 Ségra ještě nemusela chodit do školy, mně bylo něco málo přes tři a tak jsme s mámou od května až do října trávily dny na letním bytě v Krasejovce. Na nákup to bylo daleko, nejblíže Český Krumlov nebo České Budějovice, oboje vzdálené přes deset kiláků, kam se muselo v padesátých letech jedině pěšky.
Větší
nákup přivezl táta na motorce se sajdkou, jednou za čtrnáct dní, protože
pracoval v Praze. Tak jsme jedly to, co dala zahrada, pole, státní statek a
les. Brambory, zeleninu, ovoce ze zahrady i lesa, mléko, vajíčka a houby. V
kvalitě, která by dnes byla luxus.

V neděli jsem se rozjela podívat, jak se zase
změnily Jevany, Vyžlovka, Černé Voděrady a prostřihla jsem to až do Ondřejova.
Na loukách jsem viděla nejdříve špičky, nebudu to sbírat, ani žampiony, možná,
že to jsou stejně ty krezolový smradláky. Ale v lese už jsem neodolala, a domů
jsem přinesla plnou tašku hub, dokonce i tři praváky.
A co teď s houbami? Smaženici? Udělat je
obalované, nebo snad houbové placky? Pak jsem si ale vzpomněla na Krasejovku a
na jídlo, které jsem už léta nejedla a ani nevařila.
Házedlo přes bidlo... Abych si vůbec vzpomněla, jak se to vařilo,
musela jsem se podívat na internet. Tam sice do toho podušené houby nedávají,
ale když je tam přidáte, plus vajíčko, je to bezmasá mňamka.
Jen se po
tom zaprášilo... Můžete to také zkusit, tady je ten recept z
internetu:
Postup:
4
- 5 velkých brambor
sůl, kmín
2 - 3 cibule krájené nepříliš jemně
sádlo na smažení cibule (postící se -
libovolný tuk)
Na
noky:
1 vajíčko
1/2 dl mléka
dětská krupička, sůl
Brambory
oloupeme a dáme vařit se solí a špetkou kmínu téměř do měkka. Ke starším
bramborám lze přidat kousek celerové natě nebo libečku. Poté si připravíme
noky: rozšleháme vajíčko s trochou soli a mlékem a přisypeme krupičku - tolik,
aby těsto už neteklo. Necháme chvíli stát, aby krupička nabobtnala. Cibuli
nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi. Pro větší parádu můžete osmažit i
cibulové kroužky, kterými hotový pokrm ozdobíte. Chvíli před dovařením přidáme
k bramborám uvařené noky. Poté zcedíme a do brambor vmícháme do zlata osmaženou
cibuli. Trochu se to rozpatlá, ale půvabně. Je možné přiložit např. klobásu,
ale jako "masorád" říkám, že je to zločin.
Proč se to jmenuje házedlo přes
bidlo? Tak to je proto, že těsto na noky, do vařící vody házíme lžící přes
rukověť vařečky.
Dobrou chuť,
DEERES
A hlavně nesbírejte, co neznáte,
abyste nedopadli takhle!
Zvoní soused: „Je Honza doma?”
„Není, je v lese na houbách.”
Druhého dne zvoní soused znovu: „Je Honza doma?”
„Není, je v nemocnici po houbách.”
Komentáře () |
 |
|
|
|