O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
Přihlášení
Anketa
JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI? |
![]() |
![]() |
![]() |
Neděle, 06 květen 2018 | ||||
Strana 1 z 2 ![]()
Nadále zastávám názor, že na indickou kuchyni je třeba stavit se v Indii, kde se na chuti jídla podepíší místní suroviny, místní koření, místní zkušené ruce a místní podmínky pro vaření. Přestože jsem už nohu v Indickém oceánu smočila a kurz o místní kuchyni jsem tam taky absolvovala, stejně nadále vůbec nerozumím slovům jako je korma, tikka masala, garam masala, biryani nebo papadum. Jen mi pěkně znějí a ráda si je opakuju pořád dokola. Je to jako kdyby člověk při vaření pronášel tajemné čarodějnické formule a přivolával vyšší mocnosti, aby tohle jídlo zajistilo nehynoucí obdiv všech, kdo ho ochutnají.
![]()
Co to je kari
Asi by se ale slušelo vysvětlit, co se doopravdy skrývá pod slůvkem kari. Pokud myslíte, že ten sáček z regálu s kořením, který má tohle slovo napsané na obalu, tak ten to opravdu není. Jestliže už ho máte doma, možná je právě teď čas udělat mu pápá a nenechat se jím dál omezovat v rozletu. Kari je totiž cokoli dušeného, aromatického, plného zajímavých svěžích chutí a taky koření, pocházejícího hlavně z indické kuchyně. Může to být zelenina, luštěniny, ale taky maso nebo ryby.
Kari prášek pravděpodobně vzniknul někdy v 18. století, sice v Indii, ale s jasným určením pro západní civilizaci. Prý aby si kolonizující britští důstojníci mohli vařit kari i po návratu do své vlasti. Proto jistě chápete, jak omezující by bylo skončit u jednoho sáčku s nápisem kari. Svět těchto jídel je neuvěřitelně rozmanitý, a ač se některá z nich zdají v našich podmínkách naprosto nerealizovatelná, jiná se dají i ve středoevropské kuchyni poměrně úspěšně napodobit, protože nejsou tolik náročná na exotické suroviny. Třeba moje dnešní kuře na kari, ve kterém se kokosová chuť rozplyne v průběhu přípravy a dá vzniknout něčemu novému, lepšímu, zajímavějšímu a přesto dostupnému. Kdysi jsem ho našla v knížce 660 curries od oceňovaného autora jménem Raghavan Iyer.
Moje kuře na kari
Vycházím ze tří koření, která se obvykle v kari směsích objevují: římského kmínu, koriandru a kurkumy. Klidně si to doplňte třeba ještě zeleným kardamomem nebo špetkou mleté skořice, chybu určitě neuděláte. Dál přidávám čerstvý zázvor a česnek. Chuťový objem doháním nejen rozmixovanými arašídy nebo madlemi, ale taky kokosovým mlékem.
Kokosové mléko v jídle obzvlášť miluju. Líbí se mi, jak při delším vaření ztrácí svou kokosovou příchuť a zůstává z něj jen hebko, husto a sametovo. Můžete se spolehnout, že ho chci mít v každém kari, které uvařím, ať už je to kari kuřecí nebo třeba zeleninové. To všechno vede k tak báječné souhře, že nelze než hvízdat nadšením. Připravte se tedy, že dnešním receptem můžete být naprosto uchváceni a že možná nadobro zlomíte vařečku nad recepty, které se sice skývají za kari koření, ale přitom vůbec nejsou dost kari. Nemůžete říct, že jsem vás nevarovala.
Obměny
Předávám vám svůj recept na kuřecí kari, ale vřele vám doporučuju sem tam vyměnit maso za jiné, vhodné na dušení, nebo klidně i za dýni, jak vidíte na fotkách. Stačí jedna středně velká máslová dýně a kokosového kari je hned plný hrnec. Pravda, pak ho ještě doplňuju cizrnou, protože mi jinak přijde příliš hladové. K dýni se chovám úplně stejně jako k masu. Nechám ji nejdřív opéct na tuku, potom ochutím a podusím doměkka.
|
< Předch. | Další > |
---|