O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM PDF Tisk E-mail
Středa, 29 srpen 2018
Přejít na obsah
GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
Strana 2
Strana 3
http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpgKdyž se řekne guacamole, tak se musí zároveň vyslovit taky slovo avokádo. Guacamole je totiž studená mexická omáčka z avokáda, kterou si lze velmi snadno zamilovat i v našich zeměpisných končinách – především v době, kdy jsou teploty tam i tady zhruba srovnatelné. To vše vychází z předpokladu, že vezmete na milost avokádo. Jeho chuť je přinejmenším zvláštní; jako ovoce je měkké a málo šťavnaté asi tak jako banán, ale vypadá zeleně a nechutná vůbec sladce.

 

 

 

 

 

Tahle jeho krémová konzistence a nevýrazná chuť ho předurčuje k tomu, aby posloužilo jako čisté kuchařské malířské plátno. Jíst ho jen tak samotné moc nejde; to si raději zakousněte zmíněný banán.

 

 

guacamole

 

 

 

Jak poznat zralé avokádo

S banánem má avokádo ještě jednu milou souvislost: nezralé se v podstatě nedá jíst. Do kuchyně patří zásadně avokádo měkké, nikoli kamenné. Je důležité, aby se avokádo snadno poddalo tlaku vidličky a nechalo se rozmáznout na kaši.

Jelikož čekat doma na dozrání tvrdého avokáda patří k těm nejtěžším několikadenním úkonům, obcházím to nákupem avokáda správně zralého, připravenému k okamžitému použití. Ovšem na druhou stranu by nemělo být přezrálé, to totiž znamená spoustu nehezkých hnědých fleků uvnitř zelené dužiny. Pokud chcete mít jistotu, že si s sebou domů z obchodu nesete tak akorát vyzrálé avokádo, nakoukněte mu pod stopku. Je to jako si dělat malou sondu, co je uvnitř:

 

·         Jestliže stopka nejde snadno uvolnit, nestačilo ještě avokádo úplně dozrát.

·         Když je pod stopkou vidět světle zelená barva, neváhejte a vhoďte avokádo do nákupního košíku.

·         A konečně, pokud pod stopkou uvidíte dužinu lehce zahnědlou, je to varování, že zahnědlé bude avokádo i uvnitř, neboť přezrálo.

 

Má to jeden háček: zkuste přitom být co nejvíc ohleduplní k obchodníkům. Když se vám podaří násilím zbavit nezralé avokádo stopky, měli byste si ho tak jako tak koupit. Bez stopky je slupka avokáda porušená a avokádo se začne rychle kazit, čímž se brzy stane neprodejné. Člověk si postupně zvykne, jak na omak působí zralé avokádo – jemně totiž na obou koncích povolí při tlaku prstů – takže test se stopkou pro vás časem přestane být tak důležitý (až se mi chce napsat směroplatný).

 

 

Základní recept na guacamole

guacamole příprava

 

 

V nahaté prostotě na guacamole úplně stačí avokádo, sůl a limetka. Avokádo, vyproštěné ze slupky a zbavené pecky, stačí rozmačkat a smíchat se špetkou soli a limetkovou šťávou. Nic víc.

 

(Já si k úplnému štěstí ještě přidávám trochu červené cibulky a koriandrové nati.) Tuhle věc lze následně nabírat tortilovými chipsy jen tak ke svačině nebo mazat na nějaký zajímavý kus pečiva – jak je libo.

 

 

Vyproštění avokáda ze slupky probíhá následovně:

1.     Rozkrojte avokádo po obvodu kolem dokola, objeďte mu přitom nožem velkou kulatou pecku uvnitř.

2.     Rozevřete avokádo na dvě poloviny. V jedné z nich zůstane pecka.

3.     Do pecky zasekněte nůž, trochu jím zaviklejte nebo pootočte, takto snadno nožem pecku vyjmete.

4.     Z obou polovin sloupněte tuhou slupku, případně dužinu vyškrábněte lžící do misky.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]