O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK ZAHRADNÍK OMYLEM K POMNÍKU PŘIŠEL PDF Tisk E-mail
Pondělí, 01 říjen 2018
Přejít na obsah
JAK ZAHRADNÍK OMYLEM K POMNÍKU PŘIŠEL
Strana 2
Strana 3
Narodila jsem se a vyrostla na pražských Královských Vinohradech a od nás to bylo jenom kousek na Karlák do tamějšího parku. Na té straně, kde je Faustův dům, se skrýval podivný pomník, tehdy zarostlý v křoví. Nějaký fousatý dědek, v jedné ruce knihu, ve druhé žoužel, přiklopený kloboukem a v jeho nohách se ostražitě krčí nahatý kluk s šavlí, na hlavě koupací čepici. Nějaký Benedikt Roezl...

 

 

Nic mně to neříkalo, nic to neříkalo ani jeho současníkům, co seděli tehdy na pražské radnici a psali do novin. Mne omlouval věk, je vůbec nic. Naši politici ani novináři se za nějaké to století vůbec nezměnili, je to pořád stejné.

 

Bylo to nějak takhle, po roce 1880, kdy se usnesli přírodopiscové čeští… - že by bylo záhodno uctít památku někoho významného… a že tím někým významným by mohl být biolog Jan Svatopluk Presl. Tak když uctít, tak uctít. Ale jak? Pomníkem přece. Výborně!

 

Leč hned na začátku se objevil zádrhel. Ne že by nebyl pískovec, byl, ani sochař nescházel, ba majzlík mu nechyběl – ten zádrhel byl zcela jiného druhu. V té době měl být postaven úplně jiný pomník úplně jinému významnému Čechovi, vynálezci lodního šroubu Josefu Resselovi.

 

Leč zjistilo se, že Josef Ressel má dosud ve Vídni potomky, kteří tam žijí dost chudobně a že by tudíž bylo moudřejší peníze určené na pomník dát jim. Mezitím bylo vybráno místo pro pomník Janu Svatopluku Preslovi. Na Karlově náměstí, nedaleko botanické zahrady. Jenomže v té době už byl zhotoven z příspěvků našich i zahraničních zahradníků pomník jistému Benediktu Roezlovi.

 

 

File:Statue Benedikt Roezl Place Karlovo Prague 5.jpg

 

Jakým činem proslavil onen Roezl český národ?

 

Časopis Zlatá Praha o něm napsal: "Byl to skromný muž, který kdesi v Americe nalezl orchideje a uvedl je do obchodu."

 

Když sochař Zoula dokončil jeho pískovcovou sochu, začalo se pro ni hledat místo.

 

 

(Bronzové sousoší - muž, kterého stráží mladý indián s mačetou. Plastika stojí na vysokém žulovém podstavci. Dílo Gustava Zouly za spolupráce Čeňka Vosmíka. Podstavec navrhl Edvard Sochor. Pomník českého cestovatele a botanika, z příspěvků mezinárodního komitétu.)

 

 

 

A vtom si jakási moudrá hlava vzpomněla (bezpochyby to byl rodák z legendárního Kocourkova), že přece takovéhle místo je už ouředně zjištěno a schváleno, a to v Praze na Karlově náměstí!

 

 

Tam měl sice stát Presl, Jan Svatopluk, uvažovalo se taky o Resselovi, Josefovi, jenomže někdo se přeslechl, nebo se přepsal, zkrátka to zvojtil, a to, co bylo slibováno Preslovi, a co bylo odepřeno Resselovi, dostal nakonec Roezl.

(To je možné snad jenom u nás…- Časopis Zlatá Praha)

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]