Pamprlinda kam se podívám... Správný název je smetánka lékařská, ale lid obecný jí říká všelijak. Pampeliška, pamprlice, hadí mlíčí, husí kap, lví zub, mlíčňák, kašinec, pleška, lucerny, mléčný lupen, lucerničky, majíček, mléč, mlíč, mnišská hlava, odvančík, pampalíšek, pampelíček, pampelík, pampuška, plečka obecná, psí zub....
Co je hlavní, je to lékárna z pangejtu, za pár šupů a dá se
zpracovat úplně celá, včetně kořenu. Já letos zkusím pampeliškový med.
Nejdříve jsem musela najít pro sběr to správné místo, sečenou
louku, někdy dopoledne, kdy hned, jak se objeví první paprsky slunce, tak se
rozzáří stovky, nebo spíše tisíce čerstvých žlutých očiček. Kde nehrozí postřik
z vedlejšího pole řepky, nejezdí tam auta, nevenčí se tam chlupáči a nad hlavami
mně nehřmí letadla.
Tak trochu problém, z jedné strany Ruzyně, z druhé Vodochody…
Jarní postřiky řepky zabíjí včely. Výzkumný ústav včelařství v
Dole ve zkušebních vzorcích řepkového medu nenašel žádný pesticid, proto prý
nehrozí zdravotní riziko při konzumaci. Dobře, tak tedy vykoumali, že se s
kupovaným řepkovým medem neotrávím, nejsem včela. Jenže pak si přečtu, že každý
druhý med v prodeji je zfalšovaný. Tak teď toho mám tak akorát, med si dokážu
zfalšovat sama.
Jdu na to, klasický med to sice
nebude, ale alespoň vím, co je uvnitř sklenice:
200 květů
pampelišky,
l
bio citron,
kousek
celé skořice,
dvě
meduňky,
1
litr vody
a
1 kilo cukru.
Natrhat tolik květů chvíli trvá. Chlupáči se nudí a z dlouhé
chvíle si pletou věnečky z kytiček, věší si je na krk a vzájemně se fotí.
Konečně mám hotovo a jde se domů. Doma
květy neperu, jenom vytřepu případné nájemníky, citrón nakrájím na kolečka, vyndám pecky, z meduňky
dám pouze listy, se skořicí strčím do hrnce, a nakonec zaliji vařící vodou.
To bylo v pátek.
V sobotu jsem výluh přecedila přes filtr. Přidala cukr a při nízké
teplotě bych to měla nechat táhnout a hlavně pořád míchat. To mně nebavilo, tak
jsem to strčila do pekárny, nastavila na marmošku a nechala svařit na nit.
Naplnila jsem dvě vyvařené skleničky a zkušební vzorek je hotov. Voní nádherně
a ani špatně nechutná, je tam cítit citronová meduňka se skořicí a ještě cosi -
asi ta pamprlinda. Uvidíme, jestli se po lekváru zapráší, a nebo se bude válet
ve spíži do příští sezóny.
Nekvetou jenom pampelišky, začaly kvést i konvalinky, ale květy
třešní už jsou pryč. A v úterý, hned po sletu čarodějnic, byl lásky čas. A když
se ta láska už nedá stvrdit polibkem pod rozkvetlou třešní, tak si ji někdo
neznámý alespoň uzamkl zámečkem na srdci z plotu, které ukryl mezi polem a
krajem lesa.
Je nádherné jarní počasí a hned tolik
svátků… Tak doufám, že jste si vy všichni - dopisovatelé, diskutující i čtenáři
Kudlanky hezky užili slet čarodějnic - případně jejich upálení (to podle
naturelu), a Svátek práce lenošením plným lásky.
Hlavně nezapomeňte, že první květnová neděle patří maminám.
DEERES
|