O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LIMONCELLO - BOŽSKÝ NÁPOJ PDF Tisk E-mail
Středa, 28 říjen 2009

Limoncello je tradiční alkoholický nápoj vyráběný v Itálii - převážně v regionu Kampánie. Ochutnala jsem jej ale například i v jedné domácnosti v Chorvatsku. Základní surovinou je čistý alkohol a čerstvé citrony. Lze se také setkat s variantou tohoto likéru pod názvem Limoncino, který má jako základ grappu z prosecca. V Itálii je tento nápoj servírován jako digestiv v malé skleněné nebo keramické sklence, která je často uložena v mrazničce spolu s lahví.

 

 

 

     Limoncello je totiž nejchutnější a nejosvěžující, když je mrazivě vychlazené do konzistence táhlé husté kapaliny. Nápoj lze zakoupit v normálních obchodech anebo u soukromníků. Italové si jej často vyrábí doma podle tradiční receptury, přičemž používají citrony z vlastní zahrady. To se nám v Česku asi nepřihodí, ale přesto si můžeme tento likér vyrobit sami.

 

Budeme k tomu potřebovat:

 

6 bio citronů (bez chemického ošetření), ne příliš zralých, 1 litr čistého alkoholu (ale můžete použít i vodku, bílý rum, slivovici...) 500 g cukru + 1 litr vody

(Cukr uvádím podle původního receptu, já ale dávám menší množství, nemusím to mít až tolik sladké.)

 

 

Postup:

 

     Citrony důkladně omyjte, a pak z nich oloupejte škrabkou nebo nožem tenkou vrstvu kůry. Dejte pozor, abyste neoloupali i bílou část „kůže", ta by dodala nápoji hořkou chuť. Tento bílý obal citronu následně zcela oloupejte (jde to poměrně dobře) a vyhoďte.

 

     Citrony rozpulte  a společně s kousky kůry vložte do velké sklenice s širokým hrdlem (hodí se k tomu klasická čtyřlitrovka od okurek). Přilijte alkohol, láhev překryjte celofánem, zajistěte gumičkou a uložte na 20 dní do tmavé chladné místnosti. Každý den obsah nádoby protřepte.

 

Po 20 dnech: 

 

     Do litru vody zamíchejte cukr a svařte. Po vychladnutí přelijte cukrovou vodu do lahve s alkoholovým základem a nechte ještě jeden den odstát.

 

     Po té vyjměte citrony a vše pečlivě přeceďte přes husté sítko nebo nějaké tenké plátýnko. Přelijte do lahví a nechte v chladnu a temnu odpočívat dalších 20 dní. Pokud byste to snad nemohli už vydržet, můžete limoncello konzumovat hned, ale lépe je opravdu nechat ještě pár dní odstát.

 

     Před použitím je dobré umístit láhev s limoncellem do mrazáku, aby se likér „táhl". V horkých letních měsících slouží k osvěžení, ale i k povzbuzení ducha (to hlavně!). A naprosto úžasná záležitost je, když stříknete trochu tohohle aromatického likéru na dno sklenky a pomalu dolijete suchým sektem, aby se vrstvy nepromísily doléváním (pomůckou je nalévání přes lžičku). Získáte tak přímo božskou kombinaci rozkoší...

 

Pozn. Stejným způsobem se připravuje Mandarinetto, akorát se navíc přidává hřebíček a skořice a kůra mandarinek se nenechává louhovat tak dlouho, neb je daleko aromatičtější než kůra citronů. Zcela postačí 48 hodin.

 

Alkoholovým vychytávkám zdar!

Míša z Humplu

 

 

 

Komentáře (13)add feed
kdysi : Kamila
jsem někde láhev tohoto likéru dostala, slouží zatím jako ozdoba v kuchyni. Po přečtení tohoto článku ho hned večer šoupnu do mrazáku a o víkendu otevřu - doufám, že se nějak nezkazil!
říjen 29, 2009 08:46
Limocello : Míša šíša
Zbyla mi doma poslední láhev od zimy, tak jsem nápoj nyní užívala jako součást léčby - po tom víc jak půl roce bylo limoncello nádherně odleželé a daleko lahodnější než krátce po výrobě. Takže Kamčo nemusíš mít strach, že by se zkazilo. Bohužel jako léčivo se neosvědčilo, právě dnes mi paní doktorka předepsala antibiotika.
říjen 29, 2009 10:39
Míšo : mia
brzké uzdravení.
říjen 29, 2009 10:43
co je to : alena Bodka
zelené v té lahvi s citrony?
říjen 29, 2009 10:59
Mio, dík : Míša šíša
Alčo, nevím - fotku našla někde Daniela, není moje. Tipuju to na rozmarýn. Osobně bych tam ale žádné bylinky nepřidávala a nedělají to ani Italové, ani Chorvaté.
říjen 29, 2009 11:10
zkusím Mandarinetto : alena Bodka
zdá se snžší a na vánoce bude, jako bych ho našla.
říjen 29, 2009 17:10
Miso z Humplu, : zdeni
tak jsi me o fous predbehla!smilies/sad.gif No jo no, kdo pozde chodi... Zrovinka pred tydnem jsem Daniele psala, ze zatim me napada jen limoncello, kdyz me pozadala, abych neco napsala a protoze me posledni dobou zlobi internetove pripojeni, zatim jsem ji to neposlala, protoze mi 2x v pulce psani vypadlo spojeni, neulozilo se to a cele psani bylo v haji.
Zrovinka nedavno jsem recept na limoncello posilala zname, tak bych ho mohla hodit sem do komentaru, ale bylo by to dlouhe. Je to recept tety meho exe tentokrat z kraje Puglia v jizni Italii, zije kousek od Bari. Oni do limoncella nedavaji cele citrony, jen kuru. Kazda rodina ci kazdy kraj ma ten "svuj" zaruceny recept a nekdo tam mozna opravdu dava i vetvicku rozmarynu, i kdyz jsem se s tim nikdy nesetkala.
říjen 30, 2009 06:00
Miso siso, : zdeni
ty jsi Misa z Humplu, nebo jste dve ruzne Misi? Ja bych to tipla na rozdvojenou osobnost, smilies/wink.gif tedy Misa sisa z Humplu. smilies/smiley.gif
říjen 30, 2009 06:05
Limoncello z Puglie : zdeni
No tak jo, ja to sem dam. Je to recept 100x vyzkouseny, jak ho dela teta meho exe v Puglii a ja take. Davam to sem jako uryvek dopisu, ktery jsem posilala jedne zname.
Potrebujes 12 velikych citronu ( tech velikych hrbatych, nejlepe z Amalfi nebo ze Sorrenta, coz neni podminkou - i kdyz jsou nejlepsi), mely by byt chemicky neosetrene. Musim priznat barvu, jednou, kdyz chemicky neosetrene citrony ani bio nebyly, jsem to delala i z normalnich citronu, ktere jsem nechala namocene ve vode s jedlou sodou a vydrbala je kartackem, jisteze ne prilis energicky, to by se ty esencialni olejicky vykartacovaly do vody. Nikdo po tom limocellu neumrel, ani mu spatne nebylo, ba naopak...!
Pokud sezenes citrony mensi, zdvojnasob mnozstvi, nebo jej uprav dle vlastni uvahy, hlavu mas, tak nema smysl ti do ni neco vtloukat.
Dale budes potrebovat 1 litr 95% alkoholu. Nevim, jaky se vyrabi u nas, ale i 90% je v poradku.
Oskrabes citrony skrabkou na brambory, protoze se pouziva jen ta zluta cast kury, kdybys oskrabala i tu bilou cast, limoncello ti zhorkne. Oloupanou kuru vhodis do alkoholu, nejlepe do nejake velke, hermeticky uzavrene sklenice, tak, aby kurky byly ponorene a nechas louhovat minimalne 48 hodin. Nechej to klidne louhovat i vic, nic se nestane, kdyz tam ty kurky "zapomenes", jen to cas od casu protrep.
Az ubehne kyzeny cas (nebo az budes mit chut se tim zabyvat), svaris 700g cukru v 1 14 litru vody. Teoreticky by to melo byt svareno na bublinu, ale tim se nezabyvej, staci, ze se cukr rozpusti, varem by se ti odparovala voda, tim padem by pak v limoncellu byla prilis vysoka koncentrace alkoholu a misto bujare nalady by to s nekym prastilo o zem.
Az se cukr rozpusti, coz je hned, zakryj poklickou a nechej vychladnout. Kdybys to smichala za horka, mohlo by se limoncello prilis zakalit, nemluve o vyparovani alkoholu. Zastudena to tedy smichas a pak prelijes pres platynko, aby limoncello bylo co nejcistsi, i kdyz i presto po case zjistis slaby zakal, ten je normalni a neni na skodu. Resi se tim, ze zatrepes lahvi a tvaris se jakoby nic. No a uz muzes lit do lahvi, nejlepe je pockat, nez se limoncello poradne ulezi, aspon tak mesic i dele, ale v pripade "nutne" potreby se da konzumovat i drive, je stejne dobre. Pokud by se ti zdalo, ze mas citrony malo aromaticke, muzes do toho prilit i nejakou kapku citronove tresti, abys tomu trosku pomohla.
Jeste jen dodam, ze limoncello je nejlepsi vymrazene a nejlepe ve vymrazenych sklenickach, to uz vis, zvlaste po konzumaci ryb ci pikantnich nebo tezkych jidel. Takze ted uz jen zbyva dodat: Na zdravicko!
Kdybys nahodou chtela delat mentolovy liker, recept je uplne stejny, jen nahradis citrony 60 listky maty peprne, jinak postup je identicky. Nemam bohuzel vyzkouseno, prodavam, jak jsem koupila, ale recept je od stejne osoby, tudiz by mohl fungovat.
říjen 30, 2009 06:15
Co se stavou? : zdeni
Tak, limoncello mame hotovo, a co ted s temi zbylymi citrony... Jedna varianta je ta, ze nejaky cas budes popijet s rodinou jen citronadu (voda, cukr, citron), tak jako jsem to udelala ja az do (skoro) prekyseleni zaludku, nebo z te stavy vyrobis neco dalsiho.
Nasla jsem pro tebe neco na netu, podotykam, nejedna se o mou babicku, je to jen recept z netu, takze prepisuji, co je psano.
..........................................................................
Citronová šťáva pro zimní měsíce podle mé babičky (PRA).
kategorie: konzervace ovoce

recept je určen pro 0 osob(y)

Ingredience:
20 citronů
1kg cukru
2l vody
Příprava:
Ostrouháme na strouhátku citrony, šťávu vymačkáme a procedíme ji bílým plátnem. Můžeme ji nechati taktéž do druhého dne ustáti, protože všechna dřeň klesne ke dnu.

Svaříme cukr s vodou a očištěnou citronovou šťávou a pilně sbírajíce pěnu vaříme šťávu tak dlouho, až se zcela vyčistí.

Pak ji nalijeme do lahví a sterilujeme při 75°C po 15min. Horké lahve zazátkujeme a dáme do vody vychladnouti, načež je zapečetíme a ve studenu uschováme. Takto upravená šťáva dlouho vydrží a můžeme ji upotřebit jak do vody, tak i do čaje.

Citronovou usekanou kůru (jenom žlutá část) naložíme do porculánového hrnečku, nebo do sklenice. Dáme vždy vrstvu tlučeného cukru a vrstvu citronové kůry. Když je hrneček plný, zasypeme jej nahoře cukrem a skleničku uzavřeme, nebo převážeme pergamenovým papírem.
říjen 30, 2009 06:22
zdeni, : toulavej
když posíláš delší text e-mailem, je lepší ho napsat ve wordu a pak poslat jako dokument. Tím se nic nesmaže, když vypadne síť a můžeš to poslat znovu. Stejné je to i tady s příspěvky, když jsou delší, napsat je do wordu a pak jen sem nakopírovat. Tím si člověk ušetří práci, kdyby se přerušilo spojení.
listopad 02, 2009 16:11
Diky toulavej, : zdeni
mas pravdu, uz jsem na to taky prisla, kdyz jsem premyslela, jak problem vyresit nebo obejit. Uz jsem si to i parkrat vyzkousela, funguje to bezvadne. No to vis, ja jsem absolutni pocitacovy samouk, zadny expert, ktery by poradil, se v mem okoli nevyskytuje a tak vse co umim, jsem se naucila za pochodu stylem pokus - omyl a pote konecne uspech. A ze jsem zvedava jak opice, tak stale zkousim, hraju si a sem tam objevim neco noveho. smilies/wink.gif
listopad 03, 2009 03:27
mňamka už se vaří : Bohunka
Míšo, tak já byla na Ischiia moc děkuji za recept,kerý mě zaujal,prtože jsem si ty citrony přivezla a teď je naložila,tak za měsíc napíšu jak to dopadlo,ještě jednou díky smilies/kiss.gif
duben 23, 2010 17:47
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]