O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
- BRAMBOROVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
Přihlášení
Anketa
VELIKONOČNÍ JIDÁŠE |
Neděle, 18 březen 2018 | |||||
Strana 1 z 3 Velikonoční jidáše s sebou nesou spoustu příběhů. Ten hlavní z nich, totiž že jidáše symbolizují provaz, na kterém se oběsil proradný a zrádný Jidáš, určitě znáte. Ale protože jsou Velikonoce zároveň svátky jara, symbolizující konec zimy a začátek nového života, prolíná se jimi i pohanská tradice, a tak můžou mít taky symboliku ptáčků, raků, šneků, housátek, hadů, ježků a třeba i želviček. Záleží na tom, k jakému zvěřinci inklinujete.
Podle tradice se jidáše potírají medem a jedí se na Zelený čtvrtek dopoledne, lépe ráno, ještě lépe před východem slunce. Má to zajistit nejen pevné zdraví, ale i ochranu před nebezpečím typu uštknutí hadem a píchnutí vosou. Určitě je vám jasné, že jakmile kouzlo tohoto ranního okamžiku pomine, budete po jidáších přibírat a bude vám stoupat hladina cukru v krvi jako u kteréhokoli jiného sladkého pečiva.
Co čekat od kynutého těsta na jidáše Když o něco jde, snažím se mít co nejkrásnější a nejlepší výsledek. Takže jsem samozřejmě nějakou dobu hledala i dobré těsto na velikonoční jidáše. Protože tady opravdu o něco jde. Velikonoční stůl je jeden z těch nejslavnostnějších.
Aby se kynuté těsto dalo takto krásně tvarovat, potřebuje být hezké, pružné, vláčné, ale zároveň jemné, nikoli hrubé. Nesmí se trhat a musí držet tvar. Nesmí popraskat a musí stále připomínat provaz, na kterém se oběsil proradný Jidáš.
Taky jsem chtěla těsto, které by bylo sladké jen lehce, aby sneslo vrstvu medu na povrchu a ještě se nechalo po rozkrojení potřít medem a máslem, aniž by to působilo nepatřičně. Jestli si myslíte, že tím požadavky končí, tak to je omyl. Jsou Velikonoce, takže se do těsta na jidáše sluší zakomponovat větší než obvyklé množství vajec, másla a třeba i smetany, protože jde o první příležitost si po dlouhé době odříkání a nedostatku surovin něco u stolu užít.
A konečně jsem chtěla těsto, které by mě nenutilo tři hodiny čekat, až vykyne, protože jde o drobné pečivo, které chci mít hotové třeba na svačinu, pokud si usmyslím. Vyzkoušela jsem ledacos. Těsto zpracované formou drobenky, těsto zadělávané smetanou, těsto dlouho kynuté. Tohle vcelku rychlé a nenáročné mě stejně chytilo u srdce nejvíc.
Jak zpracovat těsto na jidášeJako většina tvarovaných kynutých těst, i jidáše mají podobný způsob přípravy. · Vyrobíte kvásek z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy smetany. Jakmile kvásek vzejde, smícháte ho s ostatními surovinami a uhnětete hladké těsto.
· Těsto necháte asi hodinu vykynout na dvojnásobek objemu. Po vykynutí těsto rozdělíte, vytvarujete jidáše, a ještě krátce je necháte na plechu podruhé vykynout.
· Pečete celkem zprudka a celkem rychle. V receptu máte přesný čas i teplotu uvedenou, ale pokud vás zajímají čísla hned, peče se při 190 stupních 15 minut. Po upečení potřete ještě horké jidáše medem, aby byl efekt dokonalý.
Krom toho by se vám mohlo hodit pár rad, na co si dát pozor tentokrát. Mám jich jen několik málo, ale přesto si myslím, že především začátečníkům pomůžou.
|
< Předch. | Další > |
---|