O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MICHALŮV MEXICKÝ GULÁŠ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 28 březen 2019
Tak se mi zas podařilo umluvit Michala, který na Kudlanku psal nejen kvantum báječných receptů, ale i svůj poutavý „života běh nejen po amerických silnicích“. Teď už je zas pár let zpátky v Čechách. Stejně jako v Americe, ani tady to nemá zrovna jednoduché, ale myslím, že už si zvykl. Vždyť Čechy tenkrát a teď, to je setsakra rozdíl… A tak vás zve dnes na báječný gulášek:

 

 

 

 


 

Nebojte se a nelekejte, jmenuje se to takhle, ale je to jídlo veskrze české. Poprvé jsem ho jedl v Malostranské restauraci U Schnellů. Bylo to místo opravdu vyhlášené, a cenově přístupné. Ovšem bylo to v dobách, kdy nebyla Praha plná turistů a kdy jste ještě na Starém Městě nekoupili matrjošku ani ruskou vojenskou čepici, i kdybyste se rozkrájeli.

 

To jsem tenkrát podlehl názvu, U Schnellů by přeci česky  mělo být U Rychlých, že ano. Protože už době oběda minula a já měl hrozný hlad, usoudil jsem, že nejlépe bude zajít k Rychlým.

 

Lokál byl pekelně nabitý navzdory odpolední době a jediné volné místo bylo u dveří do kuchyně. Hurá, aspoň to dostanu dřív. Byl to hrubý omyl, rychlí číšníci restaurace U Rychlých prolétali kolem mě tak rychle, že než jsem se nadechnul, abych na něj houknul, už je nebylo vidět.

Pomalu už jsem si připadal jako v tom vtipu, kde host volá na číšníka „pane vrchní, můžu si zavolat?" „Jistě, pane!" „Tak fajn - DRŠŤKOOOVOUUUU!"

 

Bohužel, abych to mohl provést, potřeboval jsem nejprve odchytit toho číšníka, a to byl právě ten problém... Když po dlouhé předlouhé době konečně u mě jeden zabrzdil, nechtěl jsem se ptát po jídelním lístku a riskovat další čekání, i ukázal jsem na prázdný talíř vedle sedícího hosta a objednal si to, co měl tenhle pán. A tak takhle jsem poprvé potkal ten správný český Mexický guláš.

 

 

Související obrázek

 

 

 

Recept

je jednoduchý, vždyť přeci v jednoduchosti je krása, žádné cavyky s tím.

 

600 g zadního hovězího masa

1 větší plechovka rajského protlaku

1 větší cibule

1 až 3 stroužky česneku, utřené nebo jemně nakrájené

2 špetky pepře

1 lžička soli

tuk - sádlo, olej

strouhaný sýr na posypání, nejlépe čedar, goudu... (proti eidamu jsem zaujatej)

rýže jako příloha

zelený koriandr nebo petrželka na ozdobení

 

Můžete přidat:

papriky na nudličky nakrájené, konzervu kukuřice, hrášku, pórek, fazole z konzervy (už jsou uvařené), ale i zelené fazolky

Postup:

1.  Cibulku nakrájejte na drobné kostičky a usmažte na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidejte česnek a ještě smahněte. Poté přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a rajský protlak, zprudka po dobu asi 2-4 minuty opékejte za stálého míchání.

2.   Pokud použijete hrubě mleté hovězí, snadno si pomůžete šťouchadlem na brambory. Posolte, v tuto chvíli už by maso mělo pouštět šťávu. Ne-li, podlijte trochu vřelou vodou.

3.   V tuto chvíli můžete přidat další zeleninu. Duste zhruba 40 minut, výborně to jde i v pomalém hrnci.

4.   Guláš nejlépe zahustíte rozstrouhaným chlebem.

5.  Z rýže udělejte na talíři věnec, doprostřed nalijte guláš, zasypte sýrem, ozdobte nakrájenou zelenou a voňavou dobrotou a podávejte.

 

Nechte si chutnat, je to fakt delikatesa…

MICHAL

 

 

Komentáře (13)add feed
... : mamča
Ahoj Michale,
doteď jsem netušila, že to co občas vařím, je Mexický guláš. Akorát nepoužívám hovězí zadní, ale kližku nebo karabáček.
A s tou kukuřicí a fazolemi jsi mi dodal inspiraci na další variace.
Dík !
březen 28, 2019 06:02
... : mia I
chodívali jsme na něj v práci, výborný. Pak ještě námořnické maso bylo něco podobného, ale z vepřového plecka tuším. Teď jsem dělala vepřovou kýtu na paprice (se smetanou) s rýží.

Jinak kdykoliv vařím guláš a dávám zpěnit papriku, vzpomenu si na Tebe Michale, jak si správně popisoval postup u guláše s tou paprikou a já se od Tebe přiučila. Holt dobrých rad a receptů není nikdy dost a Ty máš s vařením opravdu hodně zkušeností. Co receptů už jsi sem dal. A ještě k tomu námořnickému guláši. Co tam dát kousek špeku? Pak ho vyndat na konci.
březen 28, 2019 06:09
... : Míša šíša
Taky bych na guláš nepoužila zadní hovězí, kusy bez naklepání musí být jak dřevnatá podrážka.
Jak jsem stará, tak až teprve nedávno jsem objevila kouzlo masa z hovězího krku. Úžasné šťavnaté masíčko vhodné pro všemožné úpravy.
březen 28, 2019 08:28
... : kyttka
Vypadá to skvěle, se sýrem jsem to ještě nezkoušela, super nápad.
březen 28, 2019 09:45
... : doktor
Tak Michale,VÍTEJ ZPÁTKY. Ahoj.
březen 28, 2019 12:18
... : Michal
Musím dodat. Za blahé socialistické pamměti kližka prostě nebyla k mání a tak jsem guláš vařil ze zadního. Nikdy se mi nestalo, že by bylo tvrdé i bez naklepání, ostatně netuším jak naklepat kousky na guláš. Naproti tomu z kližky guláš nevařím, je mi moc tučný.
Ale jak říkal Emeril Lagasse, renomovaný americký kuchař - je to vaše kuchyně a vaše jídlo, policie nepřijde.
Já k tomu dodávám, že kuchařky a recepty jsou inspirace
mio I ja bych ho tam nechal.
doktore dík. smilies/smiley.gif
březen 28, 2019 13:06
... : Josef Kouba
Uvařit dobrý guláš je mistrovství. Receptů je mnoho. Michalova plechovka s rajským protlakem je gulášová vražda, Mexický neznám. A k rýži již vůbec.
Asi to patří k jistému specifickému guláši. Již jen zmínka o jedné velká cibuli, k poměru 600 dkg masa se většina profíků usměje. Je to 1:1 až tento poměr dodržíte pochopíte co je český guláš.
Je jich několik... Sklenářská guláš... necháte cibuli jen zesklovatět, v jiném případě opéci do růžova, někdy použít trochu sladké papriky. Ale hlavní tajemství je umět maso vydusit do vlastní šťávy s minimálním podléváním. Mě baví vařit, ale guláš neumím. Můj kamarád není kuchař, ale zatím jej nikdo nepřekonal, co on umí vytvořit. Nikdy nezahušťuje, vše je jen šťáva z cibule a masa.
březen 31, 2019 11:03
... : Michal
Josefe Koubo, dáváš tam doma dělaný rajský protlak? Já nemám zahrádku. A mimochodem, ten protlak se používá krom chuti i na zahuštění.
Mexický neznáš tak neodsuzuj tu rýži.
Poměr 1:1 cibule - maso, jak prosím? Objemově nebo na váhu? Objemově snad, ale bude to sladké, no a váhově to snad nemyslíš vážně, to bylo cibule dvakrát tolik co masa. Pak tedy dobrou chuť smilies/grin.gif
duben 01, 2019 06:42
... : *deeres*
Já do toho moc kecat nechci, protože na maso nejsem. Ale, když u dědy byla zabijačka a také se dělal guláš, tak pravidlo znělo, kolik masa, tolik cibule. Asi to nebyla vyjímka. Třeba:
https://clanky.vareni.cz/jak-pripravit-dokonaly-gulas/
Jinde se doporučuje poměr 3:2, ve prospěch masa. Dost záleží na tom , jaká se použije cibule, protože ta vůbec nemusí být sladká. U dědy se určitě nezahuštovalo protlakem, tam jim ani rajský nešly, guláš se zahušťoval právě tou rozvařenou cibulí.
Já třeba k posledku do toho přihodím pěkně masitý paprikový lusk vcelku.
duben 01, 2019 07:49
... : Míša šíša
Tak gulášů je mnoho druhů, dokonce tolik, že se nechá z receptů vydat kuchařka a ne jedna. Např. https://knihy.abz.cz/prodej/gulase-a-jejich-pribuzni
Variantu s rajským protlakem znám taky, není to zas nic mimořádného. O přípravě guláše ze zadního hovězího čtu ale poprvé.
Jinak cibule a maso v poměru 1:1 je staré osvědčené pravidlo pro přípravu typického "českého" guláše a je to myšleno samozřejmě objemově. Guláš po cibuli sladký není a mimoto jsem se naučila rozvařenou (a následně rozmixovanou) cibulí zahušťovat i jiné omáčky a mouku jsem zcela odbourala. Je to chutnější a člověk není tou moukou úplně zasádrovanej, obzvlášť když je ještě jako příloha knedlík. Doporučuju vyzkoušet - omáčky nejsou ani nasládlé, ani nijak výrazně po cibuli cítit. Je to rada jednoho šéfkuchaře a není to Babica.
duben 01, 2019 08:13
... : *deeres*
Odjakživa jsme doma guláš vařili z kližky, pokud nebyla, tak v hrnci skončila loupaná plec. Na kližce nic tučného není, pouze ta kližka, která se rozvaří. Skvělé krátké, po uvaření měkkoučké a šťavnaté maso, které neleze do zubů.
V šedesátkách ještě velký výběr v mase nebyl,když jsem já začala pravidelně vařit někdy začátkem sedmdesátých let, tak se maso dalo koupit i na venkově . V Praze vždycky jsem někde něco sehnala cestou z práce, kdy jsem narazila hned na několik řeznictví.Na venkově to bylo horší, tam žádané kousky byla podpultovka. Když jsem byla na Moravě na dovolené, tak tetka mne vždycky posílala koupit maso, protože tvrdila, že pro starou bábu to zpod pultu řezník nevytáhne.
Na venkově se ani maso tolik nekupovalo, všichni měli alespoň králíky a slepice, někdo čuníka a mužský byli u myslivců.
duben 01, 2019 10:44
... : Sidon
Jak píše Míša šíša, gulášů je mnoho a neexistuje jenom ten jeden "správný". Vždyť vlastně i ten původní "první" gulláš, který začali dělat kdysi dávno pastevci v maďarské pustě, byla vlastně jenom hovězí polévka, Takže se teda jedná jen o jakýsi způsob úpravy tohoto jídla. Ten Michalův pokrm by se mohl klidně nazvat třeba "stew", "gazpacho", nebo i "eintopf" a vůbec by to nebylo daleko od věci. Těch diskuzí i hádek o "správném" guláši už jsem zažil přehršli, ale jak říkával staré Kreuz - jde jenom vo malý, myší hovínko, vo který se přetahuje sedm krejčíků.
smilies/cheesy.gif
duben 01, 2019 17:19
... : d@niela
To se nedá číst...
Slintám tu jak dávní Pavlovovi psi...
duben 02, 2019 17:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]