O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
- BRAMBOROVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
Přihlášení
Anketa
FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE |
Čtvrtek, 10 srpen 2017 | |
Já vím, moji milí, že si u vás koleduju o upadnutí v nemilost, ale risknu to. Psát o jídle, které se podává teplé, klidně i zapečené pod grilem, a ještě navíc obsahuje pálivé chilli papričky, je ode mě o prázdninách troufalost nejvyššího stupně. Ale považte - jak dlouho jsem nenapsala nic o mase? Už je to hezká řádka týdnů.
Navíc jde o dušené jídlo, které parádně zapadá do konceptu línějších dní, kdy nikdo a nic nikam neuteče a kdy se nemusí ráno spěchat do školy. Vyžaduje jen čtvrt hodiny práce, zbytek je spíš vzdálený dozor a čekání, až to bude dost měkké.
Dobré věci chodí ve trojicích, takže přidám ještě třetí důvod: tohle jídlo voní létem, toulkami, dálkami a Mexikem, kde jsem nikdy nebyla (ale jen těsně).
Tramtadadááááá, tady ho máte:
Chilli con carne ve dvou podobách
Chilli con carne znamená přesně to, co doslovný překlad. Chilli con carne, čili původně chili con carne, ještě lépe chile con carne, čili chilli papričky s masem. Ovšem bez fazolí, kukuřice, a už vůbec ne se strouhaným sýrem.
Chilli con carne se nepodává s těstovinami, ani s rýží, ale podle místa svého vzniku, amerického Texasu, se vaří, tak jak název dost vemlouvavě ukazuje, pouze z masa a čili papriček, s malým přispěním česneku, cibule a římského kmínu. Mexický vliv však toto jídlo nezapře. Dalo by se říct, že opravdové chilli con carne je exotická obdoba guláše, tedy hovězí maso dušené na chilli papričkách.
Jelikož nejsme ani v Mexiku, ani v Texasu, ale ve zbytku světa, kde se po mexicku vaří tak, že se vezme dost fazolí, sýra a tortilových chipsů, i já vám teď odprezentuji recept, který není puristický, zato je tu nejrozšířenější.
Chilli con carne potřebuje maso
Pokud rádi zařazujete věci do škatulek, šuplíčků a přihrádek, chilli con carne si prosím uložte do kategorie dušených jídel. Tedy jídel, která potřebují práci jen zpočátku, pak si v klidu hoví na plotýnce a měknou a zvolna se zdokonalují v chuti i vůni.
Dušení masa
Počáteční práce spočívá v tom, že je třeba maso pořádně opéct na tuku. Bez opečení nedostanete do jídla dost chuti, takže ji pak nezvládnete na závěr dohnat ani solí, ani kořením, ani všemožnými zaříkávadly.
Jakmile v kastrůlku podlijete maso, které se ještě nestačilo opéct, pořídíte si bledou barvu na talíři i v obličeji a obstaráte si mdlou chuť. Postup na opečení mletého masa najdete v receptu níže. Podstatné je, abyste věděli, že po přidání do kastrůlku a počátečním zahřátí maso pustí tekutinu, která okamžitě ukončí opékání. Maso se místo opékání bude vařit, což je tepelná úprava, která na chuti dvakrát nepřidává. Takže je třeba trpělivě vyčkat, až se všechna tahle uvolněná voda odpaří, a teprve potom konečně za občasného prskání a promíchávání maso opéct do co nejvíc zlaté, v tuku se blyštící barvy.
Za ty poprskané obklady vedle sporáku to rozhodně stojí, věřte mi.
Chilli con carne potřebuje čas
Vyčkávací práce u dušení masa spočívá v tom, že maso pobytem v mírném teple nejen změkne, ale i zjemní. Je to takové nenápadné kouzlo, kterého si nemusíte na první pohled vůbec všimnout. Mleté maso se totiž dá jíst už po pár minutách v teple, vůbec není uvnitř syrové díky tomu, že se jedná o maličkaté kousky masa.
To, že je něco jedlé, však neznamená, že to má tu nejlepší možnou chuť. Teprve časem se z hrubě chutnajícího, tuhého a suchého mletého masa stane jemný šťavnatý zázrak. Na mletí se používá horší, prorostlejší maso a to v sobě tedy obsahuje i méně libové části než jen čistou svalovinu. Tyhle prorosty, i když jsou semleté najemno a nepotřebují proto žádné dlouhé vaření, změní teprve po hodině nebo dvou svou konzistenci, téměř se rozpadnou, rozplynou a zjemní.
Proto má smysl mleté maso dusit celkem dlouho, i když už je dávno provařené a měkké. Netýká se to jen mletého masa. Obecně klidně shrnu, že se nesmíte časového údaje u dušených jídel děsit. U plotny z toho strávíte deset nebo patnáct minut, po zbytek času si můžete tajně prohlížet časopisy a tvářit se velmi zaměstnaně, kdyby náhodou někdo přišel do kuchyně. Určitě vám tu spoustu práce všichni uvěří, až jim něco báječného naservírujete na talíř.
Chilli con carne potřebuje chilli papričky
Známý britský botanik John Gerard už počátkem 17. století o chilli papričkách napsal, odkazujíc ještě dále do minulosti na slovutného Avicenu, že mohou zabít psa, a musí proto být používány podobně jako šafrán – tedy po špetkách. Potom ovšem působí příznivě, neboť zahřejí žaludek a skvěle napomohou trávení masa. Dnes si naopak sem tam někdo zakládá na tom, že má ústa i hrdlo ze železa, neboť si ke svačině zakousne některou z nejpálivějších chilli papriček, třeba habanero. Bez ohledu na to, co si o tom kdysi myslel Avicena.
Úroveň pálivosti si přizpůsobte svým potřebám, moje chilli je velmi umírněné především s ohledem na děti. Zvýšit můžete jak množství sušené pálivé papriky, tak i množství a pálivost čerstvého chilli.
Chilli con carne sluší zapečení s tortilami a sýrem
Mnoho jídel tuto úpravu nesnese, vlastně nevím, zda vůbec některé. U chilli con carne se jedná o skvělou obměnu, jak toto jídlo podávat i na druhý den. Vyberte si tortilové chipsy bez jakékoli další příchuti, zejména se vyhněte výrazné sýrové. Naskládejte je po obvodu do misky, přidejte dušené chilli con carne, posypte strouhaným sýrem.Já osobně k zapékání ráda používám středně vyzrálý cheddar s nezaměnitelnou oranžovou barvou. Nějakým tajemným způsobem totiž skvěle ladí s chutí dušeného masa, fazolí a s jemnou pálivostí.
Po pár minutách (doslova) v troubě s grilem rozehřátým na 200 stupňů máte originálně laděné jídlo. Než ho svěříte strávníkům, doprovoďte přání dobré chuti upozorněním, že horkých misek není radno se příliš dotýkat, bez ohledu na míru citového pohnutí, kterou před jídlem, v průběhu jídla nebo po jídle vyvolají.
Pokud vám z mého chilli potečou slzy, ať jsou to jen slzy radosti.
PS. Zmínila jsem, že mleté maso, které v receptu používám, je naprosto parádní začátečnický materiál pro všechny, kdo mají ostych z masa? Ne? Tak teď už to stejně víte.
|
< Předch. | Další > |
---|