Středa, 17 duben 2024 |
Dnes vám nabízím naprosto základní recept na grilovanou zeleninu. A protože duben je co do pocitů léta měsíc velmi nespolehlivý, dá se tento recept použít celoročně, neboť jej lze svěřit i grilovací pánvi nebo stolnímu grilu. Ano, nemáte-li gril s přímým ohněm, jde to i v toustovači, na kontaktním grilu nebo na grilovací pánvi. Jediná podmínka je, že musí být plotýnka, rošt či pánev pořádně rozehřáté, jinak se bude zelenina lepit a chytat.
|
|
Pondělí, 08 duben 2024 |
Pokud jste aspoň jednou v životě
připravovali dušené zelí, pak víte, že se jedná o jednu z nejjednodušších
příloh. Ovšem i jednoduché přílohy si zaslouží patřičnou pozornost; díky tomu
se často z prostých věcí stávají věci skvostné a z běžných příloh přílohy
dlouze opěvované. Jaké dušené zelí máte nejraději?
Bílé, nebo červené? Kysané, sterilované, nebo čerstvé? Zahušťované, nebo bez
zahuštění? České, anebo moravské? Na cibulce? Na slanině? Na víně? S jablkem? S
bramborou? S brusinkami? A není to náhodou příliš mnoho otázek na jednu snadnou
přílohu?
|
|
Pátek, 05 leden 2024 |
Šunkofleky došly takového zjednodušení, že už snad ani víc zjednodušit nejdou. Tak víte co? Já jim tentokrát vrátím trochu složitosti, protože si myslím, že se s nimi klidně můžete vytáhnout před návštěvou. Dovedete si to představit? Nemyslím ten nepředstavitelný nápad, že návštěvu uctíte něčím tak obyčejným, jako jsou šunkofleky. Myslím celou tu situaci, která kolem toho vznikne. Udivená návštěva, udiveně ochutnávající a pak ještě udiveně žádající o recept.
|
|
Neděle, 03 prosinec 2023 |
Nejrůznějších
návodů na vaření brambor je určitě na tisíce. Tedy všude tam, kde se
brambory konzumují. Nejspíš si každý myslí, že je to velmi jednoduché,
což, pokud nejste gurmet první třídy, je tak trochu pravda.
Pochopitelně, že je plno návodů, kde se bere ohled na jejich odrůdu,
stáří, slupku, množství, účel, ke kterému budou použity, respektive k
jakému jídlu budou podávány. Ale dnešní návod nen nic složitého, brambory jsou brzo hotové a pokud
ho dodržíte, tak výsledek je opravdu delikatesa!
|
|
Pátek, 22 září 2023 |
Polévka s pohankou – to může znít podobně odvážně, jako když se vysloví samotné slovo pohanka. Ne každý si na ni troufne. Teď jen napíšu, že čím zelenější a světlejší pohanku na tuto polévku koupíte, tím lépe. Na tuto polévku budete potřebovat nejen případné odhodlání, ale též spoustu zeleniny. Právě díky zelenině si můžete polévku přizpůsobit pro každé roční období. Mezi základní nositele chuti v polévce patří klasická trojkombinace mrkev – celer – petržel, a k nim ještě trochu brambor. A pak se to dá skvěle obměňovat. Na jaře například kedlubnou, v létě květákem, na podzim pórkem a v zimě třeba trochou zelí nebo kapustou, včetně růžičkové.
|
|
Čtvrtek, 10 srpen 2023 |
Ovesné vločky a snídaně, to jde báječně dohromady. Jediný zádrhel se po cestě do žaludku vyskytne nanejvýš v tom, že ovesné vločky, aby byly dobré, potřebují buď dostatek tepla, nebo dostatek času; případně oboje. A jako každá surovina, která pochází z obilnin, mají i ovesné vločky před uvařením syrově moučnou, škrobovitou příchuť. A ta zmizí jedině pobytem v teple, anebo dlouhým pobytem ve studené tekutině, jako je třeba mléko nebo ovocný džus.
|
|
Středa, 02 srpen 2023 |
Máte rádi španělské ptáčky? Pokud přemýšlíte, co vařit o
víkendu, ale nechcete utratit majlant, tento recept vás nezklame. Naučila jsem
se to už kdysi dávno (dávno, ještě za svobodna) od naší sekretářky v redakci, a dnes jsem si na to
vzpomněla. Je to relativně levné, a nehledě na to, odpadá i pracné plnění a
zatáčení masa. Omáčce to na chuti nijak neubere a vy budete sklízet chválu od
celé rodiny. Případně, pokud jste singl, tak budete mít dlabanec na vícekrát.
|
|
Pátek, 02 červen 2023 |
Vařit
pro jednu osobu, tedy sám pro sebe, je záležitost někdy složitá. Jeden
to řeší houskou, salámem, láhví piva, případně něčím jiným, z obchodu
přineseným. Ano, dá se takhle žít léta. Ale pak jsou zase lidé, pro něž
příprava dobrých a snad i zdravých jídel je skutečnou výzvou. Vzhledem k
tomu, že je celkem dost „singl“ lidí, zkusme si navzájem poskytnout pár
jednoduchých a dobrých receptů, které jsou jak na jednou pro jednoho,
tak i na víckrát – pro onoho jednoho …
|
|
|