O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEJSLAVNĚJŠÍ UFŇUKÁNEK WERTHER PDF Tisk E-mail
Neděle, 23 leden 2022

Werther - Utrpení mladého Werthera - POSTAVY.czNení sebevražda jako sebevražda – někdo si na tomto nechutném činu vybuduje i nehynoucí slávu. Pravděpodobně největší dopad jejího popisu bylo dílo tehdy čtyřiadvacetiletého, velmi vzdělaného mládence, Johanna Wolfganga von Goethe. Prvorozený a jediný syn císařského rady z Frankfurtu nad Mohanem vyrůstal ve  velmi bohatém a vysoce kulturním rodinném prostředí.


 

 Ovšem – ne vždy mu vše dopadlo dobře – když mladý student práv a začínající básník byl vyhozen z důležité zkoušky z práv, jeho naštvaný otec ho poslal pracovat k Říšskému komornímu soudu do Wetzlaru, s cílem „vyhnat mu tu jeho poezii z hlavy“.  

 

 

Werthers Leiden - Liebeskummer in Gelb und Blau - Wiener Zeitung Online

 

 

Jenže - mládenec Johann nechtěl být sám. Bohužel, ve vyhledávání svých známostí si potrpěl na ženy obtížně dostupné, často zadané nebo i provdané, většinou za nějakého jeho přítele. Vše jednoduché mu bylo cizí...

 

A tak právě tam, kam ho otec poslal, se hluboce zamiloval do Charlotty Buffové, která však už byla manželkou jeho nadřízeného, Johanna Christiana Kestnera. 

 

Celý zoufalý a zdrcený z nešťastné a nevyslyšené lásky se uchýlil k psaní a své zlomené srdce si vylil do románu Utrpení mladého Werthera, který byl později označen za dílo, které vystihuje pocity celé tehdejší generace, a které mu zajistilo nesmrtelnou slávu.

 
 
 
 
 

V podstatě popisuje - až na ten otřesný konec - průběh své tehdejší nešťastné lásky. Zoufalý příběh začíná tím, že se mladý umělec Werther přestěhuje do malého města Waldheim (resp. Wetzlaru, kam od té doby -  jak za Romeem a Julií - jezdí na pouť milenci...), a kde se seznamuje s venkovským životem.

 

 


 
 

Seznámí se tam s krásnou a chudou Lottou, která je však už zasnoubena s postarším mužem Albertem. Werther se však do Lotty hluboce zamiluje.

Proto prožívá a ve svých dopisech popisuje neskutečné utrpení, které ho dovede až k sebevraždě. (Dokonce si od Lottina manžela vypůjčí střelnou zbraň, kterou to dílo zkázy provede.)

 

Děj knihy se odehrává během dvou let (dopisy začínají v květnu a končí následujícího roku v prosinci). Počasí a roční období se odrážejí na Wertherově myšlení, chování a pocitech.

Sebevražda hrdiny byla v té době vysloveně kultovní záležitostí. Po vydání knihy následovala vlna skutečných sebevražd. Jedná se nejspíš o nejznámější sebevraždu popsanou v literatuře.

 

 

Z toho by se dalo usoudit, že nesmíte zas až tak moc studovat,

nesmíte mít zas až tak moc doma dostatek, 

nesmíte se vybírat ovoce, na které nedosáhnete, 

 

ale, když to hezky popíšete,

máte nesmrtelnou slávu zajištěnou!

 

d@niela

 



Komentáře (4)add feed
... : Josef
Hm. Se rovnou přiznávám, že to dílo jsem nečetl. Stačil mi už kdysi dávno krátkej vejcuc, abych věděl o co jde a nebyl za uplnýho blbce a současně, abych věděl, že to nikdy číst nebudu.
Orientačně jsem si teď jen tak noubukem přehrál asi půl minuty toho Gregora. Trpí při tom očividně strašně. Dík, stačilo. Já radši Elvise nebo nějakou skutečnou klasickou countryovku (čímž určitě nemyslím Tučnýho), může bejt i Olivia Newton John, může bejt i ABBA, určitě taky Phil Collins, a pod. .... Kvůli nim samozřejmě přepínám neposlouchatelnej noubůkovej zvuk na pořádnou aparaturu. V žádnym případě ovšem nehodlám přepínat a už vůbec ne trpět ani s Gregorem, ani s Wertherem.
leden 24, 2022 07:52
... : doktor
Jojojo,Johann dobře věděl,že nedostupné je nej...nej...nejvíce slaďoučké.

leden 24, 2022 14:08
... : *deeres*
Tak tohle jde úplně mimo mne. Vůbec nechápu, v něčem takovém si libovat, pro jedno kvítí slunce nesvítí a já nejsem masochista.
leden 25, 2022 16:45
... : Josef
Já bych řek, Deer, že podobný zvrácenosti jsou akorát pro ouchyly.
leden 26, 2022 10:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]