláme třeba
leden 29, 2010 20:00
bb, : Petronila
krizi pomůže řešit mimo jiné, když se lidi nebudou bát utrácet. Takže zaplať pánbu za každého zákazníka, i kdyby to bylo v neděli.

A pardon ten poslední odstavec, to se mi zapomnělo vymazat.
leden 29, 2010 20:03
Petronilo, : Zaměstnanec obchodu
dovolím si být také sobecká stejně jako ty. A odpovím ti na otázku, kdo by o to stál: "JÁ." Ano, chci aby to u nás bylo jako v Rakousku a nestydím se za to. Naopak se stydím za současný stav. A při stylu tvých příspěvků se nedivím, že ten PŘÍKLAD s tím štědrým dnem ti přijde normální. Tobě totiž přijde evidentně naprosto normální být nepříjemná na kohokoli v jakoukoli dobu. Zase nikdo nečte co píšu. Psala jsem, že zákazník to zboží měl od září, zaruční lhůta je 2 roky, takže klidně mohl přijít až po novém roce. A přeji ti příjemný nákup nábytku v neděli večer, kdy tam bude 1 pokladní a 1 prodavač, kterého budeš hodinu hledat. Místo toho, abys přišla v sobotu dopo a mohli by tam být 3 pokladní a 6 prodavačů. A teď mě omluv, musím se na zítra chystat do práce, aby takoví jako ty měli na koho křičet.
leden 29, 2010 20:14
A nevadí mi jednat s lidmi, : Zaměstnanec obchodu
vadí mi jednat s lidmi, kteří se neumí chovat... O změně lokálu píši výše, zase nečteš.. Možná bys měla přestat vnímat jen sebe a začít vnímat i lidi kolem sebe.
leden 29, 2010 20:17
Zaměstnanče obchodu, : Petronila
především čti Ty, co píšou jiní. Já jsem psala, že se mi zdá naprosto normální, když zákazník přijde do obchodu v době, kdy má tento otevřeno, s přiměřeným požadavkem, což reklamace zajisté je. Proč tedy máte otevřeno, když považujete málem za drzost, když vám někdo v otvírací době vleze do krámu?

Nechápu, podle jaké logiky sis z toho vyvodila, že mi "... přijde evidentně naprosto normální být nepříjemná na kohokoli v jakoukoli dobu." O tom jsem neřekla ani slovo, nebo snad ano? Neboli polopaticky - přijít někam a něco chtít je jedna věc, být přitom nepříjemný je druhá, úplně jiná věc. A já jsem mluvila jen o tom prvním.

Samozřejmě nevím, jaký ten zákazník byl, nebyla jsem u toho, ale pokud jste s ním jednali tak, jak naznačuješ (co sem lezeš otravovat na štědrý den, hajzle, to děláš určitě schválně), tak bych se nedivila, kdyby se rozčilil, i kdyby to byl jinak klidný flegmatik. Na prodavačky nekřičím, zdravím, prosím, děkuji, chovám se slušně, ale očekávám od nich totéž. Nejsem zvědavá na to, aby člověk, jehož služby si kupuji a k němuž jsem milá, se na mě tvářil jak kyselá zadnice. Pokud to tak u vás chodí, nedivte se, když na vás občas někdo zařve, případně nezařve, ale otočí se na podpatku a půjde jinam, což bych asi v tom případě udělala já. Aspoň by vás tam už nikdo neotravoval a vy jste mohli v klidu zavřít krám a jít si hledat nové místo.

A pokud Ti jde o to, aby to u nás bylo jako v Rakousku, tak pro to něco dělej - zorganizuj u vás odbory, založ si občanské hnutí nebo stranu - žijeme ve svobodném státě a máš na to právo. Já budu hlasovat rozhodně proti, na to mám také právo. Uvidíme, jak to dopadne.
leden 29, 2010 20:32
Petronilo, : Zaměstnanec obchodu
soudím podle toho, že se mi nelíbí vyznění tvých příspěvků. Podle nich mi teda nepřijdeš jako tolerantní a příjemný člověk, ale přesně jako ten, který přijde do obchodu a povyšuje se, protože je něco víc než my a čeká, že před ním sednem na prdel. Z čeho soudíš, že jsme na zákazníky nepříjemní? Co uděláme, když zákazník vejde do obchodu těsně před zavíračkou jsem také už psala. To co si já myslím v žádném případě není poznat na jednání našich zaměstnanců vůči zákazníkům! To v žádném případě! A vsadím co chceš na to, že kdybys zítra jednala se mnou, vůbec by tě nenapadlo, že jsem to já. Na jednání s nepříjemnými zákazníky jsme speciálně vyškoleni. Několikrát jsem psala, že ten zákazník byl na štědrý den nepříjemný apod. Čteš jen co se ti hodí. Prostě neuznáš, že chyba může být i na straně zákazníka. A uvedla jsem již i to, že k tomu neměl žádný důvod, protože jsme mu reklamaci IHNED uznali, ale že musel čekat až díl přijde od výrobce, protože ho skladem nemáme. Četlas to vůbec? Ano, zapoměla jsem napsat to, že při vracení peněz se kolegyni přiznal, že tento termín vybral schválně, protože tušil, že to nestihnem, takže tak. Také jsem psala, že jsme zatím žádnou reklamaci vpodstatě nezamítli. Jenže lidi řvou i jen kvůli tomu, že na dodání dílu čekají 30 dní. Dokonce tento týden na mě paní řvala kvůli tomu, že jsem ji slíbila, že ji záda ke skříni dovezeme druhý den. Proč? Protože to bylo AŽ druhý den! A ONA TO CHCE HNED! Připomíná mi to rozmazlené malé dítě, už jen ležet na podlaze a kopat nožičkama. A pro rýpavce. Klidně jsem té paní mohla říct, že ji to dovezeme DO 30 DNU, ale já ji vyšla vstříc a přesto byla ta nejhorší. Takže když zákazník křicí, ne vždy to znamená, že my jsme mu k tomu dali důvod, víš?

leden 29, 2010 20:46
Zaměstnanče obchodu, : Vodoměrka
už ses koukala na ty odbory? Už zakládáš? smilies/wink.gif
leden 29, 2010 20:58
bb : Giussi
On je tady opravdu veliky rozdil mezi lidmi placenymi od hodiny (hourly wages) a za mesic nebo dvakrat do mesice (salaried). Ti druzi skutecne na nejakou tu minutu nehledi a zustavaji v praci dele, je-li potreba. Driv, nez po osmi hodinach ale domu nechodi, ani kdyz nemaji zrovna ten den moc prace, plati to tak nejak jen na prodlouzeni nikoliv zkraceni prac. doby. Ocekava se to od nich i proto, ze maji podstatne lepsi vyplatu a pracovni podminky nez ti placeni od hodiny. Vsichni maji sice narok (u vetsich firem) na zdravotni pojisteni, ale ti za mesic na to maji narok vetsinou driv (uz po mesici u firmy) a taky za to doplaci min, maji narok na vice placene dovolene a dostanou ji za kratsi dobu u firmy. Mesicne placeni maji taky narok na nekolik dni v roce na placene volno na nemoci (u byvale firmy to bylo 5 dni u soucasne 10, ale tech 10 je spis vyjimka), zatimco od hodiny placeni stonaji vzdy zadarmo. Protoze jsou placeni skutecne jen za to, co odpracovali a maji o dost nizsi platy nez ti mesicne placeni, tak se od nich neocekava, ze budou v praci dele. Pokud je to potreba (napr. na stavbe, kdyz se fofruje), tak to dostanou zaplaceno a za prescas je o neco vic, nez za normalni hodiny. Myslim si ale, ze v supermarketech se mozna krome obdobi pred svatky, neprescasuje.
leden 29, 2010 20:58
Jasně, : Petronila
že jestli byl nepříjemný aniž byste mu k tomu zadali důvod, tak by se tak chovat neměl.
Pokud vám sám řekl, že to udělal schválně, protože tušil, že to nestihnete, také by se mi to nelíbilo. Ovšem to jsi opravdu zapomněla napsat, a uznej, že těžko mohu číst to, co nenapíšeš. Myslela jsem, že si to jen dovozuješ.

A když napíšeš "přijít něco s křikem reklamovat do obchodu na stědrý den je gaunerství.", dá se to také přebrat více způsoby. Je gauner, protože křičel? Protože přišel s reklamací 24.12? Nebo kombinace obojího?

Jasně, že chyba může být (a asi byla) i na straně zákazníka, ale bavili jsme se o otvírací době obchodů. Pokud je někdo nepříjemný, bude se asi stejně chovat na štědrý den jako třeba třetího dubna. Vyčítala bych mu tu nepříjemnost, ale ne to, že přišel, kdy přišel. Chápeš?

A netolerantní k Tvému názoru stran otvírací doby obchodů si nepřipadám, pokud tedy za toleranci nepokládáš jen bezvýhradný souhlas. Já s ním zásadně nesouhlasím a řekla jsem proč, pokud by mělo přijít na věc, budu hlasovat proti němu. Ale pokud byste mě přehlasovali, tak se podřídím.

leden 29, 2010 21:00
OK : Zaměstnanec obchodu
Já to myslela tak, že mi přijde blbé vůbec na někoho křičet a obzvlášť na stědrý den dvojnásob blbé. A ano, zapoměla jsem to napsat a neuvědomila jsem si to, že jsem to nenapsala, mea culpa... Tu netolerantnost - to jsem narážela na tvůj výraz "flanďáci" - promiň, taky je nemusím, ale svůj názor si nechávám pro sebe a tento výraz mi přijde urážející.
Tak dobrou noc.
leden 29, 2010 21:07
No, ZO, : Vodoměrka
čekala bych aspoň lehké "dík za odkaz"... už jsem skoro jako nějaký ten otravný zákazník, co čeká "díky za váš nákup", co? smilies/wink.gif
leden 29, 2010 21:13
Zaměstnatkyně obchodu, nenič si nervy, : Eva
prostě je ta naše demokracie tak mladá, až zárodečná, že si ji mnoho lidí plete s anarchií. Všichni, kdo pracujeme v nějakých "službách", se s nějakými pokusy o anarchií aktuálně nějak potkáváme. Nevím, zda se toho dožiji ještě i já, ale časem lidi budou muset přijít na to, že každá svoboda existuje zákonitě jen ve spojení s nějakými povinnostmi. Zatím si mnozí vybírají jen ty třešinky a nahlas hulákají ve jménu svobody.
Nenech se prostě otrávit a přeji Ti krásné prožití mateřství smilies/wink.gif
leden 29, 2010 21:14
Zo : mia
přeji Ti abys našla práci, která se Ti bude líbit a bude Ti vyhovovat. A tu pracovní dobu musíš opravdu řešit se zaměstnavatelem. Ale garantuji Ti, že i kdyby se zkrátila, stále budou lidé neurvalí jednak k Vám jako prodavačům , jednak jeden k druhému navzájem. A jsem moc ráda, že služeb těhle velkých obchodů využívám mninimálně, v podstatě je nepotřebuji.
leden 29, 2010 21:23
zaměstnanče obchodu : chris 2
profesionál ve službách nebo v obchodě by přece měl umět jednat i s nepříjemnými a naštvanými zákazníky. Neomlouvám hulváty, ale jsou. S tím nic nenaděláš. To že opravdu umíš jednat s lidmi se ukáže při jednání právě s nimi. Tak jak jsi to napsala s reklamací by byla od zákazníka větší schválnost a vychytralost přijít 20. 12 (dovolená dodavatele 20.12-7.1). Také beru reklamace (i na štědrý den když zákazník přijde) a dodavatelé mají volno, vím jak je to složité. Ale podle zákona se dá lhůta i prodloužit pokud zákazník předem souhlasí. Jenže proč bych měla souhlasit s prodloužením když dám své "dobré" peníze za "šunt" a ještě mi dávají najevo že obtěžuju? Krásně to popsala BB ve zkušenostech s prací na poště. Naprosto s ní souhlasím.
Jinak po jednání s některými zákazníky mě velmi těší že jsem je potkala jen u sebe v práci (tedy po omezený čas) a nemám je za sousedy nebo příbuzné. Naštěstí milých a slušných zákazníků (doufám že i prodavačů) je pořád většina, jen na ty druhé je víc vidět.
leden 29, 2010 22:23
Já sice nepracuji v obchodě , : alena puntíkovaná
ale celý život jsem dělala práci, kde jsem byla denně ve styku s lidmi.Recepční, úřednice na přepážce v bance...atd. atd. Jo, někteří lidi dovedou být nepříjemní, nerv´ozní a protivní....ale od toho jsi tam ty, děvenko pracující v obchodě, abys je uklidnila, odstranila jejich vztek, nervozitu - abys je přivedla na lepší a konstruktivnější myšlenky. Abys mu předvedla, že nejsi jeho nepřítel, nýbrž, že jsi tam pro to, abys mu pomohla vyřešit jeho problém. Ovšem budeš-li nepříjemná, nebo dělat otrávené xichty, tak tomu moc nepomůžeš. Jo, sem tam se najde opravdovej zmetek, kterej se tam jde pouze vyvztekat a vyřvat...ale většina zákazníků je jako ty. Taky musej dělat od nevidim do nevidim, taky mají rodinu, taky mají hluboko do kapsy, taky mají starosti s dětmi, nebo někoho doma nemocného. Taky je bolí hlava nebo nohy. Ptáš se ty jich na to? Maximálně se zeptáš, jestli nemaj drobný. Budeš-li milá - bez ohledu na to, že je štědrej den o půlnoci - budeš-li s nimi jednat slušně a budeš-li vstřícná - tak ti to vrátí a budou se k tobě chovat stejně. To je moje letitá zkušenost. Za komunistů se razilo heslo "Náš zákazník - náš host" /páni tenkrát nebyli/ no a lidi pod ty nápisy psali "host do domu - hůl do ruky".
leden 29, 2010 23:39
. : Míša šíša
Zatím jsem měla dojem, vlastně ani nevím kde se vzal? že lidi v USA pracují a nekoukají na nějakou tu minutu. Možná při přesně stanovených směnách, zdravotní sestry, hasiči, prodavačky, apod., to nevím. Ale třeba v kancelářích že dělají podle množství práce a úkolů, které se naskytnou.

Tak co mi vypravoval bratr, který v USA pracoval, tak tam by si zaměstnavatel vůbec nedovolil chtít po zaměstnancích dělat přesčasy. Po 8 hodinách padla a v podniku nezůstala ani noha - tedy americká noha, Češi ty přesčasy dělali (ovšem měli je moc dobře zaplacené). To jen na okraj.
Jinak víceméně souhlasím s názory zaměstnance obchodu. Zaráží mě, že vás nikoho nepřekvapují podmínky, v jakých lidé v těchto podnicích pracují. Např. ten způsob výpovědí z práce - ano, přesně tak se to děje. Zaměstnanci se pohrozí vyhazovem za porušení prac.povinností (tudíž by zůstal bez nároku na podporu v nezaměstnanosti), a tak rád sám "dobrovolně" podá výpověď dohodou.
Říkáte, ať si ti, kterým se to nelíbí, hledají jinou práci. Ale o tom to přece vůbec není! Podstatné je, že v naší "demokratické" zemi něco takového vůbec existuje. Že si tohle může někdo vůči lidem vůbec dovolit a dělat z nich novodobé otroky. Dvanáctihodinové směny, přesčasy bez zaplacení(!) či možnosti vybrat si náhradní volno, soboty-neděle služba i v celém měsíci, bránění čerpání dovolené, výpovědi bez výpovědní lhůty, bez odstupného atd. Copak vám to vůbec nevadí? I když vás se to tedy netýká... Je vám jedno, že v zahraničí by si takové chování nikdo nedovolil a tady u nás je to brané jako norma? Jenom vám přeju, abyste na tento systém sami jednou nedoplatili, nebo vaše děti či vnoučata.

leden 30, 2010 11:23
Míšo šíšo, pokud jsi nepostřehla, mně to teda vadí, : Eva
proto jsem psala o pojetí demokracie jako anarchie, které se tu rozmáhá. A teď se to všechno porušování zákonů až šikanování dokonale zastřeší ekonomickou krizí.
leden 30, 2010 11:43
Míšo : mia
já už jsem to napsala hned v prvním příspěvku, že by si nadřízení měli uvědomit, že lidi nejsou stroje. A protože toto podporovat nehodlám, tak nakupuji v hypermarktech co nejméně. / Podporuji drobné podnikatele, kteří navíc na rozdíl od některých marketů odvádějí daně do této země/. Jsem v ID, pokud by se můj zdravotní stav zlepšil, určitě bych se snažila mít práci, kde by mi nikdo nešéfoval a dělala jsem si jen sama na sebe. Nezávidím lidem, kteří musí stát pokorně v předklonu,ve strachu aby měli práci, protože to musí být psychicky náročné. Taky jsem pár měsíců prodávala, vždycky jsem chtěla s lidmi pracovat a tahle práce mě bavila. Pak jsem onemocněla a do práce se už nevrátila. Určité rozčarování miovšem tahle práce přinesla, to jak dokáží být lidé netrpěliví, neurvalí k prodavačce i sami k sobě navzájem.Navíc fyzická náročnost. Ale určitě neuznávám, aby spory zaměstnavatel vervus zaměstnanec pocítil jakýmkoliv způsobem zákazník. Zrovna tak mi i v jakémkoliv obchodě vadí, když se pracovní problémy řeší před zákazníky a to se dokážu slušně ozvat.
leden 30, 2010 12:00
: : vlk
Cesta do pekla je dlážděna těmi nejlepšímy úmysly. Achjo, kdy už to v téhle zemi někdo pochopí. Máme přesně takové zákony a jejich tvůrce, jaké si zasloužíme. Co taky se stádem ovcí...
leden 30, 2010 13:31
Vlku, ve svém okolí se rozhodně jako ovce : Eva
nechovám. Což ovšem neznamená, že musím upadnout do druhého extrému a být hned přímo vlk smilies/wink.gif
leden 30, 2010 13:54
je : vlk
zvíře mírumilovné a v přírodě nanejvýše užitečné smilies/wink.gif
Problém je jinde, v tom, že volební právo má každý a podle toho to taky vypadá. Stádo zmítané bulvárním tiskem, džberovinama v TV a demagogií papalášů. Už jsem na to tady rezignoval.
leden 30, 2010 14:02
Míšo, : Petronila
ale šikana zaměstanců, o které mluvíš, je něco jiného, než otevírací doba obchodů. o které jsme se bavili původně. Takže vcelku nevidím žádnou logiku ve Tvém tvrzení "že nám to nevadí". Nikdo se o tom nezmínil nejspíš proto, že jsme se původně bavili o něčem jiném.

Můj názor: pokud zaměstnavatel porušuje pracovní smlouvu, je to špatně a měly by na něj existovat páky, které by měly být věcí státu. Není-li tomu tak, je to špatně, protože vymahatelnost práva by měla být věcí státu.

Naopak, nevidím nic špatného na tom, když zaměstnavatel propustí zaměstnance za patřičných podmínek (výpovědní doba, odstupné). Pokud mu při tom vyhrožuje (ale to ZO neví, jen si to domýšlí), je to samozřejmě špatně a docházet by k tomu nemělo, ale mám dojem, že naše zákony formálně (možná nikoli fakticky) chrání zaměstnance natolik, že se zaměstnavatelé k tomuto možná občas uchylují (znovu říkám, že to i tak považuji za sviňárnu). Podobně jako když majitel domu nemůže dát výpověď regulovaným nájemníkům a odstřihne jim vodu a plyn - je to veliká sviňárna a neomlouvá ho to, ale i stát se vůči němu chová hnusně, když mu neumožní nakládat s vlastním majetkem podle vlastního uvážení.
leden 30, 2010 19:13
ono jsme si to tak trochu udělali sami, : Inka
od revoluce se tu tak nějak pomaloučku polehoučku začala vyžadovat neplacená práce přes čas. Mladí lidé, které nikdo doma nečeká tak tráví více času než je nutné v práci na PC a tak se také stane, že to zaměstnavatel automaticky očekává ode všech bez rozdílu. Jasně pro něj je to dobré. Fakt je, jak píše bb, že je to dané zákoníkem práce a ten je nutné dodržovat, je pro nás, také pracovní smlouvou a v dnešní době i kusem odahy v člověku. Pokaždé se mi v novém zaměstnání na začátku stalo, že jsem to po 8mi pracovních hodinách zabalila a ačkoliv všichni ostatní setrvávali, tak jsem šla domu. Pokaždé tam byla počáteční diskuse se zaměstnavetelem, kterému se samozřejmě líbilo zaměstance neplatit, ale makající třeba 3 hodiny navíc. Vždy jsem diskutovala slušně a důrazně. Osvětlila jsem zaměstnavateli, že práci přes čas nemám placenou dle naší pracovní smlouvy, že mám 8mi hodinovou pracovní dobu a v té si vždy stihlnu veškeré své pracovní povinnosti, takže nemám potřebu setrvávat navíc. Pak mám doma ještě děti a to jak strávím svůj volný čas je pouze na mém uvážení a já to cítím takto. Nezříkám se toho, když bude nutné pracovat přes čas, ale byla bych velmi nerada, aby se to stalo pravidlem. A měla jsem klid. Nesmíme být takové ovce a všechno skousnout.
leden 30, 2010 20:40
Míšo : chris 2
Otevírací doba obchodu je jiná věc než šikana zaměstnanců. Pokud je zaměstnavatel slušný a dodržuje zákony, někomu může odpolední a noční směna i vyhovovat. S šikanou o která se ted víc dozvídám ze svého okolí jsem nesouhlasila už na původní diskuzi.
leden 30, 2010 20:55
ale existují páky, : Inka
co třeba takový inspektorát práce, prý se tam dá napsat i anonymně. Nenvím nezkoušela jsem to.
leden 30, 2010 20:58
inko : mia
tyhle velké řetězce klidně zaplatí pokutu co jim uloží , pro ně ta výše je směšná a jede se dál. Vzpomínáš na ty aféry se závadným masem v Praze, s omývanými nazelenalými salámy v Budějovicích? Šlo tam o zdraví lidí a stejně věc vyšuměla do ztracena. A snad v těch Budějovicích se to nakonec ještě obrátilo proti zaměstnancům, že se díky nim dostala věc na světlo.
leden 30, 2010 21:08
to ano, ale jde o to znát svá práva : Inka
a umět se za ně slušně vzít. Proč budu makat denně v obchodě 10 hodin, když mám dle zákoníku práce nárok na 8 hodin. To už je problém zaměstnavatele, aby nešetřil a přibral tam ještě někoho kdo bude střídat. Pokud budeme mlčet a skousneme všechno co si kdo vymyslí, tak nejen, že se nám budou doma rozpadat vztahy, protože tam trávíme minimum času, ale budeme i nespokojení, že jsou věci tak jak jsou a nejsme schopní je změnit. Vždyť tohle dříve nebylo.
leden 30, 2010 22:00
Míšo šíšo, : bb2
promiň, ale pokud jsi četla všechno, tak motáš hrušky s jablkama - to, že považujeme za v pořádku, že zákazníci k nákupu a reklamaci využijí celou otvírací dobu, vůbec neznamená, že schvalujeme porušování zákoníku práce a obecně slušných pravidel jednání s lidmi, ke kterému v obchodech dochází. ZO točila jen o té otvírací době a reklamaci na Štědrý den. Neptala se nás jak se domoci svých zaměstnaneckých práv, víš?

Až později, když neuspěla s apelací na zákazníky, aby nenakupovali večer, v neděli apod., tak napsala i to,že někdo byl propuštěn a na místě během minuty podepsal dohodu, napsala až potom - a co se k tomu dá říct, poradit? Pokud ty lidi byli propuštěni neoprávněně,bez důvodu, a vedení zneužilo momentu překvapení aby podepsali dohodu na místě, tak jak to řešit? Kolik nátlaku mohli vyvinout na tu prodavačku během minuty, dvou? (ZO psala, že šli do kanclu a za dvě minuty vypadli s podepsanou dohodou). Moc asi ne, ale prostě jsou lidé, slabší, citlivější, méně sebevědomí, nejistí, kterým stačí i tak málo - ale co s tím naděláš? Zákon je v tomhle směru v pořádku, jak jinak to ošetřit, zakázat skončení dohodou? To by bylo silně omezující pro obě strany.

My poradili jediné, co nás napadlo, řešit to nikoli se zákazníkem, ale uvnitř, od zaměstnanců k vedení - využít isnpektorátu práce, založit odborovou organizaci. Po odborech před 15 let neštěkl pes, nanejvýš nějakou tu kolekci...a dnes? viz Škodovka, Mittal aj., ale to jsem už psala nahoře. Co bys poradila ty, na tohle? asi ne zkrátit otvírací dobu, viď, ale o to hlavně ZO šlo (viz argumentace civilizovanými zeměmi, kde to je a všichni si disciplinovaně nakoupí ve všední den).

O jiných porušeních pravidel, zákonů, Zaměstnanec obchodu nepsala, nebo jo? My jsme jen drželi lajnu v diskuzi a nenechali se strhnout k emotivním projevům odsouzení některých špatných praktik - ne proto, že zaměstnanci obchodu neřeší zase naše pracovní potíže, ale hlavně proto, že na to se ZO neptala, to ji tak nenakrklo, jako ten zákazník, co si v neděli večer přišel nakoupit a na Štědrý den reklamovat.

No, a ještě jedna věc - mám trošku posunutý práh vnímání citového vydírání, manipulace, třeba vzbuzováním pocitu viny. Tím se nijak neomlouvám, není proč. Jen tím vysvětluji, proč se nechytím na argument "porušování zaměstnaneckých práv", když zazní až někde v 5. řadě za tím, co vadí ve skutečnosti.
leden 31, 2010 01:11
Inko, Evo : bb2
inspektorát práce funguje, bohužel je to zase jen páka na malé firmy, živnostníky s 1-3 zaměstnanci, a tam bych řekla, že k porušování zákonů a pravidel na straně zaměstnavatele dochází málokdy, nebo neúmyslně, ne vědomým zneužíváním a poškozováním zaměstnanců.

Velcí zaplatí pokutu a jedou dál. Proto - jestliže máme dobrá pravidla, dobrý zákon - vidím jedinou možnost - v jeho dosažitelnosti. Prosadit si svá práva. To je ale pro spoustu lidí u nás stále problém a promiňte, nechci sem tahat politiku, ale řekla bych, že tu předpokakanost sem nevnesla džungle 90.let, ale že v nás je zažraná z dřívějška - byli jsme důsledně vychováváni k poslušnosti, nevybočování z řady, neříkání svého názoru, je-li odlišný nebo neočekávaný nebo jen tušíme, že není žádaný...atd.
Komu to nedělá problém, není hodnocen jako občan vědomý si svých práv, ale jako rebel, remcal, potížista, atd. atd...

Evo, naprosto souhlasím s názorem na to, jak si leckdo představuje demokracii. I když do debaty pod otvírací dobu to myslím nepatří, protože to, že někdo zákonem nařídí kratší otvírací dobu, není projev demokracie, jen vyhovění jedné skupině, která momentálně bude mít větší vliv.
Ale obecně s tím souhlasím.

Mimochodem, konkrétně v obchodech se to projevuje i naopak. Nevím, jakou má zkušenost Zaměstnanec obchodu, v nábytku asi ne takovou, jakou udělala má dcera na brigádě v Tescu a v Intersparu. Brigádnice, co nastoupí na pár dnů na dohodu o provedení práce, skrz kasy protáhnou své příbuzné nebo známého, místo 10 olejů jim napočítají 3, místo 12 mlík 4, atd. atd.
Hospody, kde zaměstnanci okrádají majitele několik let, a on to tuší, ale trpí, protože najít celou partu poctivých a přitom schopných, šikovných lidí je i dneska problém, takže prostě počítá s nižším ziskem.
O tom, jak si polepšili naši zaměstnanci, už jsem tu několikrát psala, nebudu se opakovat. Prostě - krade se, rozkrádá, tak na druhou stranu se firmy zuby nehty brání a kde ty ztráty nahradí nejsnáz? U zaměstnanců - na platech.

Zaměstnance, některé, zajímá jen to, co mají na účtu v den výplaty a případně čím si mohou přilepšit. Nic víc.
Když nám naši borci vlastní chybou zrušili zánovní auto, neuplatnila jsem zákonnou možnost nahradit částečně škodu - srážkami postupně ve výši 4 platů. Ale nedostali prémie, což bylo mnohem méně peněz, než o kolik mohli přijít. A co myslíte - ocenili to? Ani náhodou, cítili se dotčeně :-) A ještě jsme se my mezi sebou dohadovali ohledně mého nadměrného sociálního cítění.
Ale já to beru tak, že to patří k mojí práci, k rizikům podnikání. A že když mi to přeroste přes hlavu, tak to musím změnit - zrušit, odejít, najít si jinou práci, jinou činnost, atd. Prostě to beru tak, že každá činnost v životě obnáší i něco co mi vadí.

Kdybych s tím otravovala naše zákazníky, tak o ně fofrem přijdu a ještě budu za blázna:-)
leden 31, 2010 01:33
Inko : mia
to právo je Ti ale v dnešní době k ničemu. A bylo to tak už v devadesátých letech. Tehdy jsem dělala u stavební firmy /velká firma s celorepublikovou působností, později zanikla/ a pokud stavba finišovala a blížil se termín kolaudace odjížděla jsem z domova ráno v půl páté a dostala jsem se domů v půl deváté večer. Doma tři děti. Jezdila jsem třeba na pracoviště 7O km od domova. To víš, že lidi už byli unavení, ale takové je to dnes všude, půjdeš jinam a je to to samé. Od nás jedna paní řekla šéfové v práci, že v sobotu do práce nepůjde, protože se tam nemá jak dostat a v pondělí už měla výpověď. Tak to prostě dneska je. A buď ber nebo jdi o dům dál.
leden 31, 2010 07:30
jen bych řekla, že za porušování zákoníku práce : alena puntíkovaná
a mizerného jednání se zaměstnanci ze strany zaměstnavatelů, fakt nemůže bába, která si jde v neděli ráno koupit housky a mlíko.
leden 31, 2010 09:47
Ali : mia
ta bába za to nemůže, ale v podstatě takové jednání podporuje. Stejně jako ti, co mají nutkání stepovat o půlnoci a svátcích v marketech.Z ekonomického hlediska je dobře, že lidi utrácejí, ale že nemálo z nich utrácí na dluh už asi tak v pořádku není.
leden 31, 2010 10:18
bb, sice už odpovídám k Tvému výzkumu pozdě, : Eva
ale u nás v ČB měly všechny obchody (i nepotravinové) o svátcích otevřeno, zavřeno bylo fakt jen 25.12. a 1.1. Potravinové mají otevřeno i jakýkoliv státní svátek.
Já tam ani nepáchnu, jednak proto, že si svátky užívám, a nakoupit si dokážu zavčas, a pak také sabotuji nenažranost obchodních řetězců, které se pokouší nám vnutit kontinuální a maximální konzum. Takže, někdo to vnímá jako svobodu, že si může kdykoliv nakoupit, ale není vyloučeno, že se tím někteří dostanou do začarovaného kruhu podvědomě těžce nuceného konzumu. To si nedělejte žádné velké iluze, marketing a psychologie obchodu to mají zmáknuté tuze dobře a rozhodně jejich motivací není žádné blaho zákazníků. To se iba tak navenek jevuje nebo je prezentováno smilies/wink.gif
leden 31, 2010 10:45
teda já pamatuju, : alena puntíkovaná
že za komoušů měl Máj, Kotva, Bílá Labuť a podobné obchody, běžně otevřeno v sobotu i v neděli - a to nikoli do 22,00 jako ve všední den, ale pouze do 18,00 - ato i na Štědrý den. Pouze o státních svátcích - jako 1,máj, 9,květen a Nový rok bylo zavřeno. Obchody prostě měly víc zaměstnanců a ti se ve směnách střídali. Já v té době dělala na směny, tak jsem byla ráda, že jsem si mohla o sobotách a nedělích normálně nakoupit, měla jsem doma dva chlapečky, kteří žrali jak kyselina.
leden 31, 2010 11:05
Ali : mia
ale ten obchodník dnes nedělá delší otevírací dobu z lásky k Tobě, ale čistě ze ziskuchtivosti, aby mu náhodou neutekla nějaká ta koruna. Protože kdyby to byla služba lidem, tak se nemůže stát, aby prodavač marketu nevěděl, kde je v prodejně umístěné jaké zboží, nevěděl nic o zboží, které nabízí např. elektronika, složení výrobků. Za mě markety ne - špatné zacházení s personálem, relativně nízká cena je na úkor kvality, čímž ničí drobné živnostníky ale zavírají se i třeba fabriky, kde se vyráběl textil. V marketech textil z tuzemska totiž málokdy najdeme. Takže i argument zvýšení zaměstnanosti otevřením marketu mi přijde diskutabilní. A ještě tyhle nakupovací mánie pohltí i ty co na to nemají, což mi přijde taky nedobrý. Obchodník je spokojený to ano.
leden 31, 2010 11:33
mio, : Petronila
s těmi dluhy se ale už zase bavíme o něčem úplně jiném, než bylo původní téma. Pokud je někdo takový trouba, že se zadluží kvůli spotřebnímu zboží, případně nad své poměry, udělal by to bez ohledu na otvírací dobu obchodů. Nebo v tom vidíš nějakou souvislost?

Evo - ano, já to vnímám jako svobodu, a IMHO právem. To, jestli někdo sklouzne do "nuceného konzumu" (co to vlastně je?), je taky jeho svaté právo, i se všemi následky. Svoboda je právě toto - že máme nárok dělat chyby a platit za ně, že si můžeme zvolit životní styl, jaký nám vyhovuje, a ŽE SE NÁS PŘED TÍM NESNAŽÍ OCHRÁNIT ŽÁDNÍ SOCIÁLNÍ INŽENÝŘI. Role státu by měla spočívat pouze v tom, že bude dohlížet na dodržování zákonů, nikoli v tom, že se bude snažit o jakousi pseudoochranu životního stylu lidí.

Pokud chce někdo strávit neděli s rodinou v obchodním centru, je to jeho svaté právo a moje zbytečná starost. Ani to nehodlám nijak odsuzovat a dokazovat, jak já s dětmi chodím jedině do lesa a do obchodního centra nepáchnu ani s pistolí u spánku.
leden 31, 2010 11:44
mio, : Petronila
zaplať pánbu, že to dělá ze ziskuchtivosti. Těch, kteří hlásají, že něco dělají "z lásky ke mně" se dost děsím.

To, že se zavírají továrny na textil, je špatné a myslím, že na to v konečném důsledku doplatíme, ale jak to souvisí s tím, do kolika mají otevřeno v Tescu? Nelžeme si do kapsy - naše textilky velmi často vyráběly ošklivé věci za drahou cenu, a za těchhle okolností je východní konkurence prostě musela převálcovat. Je to hloupé a netěší mě to, ale s řetězci to nijak nesouvisí.

A jestli se někdo, kdo na to nemá, nechá pohltit nakupovací mánií, tak je blbej, ale má na svou blbost plné právo. Necítím se povolána mu do jeho volby kecat, stejně tak jako bych nerada, aby mi někdo kecal do mojí.


leden 31, 2010 11:51
jo dobře mio : alena puntíkovaná
pokud bude otevřeno něco jiného než market, bude mít zboží za přibližně stejné ceny a bude kvalitnější - tak tam ráda zajdu - a nejenom já. Ale takové obchody prostě nejsou. Alespoň je nemám u ruky.Chodím tam, kde mají otevřeno, kde to mám blízko a kde si v pohodlí nakoupím. Kdykoli. Víc mě nezajímá. My máme tady ve vswi krám, kam chodím nakupovat jen v nejvyšším zoufalství, prostě proto, že má příšerně vYsoký ceny a spoustu věcí tam prostě nemá. Jako třeba čerstvou zeleninu, ovoce a maso. Često tam narazíš na prošlé sýry nebo jogurty. Tak to radši zajedu do Prahy - kde tohle nehrozí. Je mi líto.
leden 31, 2010 12:04
Petronilo : mia I
jsem si vědomá toho, že jsem se ve svých příspěvcích tentokrát nedržela tématu tj. otevírací doby, ale vyjadřovala jsem svůj celkový názor a pohled na markety obecně. A takovéto přijďte utrácejte, půjčíme Vám, mi dobré nepřijde. samozřejmě je to už spíš na okraj úvahy.
leden 31, 2010 12:04
a naposledy, : Petronila
to, nakolik je služba lidem vyhovující, rozhodují právě ti lidé. Takže jestli dají přednost nízké ceně před odborným poradenstvím, půjdou do toho Tesca, pokud jim Tesco bude z nějakého důvodu vadit, budou hlasovat nohama. Já takhle nestrčím ani nos do Lidlu bez ohledu na to, jak moc "je levný" kvůli těm stromům, které před časem pokoutně pokáceli.

Asi nikdo z nás není tak naivní, aby po obchodníkovi požadoval poskytování služeb pouze z dobroty srdce a vyčítal mu, že se ohlíží i na zisk. Máte plné právo do řetězců nechodit, a pokud vás bude většina, budou muset zavřít (a spousta lidí přijde o práci, ale to IMHO není starost ani vaše, ani moje jako zákazníků).
leden 31, 2010 12:10
mio, : Petronila
tak prostě nepřijdeš, nepůjčíš si a nebudeš utrácet, v čem je problém?

Aleno - souhlas. Mě jako zákazníka zajímá především možnost nakoupit si, co mi vyhovuje, za přiměřenou cenu a v době, která mi vyhovuje. Pokud mi to markety nesplní, půjdu jinam, ale zatím to vcelku plní a já velmi oceňuji možnost udělat si jednou za týden velký nákup, který mi zabere dvě hodiny a odvezu si ho autem, než se muset každý den tahat s narvanou taškou jako naše maminky, a strávit tím nepoměrně víc času, který takhle můžu věnovat své rodině.

Plus pokud budu mít pocit, že daný řetězec porušuje pravidla slušného chování (viz Lidl), tak tam nepolezu.
leden 31, 2010 12:15
Petronilo : mia I
problém není v ničem, Pavla hodila téma, já řekla co si myslím i když ne úplně přesně k původnímu tématu. Nikomu nic nevyvracím, nevnucuju.
leden 31, 2010 12:23
Petronilo : mia I
a ten termín služba lidem použila v diskusi jako první Alča, já na něj jen reagovala.
leden 31, 2010 12:29
Petronilo, žádný jev na tomto světě neexistuje izolovaně, : Eva
ale vždy zákonitě se svým protikladem. My se máme, díky svému myšlení, naučit rovnováhu udržovat.
Takže neomezená otevírací doba je fakt svoboda, ale zároveň i nesvoboda, případně až riziko závislosti.
Zrovna tak individualismus je dobrý, ale existuje v přímé návaznosti se sounáležitostí a ta je také dobrá. A zase, je nutná rovnováha.
K žádnému sociálnímu inženýrství neinklinuju, ale protože je kapitalismus jev v našich končinách nový, některým skupinám ohrožených obyvatel bych minimálně systémově poskytla informace a dala šanci se zorientovat, změnit své myšlení. Ohroženými myslím například děti a důchodce.
Děti v prvé řadě a tam bych za to činila zodpovědný i stát a jeho systém vzdělávání. S prioritou naučit je myslet, kriticky posuzovat jevy a identifikovat rizika.
leden 31, 2010 12:33
K pravdivějším odpovědím se dostaneme : Eva
spíše modelem myšlení jak-tak, než buď - a nebo.
Takže jak individualismus, tak sounáležitost jsou pro člověka dobré smilies/smiley.gif
A nepravda, nerovnováha je: buď individualismus nebo sounáležitost jsou pro člověka dobré smilies/wink.gif
leden 31, 2010 12:47
riziko závislosti : Petronila
představuje třeba i volný prodej lihovin a cigaret. Přesto se prohibice nikdy neosvědčila a měla spíše opačné účinky.

Souhlasím s Tebou, Evo, že určité základní ekonomické souvislosti by se měly učit ve školách. Ale stejně největší díl odpovědnosti leží na nás jako na rodičích - abychom naučili vlastním příkladem děti právě té rovnováze, o které mluvíš, zdravému vztahu k penězům, ke konzumu jako takovému... z toho nás žádný stát nevyviní smilies/cheesy.gif
leden 31, 2010 12:52
Mluvila jsem o "ohrožených" skupinách, : Eva
tedy i těch dětech, které to rodiče nenaučí, neb to sami neumí. A to vzdělávání chápu i u těch rodiči nehendikepovaných dětí, jako logické pokračování rodičovské výchovy. Protože naučit člověka myslet v souvislostech je mnohem užitečnější, než že má encyklopedické znalosti. Když to co nejvíce lidí naučíš, prohibice už není třeba a navíc fakt nefunguje. Samozřejmě, že se to nikdy nenaučí všichni, takový idealista nejsem, ale potenciál lidí se to naučit je zásadně mnohem větší, než je kdy využíváno.

A vidíš, zase uvažuješ: buď toto naučí děti jen rodiče nebo jen stát, školství
a já Ti sděluji, že jak rodiče (jsou-li schopni), tak to rozvine povinně dále i škola (stát) smilies/wink.gif
Protože jak rodině (individualismus), tak státu (sounáležitost) se to zatraceně vyplatí.
No, pravda, je to jen trochu ideální model a vždycky budou existovat lidi, kteří budou inklinovat k vyvinění smilies/cheesy.gif To ovšem neznamená, že bychom to měli, na jakékoliv úrovni, okamžitě zabalit smilies/wink.gif
leden 31, 2010 13:09
Evo, : Petronila
můžeš mi prosím říci, z čeho usuzuješ, že uvažuji "buď to naučí JEN rodiče nebo JEN škola"?

Domnívala jsem se, že jsem napsala jasně, že by to měla vyučovat I škola, I rodiče, přičemž vliv rodičů pokládám za větší. Nebo se domnívám špatně?
leden 31, 2010 13:17
Komu se to nevyplatí a kdo o to nebude stát, : Eva
aby lidé mysleli, navíc v souvislostech, je většina současných politiků smilies/cheesy.gif Těm ovce maximálně vyhovují.
leden 31, 2010 13:17
Je mi líto - ale obchod JE služba. : alena puntíkovaná
A má především sloužit potřebám zákazníků, nikoli je převychovávat a nařizovat jim, co smějí a co nesmějí. Ty doby už tu byly. Všichni víme, jak to skončilo. Já Lídl taky nemám ráda. Nejčastěji chodím do Tesca nebo do Alberta - neboť jsou na Smíchově a staví mi u nich tramvaj. A ta mě doveze k autobusu a ten mě doveze domů-
leden 31, 2010 13:24
Vliv rodičů je v určitých etapách života dítěte rozhodně větší, : Eva
to předpokládáš úplně správně. Kolize s vlivem rodičů nastávají hlavně tehdy, když se člověk osamostatňuje a pak když střetává se s tím, že společnost většinově funguje na jiných principech, než rodiče proklamují.
A protože schopnost myslet v souvislostech představuje vždy určitou námahu a člověk je líný, je třeba to podporovat na co nejvíce frontách. I proto, že když vliv jedné skupiny dočasně "upadne v nemilost", aby se to nevytratilo celé. Aby prostě nějaký puberťák nevylil z vany s vodou i dítě smilies/cheesy.gif
A navíc to škola doposud často dělá blbě, proto mají rodiče oprávněný dojem, že to zbývá hlavně na nich. Škola neoceňuje, jaké máš hodnoty, jaký jsi člověk, jak kriticky něco posuzuješ, jak hledáš a uplatňuješ souvislosti. Za to žádnou jedničku nedostaneš. Tu dostaneš většinou za dokonalou reprodukci, tedy prosté pamětní osvojení nějakého učiva.Přitom je dávno známo, že nezačneš-li ve škole pracovat s postoji, vztahy, názory dětí, vyprodukuješ zákonitě sice encyklopedické, ale ovce.
Tady by rodiče měli naopak řvát a požadovat na státu, tedy škole, aby nesabotoval jejich výchovu a vyžadovat, aby z dětí ovce nedělali.
leden 31, 2010 13:32
Ali : mia
je to samozřejmě i o návycích a stylu života. Já třeba maso a uzeniny nakupuju zásadně u řezníka. Ze tří pramenů jsem byla poučena, jak se vyrábí uzeniny pro markety. V podstatě maso i dva roky zamrazené, neprodané zbytky z prodejen, vše se smísí pro tzv. akce. Nekvalitu zakryjí různá dochucovadla./ani ta soja, co se do toho přidává prý kvalitní není./ To by si třeba můj spolužák jakožto soukromník nemohl dovolit, hygienická služba mu jde v patách neustále. škoda, že ho nemám blíž, nakupovala bych u něj častěji. nakupuju v jiném řeznictví, kde by si dobře rozmysleli prodat podobný brak. Jsme jako rodina naučení tak, že si koupíme raději menší množství, ale kvalitní. Třeba jogurty, pečivo , kupujeme dražší i tu uzeninu. Je jasné, že když stojí kilo masa kolem stovky, tak v párku za 50, 60 kč kvalitu čekat nemůžu. V diskontu pak kupuju mléko, zeleninu, ramu, cukr. Mouku na pečení kupuji v Kauflandu tak jednou za půl roku - mouka Zlatka. Jinak mouku na ostatní pokrmy kupuji tady v obchodě , je kvalitní, z mlýna tady v pošumaví. Nakupujeme velký nákup jednou týdně v městě a po zbytek týdne u nás v obci. Zdá se to zdlouhavé, ale když třeba jedu k holce do krajskýho města a zajdem do velkého Tesca, tak mi tam toho zboží přijde zbytečně moc, často nekvalitní.
leden 31, 2010 13:44
Aleno, je též líto, že nevíš, : Eva
že obchod Tě "vychovává", neslouží Ti jen, cíleně se snaží zneužívat Tvých slabostí: dává Ti například do výše očí přesně to zboží, které má zájem, abys ve své pohodlnosti nebo zdravotním omezením koupil, jakoby zlevňuje své ležáky, abys je "výhodně" nakoupil, neustále Ti přeskupuje jednotlivá oddělení v hypermarketu, aby Tě donutil projít a pohledem zavadit, nejlépe koupit zboží, které bys při původním uspořádání minula, naláká Tě na slevy a ví, že nenakoupíš jen zlevněné zboží, ale koupíš i jiné věci, které předvídavě zase oproti jiným obchodům zdraží...atd. atd.
Pořád si myslíš, že slouží jen Tvým potřebám?
leden 31, 2010 13:48
maso taky kupuju u řezníka : alena puntíkovaná
protože hned u stanice busu na Smíchově je jak řezník, tak i prodejna drůbeře a drůbežích výrobků.Jinak po malých obchodech jsem se nalítala za celý svůj život dostatešně. Takže, jdu-li pouze pro maso, nebo pro chleba - jdu k pekaři, nebo k řezníkovi. Chci-li ovšem krom toho ještě stodvacet dalších věcí - jdu do marketu.
leden 31, 2010 13:56
Petronilo, ještě jsem zapomněla, : Eva
že existuje a funguje velké riziko, že dítě k něčemu vychváváš, jako rodič, ovšem ono to třeba 15-20 let pro jeho školní život nevykazuje vůbec žádnou užitečnost. Tudíž to začne považovat za nedůvěryhodné, neužitečné. Někdy jen dočasně, ale pak tam rodič může figurovat jako nějaký pomatený ryzí teoretik a dítě to odmítne, jako hodnotu.
leden 31, 2010 13:58
Evo, : Petronila
to s tím psychologickým působením na zákazníky je věc dosti známá, pochybuji, že by o ní Alena nevěděla.

Myslím, že poskytováni služby, které měla na mysli Alena, není NEZIŠTNÉ poskytování služby, které máš pravděpodobně na mysli Ty. Samozřejmě, že obchodník chce mít zisk, jinak by byl blázen, a myslím, že je legitimní, když se pro to snaží něco udělat. Pořád to ještě není nic, co by bylo nemorální nebo někoho poškozovalo. Je na Tobě, jestli se tím necháš ovlivnit a nakoupíš x věcí, které v podstatě nepotřebuješ. Od toho jsme myslící lidi, abychom se dokázali rozhodnout, ne?

Oproti tomu zásahy seshora (zákaz prodeje v tu a v tu dobu) jsou pokusem o "výchovu", který je vnucený a který Ti nedává možnost volby. Proto by mi to vadilo mnohem více, než když se na mě obchodník snaží psychologicky působit a já se buď můžu nechat ovlivnit, nebo taky ne.

A to s těmi dětmi - neumím si představit, co konkrétně máš na mysli. Je jasné, že určité věci plně "doklapnou" až později, ale pokud někomu něco buším 20 let do hlavy a on (ano občas) nenahlédne, že to funguje, tak bych se možná měla zamyslet, jestli mu nekážu bludy nebo jestli mu nepředkládám dobrou věc špatným způsobem.
leden 31, 2010 14:53
podívešj sde - : alena puntíkovaná
též pracuji v resortu služeb - hotel - a nepamatuju se, že by jedinkrát přišel nějakej prodavač a rozrušilo ho, že pracuji o sobotách nebo nedělích, nebo, že dělám dvanáctky, nebo, že mám noční směnu...A budeš se divit, většina hostů přijíždí ve večerních hodinách - tedy těžce po "normální pracovní době" a nikoho nikdy ni nenapadlo, že by to snad dělat neměl - aby zaměstnanci hotelu snad nebyli vykořisťovaný.
leden 31, 2010 16:33
Tak založit odbory, radítte - dnes, kdy se tomu : wendy
zaměstnavatel brání jak čert kříži..no když tak dám adresu kde poradí. A ruku na srdce - radit zrovna dnes jako super řešení změnit práci, no...
Po přečtení diskuse lze shrnout, že nakupovači většinou neuznali, že nakupovat v noci nebo o svátcích je zbytečné, a Rakouský model odmítají. A přitom se nám hned po revoluci slibovalo, že se budeme mít jak v Rakousku, že. A zaměstnanec se zase zbytečně rozčiluje kvůli jednomu štědrovečernímu vysírkovi.
Osobně u mě převažuje potřeba ohleduplnosti k ostatním zaměstnancům, ke všem, nejen prodavačům, a nejen proto že i já jsem taky zaměstnanec. A souhlasím s Evou, že i obchod je jen další služba, která slouží nejen mně, ale i sobě. Takže tak.
smilies/wink.gif
leden 31, 2010 16:38
Aleno hotely jsou založeny na tom že jedou noc stop : wendy
ne že prodávají zboří. Banky taky nemají otevřeno přes noc a peníze jsou důležité. Non stop peněžní služby jdou s přehledem zajistit bankomaty, do kterých lidské zdoje jen nasoukají jednou za čas peníze a nemusí u nich trčet.
smilies/wink.gif
leden 31, 2010 16:44
no kdyby zákazníci nenakupovali ve večerních hodinách a o víkendu : alena puntíkovaná
přinejmenším třetina zaměstnanců obchodů by nebyla zapotřebí. Lidi, kteří pracují třeba do šesti nebo do sedmi do večera by si po odchodu z práce zase neměli šanci koupit ani housku, takže by zase zdrhali z práce v pracovní době, aby si mohli nakoupit, chtěli-li večer nakrmit rodinu. Taky by v těch krámech mohli mít kulový s přehazovačkou, aby se prodavači zbytečně neamáhali. U řezníka zase pěkně prázdný háky, sádlo a malagelo. V pekařství by po šestnáctý hodině neměli ani rohlík - protože ani pekaři by nepracovali přeččas - nebo v noci a tak. Fakt bych přála zaměstnankyni obchodu celé odpoledne lítání a státní ve frontách, aby sehnala materiál na bramboračku. A v sobotu a v neděli by se mohla tak napít vody z vodovodu a nadechnout. Přece by nechtěla jít koupit něco k jídlu a obtěžovat tak pracovníky obchodu.....heleďte , nebyla ta pracovnice obchodu dvacet let v hibernaci a když ji teď zrovna probrali, tak se , chudák, nestačí divit.
leden 31, 2010 17:32
Wendy, : Petronila
a co seriózního dle Tebe mají tedy ti zaměstnanci podniknout, když se jim nelíbí přístup zaměstnavatele? Remcání na netu nebo snaha přesvědčit klienty, aby nechodili v noci, za seriózní nepovažuji.

"Nakupovači" nemají proč uznávat, že nakupovat v noci nebo o svátcích je zbytečné, protože pro ně to pravděpodobně zbytečné není. To, že pro Tebe ano, neznamená, že je to stejné pro každého - je to věc názoru. Když bude většina lidí Tvého názoru, tak Tesco zavře, protože mu nebudou chodit lidi. Ale zjevně tomu tak není - proč chceš těm lidem nařizovat, co mají a nemají dělat?

A vůbec, co mají lidi co chodit do hotelu v deset večer? Každý ví přece dopředu, že se bude potřebovat ubytovat,takže nejpozději v šest a pak šlus, spi si na ulici. Jak k tomu ten chudák recepční přijde? Stejně tak je zbytečné mít v sedm ráno čerstvé rohlíky - chudák pekař kvůli naší rozežranosti musí vstávat ve čtyři.

A co se týče ohleduplnosti - jak tu píše Alena, kdyby se "nenakupovačům" podařilo prosadit, že obchody smí být otevřené jen od-do, stala by se část zaměstnanců nadbytečnou a byli by propuštěni. Nevím jak Tobě, ale mně tohle moc ohleduplné nepřipadá.
leden 31, 2010 18:01
Nakupovači nemají co uznávat : wendy
jistě - špatná formulace. Sice jsem už psala, že když už otevřeno mají, tak tam vždycky někdo vleze, ale kdydy nenměli, tak ne a nestane se vůbec, ale vůbec nic. To není míra ničeho. To není směroplatné. Copak to nelze pochopit? Asi ne. A srovnávat hotel - ubytovací zařízení založené od počátku na nonstop provozu s objektem, který je určen pouze pro prodej věcí, to je srandovní. A recepční - když se mu nelíbí, ať jde jako se tu radí prodavačům, někam jinam ? A banky nekomentuješ ?
Ať jsou tedy všechny obchody otevřené non stop. To by bylo prima, co. Masny, trafiky, lékárny a autobusové terminály. Co mají co zavírat, když se nám líbí do nich pořád chodit...
Pozn. pod čarou - já se nerozčiluju, jen mi ty obhajoby na nonstop Tesca připadají tak krásně zarputilé. Prostě - máme na to právo.
smilies/wink.gif
leden 31, 2010 18:44
jen ještě jedno přiznání : wendy
už jsem jich taky několirát málokrát využila, ale zřejmě na rozdíl od jiných diskutujícich by mi to vůbec nechybělo a stále nechápu, proč a komu by mělo strašně chybět nakupovánmí v noci a o svátcích - ale jak již výše řečeno, proti gustu žádný dišputát. Když si myslíte, že by tím byla ohrožena svoboda podnikání...
smilies/wink.gif
leden 31, 2010 18:51
Wendy, : Petronila
ale vždyť JE spousta obchodů, které o víkendu otevřeno nemají a jejich pracovní doba se zhruba kryje s většinovou pracovní dobou.

Připadá mi, že zas Ty nechápeš, že by tím skutečně svoboda podnikání ohrožena byla, protože by stát zasahoval soukromým subjektům do toho, co by mělo zůstat jejich soukromou věcí. Pokud někdo usoudí, že se mu vyplatí obchodovat i v neděli, a nedělá přitom nic protizákonného ani nemorálního (a pokud zaměstnanci mají ve smlouvě práci na směny, tak to věděli dopředu), tak je to přeci jeho věc. Chceš bránit i Vietnamcům, kteří třeba u nás mají otevřeno každý den do 10 hodin večer a nepozoruji, že by jim to nějak vadilo?

A ano, pokud se recepčnímu, sestře, lékaři, prodavači, řidičovi autobusu... nelíbí, že bude dělat mimo obvyklou pracovní dobu, co jiného mu poradit, než ať jde dělat někam jinam?

A to "ať jsou tedy všechny obchody otevřené non stop" - to myslíš vážně? Postrádá to logiku a nápadně to připomíná dětinské dupání nožkou. Podstatou věci je to, že ten obchod by měl mít právo mít otevřeno, kdy chce - 24 hodin denně, od osmi do pěti, od čtyř do šesti nebo třeba jen od deseti večer do šesti ráno. Nikdo by ho k tomu neměl nutit a nikdo by mu v tom neměl bránit. Proč chceš zasahovat soukromníkům do toho, kdy chtějí a mohou pracovat?

A ano, nic, ale vůbec nic by se nestalo, kdyby supermarkety neexistovaly vůbec a jak píše Alena, řezník měl v krámě jen háky, mleté a sádlo. Taky jsme to přežili, tak co. Také bych mohla tvrdit, že jsem vegetarián (jakože nejsem) a že naprosto nechápu, k čemu je dobré mít plnou masnu masa.
leden 31, 2010 19:32
Wendy, : Petronila
a co ta třetina zaměstnanců, kteří by byli v důsledku postupu, který navrhuješ, propuštěni? Není Ti jich ani trochu líto?
leden 31, 2010 19:37
wendy: : opas
Já v bance pracuju a mrkni se co jsem psal výš. Když to je potřeba, makám klidně v noci o víkendech, na dovolené, kdykoli a kdekoli.
Internet banking, bankomaty, help desk jede non stop a u všeho sedí lidi, stejně jako na kase v marketu. Ti lidi v případě problémů volají specialisty, kteří jsou k dispozici také nepřetržitě včetně vánoc a Silvestra.
Jen to není vidět, svítících oken kanceláří si nevšimneš. Ale všímáš si podobnosti s hyper-super?
Klient si to žádá, klient má.
leden 31, 2010 23:06
Petronilo, díky: : Krakonoš
O víkendu většinou čas na kudlu nemám, tys to napsala všecko za mě. Podepisuju, tleskám, přeju dobrou noc všem, kerejm pracovní doba v obchodech málem zaplnila celej víkend. smilies/grin.gif smilies/wink.gif
únor 01, 2010 00:07
Já bych řekla, : alena puntíkovaná
že kdyby byl prodej o víkendech a večer ztrátový, zrušili by ho sami majitelé. Nikdo nebude platit zaměstnance a lecou režii na to,žeš krám zeje prázdnotou a nikdo tam nic nekoupí. Takže asi nezeje a vydělává. Pak tedy není co řešit. Jo, chudáci zaměstnanci musí v sobotu a v neděli pracovat - ale zase nemusí třeba v pondělí, úterý, nebo ve středu - atd. To je prostě směnný provoz, přičemž za noční je příplatek a za soboty,neděle a státní svátky taky. Jo, jsdou lidi, kterým směnný provoz vadí...prostě vadí, s tím se nedá nic dělat. Ovšem takový člověk prostě takovou práci nevyhledává. Najde si místo, kde se dělá osmička ranní, což mu vyhovuje lépe. Ale pokud pracuje v obchodě, i tak bude mít ranní, odpolední, nebo celodenní službu. Takhle to bylo i za komunistů a je tomu tak pořád. Mám několik kamarádek, které jsou prodavačky a dělají takhle celý život. Některé krámy prostě otevřeno mít musí i brzo ráno - pekárna, mlékárna, trafika. Lidi si kupují věci na snídani, na svačinu a noviny, když jdou do práce. Kdyby tam měli otevřeno striktně jen osm hodin, tak už by ty lidi, co jdou odpoledne z práce, prostě nekoupili ani rohlík, protože už by bylo zavřeno. Nechť má každý otevřeno , jak mu to vyhovuje a jak se mu to vyplatí. Ale znovu opakuji, kdyby se to nevyplatilo, otevřeno by zaručeně nebylo. Jo stát by měl zasáhnout tam, kde by docházelo k porušování zákona a k bezpráví - atam by měl zasáhnout opravdu razantně. Ale jak víme, to stát nečiní a nebo jen velmi laxně. Ale za to opravdu lidi, kteří si jdou po odpolední po cestě domů nakoupit, aby doma měli aspoň to nejnutnější k jídlu, opravdu nemůžou.
únor 01, 2010 03:41
Petronilo, to víš že jsem to s tím, aby všichni měli otevřeno non-stop : wendy
nemyslela vážně, jen jako science fiction. Vždyť jsem upozorňovala pod čarou, že se až tak nedojímám a nerozčiluju ! Chtěla jsem jen naznačit, že dětinské dupání nožkou je spíš trvat na nonstop prodeji ne kvůli omezování svobody podnikání majitelů, ale proto že my nakupovači to velmi, velmi nutně potřebujeme, nakupovat v noci a o svátcích - toť vše.
Úplně vše. Nakupujte si - máte otevřeno.
krakonoši, po stoprvé - nejde tu (tedy mně)o nakupování soboty neděle, ale noci a svátky.
opas - jsi zřejmě úředník v bance a ti prostě dělají přes lajnu, jsou za to patřičně ohodnoceni, syn dělá něco podobného. Musí dojíždět, někdy je v práci do večera, ale většinu víkendů má volných a jak píšu, plat slušný. Ale každý tam dělat nemůže, někdo musí fungovat jako lidské zdroje ve všech možných službách. No, zkrátka nemají vysokou tak se musí smířit se vším, odborů nemaje. To je zase někdy líto mně.
A já že bych je nelitovala kdyby byli propuštěni? To si děláte srandu, že ? Vždyť bych většinu z nich měla v evidenci. Máme přece krizi.
smilies/wink.gif
únor 01, 2010 07:08
Ali : mia
to víš, že se jim to vyplatí. Je to daný českou povahou koupit i loňskej kalendář za 5 Kč. Není to tak dávno, co jsme jsme s dcerou byly v jednom diskontu. Nabídka začíná u vchodu zeleninou.A tak si tak v klidu nandaváme do sáčků a najednou vtrhli. Kdo?Oni - manželé se starou třesoucí babičkou. Paní se vrhla jak šelma na pomeranče. V tom se ozval křik na celou prodejnu "mámo ty pomeranče za třicet neber , tady je víno za osmadvacet". Máma praštila s pomerančema zpět, táta už mezitím vítězoslavně kráčel se sáčkem vína kupředu jak vlajkonoš. Zmatená babička marně hledala své dva průvodce a pátravě pohlížela po každém okolo přes svých šest dioptrií. Sťastny, že jsme se jich zbavily - byly opravdu hluční a v prodejně místa málo jsme v klidu pokračovaly v nákupu. Nechtěně jsme je dostihli u sýrů, pět metrů od sebe pokřikovali. Babičku , která k nim mezitím docházela přivítal pán slovy "babi, kde vězíte, času málo". No praví Homolkovi smilies/wink.gif Dcera pak povídá "mami ti Homolkovi byli fakt hrozný". Jdu si vypít kafčo, hezkej den. smilies/wink.gif
únor 01, 2010 07:14
Wendy, to je marný, jsme obě prostě už "zpozdilé", : Eva
když nenakupujeme 365 dní v roce a ke všemu tento jev nikterak neoslabuje pocit naší osobní svobody smilies/wink.gif
Vlku, Tys měl pravdu, též to vzdávámsmilies/wink.gif
A Tobě, Wendy, přeji pěkný den, plný svobody smilies/wink.gif
únor 01, 2010 07:17
Wendy, : Vodoměrka
tak proč si ty odbory na svém pracovišti nezaloží? Na to jim stačí, aby se domluvili tři lidi... ze stovek zaměstnanců tři lidi a budou mít odbory... a další se pak přidají... ovšem, vždy je třeba toho tahouna, který si stoupne do čela a začne jednat... když jsem ZO poradila, našla, uvedla odkaz, tak tu svou předchozí nadšenost, co dala najevo v posledním komentáři před tím mým s odkazem, nějak rychle zapomněla a už se ani dál nezmínila... no a když to tak bude se všemi, tak co na to říct, než že mají, co chtějí? Vím, že to není tak lehké a že to chvíli potrvá, než po založení začnou fungovat a dopilují si všechno tak, aby fungovaly aspoň k čátečné spokojenosti zaměstnanců a dosáhnou nějakého ústupku od zaměstnavatele, ale rozhodně bych to nepovažovala za ztracené... taková kolektivní smlouva má také něco do sebe a pak už to nejsou jen plané sliby...
únor 01, 2010 07:21
... : mia
teď trochu vážněji. Evo, ale tenhle konzumní způsob života povede kam? Přijde mi to jako spirála. Lidi budou za chvíli ochotni dělat 16, 18 hodin denně, jen aby se mohli obklopovat podle mne zbytnými věcmi. Potřebují je k pocitu štěstí, svobody. Podle mne pseudosvobody. Tohle tempo musí zákonitě něco s organismem udělat. A ti lidé by měli vydržet pracovat do pětašedesáti, kdy se uvažuje o odchodu do důchodu. Co o tom soudíš?
únor 01, 2010 07:32
Wendy, : Petronila
jestli těmi "nakupovači" myslíš mě, tak já většinou nakupuju ve všední den po poledni - to je hypermarket skoro prázdný a jak jsem řekla, za necelé dvě hodiny vyřídím nákup pro čtyřčlennou rodinu na týden a zbytek toho týdne mám od nákupů víceméně pokoj.

Znovu a asi už po sto padesáté: pokud nějaký obchod chce mít otevřeno v noci, nechť má otevřeno v noci a nikdo nechť mu v tom nebrání. (mimochodem kolik takových obchodů je? Většina má otevřeno do šesti, v obchodních centrech do devíti.) Z toho, že to obhajuji, nikterak nevyplývá, že schválně nakupuji zásadně v noci a o svátcích. Vyplývá z toho jen, že je mi příjemné mít MOŽNOST si takto nakoupit. Jistě, že to v podstatě není potřeba. Stejně jako není potřeba mít na výběr x značek bot a oblečení, vlastnit auto, ledničku, pračku a televizi (dřív to lidi taky neměli a žili), ale patří to k věcem, které dělají život příjemnějším. Byla bys ochotna se těchto věcí programově vzdát, protože mně (nebo někomu jinému) připadají zbytečné?
únor 01, 2010 07:57
Mio a Evo, : Petronila
znovu opakuji - to, že zastávám názor, že kdy má obchodník otevřeno, je a mělo by zůstat zcela jeho věcí, znamená, že jsem zastáncem bezbřehého konzumu, který nakupuje 365 dnů v roce? smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif ?

Jste zastánci prohibice? Pokud ne, znamená to, že jste alkoholici netoužící po ničem jiném než se každý den ztřískat do němoty. To je podobná logika.

Mio - pokud někdo touží po hmotných statcích do té míry, že je ochoten se kvůli nim upracovat k smrti (upřímně řečeno, nikoho takového neznám), je to smutné, ale je to jeho věc, jeho právo a jeho osobní volba.

únor 01, 2010 08:02
Nevím jak kde, ale v Brně má nonstop provoz jen Tesco. : Myška
Globus končí myslím ve 21 h, Interspar ve 22 h, Kaufland ve 22 h, Lidl nevím. Na Vánoce jely supráče na Štědrý den asi do 14 hodin, 25.12. zavřeno, otevřeno až 26.12. Na Silvestra buď do 14 nebo do 16 hodin, to nevím. 1.1. zavřeno, 2.1. otevřeno, normal sobota. Tak o co jde? Donedávna jsme na Štědrý den makali všichni, protože byl normálně pracovní, Silvestr taky. Pamatuji si občasné pracovní soboty, moje maminka standardní pracovní týden šestidenní.
Problém není v otvírací době obchodů, ale v ohodnocení zaměstnanců, a v zacházení s nimi. Ale pracovněprávní vztahy nevyřeší zákazník.
únor 01, 2010 08:07
Mio, : Vodoměrka
vidíš, tys měla v obchodě i rozveselení... já si pamatuji, že to tak bývalo hlavně na začátku, když tyhle supermarkety vznikaly... ale časem se to tak nějak zklidnilo, zvykli jsme si na akční ceny, na velký výběr zboží a na věci, co jsme předtím sotva znali (třeba exotické ovoce) a na možnost koupit si vše celoročně a nečekat na vánoce, kdy se objeví třeba banány a pomeranče... tady u nás už se tohle moc nevidí, jen snad u Lidlu, který otvírá v sedm, se už deset minut před sedmou tvořily venku poctivé fronty - důchodci stáli před vchodem hezky seřazeni v zástupu i s vozíky a čekali, až otevřou... já jsem stávala naproti na zastávce autobusu, když jsem jezdila do práce a nechápala, co je k tomu vede... možná zvyk z dřívějška... nevím... přišlo mi to v dnešní době dost divné...
Možná je to všechno dáno hlavně tím, že nechodím nakupovat právě v tu špičku, ať už brzo ráno nebo odpoledne, kdy jde většina lidí z práce, tak jsem o tyto srdceryvné scénky ochuzena...
únor 01, 2010 08:07
Za chvíli lidé nebudou mio už jen ochotni, ale možná i nuceni... : wendy
ale nechci čmarikovat čerta na zeď.
A k tématu už jsem vše řekla.
Díky Evi za přání pěkného dne. Je pěkný - bílý, pracovní.
Pavlo, k založení odborů sice stačí jen tak málo lidí, ale zaměstnavatelé se tomu brání všemi možnými způsoby, protože odbory by je pak omezovaly. Kolikrát když jsem se ptala klienta, zda je odborově organizován a mohl by využít poradny, jsem slyšela - majitel firmy odbory zakázal. Namítneš, že ze zákona nemůže, to je pravda, ale on v praxi může. Proto odbory mají většinou jen velké podniky, snad se to i u nás jednou změní. Až si lidé uvědomí, že stále do určité míry platí - každý svého štěstí strůjcem.
smilies/wink.gif
únor 01, 2010 08:09
Mio, každý žije tak, jak chce žít. Někdo se vyžívá ve výletech do nákupních center, někdo ve výletech do lesa. : Myška
Nevím, jestli žiju konzumně, ale pokud je konzumní způsob života možnost nakoupit si v době, kdy se mi to hodí a chci, tak jo. Nakupuju nerada, a tak vítám, že to mohu sfouknout na jednom místě, a v době, kdy se kolem mne nevalí davy lidí, večer, brzy ráno.
Hlubokomyslné úvahy o tom, kam tento způsob života povede, jsou mi ukradené. Ať si každý žije jak chce. Žádném omezování a směrování. Svéprávný člověk by měl umět rozlišovat, co si může a nemůže dovolit. Pokud to neumí, je mi líto, je to jeho věc. A nikdo za něj horké kaštany z ohně tahat nebude.
únor 01, 2010 08:19
Petronilo : mia
cožpak si opravdu neuvědomuješ ty souvislosti? píšeš, pokud se chce někdo upracovat k smrti .. atd. Tihle lidé toužící po konzumu zároveň vyžadují, aby jim byli k dispozici jiní /prodavači/. Cožpak je normální, aby člověk využil takové vyjimečné dny v roce jako je Štědrý den, Boží hod vánoční k tomu, aby coural po obchodech? Chce to ke své svobodě, ale druhému už tu šanci nedává. Protože ta paní, která chtěla jet za vnoučkem, prostě do práce jít musela, zákazník si to přál. A ji tíživá situace s trhem práce nepřímo přinutila takovou práci vzít.
únor 01, 2010 08:19
Mio, ty si nepamatuješ, že pro nás pro všechny byl donedávna Štědrý den dnem pracovním? : Myška
A nepracoval jen ten, kdo si vzal dovolenou?
únor 01, 2010 08:22
Wendy, : Vodoměrka
jo, zatím je u nás stále bolavé jedno místo... dokud se nic neděje, mají lidé plnou pusu řečí, jak je to špatné a jak se to má změnit, ale když se najde někdo, kdo se postaví do čela a nabídne jim možnost to změnit, tak najednou se všechny ty hlavy skloní a dělají, že jich se to netýká a oni do toho nejdou... bohužel... ale kdyby většina zaměstnanců chtěla a postavila se zaměstnavateli, třeba jen v té oblasti odborů, pak by vyjednávat musel... jo, je lehké vyrazit dva, tři zaměstnance z dvou stovek, ale propustit takových sto padesát a najít za ně ihned náhrady, aby nemusel omezovat provoz, to už by nebylo tak snadné... to už by musel začít vyjednávat... jenže tolik se jich většinou v začátcích nepostaví... jo, my čeští lidičkové jsme spíš zvyklí vyčkávat a pomalu se přidat, až když zjistíme, že to funguje nebo že z toho ti lidi tam mají prospěch, tak to už nás pak zase táhne spíš závist, abychom o něco nepřišli... ale roztočit to kolo, aby se věci hnuly, to ne... je to smutné... pak se nesmíme divit, že jsme na tom tak, jak jsme...
I když minimálně předseda odborů by byl chráněn, tomu zaměstnavatel nesmí dát výpověď, dokud je předsedou... tedy tak to bylo dřív, ale myslím, že to nezrušili... a kdyby s ním do odborů vstoupila většina zaměstnanců, tak by to pro ně bylo mnohem lepší... jak říkám, dva tři lidi propustí bez větších provozních problémů, ale všechny zaměstnance těžko... ale to už je utopie...
únor 01, 2010 08:29
Myško : mia
pamatuju Myško. A je dobře, že už to tak není. Máme každý názory, jaké máme, ovlivněné věkem, stylem života. Ale myslím, že většina z Vás /o Alče nemluvě/ by tu těžkou práci v marketech dělat nevydržela, jestli chtěla nevím. Ono pořád platí, že líp se drží těžká propiska než lehká lopata obrazně řečeno. Té fyzické námahy fakt v obchodě je hodně.
únor 01, 2010 08:36
Myško, : Petronila
přesně tak, moje řeč.

Mio - trochu Tě opravím. Ta chuděra, co nemohla jet za vnoučkem, nešla do práce proto, že si to prál nenažraný zákazník, ale proto, že si to přál její zaměstnavatel. A ten pro to asi měl nějaký důvod (třeba to, že počítal s lidmi, kteří něco zapomněli a budou to narychlo potřebovat dokoupit). Myslíš, že "bezbřehý konzument", černá ovce tohoto fóra, se vyznačuje tím, že chodí nakupovat zásadně o svátek a v noci, případně nakupuje kontinuálně pořád, nebo by zhynul? Podle mě majitel obchodu spíše počítal právě s takovými opozdilci, kteří mu přinesou tržbu a té paní výplatu.

Cítíš se povolána určovat, co je "normální"? Nikdy se Ti nestalo, abys zapomněla koupit nějakou ingredienci do vánočního salátu a byla bys vděčná za krám, kdy mají na Štědrý den otevřeno? Jak tu někdo psal, ještě donedávna se na Štědrý den dopoledne pracovalo a nikomu to nenormální nepřišlo. A na Silvestra se pracuje ještě teď. Oproti tomu převážná většina krámů má na oba Boží hody zavřeno.

A nezapomínej, že kdyby lidé vůbec netoužili po konzumu (a to do určité míry toužíme skoro všichni, nebo Ty snad kupuješ striktně jen to, co DOOPRAVDY potřebuješ)?, nebylo by zapotřebí tolika prodavačů, kteří by se zákonitě octli na dlažbě.


únor 01, 2010 08:37
mio, : Petronila
je spousta prací, které bych nevydržela, případně nechtěla dělat. Proto dělám něco jiného a lidem, kteří ty pro mě nepříjemné práce dělají, dávám své penízky. Je na tom něco špatně?

Další věc je, že já bych v případě nutnosti a kdyby mi nic jiného nezbývalo, do toho supermarketu jít mohla, celá řada lidí, kteří tam dělají, by ale moji práci dělat nemohla. Mám větší možnost výběru a tak si vybírám. Je na tom něco špatně?
únor 01, 2010 08:42
Mio, jak s daným problémem souvisí to, jestli bychom chtěli v obchodě pracovat? : Myška
Mimochodem jsem v obchodě pracovala. Ne v supermarketu, ale v textilu, a pracovní doba taky nebyla od sedmi do půl čtvrté a víkendy volné. Prostě to tak je.
Dělám práci, kdy jsem na telefonu i momo svou pracovní dobu, a v případě potřeby řeším problémy ať jsem kdekoliv. A tuto pohotovost taky nemám zvlášť placenou. Přistoupila jsem na to, protože mi ta práce za to stojí. Stejně tak zaměstnanci obchodu věděli do čeho jdou.
únor 01, 2010 08:47
Oprava - : Myška
"mimo svou pracovní dobu".
únor 01, 2010 08:49
wen : mia
také to vzdávám. smilies/wink.gif
únor 01, 2010 08:53
Teda Mio, : alena puntíkovaná
když projedu s vozíčkem Tesco, nebo Albert, tak žádného prodavače nevidím, natož aby mi byl k dispozici. Vidím až pokladní - při placení. Ao třeba benzínky? Je víkend, svátky volno - lidi si jedou na výlet, nebo na návštěvu vnoučat - dochází jim benzín ...a buch, všude zavřeno. Nehrají kina, divadla, nejezdí veřejná doprava....je po pracovní době a státem uznávané volno. Protože, když nebudou otevřené obchody - tedy ne všechny, jen ty velké, tak nebude pracovat nikdo.Třeba tam jsou též zaměstnány babičky, co si chtějí pohrát s vnoučaty - a co když jsou řidiči tramvají katolíci?
únor 01, 2010 09:30
..nebo do do čeho zaměstnanci obchodu jít museli : wendy
ale to už je jiná věc, která v systému bude figurovat stále.
Všude je něco. Někde dělají na tři směny, jinde mají ještě míň peněz než prodavačky, jinde jim zase táhne na nohy nebo mají blbého šéfa.
Shodli jsme se aspoň na tom, jak je príma že někteří z nás už nemusejí na Štědrý den do práce.
mio to není o tom vzdát se, neboť tady není vítězů ani poražených.
Vodoměrko souhlas. Proto jsou zaměstnavatelé a priori proti odborům.

únor 01, 2010 09:43
Ali : mia I
doporučuji znovu přečíst, co jsem napsala v 7.32. čau smilies/wink.gif
únor 01, 2010 10:03
Mio, uniká mi proč si má Alena znovu přečíst tvůj příspěvek ze 7:32. : Myška
To jako že mám ve volných dnech sedět doma na zadku, abych nevytěžovala žádného zaměstnance, a ten mohl mít též volno? Sakra, vždyť ho ty peníze, které utratím u něj v obchodě (na benzince, v kině, v restuaraci,...) v těchto volných dnech živí.
únor 01, 2010 10:11
wen : mia I
já už nevím, jak to prezentovat. Ti co strkají dobrovolně hlavu do oprátky sebou strhávají i ty co ji tam strčit nechtějí. Časem už tu bude místo opravdu jen pro ty, co budou ochotný, schopný dělat dvacet hodin denně. Teď říkali v telce bude diskuse "lidé s nadváhou-diskriminace při vstupu do zaměstnání". Už se nám ta selekce rozšiřuje, byli to lidi se zdrav. postižením, pak ti po padesátce, teď tlustý , kdo bude na řadě příště? a pokud se to nedotkne přímo každého osobně, tak to s lidma nic nedělá. "Já to nemám snadné, tak proč by to měl mít sakra snadný ten druhej?"
únor 01, 2010 10:17
mio, : Petronila
přečetla jsem si to znova, a pořád nechápu, co máš vlastně na mysli.

Lidi některé služby využívají i o víkendech/v noci/o svátcích, a prodejce - soukromý subjekt - jim v tom vychází vstříc. Obě strany jsou spokojené (předpokládám)- zákazník má zboží/službu, prodejce má zisk. Předpokládám, že i zaměstnanec z toho něco má - za prvé už sám fakt, že je zaměstnán, za druhé příplatky, za třetí někomu třeba vyhovuje mít občas volno v týdnu (pochybuji, že je mnoho zaměstnanců, kteří pracují KAŽDÝ víkend a od nevidím do nevidím). Takže předpokládám, že ta babička toužící po vnoučatech za nimi nejezdí KAŽDÝ víkend, a alespoň některý víkend má volno, takže se to realizovat dá.

Já jako soukromník také občas pracuju o víkendu, a dělají to i ostatní soukromníci, které znám. Nejedná se zdaleka o každý víkend, ale někdy usoudím, že je to potřeba, a jako žádnou křivdu to nepociťuju. Taky si můžu říct - zákazník je nenažranec, který zadá práci v pátek a chce ji v pondělí, a zakázku odmítnout (mimochodem, na víkendové a sváteční příplatky se v našem oboru nehraje). Je to jen na mně. To je život, který jsem si vybrala, kdyby mi to nevyhovovalo, šla bych dělat něco jiného. Pokud bych nic jiného neuměla nebo o to nebyl zájem, asi by mi nezbylo než se smířit s výhodami i nevýhodami toho, co právě dělám.

Kamarád zas dělá ve fabrice a mívá třeba šestatřicetihodinové šichty. Co by měl říkat ten? Kupodivu neříká nic, ani si nebrblá pod fousy. Zřejmě to má pro něj zase jiné výhody.
únor 01, 2010 10:23
mio, : Petronila
protože bude v telce diskuse o diskriminaci tlustých, tak to znamená, že jsou opravdu diskriminováni?

Ta diskuse ještě neproběhla, ale Ty hned předpokládáš, že určitě diskriminováni jsou.

MMCH, opakuji - to, že někdo pracuje v noci apod. ještě neznamená, že pracuje dvacet hodin denně - třeba má taky nějaké volno, ostatně to stanoví zákoník práce smilies/wink.gif

A ano, asi je pravda, že lidé, kteří jsou ochotni pracovat nad rámec svých osmi hodin, budou v průměru vždycky lépe ohodnoceni než lidé, kteří budou za každou cenu trvat na svém "padla", i kdyby na sůl nebylo.
únor 01, 2010 10:29
no to je ono : wendy
smířím se s tím když není zbytí. Ovšem kdyby těchto nočněšpotravinových služeb nebylo, společnost by se nepohvězdičkovala - na rozdíl od toho, kdyby nebylo jiných, důležitých.
A je vymalováno.
smilies/wink.gif
únor 01, 2010 10:30
Mio, : Vodoměrka
nějak mi taky uniká, na co narážíš... psala jsi něco o tom, že si lidi chodí nakupovat jak urvaní na kreditky, o tom, že se zadlužují, teď píšeš, že ti, co strkají hlavu dobrovolně do oprátky, strhávají ty ostatní... nevím, i kdyby všichni naši sousedi v domě měli dluhy na kreditkách a půjčovali si od lichvářů, tak já mám svůj zdravý rozum a nebudu dělat to, co všichni, jen proto, že to dělají skoro všichni... nebo jak jsi to myslela?
Psala jsem o tom, že je třeba se postavit a bojovat hromadně, že jeden zmůže málo, ale většina zaměstnanců v jednom podniku zmůže mnohem víc... tak jak těm lidem ještě říct, že mají bojovat za svá práva a nenechat si nic líbit? Určitě tomu nezabrání, když lidi budou chodit nakupovat jen v době od osmi do čtyř... a že začnou místo obchodů, kde koupí vše najednou, chodit do pěti, šesti a víc krámků, aby si nakoupili běžné věci... spotřební věci se přece dají krásně nakoupit ve velkém, zato když budu chtít nějaké dražší, kvalitní a dlouhodobě sloužící zboží, zajdu do specializované prodejny... ale rohlíky má stejné supermarket jako malá sámoška na sídlišti, oboje (u nás) peče Hanka a jsou dobré... navíc když chci jen podat z regálu, zvládnu to sama nebo mi to dá p(r)odavač v supermarketu, když chci poradit, jdu tam, kde tomu rozumí... ale pořád nevím, co konkrétního jsi měla na mysli... smilies/wink.gif
únor 01, 2010 10:32
Wendy, : Petronila
společnost by se také jistě nepohvězdičkovala, kdyby všichni soukromníci - poskytovatelé v podstatě zbytných služeb, jako jsem třeba já - zásadně odmítali pracovat v noci, o víkendech apod. Ale nám to dává mimo jiné určitou konkurenční výhodu oproti těm, kteří k tomu ochotni nejsou, možnost udělat si volno třeba ve středu dopoledne a jít si v klidu na ten nákup . smilies/wink.gif
únor 01, 2010 10:36
Ale tyhle nočněpotravinové prodejní služby jsou - pokud vím tak je má ale jen Tesco. : Myška
Majiteli se nonstop prodejní doba vyplatí. Pořád jde jen o jedno a to samé - ocenění zaměstnance. Pokud by byl adekvátně zaplacen, neměl by si nač stěžovat. Ale to nevyřeší zákaz nočního prodeje a prodeje ve svátek, ten by nejspíš vedl ke snížení počtu zaměstnanců, protože by se zkrátila prodejní doba.
únor 01, 2010 10:36
Wendy, : Vodoměrka
ale ono jich zas tak moc není... u nás možná Tesco, jestli ano, tím si nejsem jistá, jinak se u nás zavírá v osm, v devět... jo, před vánocemi byla prodloužená prodejní doba třeba do desíti večer... ale těch nonstopů zase tak moc nebude... a opravdu tam všichni nedělají od osmi ráno do desíti večer a celé týdny bez nějakého volna... navíc běžná směna v tomto prodejním chodu je šest hodin, když se dělají soboty a neděle... například ranní od osmi do dvou, odpolední od dvou do osmi atd... ale tak to bylo třeba v Ternu, v Globusu nebo v Penny, jak je to v jiných nevím, tak nechci lhát... a že člověk musí být v práci o něco dřív, aby se stihl převléct a nachystat, to už nebudu rozvádět... stejně tak osmihodinová pracovní směna zaměstance v administrativě je vlastně nejméně osm a půl plus mínus čtvrt hodina před a čtvrt hodina po, u někoho i víc, když dojíždí a nejezdí mu nic tak akorát o pět minut před směnou...
únor 01, 2010 10:39
Vodoměrko : mia I
uniká Ti to, protože uvažuješ zhruba jen v rámci "nesu mu peníze, tak co se mu nezdá." O dalším neuvažuješ, momentálně nemáš potřebu o tom uvažovat v kontextu s dalšími věcmi.Máš pocit, že se Tě to v ničem dalším netýká. Ano může být rád, že mu nesu peníze, že vydělá, má práci. Zároveň s tím, ale ruku v ruce jdou další věci.Mj. šílený tlak na zaměstnance, buďme rádi, že ti lidi jsou ochotni tam dělat za těhle podmínek. Jste holky v plný síle a přijde Vám normální dělat přesčasy, svátky. Ale komu je dneska kolem padesátky, tak každej počítá roky do důchodu a smýšlí úplně jinak.
únor 01, 2010 11:15
já nevím tedy, : Petronila
ale když někdo není těžce nemocný a počítá v padesátce (!) roky do důchodu, tak mi to připadá dost divný a je mi ho líto. Ale pochybuji o tom, že by to tak dělal každý. Znám lidi, co pracujou do osmdesáti (na částečný úvazek), protože je jejich práce těší a zvládají ji. Samozřejmě mají kliku, že jsou na tom se zdravím relativně dobře.

Ale zase opakuji - Ty to, Mio, stavíš tak, jako by a) v noci a o svátcích byla NUCENA pracovat VĚTŠINA lidí, b) ti lidé dělali v noci a o svátcích NAVÍC kromě toho, že by si odpracovali každý den svou osmičku c) většině těch lidí byli přes padesát.

Nevím, asi žiju v jiném státě, ale opravdu si nemyslím, že by výše uvedené bylo u nás tak běžné.



únor 01, 2010 11:25
Mio, opakuji to už poněkolikáté - tohle není problém zákazníka. : Myška
Je to problém v pracovněprávním vztahu - přesčasy (bez příplatků, svátky taky možná bez příplatků,...). Tohle my, jako zákazníci nevyřešíme. Vodoměrka navrhovala založit odbory, které by to hlídaly. Není samozřejmě jednoduché odbory založit, zaměstnavatelé se brání, protože by to očesalo jejich téměř absolutní moc nad zaměstnanci.
únor 01, 2010 11:44
ne všichni, Mio :) : bb2
Ale komu je dneska kolem padesátky, tak každej počítá roky do důchodu a smýšlí úplně jinak.

Můj partner je nejmladší z více dětí, je mu 53 a pracuje na plný plyn, do důchodu roky nepočítá. Jeden švagr 54 zrovna tak, má ještě spoustu plánů i pracovních. Druzí dva švagři, jeden 69, druhý 62, oba v důchodu, pracují na plný úvazek, ne proto, že musí, mají vlastní domky a slušné penze, ale rádi cestují, tančí, jezdí k moři a jeden přilepšuje dceři. Jejich ženy pracují taky, jedna šetří, druhá si vydělává na moře a posezení u večeře a vínka s kamarádkami. Můj otec je v důchodu pár let a až poslední rok pracuje tak na 20%, předtím dojížděl denně do kanceláře, na jednání, na stavby.
Tak to máme 2 padesátníky, co nepočítají roky do důchodu a 5 lidí, kteří v důchodu jsou a pracují i když je k tomu nežene existenční nutnost smilies/smiley.gif
Podotýkám, že ne všichni z nich konají duševní práci, z domova od počítače a dokonce za prací dojíždějí.

Ale samozřejmě, že práce pokladní v supermarketu nebo doplňovače zboží není vysněnou prací, jakou by většina lidí chtěla dělat do 70. Jenže takových prací je spousta, pouze na ně není tolik vidět.
únor 01, 2010 11:55
bb : mia I
dobře všichni ne. Taky mám příbuzného, co v důchodu dělá na celý úvazek. Ale je to úplně jiná práce než tahat palety se zbožím, sama to uznáváš. Pokud někdo nemá takové štěstí, aby si mohl vybírat, vstává v půl čtvrté ráno, dojíždí, před šestou ho zavřou do hangáru a vypustí ve dvě pod dohledem kamer, tak věř, že si touží odpočinout. Takových lidí jsou spousty. Já si zkusila manuelní práci taky a řeknu Ti, že jsem se ráda k tý propisce vrátila. smilies/wink.gifvařím ahoj
únor 01, 2010 12:10
Wendy, nejen nakupovači:) : bb2
Už jsem myslím psala, že mě mezi 20(22).prosincem a 6.lednem v obchodu nepotkáš, tedy kromě posledního Silvestra, to byla naprosto výjimečná situace daná tím, že byl otec v nemocnici a práce i mezi svátky.

Mám "svého" řezníka, mám navíc stálý a dobrý zdroj surovin od rodičů a prarodičů, nekupuji brambory, vejce, králičí maso, dostávám kachny, husy, zvěřinu (i když tu jíme čím dál méně a jen tu darovanou, z lesa od přátel, protože máme jistotu, jak bylo zvíře zastřelené a že nešlo o hromadnou popravu), občas i ryby, základní polévkovou zeleninu, základní kuchyňské bylinky, jablka, české zahradní ovoce, zavařeniny, kompoty, rajčata, okurky, zelí už naložené, nasušené houby.


A navíc, nakupování nemám ráda - vyjma knih, svíček, kabelek a k nim rukavic a aut. To jediné jdu cíleně nakupovat ráda, všechno ostatní nakupuji náhodou nebo z nutnosti, a pak to jde fofrem. Zmíněné 4 komodity v hypermarketech nekoupím, ale jsem ráda, že prodejci prvních 3 mívají obchody právě v obchodních centrech. Stejně tak zverimexy.

Protože nemám ráda nákupy, nakupuji ve velkém, a protože navíc dostávám zásoby typu 2 naporcovaní králíci a půl srny k tomu , pořídila jsem si chladničku, velkou lednici s mrazákem a jeden obří šuplíkový mrazák.

A to, že nákup zásob můžu absolvovat ve čtvrtek dopoledne, nic nemění na tom, že někomu vyhovuje (nebo je nucen) absolvovat to večer v 8, nebo - jak tu někdo poznamenal trefně - jediný volný čas, kdy se s manželem sejdou u nákupu gauče, je třeba sobota večer - že tedy nakupuje podle svého.

Ostatně, co benzínky - taky nařídíme lidem, že jediné správné je tankovat ve všední den od 7 do 17? Ale to by znamenalo 2 lidi na poloviční úvazek, a kde sežene zaměstnavatel 2 lidi v produktivním věku, protože na benzínu se důchodci nehrnou, kteří budou ochotni pracovat za polovic? Nebo by to znamenalo vzít 1 a nutit ho dělat přesčasy.
únor 01, 2010 12:18
Evo, myslíš, : bb2
že ve Švycarsku a jinde, kde mají otvírací dobu omezenou (vycházím z info zde, já tam nakupuji jen výjimečně a v noci nanejvýš u pumpy, mimochodem i tam jsou lidi, kteří v noci prodávají občerstvení, uklízí záchody)...že tam dosahují větší vnitřní rovnováhy? smilies/wink.gif
únor 01, 2010 12:20
... : bb2
mimochodem, to, že u Vás v ČB měli otevřeno na vánoční svátky, jistě ocenili např. rodiny, které v neděli po svátcích brzy ráno mohly vyrazit na hory a nemuseli být tak odázáni na přemrštěné horské ceny, nebo na gumové rohlíky z 23.12.

A ano, jsou to služby, ale já nečekám , že mluvíme o službách zadarmo? Jako je výroba, je obchod, tak jsou služby. Vše je předmětem obchodování, nabídky a poptávky, nabízející to dělá za účelem dosažení zisku a poptávající za účelem uspokojení svých potřeb. Obě strany vyvíjejí tlaky na vyšší zisk/nižší ceny, a prodejci mají zmáknuté marketingové triky, které jsou notoricky známé a myslím, že tyhle základy ekonomiky máme všichni, co nakupujeme pro firmy, rodiny atd., v malíku. Alena určitě není naivní :-)
únor 01, 2010 12:24
bb u nás chodí nakupovat již mnoho let : wendy
manžel. Ale boty a kabelky/kabely, to je moje, každé boty mě přijdou ještě plus k nim hodivá taštička, a obcbod s knihami je pěkná droga !
smilies/wink.gif
únor 01, 2010 12:25
... : bb2
rodiny ocenily, samozřejmě - chtěla jsem napsat původně jen lyžaři, ale obávala jsem se, že třeba Mia napíše, že ona nelyžuje, tak jsem to změnila na rodiny co jedou na hory, a na I/Y jsem zapomněla...
únor 01, 2010 12:26
Mio, co tady pořád vykládáš o dvaceti hodinách denně : alena puntíkovaná
ty lidi dělqají normálně osmičku, maximálně dvanáctku - ale ne každý den, ale krátký dlouhý týden.Ve službách a v nepřetržitém provozu se tak normálně pracuje. Prodavačky v krámech, které mají v neděli zavřeno a ve všední den zavírají v šest, pracují na ranní a odpolední směny. Pracovalo se tak i za komunistů a nikomu to nikdy nevadilo.
únor 01, 2010 12:40
Wendy, : Vodoměrka
tak já mám tutéž úchylku... když si jdu koupit boty, tak už si v duchu vybírám i kabelku, jaká by k nim ladila a líbila by se mi... jinak jsem docela blázen do kabelek a Gabča začíná být také, protože objevila v šatně poličku s kabelkami a už si se dvěma starými hraje... jo, ženská se vším všudy... smilies/wink.gif
únor 01, 2010 12:46
mio : bb2
o tom, že takový člověk touží po tom si odpočinout, nepochybuji.
Měli jsme teď jednání v jednom z obchodních řetězců a v rámci toho nás vzali do jejich masozávodu. Balící linka, práce namáhavá na krční páteř, ramena, paže, zápěstí. K tomu teplota 3°C. Všichni usmrkaní, uchrchlaní. Tedy, všechny - převážně Polky, Ukrajinky. Hala bez oken. Mizerná práce za mizerné peníze. Nikdo je nelituje, nikdo za jejich lepší podmínky nebojuje, jsou to přece jen Ukrajinci a poláci, kdo by si kvůli cizincům pálil prsty, nemuseli sem chodit, že? Naši lidi to za ty peníze dělat nechtějí, ani teď.
únor 01, 2010 12:46
A taky Mio : alena puntíkovaná
nevím, co máš pořád s tím konzumním způsobem života. No když je zima, tak musím být teple oblečená...nakonec každejExkymák chodí v kožichu a taky ho nepodezříváš z z konzumního života. Taky se občas musím najíst a napít, doma si chci mít na co sednout, nebo lehnout, čím se přikrýt. Televizi a rádio už má dneska každej a i ty nejušlechtilejší kniy taky musíš zaplatit. Když máš děti, tak je prostěmusíš obléct a nakrmit. Ty zřejmě žiješ tím nekonzumním životem, tak nám laskavě vysvětli, jak to vlastně děláš? Jak přesně postupuješ? Dej nám nějaké rady, my budeme rádi, když ušetříme a nebudeme hnusně konzumovat a obtěžovat prodavače. Co například získáváš zadarmo .-a kde?
únor 01, 2010 12:54
Ali : mia I
a netráví tam snad rodiny s dětmi plno času /což zmínila i Vodoměrka/? Třeba celé sobotní odpoledne? to už není jen o tom, že si potřebuji nakoupit.
únor 01, 2010 13:03
Aleno, : bb2
taky mne zajímá, jak si kdo vykládá pojem konzumní způsob života. Pro někoho zdá se to znamená jakékoli nakupování. Nebo jen nakupování v obchoďáku, ale to bychom mohli oponovat, že je racionální nakoupit levněji, rychleji, najednou. Pro mě nakoupit v malých obchůdcích zásoby pro naši smečku včetně zvířat, a to i když dost věcí dostávám mimo, jak jsem psala nahoře, by znamenalo naložit si na záda krosnu, a obden s ní obejít obchody. Tu tam hodit pytel pracího prášku, balík toaleťáku, šampon, tamo 15 psích kočičích konzerv a paštik, další den vzít papírnictví (týdně 2 balíky papíru do tiskáren do kanclu a domů, štůsek obálek), jindy hranolky do trouby, co štostuje dcera s jejím klukem, k tomu kilovku kečupu, pro kluka pizzu veget a 4 sýry, další den bych si masírovala ruce a s krosnou by šel manžel nebo děti...
Mimochodem, kromě venkovských prodejen a vietnamských večerek (ó, vždyť oni tam ti manželé pracují od rána do večera, poradím jim založit odbory), neznám ve měste MALÝ OBCHOD s potravinami nebo dokonce smíšeným zbožím.
A ti venkovští a vietnamští prodejci nakupují v Makru, Tescu...
únor 01, 2010 13:05
mio, : Petronila
a je na tom něco špatného nebo zavrženíhodného? Nebo je jediný hodnotný způsob trávení volného času s rodinou v lese s batůžkem na zádech?

Také jsme, když byly děti malé, jezdili na takové rodinné nákupy. Případně jsem s nimi jezdila v týdnu sama. A věř mi, že to byl pro mě velice příjemný relax po zbytku týdne stráveném na pískovištích či hřištích. Už jen možnost podívat se na něco pěkného na sebe nebo sníst oběd, který jsem nemusela uvařit. A později - jak jsem byla vděčná za možnost dát děti na dvě hodiny do hlídacího koutku a jít si v klidu SAMA nakoupit. Jak přízemní a konzumní, že smilies/wink.gif .

Ti, kteří také strávili s dětmi bez hlídání první tři roky jejich života, možná budou vědět, o čem mluvím smilies/wink.gif
únor 01, 2010 13:11
Mio, : bb2
jako u všeho, záleží na míře. Osobně neznám rodinu s malými dětmi,která by skutečně trávila každý víkend v Tescu. Znám rodiny, tady z obce, které tam zajedou 1-2x do měsíce dokoupit zásoby a spojí to vždy s něčím dalším - ZOO, kino, nákup bot a oblečení. Jinak to nejde, rodiče pracují do 16-17 a děti mají školní přípravu, takže rodina se racionálně snaží tyto povinnosti kumulovat a zároveň spojit s něčím příjemným.
Nevidím ani nic nebezpečného v tom, pokud zajdou do fast foodu na jídlo, když je to jednou za čas, ostatně takový Angus-burger "vaří" lépe než většina školních jídelen našeho dětství, a ačkoli jsou to angusáci, nají se tam i vegetariáni.

Pokud skutečně chodíš do obchodních center nakupovat tak minimálně, jak píšeš, Mio, tak sis svůj názor utvořila nikoli na základě osobní zkušenosti, ale z médií a šeptandy na netu, a to není vždy důvěryhodný zdroj :-)
únor 01, 2010 13:53
Ali klídek : wendy
to o čem píšeš se mohlo/muselo i dřívávějc, za minulého režimu prosím. Nakupování o jakém ty píšeš teď konkrétně by přece nikdo za konzumní způsob neoznačil !
Holky, jde spíš o to, že někdo nejezdí skoro vůbec jinam než šopovat celé půlky víkendu, až už s dětmi nebo bez. Ale nikdo nemůže nikoho nutit aby to dělal nebo nedělal. Každý si bude hájit to svoje.
Michal jezdí s Nat taky každou sobotu dopoledne nakupovat, prohrabou se obchoďákem, najedí se, mladá se projede na atrakcích, "stará" má zatím doma relax. Ale každé odpoledne i so i ne jsou venku. Jde o to kdo má jaké priority a potřeby.
smilies/wink.gif
únor 01, 2010 13:53
wendulko : mia
já nikoho nenutím. To už si snad mohla všimnout za tu dobu co sem chodím, že jsem naprostý flegmatik a často zdůrazňuju, že je mi je naprosto jedno co dělá soused natož někdo úplně neznámý. Ale mohu snad vyjádřit podporu těm zaměstnancům v marketu a říci za sebe, že u mě klady nepřevažují. Nežiju nijak odlišně, nakupuju , udělám si radost jako každý druhý. Jen tomu nakupování nepřikládám takovou důležitost a volím trochu jinou strategii než hlásají markety. Tedy nemusím za každou cenu nakupovat laciněji /levné bývá drahé říkávaly už babičky/, najednou.
únor 01, 2010 14:19
mio ale vždyť spolu od začátku hrajem na stejnou notu, to sis snad zase všimla ty : wendy
nechtěla jsem se strefovat, slovo nutit možná vyznělo příliš tvrdě. Vidíš - a to je opět ten diskutovaný rozdíl mezi mluveným a psaným slovem. Asi jsem ale vážně volila nešťastně v této emotivní diskusi. Možná mělo být ovlvňovat nebo tak něco.
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
únor 01, 2010 14:26
Ale Mio : alena puntík
nemluví se o trávené rodionného odpoledne - a to nikoli v sámošce, ale v kině, na zmrzlině a podobně.....biografy by taky měly v šest končit? Tak taky dělají lidi ne? a co se týše sámošky, většina lidí ve všední den dělá a je vděčná, že se nemusí honit a může si v klidu nakoupit buď večer, nebo v sobotu a v neděli. A ti nakoupí a jsou domů. A co mají ty lidi kupovat, aby se ti nezdáli ikonzumní - chleba jo - ale housky ne? Prášek na praní jo - ale jar na nádobí ne? Já nevím o nikom, kdo by se tam nějak vyžíval, lidi naházej nákupm do košíku qa jsou platit, neznám nikoho, kdo by se po sámošce coural tři hodiny, každý se snaží vypadnout co nejdřív. A co se týče rodin s dětma - tak se určitě nepotulujou v sámošce mezi bramborama cukrem a moukou. Jdou do kina, pak třeba na zmrzlinu, nebo do restaurace na jídlo - a jedou domů.Já nevím, co ti na tom přijde konzumního. Já chodila s dětma taky do kina a do cukrárny - a nijak je to nepoškodilo.
únor 01, 2010 14:29
wen : mia
to mě taky mrzí - ta nemožnost mluvené dikuse.zdravím. smilies/wink.gif
únor 01, 2010 14:29
No já Ali zrovna viděla jedny děti : wendy
co se motaly mezi moukou cukrem a bramborama. Konzumenti zapráskaný !
smilies/wink.gif smilies/cool.gif
únor 01, 2010 14:59
To je legrace - jsem taky konzumentka žijící konzumním životem, : Myška
neboť i moje děti se mnou absolvovaly nákupy. Co z nich asi mohlo vyrůst? Zatracení konzumenti... Chudáčci malí. smilies/cheesy.gif
únor 01, 2010 15:04
No pokud s nima netrávíš na nákupech každou celou sobotu celý den a to 52 týdnů v roce, : wendy
vyrostou z nich zdraví nepoškození jedinci...
únor 01, 2010 15:42
jé nestihla jsem smajlík : wendy
tak tady je
smilies/cheesy.gif
únor 01, 2010 15:43
tady je konečně pořádně vysvětleno, jak se to má s tou otevírací dobou v obchodech a proč. : toulavej
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=659117
Jednoznačně to není kvůli konzumu nebo zisku, ale kvůli zdraví, aby bylo jasno.
únor 01, 2010 16:07
tak nejde o děti : alena puntíkovaná
ale o důchodce!!!! No, mám opbavu, že se tato strategie mine účinkem. S důchody, které máme toho moc nenakonzumujeme.
únor 01, 2010 17:21
Nebuď skeptik, Alí, : Krakonoš
proběhnout se po Tescu se skládacíma hůlkama můžeš klíďo bez útraty jediný kačky. Naše super- hyper- a mega- stóry jsou vlastně moderní sportoviště! A pak že se tu pro sport a kondici vobčana nic nedělá. Pche! A stojí to míň než akwapark! smilies/tongue.gif
únor 01, 2010 17:59
nojo vidíš, tohle mě nenapadlo : alena puntík
já vždycky vláčím tašku s potravinami a kočičím krmením, že bych při tom taky mohla spotrovat, to mi nevstoupilo na mysl. Spíš s itam někde sednu - pokud mám ještě delší dobu do odjezdu busu - a dám si tam kafe, nebo džusík - protože je tam asi suchej vzduch a já mám vždycky po nákupu hroznou žízeň.Fakt je, že je dobrý, že si tam člůověk může v teple sednout, něco si dát k pití - nebo i k jídlu - a v klidu počkat, než mu pojede bus. Je tam i lékárna, trafika, knihkupectví, tak si člověk může i koupit něco ke čtení. Takže si počtete, vypijete kafíčko - a je akorát tak čas jet domů. V souvislosti s tím podotýkám, že ani řidič busu nepracuje od sedmi do tří a pouze ve všední den.Taky by byl třeba radši doma. Je nějaký rozdíl mezi řidičem a prodavačem - myslím, co do lidské hodnoty?
únor 01, 2010 20:03
tak to jsi to sem toulavče taky mohl dát dřív ! : wendy
tak rekondiční běhy po marketech. Já bych jim tam ještě nainstalovala kruhy, švédskou bednu a několik žíněnek. Tak.
Aleno, jak jsme bez toho mohli dřív žít ? nemoci v Tescu pokoupit, potrafikovat, počíst, pokafíčkovat - to je stejný děs jako život bez jednorázových plen ! doufám že to nebudeš brát smrtelně vážně.
A lidská hodnota ? Obecně - hodnota těchto lidských zdrojů je téměř nulová. Ať už prodávají fusekle, řídí tramvaj nebo v noci stepují na benzince. Nelíbí se ti tvá práce ? tamhle jsou dveře. To ty nevíš ? Já už se taky těším do důchodu...
krakonoši - tos mě teda po ránu pobavil - bez vší zlomyslnosti - už to vidím v barvách !
smilies/wink.gif
únor 02, 2010 06:53
nojo, ale zaměstnanec obchodu : alena puntík
se takových řidičů nezastal. HNeřekl , že ty šmejci lidi jezděj do práce už třeba v půl pátý ráno qa domů jedou třeba v jedenáct večer, mnebo se musej pořád někam harcat v sobotu, nebo v neděli, místo, aby popřáli řidičům odpočinek po pracovní době a možnost pomuchlovat se s vnoučátky. tyto znaky opište: vrrrr
únor 02, 2010 08:08
lidská hodnota : Petronila
se odvozuje od zaměstnatelnosti, případně nevyhoditelnosti smilies/wink.gif
únor 02, 2010 08:20
tam měl být ještě : Petronila
otazník, sorry.


únor 02, 2010 08:20
Podle mě Petronilo : wendy
je lidská hodnota v tomto kontextu něco trochu jiného. Už se nehodnotí pracovní kvalifikace a charakter. Ale je v tom cosi až orwellovského, dehonestujícího - vezmi si už jen ten terminus technicus - a řekni si to nahlas : Lidské zdroje...
smilies/sad.gif
únor 02, 2010 08:53
Máš pravdu ALeno : wendy
u nás přestaly na Štědrý den jezdit po 18. hodině skoro všechny busy a troleje MHD. Jsou to hajzlové. Tak jsme použili taxi a vlastní nohy. Svátky jsou svátky....
smilies/wink.gif
únor 02, 2010 08:54
wen : mia
to je dobrý s těma kruhama smilies/grin.gif smilies/grin.gif ; A jako bonus dva loňský kalendáře za cenu jednoho. smilies/wink.gif Taky to nemyslím zlomyslně a vážně. Ta představa je humorná, třeba časem nabídnou možnost tam bivakovat. Nařídíš budíka na půl čtvrtou ráno a hurá mezi regály. smilies/wink.gif
únor 02, 2010 09:01
No, Wendy, : Vodoměrka
řekni si lidské zdroje... hnus, co? Ale zkus si to říct ještě navíc jako hjumen risórsis... to je teprve síla... a ZO nám pěkně utekla ze scény, no tohle se jí jako debata moc nelíbilo...
Skoro jako když jsem v jedné anketě vyjádřila svůj názor na věc a na druhý den mi ta osoba, co si anketu vymyslela, napsala, že si mám přečíst, co píšou ostatní, že se mnou pár lidí nesouhlasí, protože jsem se nepřipojila k stěžujícím si a napsala jsem svůj "odlišný" názor... no prostě jsme si nějak zvykli, že když někdo něco řekne, tak na svůj dotaz či komentář chce slyšet jen souhlasné ódy a ti, co nesouhlasí nebo mají odlišný názor, mají mlčet nebo vůbec neodpovídat...
Ale z toho bivakování v nákupním centru by se mohla stát dobrá zábava... samozřejmě za vysoký poplatek, vždyť to není jen něco ledasjakého... zaplatíš, usteleš si, přespíš a ráno tě ochranka vzbudí na první ranní nákup za svítání... a ještě seženou fotografa, dostaneš DVD s natočenou celou akcí a poukázku na slevu 5% na příští takovou akci... no, nekup to smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
únor 02, 2010 09:11
Vodoměrko : mia
no ta představa, jak se rodina vzbouzí o půl čtvrté ráno , protírají oči, Puntíkatá už se houpe na kruhách, někdo z pánů skáče přes kozu smilies/grin.gif smilies/grin.gif berme to s humorem, vážného už tu bylo řečeno dost. smilies/wink.gif
únor 02, 2010 09:23
Chachá, tys mě mio pobavila ! : wendy
něco jako skupina Charlots na stadionu... smilies/grin.gif
únor 02, 2010 09:32
Já bych viděla i spešl závod : Vodoměrka
v přeskoku kasy napříč, vytrvalostní běh po posuvném pásu u kasy, závod ve vyhledávání nejnižší ceny, šplh na čas nahoru na regály a podobně... a v TV by to dávali v přímém přenosu - nejnovější reality šou... smilies/grin.gif
únor 02, 2010 09:33
Milá Vodoměrko, : Zaměstnanec obchodu
omlouvám se, že až nyní dodatečně ti děkuji za odkaz. A omlouvám se ti i za to, že jsem údajně zbaběle utekla z této diskuse. To snad nemyslíš vážně?? To jako mám povinně sedět 5 dní non-stop na internetu a povinně se zapojovat do diskuse pod článek, který jsem ani nepsala?? Sorry, že jsem z těch 5 dní byla 3 dny 10 hodin v práci a sloužila zákazníkům. Sorry, že narozdíl od ostatních já nemám v pracovní době čas kafrat na netu. To byste mi totiž VY,milí zákazníci, pěkně dali, že? A promiň, že když v práci nejsem, tak se věnuji příjemnějším věcem než omílání věcí pořád dokola. Myslím, že vše podstatné už tu bylo řečeno a už je to pro mě vážně jen ztráta drahoceného času. A omlouvám se, že není v mých silách přečíst poctivě 256 příspěvků nebo kolik a že ten tvůj s tím odkazem mi prostě unikl.
Opravdu se mi nechce číst vše, jen mě pobavilo, že Petronila bojkotuje Lidl kvůli stromům, ale ostatní řetězce, kde se prokazatelně porušují ne-li lidská práva, tak určitě zákoník práce - tak tyto řetězce ji nevadí a klidně je podporuje :-)
Teď mě již opravdu omluvte, jdu si jinam na internet plánovat a rezervovat svoji jarně-letní dovolenou.
Poslechla jsem totiž radu rozumných diskutujících, kteří mě radí, ať si tu neničím nervy a mají recht.
únor 02, 2010 09:52
Pěknou dovolenou ! : wendy
A nakup si dobře na cestu. smilies/cheesy.gif
únor 02, 2010 10:06
Chá - máme jádro pudla: : Krakonoš
Nelíbí se ti tvá práce ? tamhle jsou dveře.

Tohle platí v úplně každý profesi! S výjimkou poslanců a politiků smilies/grin.gif. A opravdu nikde, na žádným místě, ať je to hajzlbába, popelář, prodavač, číšník, úředník nebo pilot airbusu, nejsem zvědavej na kontakt s člověkem, kterej nesnáší svou práci, a já to pak jako zákazník vodnesu, v posledním případě dokonce zaplatím životem. Basta fidli šmidli! Resumé pro ZO - jdi dělat hajzlbábu, když tě market nebaví. Nazdar!
únor 02, 2010 10:26
Ach jo... : Zaměstnanec obchodu
bohužel mi to nedá nereagovat, když u toho PC sedím a někdo na mě útočí. Takže milý Krakonoši - jen mě tak napadlo - neozvala se v tobě náhodou potrefená husa? Nepíšeš náhodou ve své pracovní době, z pracovního prostředku zaměstnavatele? :-) No nic. To je problém tvého zaměstnavatele, za co tě platí, ne můj. Mimochodem na zneužívání internetu v zaměstnání jsem byla alergická už v době, kdy jsem pracovala v úplně jiném oboru (dle vás prestižnějším než maloobchod - i když já se za svou práci nestydím). Děkuji ti za doporučení, ale přesto, že jsem podle vás momentálně podřadný druh, pracující v nějakým blbým obchodě, tak mám s dovolením na víc než na hajzlbábu. Znovu se tedy z Vaší strany potvrzuje, že lidi pracující v těchto obchodech všichni považujete za méněcené, že? Zase jsem měla bohužel pravdu. Takže znova dokola jako kafemlejnek: NEBOJUJI ZDE ZA SEBE, ALE ZA SVÉ PODŘÍZENÉ! Takže mě tato moje práce až tak nevadí, některé její součásti dokonce velmi baví a už jsem psala, že moc dobře vím, že každý obor má své plusy a mínusy. Fakt to znám. Ve velkoobchodě jsem pracovala 12 let, v maloobchodě rok. Navíj JÁ OSOBNĚ pracuji na manažerské pozici a umožňuje mi to jet 2x za rok na zahraniční dovolenou. A hlavně stále nechápu z čeho usuzuješ, že zákazník na mě pozná, že snad nesnáším svoji práci. Už jsem tu několikrát zdůraznila, ŽE TOHLE PROSTĚ NE! Víš, o víkendu jsem si velmi příjemně a s úsměvem popovídala se zákazníkem, který mě sám od sebe litoval, že musím být o víkendu v práci? Řekla jsem mu s úsměvem, že mi to nevadí. Pak jsem vypomáhala (z důvodu nedostatku personálu) na přepážce výdeje zboží a zažila několik zákazníků, kteří se ani neobtěžovali odpovědět na pozdrav, mračili se jako kakabusové a mohla jsem se usmívat, zdravit, děkovat, prosit jak jsem chtěla. Takže bych vše opravu nesváděla na pracovníky obchodů, kteří se až na pár výjimek chovají minimálně profesionálně, většinou spíš příjemně. Pak jsem tam potkala dokonce bývalou spolužačku, která se mě se zděšením a skoro zhnusením v hlase zeptala: "Ty TADY pracuješ?" No nakonec mě zachránilo od ponížení v jejích očích snad jen to, že na jmenovce mám funkci "vedoucí..."
únor 02, 2010 10:52
Čoveče, ZO, ty bys měla navštívit nějakýho doktora přes makovici. : Krakonoš
Hele, bez urážky, ty tvý sebevobhajující litanie hraničej s nějakou poruchou vosobnosti. A předně - máš teda mindrák jak prase, takže vidíš útok za každym keřem. Fakt by mě zajímalo, kdes přišla k tomu, že třeba já zaměstnance supermarketu považuju za podřadnej druh? Prosím o specifikaci mýho příspěvku, kterej něco takovýho tvrdí. Za podřadnej druh považuju pouze člověka, kterej svou práci dělá blbě, nevochotně, s viditelným vodporem! A za tim si stojim a je mi úplně jedno, v jaký je to profesi a pozici, může bejt třeba megamanažer smilies/wink.gif.
Jinak - trefilas přesně hlavičkou vo hřebíček: Zneužívám svůj komp (kterej jsem si za svý koupil) po svý síti (kterou si za svý platím) ve svý pracovní době, kterou mám jinak 24 / 7 / 365 - jsem totiž osvč, k dispozici svým zákazníkům a kolegům v kteroukoli denní či noční dobu, nemůžu je poslat do pr*ele ani na hod bóži, první máj, VŘSR nebo Valentýna. Ale články vo tom, jakej jsem chudák nešťastnej vykořisťovanej, fakt kvůli tomu psát nehodlám. To přesto, že za minulej rok jsem díky finanční a ekonomický krízi vydělal podstatně míň než ty chudáci ubohý u tý kasy v supermarketu. Já si svoji cestu zvolil, a tak po ní jdu a nehodlám vobviňovat všecky vokolo, zákazníkama počínaje, paroubkem pokračuje a papežem konče, ze svejch případnejch problémů.
Maucta, manažerko. smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
únor 02, 2010 11:59
žádná práce není sama o sobě ponižující, : Petronila
to za prvé. Pokud někdo považuje práci prodavačky nebo hajzlbáby za ponižující, tak je to vůl. Pokud ten člověk SÁM považuje svou práci za ponižující, je to jeho problém. ZO, nikdo tady neřekl, že Tvou práci za degradující považuje, mluvíš o tom pořád jen Ty sama. Fakt Ti to tak vadí?

Za druhé - v řetězcích se prokazatelně porušují lidská práva nebo zákoník práce? Opravdu? A podle čeho tak usuzuješ? Protože zaměstnanci musí pracovat v noci?

A ty narážky na to, že píšeme v pracovní době ze zaměstnavatelova počítače, jsou trochu zbytečně agresivní, nemyslíš? I kdyby, bylo by to opravdu mezi zaměstnavatelem a námi a ne Tebou a jako argument do diskuse je to dobré leda jako podpásovka.

Já osobně, Krakonoš a určitě ještě pár dalších lidí zaměstnáváme sami sebe, takže skutečně píšeme z počítače svého zaměstnavatele. smilies/wink.gif
únor 02, 2010 12:05
Krakonoši, : Zaměstnanec obchodu
soudím podle toho, že mě posíláš dělat hajzlbábu! Což bych mimochodem dělala strašně špatně, neochotně a blbě,protože by mě to nebavilo, proto to nedělám. Ty si mi však neodpověděl podle čeho soudíš, že svou práci dělám blbě, nevochotně a s viditelným odporem???????? A podle čeho soudíš, že zaměstnanec obchodu muže poslat zákazníka do pr....?? Za to by samozřejmě dostal vyhazov na minutu, jako všude jinde
únor 02, 2010 12:05
to Krakonoš : Zaměstnanec obchodu
A mimochodem já tě ve svých příspěvcích neponižuju, neurážím a nenapadám jako ty mě.
únor 02, 2010 12:08
Wendy, : Petronila
lidské zdroje, v minulé době kádry. Máš pravdu, že ta představa je poněkud odlidšťující. Asi proto nejsem lidským zdrojem (ale aby si zas někdo nemyslel, tak jimi v žádném případě nepohrdám smilies/wink.gif)).

U pomocných prací se kvalifikace nehodnotí, protože tam není potřeba. Mrzí mě, když slyším o ukrajinských doktorech, kteří přidávají na stavbě, a spousta našich lidí, kteří emigrovali, začínali v cizině s VŠ vzděláním také v nějakém hypermarketu. I u mě, když jsem za studií chodila po různých brigádách, nikoho nezajímalo, jakou školu dělám, ale přeneseně řečeno, kolik toho unesu smilies/wink.gif

Můj charakter - zase - proč by měl zaměstnavatele nějak extra zajímat, pokud nebude výrazně negativní, tedy pokud nebudu krást, rozeštvávat ostatní pracovníky, odrazovat zákazníky? Pokud s každým víceméně normálně vyjdu, tak mu to bude fuk, a je to tak správně.

únor 02, 2010 12:13
Ale Petronilo, : Zaměstnanec obchodu
myslím, že v médiích se za poslední roky objevilo několik příspěvků o pracovních podmínkách zaměstnanců obchodních řetězců - viz zákaz pro pokladní chodit na WC a používat pleny, neplacení přesčasů, příplatků za práci v noci, ve svátky, příkaz k "upravování" prošlých potravin, ukončení pracovního poměru bez odstupného apod. A myslím, že těchto příspěvků bylo více než těch o kácení stromů... proto mě to překvapilo. Nikoho nenutím k bojkotu řetězců, ale když si toto ochotna dělat kvůli stromům... Já třeba do Lidlu nechodím z toho důvodu, že nejsem spokojena s kvalitou potravin a ostatního zboží, které se tam prodává.
únor 02, 2010 12:19
... : mia
já teda ty ukrajinské doktory nelituju, já před nimi smekám. Ale ti co budou druhým kázat, že práce v marketu není degradující a sami by ji dělat nešli - oni přece mají školy a nepůjdou pod své vzdělání a velmi pravděpodobně by to ani fyzicky nezvládli, tak ti mi jsou lhostejní.
únor 02, 2010 12:29
A Krakonoši : Zaměstnanec obchodu
Já také nepíšu články o tom, jak jsem vykořisťovaná. Nejsem autorkou úvodního článku. To jen Vodoměrka bez mého vědomí a souhlasu zkopírovala můj příspěvek pod jiným článkem, kdy jsem se ji jen nevinně zeptala... Ano zrovna v té chvíli, kdy jsem ten příspěvek psala jsem netušila, co způsobím. Kdybych to věděla, tak se na to rozhodně s prominutím vyprdnu. No a teď se do toho zamotávám víc a víc, protože pokud jsem zrovna sama doma a mám puštěný PC, tak mi to nedá nereagovat, nevysvětlovat, neupřesňovat, nebránit se. A musím říct, že už mě tato diskuse deptá a děsně nebaví. Nakonec to bude ještě tak, že si do práce budu chodit odpočinout smilies/smiley.gif Což bude naštěstí hned zítra, takže ode mě budete mít zase klid.

A Petronilo, to s tím internetem v práci jsem zmínila i proto, že mě Vodoměrka taky dost podpásově obvinila, že jsem tuto diskusi zbaběle opustila.
únor 02, 2010 12:31
Sama říkáš - že jsi vedoucí. : alena puntík
Tak proč tedy podobné příkazy dáváš? Vždyť ty máš přímo možnost s uvedenými nešvary něco udělat? Nebo si fakt myslíš, že za všechno můžou lidi, co si k vám jsou nakoupit?
únor 02, 2010 12:37
mio, : Petronila
myslíš, že bych měla dokázat, že práci v hypermarketu nepovažuji za ponižující, jedině tím, že tam sama půjdu pracovat, jinak to nemyslím vážně? To snad nemyslíš vážně smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif

Je spousta prací, které bych nešla dělat. Třeba pilota dálkových letů, lékaře nebo zdravotní sestru, protože na to nemám kvalifikaci a nezvládla bych to. Znamená to, že pohrdám piloty a lékaři?

Je také spousta prací, které bych nešla dělat, pokud bych měla na výběr. Ne proto, že bych je pokládala za degradující, ale prostě proto, že mám kvalifikaci na práci X, která mě baví, umím ji a považuji ji pro sebe za nejlepší volbu. Pokud by nebyl zájem o práci X a jediné volné místo by bylo v supermarketu, asi bych šla tam a neviděla bych důvod cítit se degradovaná. Ale pokud bych měla na výběr, tak bych chtěla dělat něco co nejblíž tomu, co dělám teď. Myslíš, že by bylo efektivní, aby někdo něco vystudoval a pak šel dělat mnohem méně kvalifikovanou práci, aby tím dokázal, jaký je demokrat? Mimochodem, za studií jsem vystřídala docela dost brigád, dělala jsem pomocnou sílu, co tahá židle, dělala jsem jednou dokonce i služku, a ponížená jsem si nepřišla nikdy.

Moc nechápu logiku "tuhle práci dělat nechci, tudíž jí zákonitě pohrdám".
únor 02, 2010 12:45
Alenko nedávám, : Zaměstnanec obchodu
neboj. U nás alespoň zatím vše probíhá podle zákoníku práce. Uvidíme od tohoto měsíce, kdy nás tam je na 5000 m2 prodejní plochy celkem ani ne 30. Jediné skoro porušení byly ty výpovědi bez odstupného. Ale tam je vlastně právně také vše v pořádku, protože ti zaměstnanci tu dohodu podepsali. Svátky sice placené nemáme, ale musíme si vybrat náhradní volno, což zákoník také umožňuje. Přesčasy se pravda moc neřeší, u nás zaměstnanec v jednom měsíci může mít třeba 210 hodin, musí se to srovnat až celkem za 4 měsíce, takže klidně může být třeba týden 6 dní v kuse 10 hodin v práci. Až třeba za 2 měsíce pracuje o to míň. Říká se tomu nepravidelně rozložená pracovní doba. A pokud už by těch přesčasů i celkem za 4 měsíce bylo moc? Tak se to napíše na jiný prac. úvazek. A moje pokladní mohou jít na WC kdy chtěji a za celý den můžou mít přestávky celkem hodinu. A neříkám, že za tohle vše můžou zákazníci, kteří přijdou nakoupit. To jsem spíš myslela tak, jestli to s tím konzumním způsobem života nepřeháníme.. Jestli je opravdu nutno mít otevřeno od nevidim do nevidim a považovat zrovna TOHLE za svobodu. Já jsem spíš když jsem chodívala v 7 večer z té původní práce, zašla cestou do malé večerky, kterou měla paní u sebe doma ve svém domečku a vyhovovalo jí, že může pracovat vlastně doma a sama sobě si určila jak bude mít otevřeno. A plně jsem souhlasila s tím, že za tuto její službu, zaplatím u ní mnohem vyšší ceny. U řetězců o tom přece nerozhodují ti zaměstnanci, ani čeští manažeři, ale zahraniční vlastník, který by si to ve své vlastní zemi nemohl dovolit mít otevřeno tak často a tak dlouho, takže je rád, že má tuto nesmírnou svobodu tam v té východní zemi a ještě těm lidem tam na východě může klidně zaplatit mnohem méně, než by musel ve své zemi. Ale znovu opakuji, že máte pravdu, za toto zákazníci nemohou, ani to nemůžou ovlivnit. OK, přesvědčili jste mě, omlouvám se za svůj první zcela unáhlený příspěvěk. OK? Nepůjdem se raděj všichni věnovat něčemu smysluplnějšímu?
P.S. Mimochodem ta večerka už neexistuje... Proč asi?
únor 02, 2010 12:53
ZO, : Petronila
v médiích jsem zaregistrovala jen to, že v Lidlu chtěli označovat menstruující prodavačky červenou páskou (otřesná představa, která se nakonec naštěstí neuskutečnila, a o důvod víc nechodit do Lidlu) a upravování zeleného masa (to se mi taky nelíbí). O odstupném apod. jsem nečetla nic, možná mi to uniklo.

Jednou věcí, která mi na řetězcích vadí, ale v podstatě ji taky využívám, je to, že dřou bez nože své dodavatele a nutí je dodávat pod výrobní cenou.
únor 02, 2010 12:53
... : bb2
Právě jsem to chtěla napsat, Aleno, a než jsem se prokousala komentáři, co přibyly od včera, co jsem tu nebyla, tak jsi to napsala.

ZO, nikdo, ani Petronila, není povinnen bojovat za všechna bezpráví a vyjadřovat svůj občanský postoj ke všem jevům ve společnosti. Ona si vybrala stromy a Lidl - mimochodem, já nechodím do Lidla z obou důvodů: byla jsem tam kdysi 1x, nevyhovovalo mi to ani trochu, a když jsem se dočetla o stromech, bylo rozhodnuto definitivně.

Coby vedoucí pracovník můžeš udělat pro své zaměstnance mnohem víc, než my zákazníci. Stromy u Lidla za sebe bojovat nemohou, ty za své lidi a oni za sebe ano. My zákazníci nemůžeme udělat prakticky nic. Ty sice mluvís o prokazatelném porušování zákonů a pravidel, ale důkazy nemáš, pokud bys je měla, jistě bys s tím něco udělala. A nemůžeš-li s tím udělat něco ty, a nehodlají-li s tím udělat něco sami dotčení, tak co můžeme konkrétního udělat my? a pokud bychom bojkovatali některý obchod, se kterým jsme spokojeni, byli bychom sami proti sobě, bojovala bys ty za nás, přitom sama proti sobě?

Disktující zde ti neporadili, aby sis TU neničila nervy, ale aby sis neničila nervy - ani by mne nenapadlo, že by ti nervy ničila diskuze na netu víc, než drásající podmínky tvých zaměstnanců nebo hrubiánský zákazník o Štědrém dnu.

Krakonoš, pokud vím, stejně jako já a jiní zde, diskutuje na svém stroji, za své a ve svém. Vodoměrka, kterou jsi zmiňovala, je na mateřské. Ti, co diskutují v pracovní době na počítači svého zaměstnavatele, nejsou o nic horší než my nebo ty, nevěřím, že kdybys měla v práci možnost beztrestně použít internet, že bys tak neučinila. Ale i kdyby ne, tak do toho, jak to mají ostatní, je nám celkem kulový.

Kdo tu mluvil o tom, že MO je málo prestižní práce, že práce prodavače nebo managera v supermarketu je podřadná? Kdo tě nazval podřadným druhem? Nic takového jsem nenašla, a divila bych se, není to tu zvykem, rozhodně ne u Krakonoše, Petronily, Aleny aj., kteří v této diskuzi s tebo nesouhlasili.

Ty tu bojuješ za zaměstnance? To je k ničemu. Tady se můžeš vypovídat, podiskutovat, poradit, ale bojuj za ně jinde - tam, kde to má smysl. Máš-li pocit, že to nemá smysl, nebo že už to nemá cenu, když půjdeš na mateřskou, pak neviň nás, zákazníky, z toho, že nebojujeme tvé bitvy.






únor 02, 2010 12:57
Petronilo : mia
co bys tam chodila prodávat, to po Tobě nikdo nechce. Ale na Tvým místě bych si odpustila některý kydy, když jsi v kůži těch lidí nebyla. A to žes dělala brigády, no tomu se můžu tak pousmát. Mladou holku nemůžeš srovnávat třeba s ženskou, který je padesát a dělá celej život v obchodě. Je mi jedno Petro co si myslíš o mých názorech, já si lépe rozumím s lidmi, kteří mají trochu uznání pro druhé a nevidí jen to své já, já.
únor 02, 2010 12:57
mio, : Petronila
jaký kydy konkrétně máš na mysli?
únor 02, 2010 12:59
a pro Miu : bb2
Nevím ,zda bych zvládla práci prodavače v hypermarketu, protože jsem ji nedělala. Možná ano, možná ne. Moje dcera si ji dělala brigádně, v Intersparu a v Tescu, práci brala jak byla, počítala s tím, co jde dělat. Na porušování pravidel si nestěžovala. Taky jsem si nestěžovala, když jsem při mateřské rok chodila uklízet do školy, umývat žlábky na chlapeckých záchodech a o vánocích, zatímco rodinka sáŇkovala, jsem myla okna a drátkovala parkety. Celkem hnusná práce, kterou bych nechtěla dělat celý život, ale dokud jsem ji dělala, nestěžovala jsem si, prostě k té práci patřilo co patřilo. Nejsem stěžovací typ, dělám co je třeba a co musím, a když mi to vadí, snažím se vypadnout. Známá si na práci v marketu stěžuje, ale měnit nechce - nechce zkusit nic jiného, ani vysněnou práci v květinářství, zahradnictví - ačkoli poptávka byla a dokonce by jí zaměstnali i jako nevyučenou zahradnici a uzpůsobili by jí pracovní dobu tak, aby si kvalifikaci mohla rekfalifikačním kurzem doplnit. Bála se, dodneška je v marketu a reptá.

Moji práci by spousta lidí taky nezvládla a spousta lidí by ji zvládla. A co z toho plyne? Občas toho mám nad hlavu, občas řeším potíže, s jakými jsem se coby zaměstnanec nemusela potýkat, občas je to jako jízda na divokém tygru - taktak že nespadnu, ale sesednout nelze, jen se udržet a jet dál. Celkově převažuje velká spokojenost, a proto zůstávám. Kdybych musela z nějakého důvodu skončit a měla hluboko do kapsy, musela bych vzít cokoli - a zase bych to brala jako dočasnou záležitost a snažila se o změnu. Nečekala bych, že mé bitvy za mne vybojují jiní - mám -li zdravé ruce a nohy.
únor 02, 2010 13:09
ale Mio, : bb2
proč tolik zdůrazňuješ lidi z obchodu? Jsou těžší práce, než v marketu. Sestra ve zdravotnickém zařízení pro mentálně i fyzicky postižené by mohla vyprávět. Moje teta tu práci vykonávala celý život, od maturity do penze. I teď, ve svých 60 letech, má takový cvik, že nepohyblivou babičku sama zvládne přemístit na vozík rychle a bez bolesti pro pacientku.
Tady na vsi je spousta žen, které mají v 50 zničeou páteř z rostlinné výroby, z montáže ve výrobně autodílů a snad každý, kdo pracoval nebo pracuje v kravíně, kde je věčně průvan a k tomu namáhavá práce, začínající ráno v půl 4, má zničená záda nebo bolavé klouby. Ale oni by zase jinou práci dělat neuměli, někteří ani nechtěli, našli si na té současné svá plus (jsou doma brzy, takže děti nejsou odkázané na družiny a napíšou si brzy úkoly...vydělají si slušné peníze...nemusejí dojíždět...atd).

Proto nějak nechápu, proč takový humbuk zrovna kvůli prodavačům v marketu.

Navíc, stále mluvíme o fyzicky namáhavých činnostech, jakoby lékaři, učitelé, právníci a jiné profese nebyly náročné jen proto, že se neutahají s lopatou...
únor 02, 2010 13:18
Jedna věc je fakt : wendy
že zahraniční majitelé řetězců se tu někdy chovají jako v džungli. I v cenové politice. To neovlivní ani prodavač ani zákazník. Proto by v tomto případku byly užitečné odbory. V zóně na západ od nás je mají, fungují, tady jen někde.
Loučím se a odcházím do našeho malého marketu Kubík...
smilies/wink.gif
únor 02, 2010 13:18
a netajíš nám něco, Wendy :) : bb2
prý Kubík, já viděla malý obchod, zvenčí označen nápisem Market Wendy :-)
únor 02, 2010 13:20
PS.: : wendy
asi vám jak se cítí ZO. I když to většina z nás myslí dobře a upřímně, je to někdy o koze a o voze.
smilies/cool.gif
únor 02, 2010 13:20
Cenová politika : Zaměstnanec obchodu
Ani cenovou politiku podle Vás neovlivní zákazníci??? No to jste mě vážně pobavili! A kdo jiný? Prodavači? Odbory?? Stačí nakupovat opravdové maso u řezníka a ne sojovou mouku v oddělení uzenin supermarketů. Prostě stačí vyžadovat kvalitu a ne nejnižší cenu na úkor právě kvality. Říká se tomu zákon nabídky a poptávky
únor 02, 2010 13:44
No, ZO, když ti nestačí práva zaměstnanců, zaútočíš přes cenovou politiku, hehe : bb2
To, že jsou lidi, kteří za opravdové maso u řezníka nechtějí dát peníze, protože je buď nemají, nebo na něco šetří, je další věc, do které tobě ani mně zhola nic není.


únor 02, 2010 13:53
ZO, : Petronila
a jak to pomůže vám zaměstnancům?

Kromě toho třeba mlíko si většina lidí koupí co nejlevnější - když uvidí 10 víceméně stejných značek. Jsem ochotna si připlatit za kvalitu, ale ne platit víc za v podstatě totožnou věc.

A zase - pokud jsou lidé ochotni kupovat si sojové srá*ory jen proto, že jsou laciné, tak to sice nechápu, ale je to jejich problém a výrobce tedy bude vyrábět levné sojové srá*ory. Kdo jsem já, abych radila někomu s minimálním důchodem, aby si místo salámu Junior radši koupil svíčkovou?
únor 02, 2010 13:55
ale je fakt, : Petronila
že třeba ten nábytek bych si v supermarketu nebo k němu přiléhajících obchodech typu ASKO koupila jen výjimečně, po otřesných zkušenostech od kamarádů. Radši si zajdu ve všední den do specializovaného obchodu a připlatím si, případně povolám truhláře a nechám si udělat na míru smilies/wink.gif
únor 02, 2010 13:58
... : Zaměstnanec obchodu
No možná kdyby ty ceny byli vyšší, tak by ten řetězec platil výrobci víc, zaměstnanci výrobce by možná měli vyšší platy a mohli si dovolit koupit dražší potraviny... A možná by zbylo i na vyšší platy zaměstnanců těch obchodů, ale tím argumentovat nechci, protože to vás přece nezajímá
únor 02, 2010 14:00
Souhlas : Zaměstnanec obchodu
To je Petronilo poprvé, co s tebou musim bezvýhradně souhlasit smilies/smiley.gif
únor 02, 2010 14:04
Kdyby byly ceny vyšší, tak se neprodá tolik zboží. Můžu si koupit jen tolik, na kolik mám. : Myška
Takže např. když mléko stojí cca 12,-- Kč, koupím si dvě, když bude stát 20,-- Kč, koupím si jedno. A je obchod na stejném obratu. Výrobci víc nezaplatí, zaměstnanci nebudou mít vyšší platy, a koupí si sice dražší potraviny, protože jiné nebudou, ale menší množství.
únor 02, 2010 14:05
ZO, : Petronila
a Ty jsi tak uvědomělá, že si nekoupíš rohlík v akci za 0,90, ale počkáš, až ten samý rohlík bude za 2.50, aby se zvýšily platy zaměstnanců řetězce?
únor 02, 2010 14:05
... : Zaměstnanec obchodu
No já opravdu to co ty praktikuješ v oblasti nábytku, praktikuji i u potravin. Obyčejné rohlíky nekupuji, jen celozrnné. Potraviny kupuji většinou BIO. V létě mám ovoce a zeleninu od rodičů ze zahrady nebo z tržiště od malopěstitelů. Mléko kupuji v jednom obchůdku takové to přímo z kravína stáčené do přinesené lahve. Samozřejmě nakupuji i v přilehlém supermarketu, protože dnes prakticky jinou možnost nemám. Ale vlastně se ani nedívám, kolik co stojí. Letáky nestuduji, nakupuji podle toho KDY CO potřebuji a ne podle toho, kdy je to v akci. Jogurty koupím 2, protože je zrovna potřebuji, nekoupím jich 10 jen proto, že jsou TEĎ zrovna v akci, abych jich pak 8 prošlých vyhodila.
únor 02, 2010 14:12
... : Zaměstnanec obchodu
Jinak se opět loučím, odcházím za lepší zábavou a nebudu u internetu. To jen na vysvětlenou, aby mě někdo zase neobvinil, že zbaběle prchám... Mějte se všichni krásně, snad Vám zrovinka také tak krásně svítí sluníčko, jako teď tady u nás. Takže já rozhodně prchám za sluníčkem.
únor 02, 2010 14:17
ZO, : Petronila
tak to máme podobné nakupovací praktiky (s tím rozdílem, že já nekupuji BIO). Uzeniny nekupujeme prakticky vůbec, maso (většinou) u řezníka, zeleninu (většinou) na tržišti. Akce mě taky neberou, leda že by to bylo něco, co opravdu potřebuji a spotřebuji (v Tescu to kdysi bývaly dětské plínky).

V hypermarketu si ráda nakoupím těžké věci a věci, které se pomalu kazí (mléko, prací prášky, toaletní papír, mouku, konzervy... Samozřejmě, když tam jedu a vím, že mi došla cibule, tak si tam koupím taky cibuli, pokud vím, že ji budu brzy potřebovat. Ale zeleninu tam nenakupuji ráda, většinou bývá dost drahá a často plesnivá nebo shnilá.
únor 02, 2010 14:18
To já nakoupím v supráči skoro všechno. Nemám čas běhat někde na trh shánět zeleninu, protože v době, kdy jsou tam trhovci, já zařezávám v práci. : Myška
Stejně tak k řezníkovi chodím málo ze stejných důvodů. V létě máme zeleninu ze zahrady, ale maso ne smilies/cheesy.gif , zvířectvo nechováme.
Pro psa granule objednávám na netu, přijde to na podstatně menší peníz než v kamenném obchodě, a ještě mi to zdarma dovezou až domů.
Nábytek jsem většinou kupovala ještě za socíku, ale nemám problém koupit v supermarketu počitačový stůl.
Problém mám s obuví - boty bych si v supráči nekoupila. Oblečení taky ne, nelíbí se mi.
únor 02, 2010 14:26
... : bb2
No možná kdyby ty ceny byli vyšší, tak by ten řetězec platil výrobci víc, zaměstnanci výrobce by možná měli vyšší platy a mohli si dovolit koupit dražší potraviny... A možná by zbylo i na vyšší platy zaměstnanců těch obchodů, ale tím argumentovat nechci, protože to vás přece nezajímá


Na to, že pracuješ tolik let v obchodu, mělo by ti být tedy přes 30, navíc coby manažer, tak principy obchodu nemáš zrovna v malíku. Ty věty mi připomínají slohové cvičení z prváku na gymplu.
Hypermarkety jsou založené právě na tom, že mohou nabídnout masám nízké ceny. Malé obchody jim v tom nemohou konkurovat, proto mají šanci jen ty, co nabízejí něco navíc (večerka za rohem, občerstvení kam si lidi z kanclu dojdou pro rohlíky i pro oběd, atd). Nebo to nabízejí tam, kde hypermarket není dostupný - na venkově, na horách, pak si mohou dovolit i vyšší ceny. Jinak proti kamionovým slevám obchodních řetězců nemají šanci.
A tím, že nepůjdu do hypermarketu koupit toaleťák a prací prášek a nakoupím si ho v drogerii v centru, u které nemůžu ani zaparkovat auto, takže to dotáhnu na placené parkoviště v síťovce nebo ruksaku, tím obchodní řetězec ke zvýšení cen nedonutím smilies/wink.gif donutím ledat tak sebe ubrat si z volna, protože mi to zabere mnohem více času.
únor 02, 2010 14:43
Bio potraviny a celozrné rohlíky a jogurty jen dva... : Milan
k tomu těžko co dodat. To vypadá na single dámu. Taková snad může klidně pracovat i v noci a o víkendech.
Kdo nakupuje pro rodinu, ten musí nakupovat jinak.
Pořádná hospodyně dnes pečlivě prostuduje reklamní letáky doručené různými hypermarkety domů, udělá si plán nákupu a pak jde cíleně a manželovi do vozíku ukládá jen to předem promyšlené v množství schopném zasytit rodinu a nerujnujícím peněženku.
únor 02, 2010 15:07
Milane, : Petronila
nebydlíš ty ve Stepfordu smilies/grin.gif ?
únor 02, 2010 15:12
... : bb2
rozhodně nakupuje rujně
únor 02, 2010 15:18
Prosil bych vo návod, : Krakonoš
jak coby zákazník dokážu pohnout cenama v supermarketu směrem vzhůru a dosáhnout toho, že takto vytvořená nadhodnota bude spravedlivě rozdělena mezi nejvíce trpící zaměstnance.
Jakmile sem někdo funkční návod vyvěsí, začnu se jím řídit, páč se rád řídím geniálníma nápadama. Zatím dnes při nákupu zkusím: "Pani vedoucí, protestuju proti rohlíku za 0.90 Kč, je to cena nemorální vůči všem, který se na dopravě obilnýho zrna v rohlíkovitý formě do mojí tlamy podíleli. Okamžitě vám nařizuju přepsat cenovku na 2.60 Kč, jako bonus jsem vochoten při dnešním nákupu, pokud mě uposlechnete, zaplatit dokonce 3.20."
Pokud mě nevodvezou do blázince, podám zprávu, jak jsem dopadl. smilies/grin.gif

Levný náhražky potravin jsou na trhu proto, že spotřebitel nejni vochotnej platit vyšší cenu za kvalitní potraviny. Informace vo kvalitě potravin, dopadu nekvalitního žrádla na zdraví člověka atd. jsou k dispozici každýmu, kdo se zajímá, nejmíň 15 let. Chování spotřebitele se nemění (není to tím, že na to nemá, na blbosti, sladkosti, cigára, lahváče, sladký vody a podobný zbytný s*ačky se v peněžence dycky najde!), tak se nebude měnit ani sortiment vobchodů. Zaplaťpánbu za Vietnamce - dovedou sehnat a i ve večerních hodinách prodat velmi kvalitní ovoce a zeleninu, např. Kvalitativně o 1 - 2 jakostní třídy vejš než kdejakej supermarket. Výchova ke spotřebitelství začíná už v kočárku. Když vidím, jaký svinstvo do sebe cpe každý druhý dítě posazený do nákupního vozejku při sportovním běhu Teskem, zvedá se mi kufr - další požírač separátovejch buřtů je právě vychováván pro českej trh. Na co a komu si pak stěžovat???

Celá tahle diskuse ale nedala vodpověď na základní votázku: Co je tak děsně špatnýho na svobodný libovolný votvírací době vobchodů? Zastánci názoru, že je to špatně, nepřinesli jedinej argument, jen vodbíhání vod tématu k úplně jinejm problémům, s provozní dobou nesouvisejícím.
únor 02, 2010 15:22
No když ono to bude úplně jinak, Krakonoši. : Milan
Zaměstnanec obchodu, který ohrnuje nos na zbožím kupovaným většinou lidí a sám nakupuje jen "bio" výrobky a rohlíky jen z celozrné mouky a nikdy obyčejné, zeleninu a ovoce jen na tržišti od malovýrobců a mléko jen stáčené ve speciálním krámku má tak nákladný životní styl, že asi vůbec není zaměstnancem obchodu. Ti zaměstnanci obchodů, kteří v nich mívají úmorné noční služby, nemívají na takovýto životní styl prostředky. Být zaměstnancem nonstop otevřeného obchodu s nočními službami není totiž nijak lukrativní zaměstnání.
Takže co je pro takového "zaměstnance obchodu" špatného no svobodné libovolné otvírací době obchodů? Tipl bych, že konkurence.
únor 02, 2010 15:40
Krakonoši : mia I
"děkuji ti zlatý německý /britský/ obchodníku, že nám sem fedruješ ty s...y já Ti za to rád zaplatím kdykoliv ve dne, jsem ochoten přijít i v noci a nedělá mi to problém ani o vánocích." tak bych to řekla já. smilies/wink.gif
únor 02, 2010 15:50
... : mia I
to když ses ptal na to, co je špatný na tý otevírací době
únor 02, 2010 16:01
Zase vedle: : Krakonoš
V noci a o Vánocích bych tam koupil stejný zboží jako ve dne. Jestli to budou sra*ky, bude záviset jen a pouze na tom, jsem-li vochotnej sra*ky kupovat, případně jestli umím poznat sra*ku vod kvalitního zboží. Do vobchodu, kterej mi nic kromě exkrementů nenabízí, nepůjdu ani ve dne, natož v noci. Takže tvoje věta je jen a pouze výkřikem, žádnej argument proti otevřenýmu krámu v noci v ní nemůžu najít.
únor 02, 2010 16:09
Krakonoši a Milane, : ivanka
jste super!
Jo, Milane, taky jsem si všimla, že ZO nějak změnila barvu: sama se má v podstatě velmi dobře, jen se jí nelíbí v práci, kterou právě dělá. Ostatně, někde hoooodně nahoře o tom i psala.
A ještě jedno:
Mám kamarádku, která v jednom superhyper pracuje:
ti obyčejní zaměstnanci mají i pár "výhod". Například: Jistě víte, že se dělá průběžně prohlídka a vyřazují se věci, které v nejbližší době projdou (dávají se pak se slevou), nebo právě zítra či ten den prošly.
A vím, že si právě to mohou nejprve probrat ony prodavačky (nebo že to ten probírající nejprve pro ně schová). S čímž samozřejmě souhlasím, proč ne?
To, co je čerstvě prošlé, mají zadarmo. No, takže dejme tomu sýry, jogurty atd. Je to pochopitelně určené k okamžité spotřebě, ale zase, když je to každý den, tak je to také nějaká ta kačka... A pro lidi, co počítají každou korunku, je i tohle dobrý. Ovšem, to se "zaměstnance obchodu" pochopitelně netýká smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
únor 02, 2010 16:15
mio, : ivanka
všude na světě se dají koupit věci "odjinud" - co ti na tom vadí?
únor 02, 2010 16:17
Krakonoši : mia I
já mám pocit, že lezeme těm obchodníkům trochu do zadku, kdybychom nechodili i v noci a o svátcích myslím, že by to pro ně byl signál, že si nemohou tak dovolit. Víš trocha hrdosti. Měli jsme na okrese dvě mlékárny , to se rozpustilo /u té druhé nevím jestli úplně ale pár lidí co vím, že tam dělali, tak jsou na podpoře/. V družstvu dělalo kvantum lidí, dnes je jich tam asi padesát. To už ti lidi nevidí, že tolik lidí přišlo o práci. Ty řetězce zneužívají toho, že lidi slyší na cenu , ale už nekoukají, že to není kvalita a to dražší může v globálu vyjít stejně leckdy i levněji. Českým výrobcům diktují řetězce takové podmínky, že jim není možno vyhovět. To se zatím stále bavím jen o jedné komoditě. Jestli otevřít obchod kde by bylo kvalitní zboží i v noci o svátcích? Myslím si, že je to zbytečné. V dnešní době kdy je tak široká nabídka a potraviny mají dlouhou trvanlivost se myslím nechá nakupování zorganizovat tak, že noční prodej nutný není.
únor 02, 2010 16:34
Mio, nekupuju zboží - potraviny - s dlouhou trvanlivostí, : ivanka
respektive, nechci se cpát konzervantama...
)
to je, mj. oč tu běží...
únor 02, 2010 16:37
mio, : Petronila
taky moc nechápu - kdo si kupuje sra*ky, ten si je koupí i ve dne - jak to souvisí s otvírací dobou?

A už naprosto nechápu, co má společného s hrdostí to, že si nakoupím, co chci a tehdy, kdy chci? Když si půjdu nakoupit u nás do vietnamského krámku v devět večer, tak se to neslučuje s mou hrdostí? A znamená to, že lezu tomu Vietnamcovi, co není líný tam v těch devět být a to zboží mi prodat, do zadku????

(MMCH, třeba mléko má Vietnamec ÚPLNĚ stejné, jako hypermarket, jen o pár korun dražší. Pochopitelně. Někdy se mi to vyplatí, jindy ne).

Jestli někdo otevře obchod s kvalitním zbožím v noci i o svátcích, je čistě jeho věcí a zcela na něm, zda to bude považovat za zbytečné. Proč mu to (i nám ostatním) chceš mermomocí vnucovat? Kdysi byly krámy otevřené do pěti šesti hodin a také to všichni přežili - znamená to, že každý krám, co má otevřeno po šesté, má vlastně otevřeno zbytečně a měl by zavřít? Kde je ta hranice?

A mezi námi - když si něco kupuješ, uvažuješ vždy v intencích "když si koupím věc A místo dražší a méně kvalitní věci B, přijde tím X lidí o práci, takže v jejich zájmu raději poškodím sebe a koupím si věc B" (reálná situace třeba u čínského versus českého textilu)? Pokud ano, jsi světlá výjimka, protože nikoho jiného takto uvažujícího neznám.
únor 02, 2010 16:47
ivanko : mia I
taky nemám zájem kupovat zboží s kdovíjak dlouhou trvalivostí , ale i mléko s týdenní trvanlivostí je pro mě dostatečně dlouhá doba, abych si zorganizovala svůj čas tak že nemusím využívat noční dobu. A uměla jsem si čas zorganizovat i v době kdy moje pracovní doba byla od rána do půl deváté večer.
únor 02, 2010 16:48
k organizaci času a kvalitní zelenině od Vietnamců a z tržišť: : bb2
to, že někdo nakupuje večer/o víkendu není vůbec známkou toho, že není schopen si zorganizovat čas. Zorganizuje si ho skvěle, podle svých možností a podle možností, jež se mu nabízejí. Pokud by měl pracovní dobu od rána do večera a otvírací doba obchodů by byla do 18.00, tak by si to taky musel zorganizovat - předpokládám, že nákupy obstaral manžel, děti, nebo kamarádka - v opačném případě by ses musela ulejt z práce, nebo nakoupit o víkendu, ne? No a pokud někdo nechce nebo nemůže pověřit nákupem malé děti, nebo manžela, který odpoledne rozváží děti po kroužkách a píše s nimi úkoly, zatímco je mamka v práci, tak si to mamka zorganizuje tak, že nakoupí večer nebo o víkendu.

Jak jste přišli na to, že v běžném menším obchodě nakupujete kvalitnější potraviny než v marketu? Kromě řezníků a luxusnějších potravin běžné obchody nakupují jedině v hypermarketech. MAKRO, TESCO - tam nakupují majitelé drobných potravinářských obchodů a obchodů se smíšeným zbožím.

Kvalitnější zelenina na tržišti - jak kdy. Po povodních se na tržištích běžně prodávala zelenina, krásná, velká, ze zátopových oblastí. Ti lidé potřebovali peníze, jenže ta zelenina vyrostla tam, kudy prošlo svinstvo včetně vyplavených čističek odpadních vod, záchytných jímek a jiných hnusot. Když neznám skutečně původ zeleniny, tak nekoupím, prodejce pochopitelně napovídá kdeco.
Už jsem viděla prodávat tzv. "litoměřický česnek", kvalitativně běžný číňan, jen 4x dražší, stánkař pro něj chodil na parkoviště do dodávky s ostravskou SPZ, nebo "moravské meruňky a jahody" pražákama a napadá mě, čí sad asi v noci očesali...

No a Vietnamců zatím nemám chuť nakupovat ovoce nebo zeleninu proto, že mi přijde stejná jako v hypermarketech, jen si hlídají aby nebyla ohnilá. Zdá se mi až moc krásná, hnedle umělhmotně. Křupavě dusíkatá. Možná jim křivdím, ale na otázku kde tak krásnou zeleninu nakupují mi zatím nebyli schopni odpovědět jinak než čelstvý, pani, čelstvý, kupujte.

Takže si myslím, že mimo prověřené zelináře a luxusnější prodejny si tu všichni nakupujeme zboží v podstatě jedné kvality, nanejvýš více či méně čerstvé a více či méně zralé.
únor 02, 2010 23:32
Mio, : Vodoměrka
i já můžu říct, že si umím zorganizovat svůj čas... ale organizuji si ho dle svých (jiných) priorit... já přes den raději chodím cvičit, učím se, hraju si s Gabčou, chodím s ní na procházky a výlety, navštěvuji kamarádky a příbuzné, prostě dělám všechno to, co mě baví a co večer opravdu dělat nemůžu (třeba chodit s malou do lesa, hrát si, jezdit na saních, lyžovat atd...), zato nakoupit můžu, protože v osm hodin mají obchody ještě otevřeno - a za to jsem strašně ráda... manžela mám celý týden mimo, vrací se v pátek odpoledne a tak si nechci třeba tím nakupováním zkazit jediné volné chvíle s ním... a myslím, že si to organizuju docela dobře, zatím mám čas na všechno to, co považuji právě teď za důležité a co nás s dcerkou těší, a dělám něco pro sebe... a to nešťastné nakupování pod jednou střechou nechávám na dobu, kdy tím strávím co nejméně času a nebudu se muset probíjet mezi hordami lidí a nikdo mi nebude vozíkem šťouchat a najíždět na paty...
No a vyšší kvalita zboží v malých kšeftech? No, vzhledem k tomu, že prodávají víceméně to samé, od stejných výrobců a nebo nakupují ve stejných velkoobchodech, tak bych se teda docela divila, v čem tedy tkví? Snad jen v té vyšší ceně? Když v Globusu koupím např. máslo od Olmy za 25 Kč a to samé v malém obchůdku u nás za 41 Kč, znamená to že to naše je kvalitnější?
únor 03, 2010 00:02
Jinak, zaměstnanče obchodu, : Vodoměrka
nechtěla jsem se tě nějak dotknout, ta má poznámka byla ohledně toho, že jsi několikrát reagovala hned pod ty mé komentáře ohledně odborů a přehlížela jsi je... ale stejně mě pobavilo, jaký krásný arzenál jsi vystřílela... tak nic ve zlém a zase se někdy zapoj do diskuse, ale klidně i bez rozčilování, my tě tu přece nechceme zničit, ani tebe, ani tvé nervy... jen si tu krásně familierně povídáme, že jo? smilies/wink.gif
únor 03, 2010 00:06
ZO, jak je to s cenovou politikou a kupujícími : wendy
vysvětlil včera krakonoš. ivanko, ano, všude je zboží "odjinud" ale možná to co se hrne sem není kvality nejlepší. Vezmi si třeba jogurty.
Otevírací doba - nikdo vám ji nebere. Ale nezbytné to není, noci a svátky, že ? Na rozdíl od jiných služeb. Je o příjemné, všeobjímající, zaměstnávající - ale ne nezbytné. O nic víc nejde. Stačí ?
bb - kdepak jsi ho viděla, market Wendy ? to by mě zajímalo člověče. Ale mohu sem dát fotku hospody U Venduly...
smilies/wink.gif
únor 03, 2010 07:54
Petronila : mia I
ano koupím dražší a dle Tebe sebe poškodím. Ale nebudu podporovat řetězec či firmu, která neodvádí daně do Ceska. Čekala bych, že takovéhle věci Ti dojdou. K tomu textilu. Jásáš v některém příspěvku, že levný asijský textil převálcoval naše textilky. Převálcoval proto, že v asijských textilkách pracují i děti a jistě tam nemají takové nenasytné manažery podniků, kteří potřebují tak velké odměny. A obchodníci nás tímhle textilem zavalili. Když si koupím zdravotní pantofle od české firmy vydrží mi takovou dobu, že během ní roztrhám těch levných nesrovnatelně víc. Takže poškodila jsem se Petronilo? Je bohužel smutné, že lidé v českých továrnách /kde se kvalita vyráběla/ a různých družstvech přišli o práci a dnes se stali montážníky ve firmách, které zde mají daňové prázdniny. Všechno je provázané a Ty vůbec takhle asi neuvažuješ, jak jedno souvisí s druhým, proto máš pocit, že tu pořád něco pletu co spolu nesouvisí, ale ono sakra souvisí. Co se týče těch potravin Pavli. Mám vzdáleného příbuzného vlastní malou pekárnu. Pokud by chtěl vyrábět tak laciné housky musel by do nich mimo jiného dát nekvalitní suroviny a to mu jeho čest nedovolí.Když člověk slyší od lidí co pracují na jatkách, jaký je rozdíl, když se jedou párky pro market a pro ostatní provozovny, to je sakra rozdíl. Nebo jste si myslely, že jedny a ty samé párky se rozvezou jak do marketu, tak do malého obchodu? Nevěřím, že by Vás taková věc napadla. Když já zabiju doma prase, maso rozložím na folii na dlaždice už druhý den jeví známky okorání. A vy v marketu kupujete maso, které drží v krabičce podstatně delší dobu, to není jen vysátým vzduchem v krabičce , ale i pěknou dávkou konzervantů dodaných injekcemi do masa. Je to každého svaté právo nakupovat si kde chce, za kolik chce, jakou kvalitu. Ale ty peníze ze zisků, které nezůstávají v týhle zemi asi budou časem někde chybět.
únor 03, 2010 07:54
souhlas s miou, taky jsem pro podporu českých výrobků, a taky bych zisky raději viděla tady a ne v Němcích nebo Rakousích : wendy
A četla jsem ondyno ekonomický rozbor situace v USA - jeden ze základních kamenů krize : podnikatelé zavírali své provozovny a stěhovali je do Asie. Propustili své zaměstnance a dali práci kuliům...a měli větší zisky. Ono mít co nejvyšší a ještě vyšší zisk za každou cenu se někdy vrátí jako bumerang. A nelze to praktikovat do nekonečna.
smilies/wink.gif
únor 03, 2010 08:28
Moje zkušenosti z malých obchůdků - : Myška
dost často prošlé zboží, protože si musí nasadit vyšší ceny, když nakoupili v Tescu. Taky nekoupím jogurt Florián za 11, když v Tescu hom koupím za 8. Stejně tak mléko, těstoviny, minerálky, drogerii, ...

únor 03, 2010 09:40
mio, : Petronila
jak jsi přišla na to, že nad tím jásám, to nechápu. Konstatovala jsem pouze stav věcí, který mi mimochodem žádnou moc velkou radost nedělá.

Nad tím, že v Asii nemají nenasytné manažery, se mohu jen pousmát - u nás děti pracovat nenutíme, a kdyby nebyli tak levní, tak by na evropské trhy nepronikli ( v Číně jim to umožňuje naprosto obludná kombinace výroby a la grunderský kapitalismus a řízení ala nejtvrdší komunismus).

Pokud mám volit mezi vyšší cenou za kvalitu, také nebudu váhat. Ale bohužel tomu nebylo vždycky tak, že by se v českých továrnách vyrábělo kvalitní zboží. Třeba ty textilky vyráběly často zboží drahé a ošklivé.

Od několika málo českých výrobců kupuji botičky dětem, ač jsou pěkně drahé? Proč? Mají certifikát jakosti, přijatelný design a mám přiměřenou jistotu, že si v nich nezničí nohy. Naproti tomu sobě kupuji boty od firmy německé, protože se mi v nich chodí jak v bačkůrkách, což se mi už dlouho v botách od české firmy nestalo. Takže mám-li možnost koupit KVALITNÍ český výrobek, není mi za něj líto peněz, pokud mám koupit český škaredý a drahý šunt jen proto, že je český, tak takový vlastenec a dobrodinec bohužel nejsem.

O rozdílech v uzeninách pro markety a pro malé obchody jsem netušila a nevím, z čeho usuzuješ, že kdo to neví, je naivní. Uzeniny nekupujeme téměř vůbec, tedy ani v marketech, ani u soukromníků, jen asi dvakrát do roka na táborák špekáčky, a ty kupujeme zásadně v Globusu (bourají si vlastní maso a špekáčky jsou tam ňam ňam), stejně jako maso, které tam koupíš v řeznictví čerstvé (ve vaničce to zákonitě není ono, to kupuji jen když nemám jiného zbytí).

únor 03, 2010 09:49
a ještě mě k tomu napadá - : Petronila
nedávno jsem si objednala oblečení po internetu z ciziny a asi to nebylo naposledy. Moc hezký design, který jsem u nás neviděla ani nepamatuji, ceny i s poštovným levnější než u nás, a nemusím se trmácet do megamarketu ani ve dne ani v noci a otravovat tam chudáky prodavače. Pokud mi nesedne velikost nebo si to jen rozmyslím, můžu zboží klidně poslat zpátky (samo zaplatím poštovné). Výhody na všech stranách.
únor 03, 2010 09:52
..doporučuji boty z Galexu : wendy
dobrá kůže, sqělý design. Ale v noci tam mají zavřeno... smilies/wink.gif
únor 03, 2010 10:24
Galex : Petronila
nevypadá špatně, ale pro naše účely - není to výrobce, prodává výlučně cizí značky, z nichž většina jsou velké společnosti působící mezinárodně a nabízející své zboží mimo jiné i v těch opovrhovaných řetězcích. - (Mjus, Walter Valentino, AirStep a Gianni Conti (Itálie) s.Oliver a Tom Tailor (Německo) Samsonite (nevím přesně původ, ale má zastoupení v Evropě, severní Americe i v Asii, rozhodně to není česká společnost), Oilily (Holandsko) Camel Active (tuším taky Německo). Ani jediná česká firma. Je mi líto.

Čeští výrobci bot, u kterých nakupuji moc ráda a na vyšší cenu nehledím, jsou FARE, DpK a ještě jedny, kde si nepamatuji název a které vyrábějí jen bačkory. Bohužel jejich sortiment je omezený na obuv dětskou. Kdyby dělali dospěláckou, koupila bych si ji tam taky, ale nedělají (tedy kecám, FARE ano, ale jen ve velmi omezeném sortimentu, který se mi většinou netrefí do vkusu.).

Jinými slovy - kdyby existoval ČESKÝ KVALITNÍ výrobce, kvalitou a cenou srovnatelný s výrobci zahraničními, budu u něj nakupovat velmi ráda a možná mu dám i přednost před těmi zahraničními. Ale bohužel žádného takového třeba u dospěláckých bot neznám a je mi líto, ale takový masochista, abych si kazila nohy ve špatných botách jen proto, že jsou české, nejsem a nebudu.
únor 03, 2010 11:38
A prodejen : Vodoměrka
mají méně než mám prstů na rukou... jo, Wendy, boty nakupuju děsně ráda, a kupuji tam, kde mi boty sedí a jsou aspoň trochu kvalitní... a poslední dobou jsem si oblíbila značky Ara a Bama, do práce jsem chodila na vlak a od vlaku v Prostějově vždy kolem čtvrt hodiny pěšky rychlou chůzí, tak jsem potřebovala dobré a zdravé botky samochodky, a v práci jsem se přezula do elegantních lodiček či nazouváčků... a z práce zase samochodky a hurá poklusem na vlak... a teď na botičkách pro Gabču rozhodně nešetříme... i když ty ceny jsou někdy docela nechutné... ale nohy máme jen dvě a musí nás nosit celý život, že jo... až do smrti... tak si je hýčkám a opečovávám a dopřávám jim pedikůru a masáž... jo, jinak mám úplně úžasnou paní pedikérku... ale dalo to pěknou fušku najít ji... smilies/wink.gif Ale to už se dostáváme zase někam jinam... acho jo, budu muset napsat další článek... smilies/wink.gif
únor 03, 2010 12:32
Vodoměrko, : Petronila
pokud vím, že jsou botky opravdu kvalitní, není mi líto za ně dát i vyšší cenu. Samozřejmě to vede k tomu, že si jich kupuji méně (tj. děti mají třeba na zimní sezónu dvoje boty na střídání, já mám celkem dvoje tenisky, jedny polobotky, dvoje kozačky, jedny lodičky a nějaké ty sandály).
únor 03, 2010 12:53
mio, : bb2
do opravdu malého obchodu se párky nezavezou, obchodník si pro ně jede do Makra.
Do větších obchodů zavážejí výrobci, k nám do obchodů taky, ale co myslíš, vyberou kvalitnější dražší uzeniny? Jen výjimečně, před vánoci třeba, protože tak malé množství, jaké by prodali, za to nestojí. Lidi šetří a dají většinou přednost nižší ceně.
A tak jako se prodávají Tesco párky, Albert jogurty apod., tak se prodávají AVE párky, AVE toaleťák, AVE mléko nebo MÁSLO made in EU, které nevoní a nechutná jako máslo a v pokojové teplotě se táhne - akorát že ne za ceny tesco jogurtů, ale za ceny, za které v hypermarketu nakoupím české máslo (Jihočeské, Šumavské, nikoli anonymní MÁSLO Made in EU).

Když koupím v Intersparu Jihočeské máslo, udělám pro české výrobce potravin víc, než když u nás v sámošce koupím předražené MADE IN EU máslo, bez chuti a vůně. Totéž ostatní. Bio mléko z Olmy se dá koupit jedině v krajském městě, široko daleko od nás ne.

Čili, když chci nakoupit kvalitní potraviny za rozumnou cenu, mimo fasovaných z rodiny, musím vyhledat eko farmu, nebo si zajet do prodejny výrobce, nebo do Intersparu a vybírat podle výrobce.

Jo, jsem pro podporu českých výrobců, ale nedělejme si iluze, že tak činíme nákupem předražených potravin v malých obchodech.
únor 03, 2010 13:47
bb : mia I
ale vždyť já taky urč. věci nakupuji v diskontech, to už jsem psala. Jde o to, podporovat české výrobce, drobné živnostníky. Neříkám nic o tom otrocky dodržovat za každou cenu jen české výrobky, malé obchody ani to nejde. Ale jistě jste viděly film Český sen a vidíte záběry v televizi , kdy otevírá nový řetězec a lidi by se tam ušlapali! Tím tuto diskusi pro sebe končím.
únor 03, 2010 14:00
Já taky končím. : wendy
Pěkné vykročení do dalšího dne v botech Ara, Bama a pro dětičky s žirafkou ! smilies/cheesy.gif
únor 03, 2010 14:05
Lidi by se ušlapali, protože jsou zvědaví. To nic nevypovídá o tom, zda tam potom budou chodit nakupovat. : Myška
Nakonec i v supráči jsou české výrobky, jen číst etikety a vybírat. Taky dám přednost českému. Ale zase jak kdy. Tuhle jsem koupila máslo od Olmy. Bylo hrozné - vymazávala jsem plech a na plechu byly kapky vody z másla! Takže pro mě Olma ztrácí punc kvality, bohužel...
únor 03, 2010 14:06
mio, : Petronila
drobné české živnostníky a české výrobce budu ráda podporovat, pokud se to vyplatí i mně.
Pokud ale nejsou schopni vyrobit konkurenceschopné zboží (jedno zda co do ceny nebo co do kvality), nevidím k tomu jediný důvod.

Zase nevidím absolutně žádnou souvislost mezi Českým snem a původním tématem diskuse (noční a sváteční prodej) ani tématy, která jsme rozváděli později. Shodli jsme se, že mezi námi není asi nikdo (kromě Milana snad), kdo nakupuje stylem "hlavně ať je toho hodně a je to levné, na kvalitě mi nijak nesejde". Takže co máš vlastně na mysli?

Ale přišla jsem na chuť, jak už jsem říkala, objednávání věcí na sebe z ciziny (poté, co jsem měla problém v malých obchodech i v hypermarketech najít něco, co by se mi líbilo a zároveň nebylo silně předražené). To si radši koupím něco hezkého a cenově přijatelného na netu, nebudu se muset nikde s nikým ušlapávat a už vůbec nebudu obtěžovat žádné prodavačky, ani v neděli večer, ani nikdy jindy. Budou mít klid, který si jistě zaslouží. Pokud nás bude takových více, tak toho klidu budou mít možná víc, než by si přály.
únor 03, 2010 14:13
a mimochodem, : Petronila
ty po netu koupené oděvy jsou převážně z Asie, stejně tak jako převážná většina oděvů koupená za draho v našich kamenných obchodech nebo o něco levněji od Vietnamců.
únor 03, 2010 14:15
Wendy, : Petronila
mimochodem, Ara i Bama jsou německé značky, výrobu Bama pokud vím přesunula do Polska.
únor 03, 2010 14:20
Já nevím Petronilo : wendy
to jsem jen citovala z příspěvku Vodoměrky...je mi celkem fuk, nekoupuju je, jen že je tam uvedla.
smilies/wink.gif
únor 03, 2010 14:49
Myško, : bb2
máslo pravděpodobně bylo předtím zmrzlé:-( Po podobných zkušenostech beru už jen Jihočeské a občas Šumavské, pokud je k mání. Z Olmy beru mléko-čerstvé bio, chutná podobně jako z farmy, bílé jogurty a 12%ní smetanu. Ovocné Olma jogurty nám nejedou.

Mimochodem, noname MÁSLO made in EU prodávaly obchoďáky zpočátku za 12 Kč. Postupně, jak zjišťují, že lidi to koupí jen proto, že je levnější, i kdyby jen o korunu, tak cenu navyšují. Teď už je k mání za 23-26, jen o pár kaček levněji než Jihočeské. Páchne jako margarin, nechutná, táhne se. Přesto se prodává. Chápala bych kompromis za málo peněz málo muziky, ale dost lidí koupí za dost peněz žádnou muziku. Přitom by mohli za mnohem méně peněz koupit kvalitativně stejný margarin (hera, rama apod.). Raději v obalu s nápisem MÁSLO za cenu másla koupí cosi podobné margarinu. A prodejce jásá, neb co prodával zpočátku za 12, tudíž nakoupil za 8, prodává úspěšně za 23-25.
únor 04, 2010 12:33
bb2, to si nemyslím. : Myška
Protože velice ráda kupuji máslo Tatra. A občas ho, když mám momentálně víc - třeba před Vánocemi - zmrazím. Po rozmrazení z něj žádná voda při jakémkoliv použití, tedy i při vymazávání plechu, nejde.
únor 04, 2010 13:28
Pracovní doba : Květuše
Pracuji v jednom potravinovém řetězci prodejní doba 7.00-21.00hod. Prodejní doba nemá nic společného s Pracovní dobou. Nástup do práce ráno v 5.30 hod, započítaná pracovní doba od 6.00hod do 14.00hod odchod domů? někdy třeba až v 16.00 hod. Odpolední směna nástup v 13.00hod započítaná pracovní doba podle prodejní doby do 21.30hod odchod domů Vážení někdy až ve 22.45hod. Bohužel nemám kam odejít a potřebuji práci. A to se někdy v práci stává, že nemám čas se ani napít vody.
únor 19, 2010 19:19
Volno : Květuše
A mimo jiné, taky mám rodinu a přátele a byla bych moc ráda kdybych nemusela v neděli odpoledne a ve svátky, šaškovat zbytečně do noci v práci, ale odpočinula si.
únor 19, 2010 19:26
... : Myris
Proč tohle řešíte, lidi ? Litujete někdo policajty, hasiče, doktory, nádražáky, energetiky, atd., atd, že musej bejt o svátkách a o nocích v ptáci ? Asi ne, co ? Tak nevim, proč bych měl litovat prodavačky a cejtit se blbě, když v noci nakupuju.
duben 26, 2010 08:51
alespon ty neděle by mohlo bát zavřeno : Lucinka K.
jelikož taky pracuji v jednom z těch marketů a mám malé dítě, byla bych moc vděčná, kdyby slespon ty neděle bylo zavřen. Jak tady někteří z vás píšou, že když se to někomu nelíbí at hledá práci jinde, tak to fakt neni jednoduchý, ta práce bohužel neni. Konkrétně třeba já na výběr nemám. Nevadí mi ani to že obchodák je otevřenej do 22:00, vadí mi hlavně ty nepravidelné směny, člověk si nemůže vůbec nic naplánovat, protože se tam mění směny ze dne na den a do toho ty svátky a víkendy a extra peníze za tuhle práci rozhodně nejsou.
leden 22, 2012 16:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]