O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 18 červenec 2019
Přejít na obsah
BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

 

 

 

 

Bramboráky křupavé, křupavější, nejkřupavější

 

Z dietních důvodů peče mnoho lidí bramboráky v troubě na plechu. Často tyhle důvody ani nemusí mít zárodek v počtu kalorií, nýbrž v krajové tradici. Ale jak jsem psala kdysi v článcích o pečení a smažení, mezi těmito dvěma tepelnými úpravami je chuťový rozdíl. 

 

Při pečení působí na těsto horký suchý vzduch, zatímco při smažení se teplo šíří prostřednictvím horkého tuku. Ať děláte, co děláte, v troubě nedosáhnete stejnou chuť jako na pánvi. Tím neříkám, že pečení v troubě je pro bramborák špatné. Je to prostě jen jiné.

 

Při hrátkách s pánvičkami si sice zkomplikujete práci a prodloužíte si čas pobytu u sporáku, ale získáte mnohem výraznější chuť a taky mnohem víc křupavého vypečeného roztřepeného okraje.

 

bramboráky recept

 

Na pánvi záleží

 

Při přípravě tohoto článku jsem udělala malý soukromý test, který vám odtajním. Jelikož moje rodina, když se večer sejde u stolu, zabere šest židlí, smažit bramboráky na jedné pánvi by pro mě znamenalo vyhradit si na tuto činnost v diáři celé odpoledne, aby moji drobečkové drazí nezůstali sedět s hladovýma očima a prázdnými talíři.

 

Vytáhla jsem proto všechny dostupné pánve a pánvičky, obsadila skoro všechny plotýnky na sporáku, zahřála je na ten správný výkon a jala jsem se smažit bramboráky na všech najednou. Pánvičky jsem úmyslně vzala z několika různých materiálů:

 

  • nerezovou
  • teflonovou, kterou děti používají na míchaná vajíčka
  • smaltovanou, kterou máme z podobného důvodu.

Nejhůř dopadl smalt, po kterém sice těsto hezky klouže a vůbec se nepřichytává, ale zlaté barvy se na něm dosahuje těžko. Než se bramborák prosmaží, jde odstínem dohněda, zlaté záblesky aby pohledal. Konzistence bramboráků je spíš kompaktní a houbovitá. Podobně to dopadá i na teflonové pánvi, která má podobné účinky.  Zato nerezová pánev působí doslova zázračně. Výsledek má tu nejúžasnější bramborákovou barvu, rozčepýřený okraj a nejkřupavější kůrku.

 

bramboráky smažení v pánvi

 

Abyste z toho taky něco měli, přidávám fotku, možná na ní něco uvidíte. Největší rozdíl byste ale zjistili v chuti, především ve smyslu křupavosti.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]