O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


PRIMA RETRO DEN PDF Tisk E-mail
Středa, 08 květen 2019
Byl jsem zrovna na chalupě, a slova písničky „Na horách sejou hrách“, neměla ještě dlouho platit. Oheň plápolal v krbu, křeslo a dobrá kniha byly parádním oddechem. Příběh právě dočtené knihy mne doslova vystřelil do prostředí šedesátých let. Do let dospívání, randění, nádherných vzpomínek na letiště a létání, vojny a prvních pracovních povinností. Do retro vzpomínek.


 

 


 

Napadlo mne, že by nebylo od věci si prakticky připomenout dobu, kdy o mé blaho pečovala maminka. A tak jsem si řekl: jasně, udělám si jeden den „v retro stylu“.

 

Vybral jsem si den zde na chalupě. Usnadní to mé převtělení do doby, kdy bylo všechno trochu jinak. Snažil jsem se, aby vše odpovídalo tehdejší realitě. S nostalgií vzpomínám na to, co se tančilo na čajích o čtvrté, jaké košile a kalhoty se nosily.

Vypnutý mobil i notebook byly zárukou, že jedinou zábavou bude kniha a hořící krb.

 

A jídlo? No jasně, taky dobové. Děvčata u Kulaté báby mi slíbila, že budou vařit jen to, co kuchtily tehdy babičky: koprovku, rajskou, květákový mozeček, květák obalovaný a smažený, bramborový knedlík se špenátem a další dobroty tehdejší doby. Nechyběla ani nudlová polévka s knedlíčky a moučník.

 

Related image

Po dobrém obědě jsem si dal šlofíka, odpoledne si pak vyšel na procházku, tak jak to u nás bylo dané. Večer býval u nás ve znamení nějaké činnosti, tak jsem mazal mastit karty ke Kulaté bábě. Kdo hraje, tak ví, že je to docela namáhavá činnost.

 

Jo, a co jsem měl k večeři? K večeři jsem si namazal chleba sádlem a obložil cibulí. No ňamka, co vám mám povídat. Jít spát se slepicemi se mi tedy jasně nepodařilo, ale bylo to nádherné retro – měl jsem i pod čepicí.

 

Vzpomínal jsem i na mou rodinu, co by asi mému zážitku říkali, a docela jsem viděl ve snu maminku, jak mi hrozí prstem. Byl jsem rád, že tu se mnou nebyli vnuci; to by bylo dotazů a pošklebování, cože to bylo za bezva dobu, když přeci nic nebylo (zvláště po mém vyprávění o té době), to by asi bylo hloupých otázek…   

 

Ale za mne – tohle bylo fakt dobrý!

 

                                                                                - doktor -

 

 

 

Komentáře (4)add feed
... : Míša šíša
Dobrý, doktore. A co že sis dal k tomu obědu? Všechno z vyjmenované nabídky? smilies/grin.gif
Já bych šla do koprovky, to se už dnes v hospodách málo vidí.
květen 09, 2019 07:36
... : kyttka
Ahoj Doktore, krása, ten chleba se sádlem závidím a nechávám se inspirovat, o víkendu vyškvařím. Jinak si občas taky dopřeju tu rozkoš vypnutého mobilu a stavu "vlezte mi všichni na záda". Je to vždycky paráda.
květen 09, 2019 08:43
... : *deeres*
Kde jsou moravští brabci a limča červená a žlutá?
Občas si také udělám retro den a když jedu do Prahy, tak nejedu nejrychleším metrem, ale volím courací cestu tramvají. To, co mne štípe v očích, tak to nejsou slzy dojetí, ale vzteku, jak tu Prahu už pomalu nepoznávám. Praha pomalu ztrácí svůj kolorit a začíná se podobat jakékoliv jiné aglomeraci. Mizí stará zástavba i volné plochy, na kterých vyrůstají krabice, beton, sklo, železo a pokud stvaba vlastní nějaké estetické prvky, tak jsou samoúčelné.
Tady to je teprve většinou vize. Obzvláště šílený mně připadá projekt na Invalidovně, kde smyčku baráků podpírají dva obři z lega. Budou mít co dělat s podpíráním, jestli přijde zase stejná povodeň jako v roce 2002. To se týká i dalších projektů, které jsou postavené na místě někdejší České loděnice na soutoku Rokytky s Vltavou. Všechna tato místa jsou záplavové oblasti, žádný Pražák, který to tam zná, i kdyby na to náhodou měl, si tam nikdy byt nekoupí. Jenže kdo ví, jestli se to opravdu postaví, vedlejší zamýšlená radnice je už rozestavěná několik let. Rustonku i její památkovou část ale měli zbouranou hned.
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/prazske-stavby-2019/r~d13cc8c61a6211e9a78e0cc47ab5f122/
Byla jsem se i podívat na vizualizaci projektu u Masarykova nádraží, návrh světová architektka Zaha Hadid, staví Penta za 10 miliard. Je to skvělý projekt, ale podle mého názoru do Prahy nepatří. Video si sami najdete snadno,pokud máte zájem.
květen 09, 2019 09:09
... : doktor
Díky za komentáře.Dal jsem si rajskou s paprikama.Deeres,jojojo i to bylo bezva.Tak dík.
květen 09, 2019 10:55
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]