O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAPNOUT, ROZEPNOUT PDF Tisk E-mail
Úterý, 15 květen 2007

 Zip, zdrhovadlo, drc... Asi bychom si už život bez něj neuměli představit.... Dva řetězce zubů upevněných na pruzích pevné látky, mezi nimi jezdec. Zuby řetězců procházejí vstupním otvorem jezdce, kloužou kolem rozepínacího klínu a zužujícícím se tělesem jezdce jsou do sebe zatlačovány. V tělese jezdce zapadne vždy jeden zub s výstupkem do druhého zubu s odpovídající drážkou nebo dutinou.  

 

 

    

 

     Při pohybu jezdce opačným směrem - tedy dolů - rozepínací klín v tělese jezdce zuby od sebe zase odtlačí.Aby jezdce po uzavření zdrhovadla nesjížděl dolů a zdrhovadlo nerozepínal, bývá na jezdci malá západka - pojistka - spojená s očkem, kterým se jezdec posunuje. Když očko visí volně dolů, západka zapadne mezi zuby a brání tak jezdci sjet. Chceme-li zdrhovadlo rozepnout, uchopíme očko - tím je nadzvedneme - a západka se vysune. Pak můžeme jezdcem zase volně pohybovat. 

 

     Jak jednoduché, že?

 

    Asi od 13. století se používají knoflíky; předtím to byly nejrůznější spony. Patentní stiskací knoflíky jsou na světě od roku 1885. Ale první zdrhovadlo se objevilo až koncem 19. století, když chicagský inženýr Whitcomb L. Judson v roce 1893 vymyslel dvě řady kovových zoubků, přes které se přejíždělo jezdcem. Tento vynález měl nahradit zapínání bot na knoflíky. Měl však dvě vady: jednak snadno zachycoval různé předměty, které se dostaly do jeho dosahu, jednak se neočekávaně rozevíral. k praktickému použití však bylo zdokonaleno až ve století dvacátém.

 

     V roce 1913 švédský inženýr Gideon Sundback podstatně zdokonalil konstrukci původního zipu jednoduchým a geniálním řešením. Zoubky na dvou souběžných stužkách tvořily páry. Každý zoubek měl tvar háčku, který zapadl do ouška pod háčkem na stejném místě opačné stužky. Jezdec spojil zoubky tak, že se zaklesly jeden do druhého. Stejným způsobem zip pracuje dodnes. A tak r. 1914 byl vynález  v Německu patentován pod názvem Zipp.

 

     Zábavná je historie vzniku tohoto názvu:  údajně si s ním spisovatel Gilbert Frankau pohrával a přitom si pobrukoval: "Zip! A je otevřený. Zip! A je zavřený."   Výrobek se stal populární, když B. F. Goodrich Company uvedla na trh galoše s tímto zdrhovadlem. Zip byl i úspěchem technologickým, neboť bylo nutno zajistit hromadnou výrobu zcela stejných zoubků a ty pak opět zcela přesně připevnit na tkanice. Když Spojené státy vstoupily v roce 1917 do první světové války, objednala si americká armáda tuto novinku pro uniformy a letecké kombinézy. V Evropě začala zipy jako první vyrábět firma Kynoch z Birminghamu roku 1919 pod názvem The Ready Faster (pohotovostní zdrhovadlo).

 

     Skutečný úspěch zipu se dostavil až v roce 1924. To se konala výstava Britského impéria ve Wembley. Jedno zdrhovadlo tam v rámci reklamní kampaně zapínali a zase rozepínali třímilionkrát za sebou,aniž se porouchalo.

 

 

Nevím co se hodí líp
Pochybností zbav mě pout
Zdrhovadlo nebo zip
Zdrhnout nebo rozepnout

 

(skupina Brutus)

 

d@niela

 

 

Komentáře (9)add feed
Nojo, zataženo - roztaženo... Tak to je se zipem, s počasím, a vůbec... : NČ
.
květen 15, 2007 11:58
... : bb
jó, Brutus venku, léto se blíží smilies/smiley.gif
květen 15, 2007 11:59
jóóó já mám zipů a zipíčků celou sbírku v šuplíčku, : Inka
jsem švadla Madla (i když teď už moc nešiju), mám takové dvě modrobíle kytičkované krabice jako skřínky, každá má asi osm šuplíčků a v každým mám něco jiného, jeden je nafouklej zípkama, druhej cvočkama a cvočínkama, pak háčkama, suchejma zpipíkama, patentkama, háčkama, mašličkama, šůrkama, nitkama, štykováním, jehličkama, špendlíčkama, síťovací jehlou, brašnářskýma kulatýma jehlama, dvojjehlama, různýma zapínátkama ...... a ve dvou sklenicích mám knoflíčky a ty miluju, některý mám hodně starý a také tam mám nějaké zvláštní oblíbece.
květen 15, 2007 13:05
zip... : @Teo
květen 15, 2007 13:45
když už o tom mluvíme : AlenaT
chlouba mužů, cennější než jejich logický velký mozek se arabsky řekne ZIB! Mojí kamarádce provdané za českého inženýra se stala následující příhoda. Tehdá bylo zvykem, že si všichni šili apletli a háčkovali sami (teda kromě mě), neb se pořádný oděv nedal sehnat. Moje kamarádka, takto mzdová účetní odjela se svým mužem do Egypta, kamž byl on poslán služebně.Tehdy byly móda šatů střižených do A s límečkem a vzadu s dlouhým zipem. I rozhodla se kamarádka, že si z krásných egyptských látek ušije šatičky dle módy . Vydala se do obchodu - slušného a drahého, kde zakoupila látku, nitě, špendlkíky apod. a požádala prodavače i "zip - 30 centimeters long" Ten na ni napřed nevěřícně zíral a pak se začal strašně smát a seběhli se všichni ostatní prodavači a báječně se bavili a nabízeli jí své služby - lvšem s tím, že požadovanou délkou nemohou sloužit a aby se obrátila s požadavkem na manžela. Ona samosebou nechápala oč jde a proč se všichni tak veselej - až ji přítomná arabská paní mluvící anglicky , odtáhla stranou a vysvětlila jí situaci. No šaty si tenkrát neušila a byla nados,rti poučena.Tím pádem jsem i já. Takže při cestě do arabsky mluvících zemí se, proboha , ani nepokoušejte zipy kupovat. smilies/grin.gif
květen 15, 2007 20:42
To už jim rovnou mohla říct ANA AJSA : wendy
to má být MILUJI TĚ. Já jsem jednou v arabsky mluvící zemi jednomu místnímu nezbedovi řekla ANTE MACHALU. To jest ŽLUTÝ PSE. To jste neviděli, co se seběhlo. A co se jich seběhlo, takhle urazit arabského muže - kdybych nebyla cizinka, tak mě ukamenovali. Místo jsem opuštěla raději zavěšená do jednoho bílého turisty, kterého jsem požádala, ať dělá, že jsem jeho neposlušná manželka a tím jsem se zachránila...a mohu zde i nadále slintat do Kudlanky. smilies/cool.gif
květen 16, 2007 12:07
ne - nemá to být miluji tě : AlenaT
skutečně to znamená "brabeček"
květen 16, 2007 12:31
Ještě že jsem aspoň tohle nepoužila, Ali... : wendy
já snad přestanu vyjíždět za hranice. Nebo přestanu konverzovat.
květen 16, 2007 12:52
JOOO ZIPY : www.flickr.com/nickzipper
ty zeru...
únor 21, 2008 21:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]