Čtvrtek, 09 červen 2022 |
 Nojo, není humus jako hummus, ten se dvěma "m" je bezva dobrota. A kupodivu zdravá, sice to má nějaké ty kalorie, ale pořád lepší, než flák bůčku nebo čtyři větrníky. Já vím, že ze mne mluví tak trochu závist, že je na světě plno lidí, kteří si ty proklaté dobroty mohou bez výčitek a hlavně bez sebemenších následků na tajli dát. Taky jsem taková bývala, jo jo. Ale zas - když jsem se jako mladá trápila, tak jsem mohla sníst celou školní jídelnu na posezení, a byla jsem šlank. Teď, když mám nějaký ten srdcebol, tak to zajídám. "Co já už na tom světě mám, nikdo už na mne není a nebude zvědavej, jsem jen protivná bába..." A šup, vyhrabu utajenou čokoládičku.
|
|
Úterý, 12 duben 2022 |
 "Těch je.... " Přesně si to představuju, jak mi
tohle v duchu říkáte. Jenže - když se tak probírám nejrůznějšími
"tvarohovými" recepty, a hlavně pak čtu následující recenze, vždy se
najde plno nejrůznějších připomínek. Ale protože bych chtěla konečně
jednou upéct ten "nej", rozhodla jsem se zeptat všech vás, čtenářek
Kudlanky a případných občasných pekařek.
|
|
Úterý, 05 duben 2022 |
 Snižuje krevní tlak, krevní cukr, cholesterol, prospívá jak krevnímu oběhu, tak i zlepšuje činnost srdce. Podporuje také trávení, pomáhá regenerovat játra, žlučník, slinivku, uklidňuje žaludek a trávicí soustavu, čistí a posiluje ledviny, léčí močové cesty, pomáhá chránit před slábnutím a řídnutím kostí. Kdo má na zahradě pampelišky, ví, jak je složité dostat je ven. Třeba z trávníku. Ale pampeliška je rovněž shůry seslaný poklad pro lidské zdraví.
|
|
Čtvrtek, 03 březen 2022 |
 Příprava škubánků, kucmochu, kucmouchu, trpalky, šuperlíků, rejpulce,
šlejšků a nositele mnoha dalších názvů může být rozmanitá. Mohou být
slané, sladké, smažené i nesmažené, uškubnuté z těsta lžící, ve tvaru
šišky, placky, ale i větších „útvarů“. Používá se máslo i sádlo, jak do
těsta, tak na opečení i polití. Jo, a jedná se původně o jídlo postní,
objevovalo se na stolech většinou v pátek a během všech ostatních
křesťanských postních dnů.
|
|
Pondělí, 28 únor 2022 |
Kde by bez něj byla česká kuchyně? představte si, že máte tuhle krásu na stole a v podstatě vás to nestálo skoro žádnou námahu. Plněný bůček vypadá jako něco složitého, a přitom na něm vůbec nic není. Zkusím vás přesvědčit ještě takto: proč má vlastně smysl nadívat bůček? Protože se tím toto maso značně vylepší a odlehčí. A zkrásní. Nestojí to ani moc peněz, ani moc námahy. Zabodujete na všech stranách.
|
|
Čtvrtek, 17 únor 2022 |
Banány představují jedno z nejpopulárnějších druhů
ovoce na světě. Málokdo si však uvědomí, jak neuvěřitelně dlouhou cestu musely do
našich obchodů urazit. Zatímco většina ovoce a zeleniny se do značné míry liší
podle toho, kde plody vyrostly, banány vypadají úplně stejně, ať už je koupíme v
Evropě, Austrálii či Kanadě: 97 % světové produkce totiž tvoří odrůda
Cavendish, jež v 50. letech nahradila jiný druh, zdecimovaný tehdy houbovými
škůdci.
|
|
Pondělí, 14 únor 2022 |
Ahoj Kudlanky a Kudlánci, všímáte si někdy, jak každé roční období přináší spoustu dění, jenom v zimě se venku zdánlivě neděje vůbec nic? Na jaře všechno pučí, v létě všechno vlaje, na podzim se vše vybarvuje, ale zima prostě jenom je. Všechno odpočívá, jako kdyby to odpočívalo vždycky. Jako kdyby krajina nikdy neusnula a nikdy se neměla probudit. Je to čas, který se zastavil. V kuchyni to bývá podobné.
|
|
Neděle, 02 leden 2022 |
 No, jak se řekne, když se už nemůžeme na jídlo ani podívat? Jo, jsme prostě pře - Ano, tak je to asi s většinou. Já ale Vánočky i Silvouše letos vynechala, takže je mi docela "juchů", ač mnozí z vás naříkají "ouvej". A pro ty tu mám báječný lehký recept od Ivy Černé. Jednoduché, lehké a vnitřnosti hladící. Možná vás trochu zalekne to koření, ale je toho tam opravdu jen "malinko"...
|
|
Pondělí, 20 prosinec 2021 |
"Hovězí guláš, poprvé z hovězího karabáčku,
protože maso vypadalo vedle kližky také moc pěkně..." Tak začíná návod
na božskou krmi, kterou uvařila moje kamarádka Iva Černá, a kterou prezentuje na svých stránkách.
Doporučuju se tam podívat - ale rozhodně ne hladoví, protože byste si
nejspíš přivodili trauma. Vypadá to nesmírně vábivě a jsem přesvědčená,
že to chutná ještě líp!
|
|
|