Limoncello je tradiční alkoholický nápoj vyráběný v Itálii - převážně v regionu Kampánie. Ochutnala jsem jej ale například i v jedné domácnosti v Chorvatsku. Základní surovinou je čistý alkohol a čerstvé citrony. Lze se také setkat s variantou tohoto likéru pod názvem Limoncino, který má jako základ grappu z prosecca. V Itálii je tento nápoj servírován jako digestiv v malé skleněné nebo keramické sklence, která je často uložena v mrazničce spolu s lahví.
Limoncello je totiž nejchutnější a nejosvěžující, když je mrazivě vychlazené do konzistence táhlé husté kapaliny. Nápoj lze zakoupit v normálních obchodech anebo u soukromníků. Italové si jej často vyrábí doma podle tradiční receptury, přičemž používají citrony z vlastní zahrady. To se nám v Česku asi nepřihodí, ale přesto si můžeme tento likér vyrobit sami. Budeme k tomu potřebovat: 6 bio citronů (bez chemického ošetření), ne příliš zralých, 1 litr čistého alkoholu (ale můžete použít i vodku, bílý rum, slivovici...) 500 g cukru + 1 litr vody (Cukr uvádím podle původního receptu, já ale dávám menší množství, nemusím to mít až tolik sladké.)
Postup: Citrony důkladně omyjte, a pak z nich oloupejte škrabkou nebo nožem tenkou vrstvu kůry. Dejte pozor, abyste neoloupali i bílou část „kůže", ta by dodala nápoji hořkou chuť. Tento bílý obal citronu následně zcela oloupejte (jde to poměrně dobře) a vyhoďte. Citrony rozpulte a společně s kousky kůry vložte do velké sklenice s širokým hrdlem (hodí se k tomu klasická čtyřlitrovka od okurek). Přilijte alkohol, láhev překryjte celofánem, zajistěte gumičkou a uložte na 20 dní do tmavé chladné místnosti. Každý den obsah nádoby protřepte. Po 20 dnech: Do litru vody zamíchejte cukr a svařte. Po vychladnutí přelijte cukrovou vodu do lahve s alkoholovým základem a nechte ještě jeden den odstát. Po té vyjměte citrony a vše pečlivě přeceďte přes husté sítko nebo nějaké tenké plátýnko. Přelijte do lahví a nechte v chladnu a temnu odpočívat dalších 20 dní. Pokud byste to snad nemohli už vydržet, můžete limoncello konzumovat hned, ale lépe je opravdu nechat ještě pár dní odstát. Před použitím je dobré umístit láhev s limoncellem do mrazáku, aby se likér „táhl". V horkých letních měsících slouží k osvěžení, ale i k povzbuzení ducha (to hlavně!). A naprosto úžasná záležitost je, když stříknete trochu tohohle aromatického likéru na dno sklenky a pomalu dolijete suchým sektem, aby se vrstvy nepromísily doléváním (pomůckou je nalévání přes lžičku). Získáte tak přímo božskou kombinaci rozkoší... Pozn. Stejným způsobem se připravuje Mandarinetto, akorát se navíc přidává hřebíček a skořice a kůra mandarinek se nenechává louhovat tak dlouho, neb je daleko aromatičtější než kůra citronů. Zcela postačí 48 hodin. Alkoholovým vychytávkám zdar! Míša z Humplu
|