O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POKEC NA VYSOKÉ ÚROVNI PDF Tisk E-mail
Středa, 29 listopad 2023
V Dubaji, ve Spojených arabských emirátech, právě začíná 28. světový klimatický summit COP28. Koná se v roce, který velmi pravděpodobně bude opět nejteplejším v historii měření, protože navzdory všem přijatým závazkům globální emise skleníkových plynů dále rostou. Této veleakce se má zúčastnit asi 70 000 lidí z 200 zemí. Bude to opravdu super zážitek s úžasnými rauty a bankety, monstrózní a rozhodně nedůvěryhodný podnik.

 

 

 

 

 

Přítomní delegáti si budou užívat luxusu a blahobytu v ropném státě, v jedné ze světových velmocí, pokud jde o těžbu fosilních paliv. Vše, co kolem sebe uvidí, co budou jíst a pít, kde budou bydlet, bylo zbudováno z peněz za ropu a plyn.

A aby absurditám nebyl konec, summitu předsedá generální ředitel státní ropné společnosti.

Jak může člověk, jehož kariéra je spojena s průmyslem, který je jedním z hlavních původců klimatické krize, vést tak důležitou událost, jako je klimatický summit?

 

 

The countdown to COP 28 begins... and reshaping the course of global  climate action | ArabiaWeather | ArabiaWeather

 

 

Aby se něčeho skutečně dosáhlo, muselo by se zásadním způsobem snížit využití fosilních paliv – přinejmenším o 75 procent oproti současnému stavu. Což by znamenalo obrovský zásah do byznysu ropných společností… Zatím se však děje právě opak. Ropné státy investují do zvyšování a zefektivnění těžby, světová spotřeba fosilních paliv neustále roste.

 

Čína a Indie staví nové a nové uhelné elektrárny, protože jejich expandující ekonomika vyžaduje stále více elektřiny, a uhlí je pro tyto země zdaleka nejdostupnějším a nejlevnějším zdrojem; Čína mj. trvá na tom, že náklady transformace mají hradit výhradně západní země, zatímco rozvojové mají být příjemci finanční pomoci - a sama sebe v této souvislosti pokládá za rozvojovou zemi, přitom jsou Číňani největším světovým producentem skleníkových plynů, odpovídají za 30 procent jejich emisí. Velmi podobné stanovisko zastává Indie. A bez dohody s těmito dvěma giganty žádná fungující klimatická dohoda nebude.

 

Podobné stanovisko bude na COP28 zastávat Rusko. Těžba a prodej fosilních paliv jsou základem jeho ekonomiky a hlavní strategickou výhodou. Rusko navíc poslední dobou zdůrazňuje, že globální oteplování má i své výhody (z jeho hlediska například zprovoznění námořní dopravy v Arktidě) a oficiálně zpochybňuje příčinnou souvislost mezi fosilními palivy a oteplováním.

 

Problematická je také role USA. Bidenova vláda prosadila nejambicióznější klimatickou politiku v dějinách země, ta se však týká domácí transformace energetiky. Ochota platit celosvětové změny je malá. Kromě toho je samozřejmě nejasné, kdo vyhraje prezidentské volby v roce 2024. Bude-li to Donald Trump, nejspíš se americká politika v oblasti klimatu moc angažovat nebude.

 

Vzhledem k tomu, že je to už osmadvacátý mejdan na toto téma, tak nejspíš žádnou velkou změnu nemůžeme čekat. 

 

 

 

Snažila jsem se zjistit,

kolik z těch sedmdesáti tisíc je z Česka.

 

To se mi však dneska nepovedlo;

pokud se dozvím, dám vědět.

 

Nebo to ví někdo z vás?

 

 

KUDLANKA

 

 


Komentáře (10)add feed
... : Josef
"„Úvodního setkání nejvyšších představitelů států se zúčastní premiér. Na další zásadní politická vyjednávání, které se obvykle dělají na úrovni ministrů životního prostředí nebo ministru zahraničí, pojedu já,“ popisuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). A zmiňuje ještě návštěvu ministra průmyslu a obchodu: „Kolega Síkela se zúčastní v jeden den v oblasti nukleární energetiky.“
Prostě samí čeští velikáni!
A vyšinutá Gréta, aby jim předvedla jak počítá molekuly? Ta už má teď ale jiný zadání - likvidaci Izraele. Její neúčast jistě konferenci trochu ublíží, ale ne zas až tak moc. Vyšinutejch tam bude většina, jak je vidět i podle účasti z Česka.
listopad 30, 2023 05:37
... : *deeres*
https://www.zerohedge.com/geopolitical/three-graphs-show-there-no-climate-crisis
Zajímavé čtení, česky to není, ale náš úžasný premiér si to může dát klidně do překladače.
Když jsem viděla jeho komické setkání s Netanjahuem, tak by mne zajímalo, jak se bude na summitu dorozumívat. Vlastně vím, bude signalizovat.
listopad 30, 2023 06:29
... : mamča
*deeres* : Neplést si "vysírání signálů" se znakovou řečí. Tou by se možná domluvil, kdyby jí uměl.
listopad 30, 2023 07:52
... : *deeres*
Vůbec nechápu, že člověk, který má několik titulů před i za jménem neumí anglicky. Jak asi ty tituly získal? Projev v Izraeli překoktal z papíru a v rozhovoru se pak už vůbec nechytal, protože na něj asi mluvili španglicky.
A to se posmívali Schillerový.

listopad 30, 2023 08:56
... : mamča
*deeres* : Za ty dva roky, co se tváří že vede tenhle stát, se to už mohl naučit. Takový Paroubek si na to např. najal učitelku :-). Že to pak dopadlo, jak to dopadlo, je druhá věc.
Třeba mu to "panímáma" Fialová nedovolí. Musí to být rázná žena ! Tři děti...a Péťu k tomu.
listopad 30, 2023 11:40
... : d@niela
Tenhle "podnik" bude mít dveře dokořán čtrnáct dnů a věřím, že se ve zdraví zas navrátiti v pořádku hodlají.

A neviděla bych, přátelé, jednání a vzdělání našich představitelů zas tak špatně...
Příborem jíst umějí, sklenku v ruce udržet také zvládnou a zajisté i těch pár nutných slov či vět budou také schopni říct či odrecitovat.

Jinak se nic (k lepšímu) nezmění.
Ale snad jedno:


V Africe je teplo, není potřeba žádné velké oblékání, spát se dá i pod keřem, někde je i zeleno, takže lze se i "napást" -
dost možná, že v brzku zažije Afrika příliv migrantů z Evropy...

listopad 30, 2023 14:36
... : mamča
d@niela : Myslíš "škatulata, škatulata, hýbejte se"? To jsme hráli jako děti.
Být Tebou, tak se moc netěším. Pást se budeme i tady...:-)
listopad 30, 2023 14:51
... : Josef
Eště malou poznámku k pokecu:
Včera jsem půl dne koukal na jednání posl. sněmovny a tak jsem vyslechl mnohé. Ovšem to, co ve svym plamennym projevu předvedl ministr ŽP Hladík, to předčilo uplně všechno, včetně fialovejch signálů. Půlhodina pustýho, ideologickýho, demagogickýho, dezinformačního žvanění. Svazáci z padesátých let by před nim bledli závistí. TOHLE teda nás na tom summitu bude reprezentovat!
prosinec 01, 2023 06:07
... : *deeres*
Na Idnes.cz,zpravodajství jeho projev přirovnávají k Jakešovým blábolům. Přitom počty jsou jasný. Dobře to řekl Vidlák:"Když chcete krávu podojit, tak jí nejdřív musíte dát nažrat!"
Tady to je naopak,odstřihnout se od všech zdrojů energie, zničit tak průmysl a zemědělství a prachy vybírat co největším zdaněním úplně všeho.
Nutelák je ve skutečnosti moc spokojenej s drahotou, tak jim penízky hezky cinkaj do kasičky. Bylo jim to málo, tak si ještě pomohli konsolidačním balíkem.
prosinec 01, 2023 12:23
... : Josef
Já to znám ještě z dětství taky takhle: "Dej krávě do držky, ona ti dá do dížky."
Jak je vidět, přesně tak si to pamatuje i hrůzovláda a podle toho též činí.
prosinec 01, 2023 17:54
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]