O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
- BRAMBOROVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
Přihlášení
Anketa
TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY |
![]() |
![]() |
![]() |
Pátek, 14 červenec 2017 | |||||
Strana 2 z 3
2. Hlavní suroviny pro těstovinový salát
Nenechte se zmýlit číslem, které vám právě svěřím. Na každých 100 g suchých těstovin budete potřebovat 200 g dalších surovin. Takových, které určují vyznění celého salátu. Tedy zeleniny, masa, vajec a sýrů. Prostě obyčejných věcí, které hrdinně propůjčí salátu jeho název, jako třeba: fazolkový těstovinový salát s vejci nebo rajčatový těstovinový salát s mozzarellou.
Zde bych se ráda zastavila, pořádně se nadechla, než vychrlím další pravidla, a upozornila vás, jak velmi inspiratvní je tohle pravidlo číslo 2. Vzpomínáte na hlavní tepelné úpravy? Vaření, dušení, pečení, smažení a zadělávání? Tak to je dobře.
Suroviny, které chcete použít do salátu, nemusí totiž mít jen chuť té podoby, v jaké si je přinesete domů. Můžete jim chuť změnit a zvýraznit tím, že je předem uvaříte, opečete, upečete, usmažíte nebo ugrilujete. Taková grilovaná kuřecí prsa do těstovinového salátu – to je čirá radost.
Pokud vás okamžitě jako mě napadá myšlenka, zda by se do těstovinového salátu daly použít nějaké vařené, pečené, dušené a smažené zbytky od včerejška, tak samozřejmě daly. Stačí je jen nakrájet na kousky velikosti sousta. Co se týká počtu hlavních surovin, nepřekračujte číslo tři. Dva druhy zeleniny a jeden druh bílkoviny zní jako rozumná volba, co vy na to? Krom toho se vždycky hodí nechat jeden z těchto druhů surovin ve váhové převaze. Bratrské dělení je pěkná věc, ale všichni víme, že v praxi moc nefunguje a že je vždycky lepší, když někomu zůstane hlavní a rozhodující slovo.
Nezapomeňte, že i tyto suroviny potřebují trochu soli. Pokud je tepelně neupravujete, je dobré především zeleninu jemně nasolit, než ji přidáte k těstovinám, protože jinak se bude o sůl přetahovat s těmi surovinami, které už ji v sobě mají.
3. Dochucující suroviny pro těstovinový salát
Pokud má něco výraznou chuť, tak je to jednak docela drahé a jednak toho stejně nechcete dávat do salátu tunu, protože by to přehlušilo všechno ostatní. Takže potraviny výrazných chutí berte vždy jako doplněk – a pokud chcete dobrý těstovinový salát, tak je jako doplněk vezměte vždy. Do této skupiny potravin patří různé nakládané zeleniny včetně oliv a sušených rajčat nebo pečených paprik v oleji, pikantní salámy, velmi slané sýry jako feta nebo parmazán, uzené ryby s lososem v čele, ale také oříšky a semínka, která zase dělají zajímavou konzistenci. Nebo opečená a vychladlá slanina, pěkně křupavá, rozdrobená na kousky. Kapary, ančovičky, chili papričky.
Na 100 g suchých těstovin vezměte kolem 20 g dochucujících surovin. Stačí jeden druh, nanejvýš však tři. Myslete na to, že silné chuti se špatně kombinují a polezou si do zelí. Krom toho je třeba je chuťově sladit i s hlavními surovinami. Pokud se nyní nahlas ptáte, stejně jako já ve svých kuchařských začátcích, jak mám do hrnce děravého vědět, které suroviny se k sobě hodí a které si budou protiřečit, držte se jednoduchého pravidla:
Suroviny, které pochází ze stejného místa nebo ze stejné roční doby, se k sobě chuťově hodí. Takže v těstovinovém salátu budou fungovat rajčata s okurkou a s olivami a s fetou na způsob řeckých chutí, stejně jako grilované cukety a ricotta a pinie na způsob chutí italských.
4. Zálivka na těstovinový salát
Zde můžete použít cokoli, co máte rádi na saláty zeleninové. Tedy základní salátovou zálivku alias olejovo-octovou vinaigrette, krémové dresinky, zakysanou smetanu, ochucenou majonézu i jogurt. Jen se vyhněte vodovým cukrovo-octovým zálivkám, ve kterých plavával hlávkový salát, když ještě nebyl v obchodech k dostání jiný druh octa než kvasný lihový, kterýžto je bez příslušného naředění vodou v podstatě nejedlý. Zhruba budete potřebovat 3 lžíce zálivky na 100 g suchých těstovin, tedy kolem 50 ml. To dělá 250 ml zálivky na jeden balíček těstovin, čili poměrně velké množství.
Vůbec se takového množství zálivky nelekejte. Jednak těstoviny vařením nabudou, jednak jste použili spoustu dalších surovin a do třetice budou těstoviny ještě nějakou dobu po uvaření na sobě pracovat, takže až je smícháte se zálivkou, nasají velké množství tekutiny do sebe – a tedy i chuti. Když se nad tím zamyslíte, nedostečné množství zálivky bývá často ten důvod, proč mají těstovinové saláty velkou tendenci ztrácet odpočinkem chuť a šmrnc.
Pokud chcete salátu odlehčit a nechce se vám do něj vyklápět sklenka majonézy, prozradím vám jeden trik: část zálivky, nejvýše však polovinu, můžete nahradit vodou z vaření těstovin. Musíte však na to myslet včas a odebrat si ji zvlášť, než těstoviny slijete. Tahle horká voda je dost slaná a plná škrobu, čili kluzká, takže nedělá žádnou neplechu, když ji pak smícháte s těstovinami a dalšími surovinami. Zbytek zálivky přimíchejte do těstovin až poté, co jste k nim vlili odebranou vodu.
5. Promíchání těstovinového salátu
Pokud jste na to nepřišli už během čtení, tak vám to prozradím na samý závěr článku: když se to všechno spočítá dohromady, tak je to docela slušná hromada surovin. Pokud takovou hromadu budete chtít promíchat dohromady, aby žádný kousek nepřišel nazmar aby byl každý kousek dobře ochucený, budete potřebovat něco jako škopek alias lavor. Teprve po promíchání přijde čas všechno úhledně přesunout do servírovací mísy, do které se to vejde akorát.
Jinými slovy, v servírovací míse těstovinový salát nepromícháte. Bude vám to padat všude kolem, budete mě proklínat, budete mít všechno upatlané, budete muset znovu vytírat kuchyň a to si nikdo z nás nezaslouží. Vaření jídla má být radost a stejně tak servírování v krásné, čisté, kuchařskou činností neposkvrněné míse.
|
< Předch. | Další > |
---|