O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 18 červenec 2019
Přejít na obsah
BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

 

 

 

 

Smažení bramboráků

 

Nakonec ještě jedna až více vět na téma smažení.

 

Bramboráky nesmíte smažit ani příliš zvolna, ani příliš zprudka. Zní to jako v té pohádce, kdy jela-nejela obutá-neobutá chytrá horákyně do zámku pro ženicha, ale je to přesně tak.

 

Při nízké teplotě se tuk nerozpálí dost, aby došlo ke smažení a tedy zezlátnutí, brambory budou v pánvi měknout, ale nebudou se zabarvovat a nebudou křupavé.

 

Při příliš vysoké teplotě dosáhnete spálení na povrchu a na okrajích dřív, než se brambory uvnitř prosmaží doměkka a zbaví se své syrovosti.

 

Pohybujte se někde ve středu teplotního nastavení plotýnky, pokud máte stupně 1-9, pohrajte si postupně s možnostmi 5, 6 a 7, něco z toho bude to správné. Nechte tuk na okrajích bramboráků jemně, avšak zřetelně pobublávat, prosmažení z jedné strany byste měli docílit za 2-3 minuty, po druhé straně o něco méně.

 

Jako u každého smaženého jídla, taky u bramboráků platí, že čím déle čekají na strávníky, tím víc ztrácejí na křupavosti, až ji nakonec pozbudou zcela.

 

Kultura stolování je už jen na vás. Ale ubezpečuju vás, že v přítomnosti bramboráků je velmi těžké udržet dobré mravy a důstojnost na uzdě.

 

 

o o o o o

 

 

 

Bramboráky, po kterých se můžu utlouct

 

Množství: 4 porce jako příloha (při dobré vůli všech strávníků)

 

Suroviny

 

  • 750 g brambor
  • 80 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 200 ml horkého mléka
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • sůl (zhruba 1 lžička)
  • sádlo na smažení
 
 
 

Postup

 

  1. Brambory umyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Nechte stát asi 3 minuty a veškerou vodu, kterou strouhané brambory vyloučí, slijte a navíc ji ještě z brambor trochu vymačkejte – pokud chcete, klidně si pomozte cedníkem, ale nutné to není. Pak brambory zalijte horkým mlékem a přidejte ostatní ingredience kromě sádla. Dobře promíchejte.
  3. Rozehřejte velkou těžkou nerezovou pánev a dejte do ní lžičku sádla. Jakmile se sádlo rozpustí a začne v něm „lupat“ (ale pozor, aby se z něj ještě nezačalo kouřit), naberte jednu menší naběračku těsta, vyklopte ji doprostřed pánve a obrácenou stranou naběračky nebo lžící rozetřete těsto na půl centimetru vysokou placku. Opékejte pouze na středním plameni, bramborák se musí dobře propéct, aby uvnitř nezůstal syrový.
  4. Až po 2-3 minutách spodní strana bramboráku zezlátne, opatrně jej obraťte širokou špachtlí nebo podběračkou a stejným způsobem opečte i po druhé straně. Dobře upečený bramborák je křupavý a uvnitř dostatečně měkký, bez škrobové příchuti nedovařených brambor. Jakmile trochu vystydne, ztrácí křupavost, ale chuti to samozřejmě neublíží.


Poznámky, rady, tipy:

Po pár upečených bramborácích neváhejte nad použitím druhé pánve,

půjde vám to rychleji od ruky.

 

 

FLORENTÝNA

 

 

 

Komentáře (3)add feed
... : Josef Kouba
Hodnotím na 5 palců nahoru. Věřte nevěřte, rád čtu recepty, kdysi jsem sbíral i kuchařské knihy.
Mám i socialistickou normovou kuchařku, jsou v ní vynikající recepty a snad 100 druhů polévek. Dokonce jsem se s kuchařkou jménem Alenka i oženil.
Na Moravě strouhali do bramboráku i trochu jablka. Do hotového bramboráku je velice chutné zabalit třeba i kyselé zelí, houbovou směs. Je to obměna. A nyní šok. Pocházím z rodiny kde peníze nikdy nepřebývali, bramborák býval často, já i moji sourozenci jsme druhý den studený již modrý bramborák pocukrovali, zkuste to je to velice dobré.
červenec 18, 2019 20:07
... : *deeres*
Já vím, proč jsem milovala ocelové pánve, pěkně vypálené do černa. Mám je pořád, ale ani jednu nepoužívám. Na indukci nefungují a vlastně ani nefungují na elektrice, protože se časem dno vyboulí a na elektrickou ploténku nepřilehnou, chce to plyn a zrovna ten, já teď nemám. smilies/grin.gif
Sbohem a šáteček, bramboráky vypečené do křupava.
Pocukrovaný bramborák? Snad jo, ale jednak do něj nacpu spoustu česneku a u nás žádný nikdy nezbyde, i kdybychom měli prasknout. Když sladké brambory, tak to já raději bramborový makovec.
červenec 19, 2019 07:55
... : Michal
A tak já taky s troškou do mlýna.
Neslévám a neždímu vodu, je v ní škrob který bramborák drží pohromadě.
Místo mléka dávám pivo. Bramborák je pak křupavý.
červenec 19, 2019 08:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]