O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 12 říjen 2017
Přejít na obsah
DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

 

 

 

 

Teď už šleháte kousíčky tuku plovoucí v mléce. Když vypnete šlehač, zjistíte, že je načase scedit podmáslí přes cedník do menší misky. Ještě než to uděláte – teď je ta správná chvíle na rukavice, pokud je ho-dláte použít. Z rodícího se másla zároveň v cedníku vymačkejte co nejvíc podmáslí. Je to jako hníst měkkou, poddajnou plas-telínu, taková dospělácká radost v kuchyni, řekla bych. Z původní smetany na šlehání tvoří podmáslí kolem 60 procent, takže z litru smetany dostanete 600 ml báječného podmáslí. U nás z něj frčí kakao.

Vypláchněte si mísu, kde jste máslo šlehali, co nejstudenější vodou. Příště si možná předem vychladíte vodu s několika kostkami ledu, ale není to nezbytné. Máslo ponořte do studené vody a prohněťte ho v ní. Voda se mléčně zakalí, což je známka, že se do ní uvolnila část podmáslí uvězněného v másle. Vodu vylejte, dejte si do misky novou, a celé to opakujte třikrát nebo čtyřikrát, až voda zůstává čistá a máslo je tak v podstatě zbavené volného podmáslí.

proplachování domácího másla

 

Pokud se ptáte, zda je tohle proplachování nezbytné, pak vězte, že ano a že hodně. Nepropláchnuté a neprohnětené máslo se jednak rychle kazí, a jednak je jeho konzistence po zatuhnutí v lednici nedobrá. Lístkuje, trhá se, divně se natírá, není to žádná radost. Zbývá naposledy vymač-kat vodu z másla a máte hotovo. Zastavte stopky; víc než deset minut to celé zřejmě netrvalo.

Chcete-li vyrobit ochucené máslo, udělejte to v téhle fázi, dokud je tvárné a měkké. Můžete ho prohníst s česnekem, jemnou solí, kořením nebo bylinkami podle vlastního výběru. Tak jako tak nakonec nevzhlednou hroudu másla uložte do máselničky nebo zabalte do folie, uložte do ledničky a podle potřeby užívejte.




 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]