 Už jste o tom slyšeli? Nejspíš ano, ono teď má všechno nějaký ten index :-))). Tenhle index se vztahuje na obyčejná slepičí vajíčka. Vejce byla odborníky dlouhou dobu považována za tabu. A to hlavně kvůli vysokému obsahu cholesterolu.
Ale nakonec se potvrdilo, že konzumace vajec nemá žádný vliv na jeho hladiny, ani vám díky omeletě nehrozí srdeční choroba. Odborníci naopak tvrdí, že když konzumujete potraviny obsahující cholesterol, vaše játra se sama nastaví tak, že snižují svou vlastní produkci cholesterolu. A teď nějaké to moudro: Vejce jsou velmi bohatým zdrojem vitaminu D. Pouhých 100 gramů vajec (což jsou asi 2 vejce velikosti M) prý stačí k tomu, abychom pokryli až třetinu doporučené denní potřeby vitaminu D. Proto pokud chcete nedostatek tohoto vitaminu doplnit právě vejci, je důležité jíst je celá včetně žloutku. Kromě „déčka“ obsahují také vitaminy A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálních látek je to vápník, fosfor, draslík, železo a zinek, který posiluje imunitu. Další „dobrotou“ jsou antioxidanty lutein a zeaxantin. Ty napomáhají k obnovování oční sítnice a následně k prevenci zrakových degenerací. Esenciální aminokyseliny, které jsou ve vejcích zastoupeny v plném počtu, si naše tělo samo nedokáže vyrobit. Lecithin, kterého je v jednom vejci až 1700 mg, zas podporuje paměť a koncentraci. Ve srovnání s mléčnými, masnými a rybími bílkovinami mají ty vaječné nejvyšší biologickou využitelnost. Z jednoho středně velkého vejce máme stejné množství bílkovin jako z 30 gramů vařeného masa, ryb nebo drůbeže. Kromě toho jsou také cenově nejdostupnější. Úplně nejlepší způsob, jak si vejce naservírovat, je klasicky je uvařit. Záleží pak na vás, jestli preferujete variantu natvrdo, naměkko nebo nahniličko. U vajec natvrdo, která se vaří nejdéle (8-12 minut), máte navíc největší jistotu, že se vyhnete riziku nákazy salmonelou. Nebezpečí infekce vzniká nejčastěji při konzumaci vajec vařených naměkko, vajec do skla, vajec do bujónů nebo při nedokonalém propečení volského oka. že by omyl? asi to byla divná vejce...
Podle nejnovějších poznatků je konzumace 1-2 vajec denně naprosto bez problémů. Těmi, kteří by se měli více hlídat v tom, kolik vajec spořádají, jsou osoby s vrozenou dispozicí k vyšší hladině cholesterolu v krvi (tzv. familiární hypercholesterolémie). Pro ty je optimální sníst max. 3-4 vejce týdně. Dobrou chuť, d@niela
|