O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY PDF Tisk E-mail
Neděle, 30 říjen 2016
Moje tajná ingredience je pochopení jedné základní pravdy: kouzlo úspěchu v kuchyni totiž neleží v žádných tajných ingrediencích. K nepříčetnosti mě dovádějí kuchařky pro začátečníky, které neučí vařit z běžných surovin, ale namísto toho se uchylují k úskokům s uzeným lososem, efektně zakroucenými krevetami nebo čerstvými artyčokovými srdíčky – jakoby stačilo zmínit, co jste do jídla dali, a strávníci z toho automaticky musí dostat záchvat nesmírného blaha.


 


 

 

     Takhle to v kuchyni nechodí, největší rozkoš vám přivodí poctivě udělaný bramborák, makové buchty nebo svíčková ještě lepší, než ji dělala babička. A jak vidíte, nic z toho nevyžaduje ani sáhodlouhý nákupní lístek, ani výpravu do specializovaného lahůdkářství.

 

     Obejměte dnes svou lednici a mějte ji rádi i za to málo, co někdy dokáže nabídnout. Čím jednodušší suroviny dokážete používat, čím méně jich potřebujete do jednoho jídla, tím lepší musí být vaše kuchařská technika, tedy dovednosti. Tohle uvědomění je moje tajná ingredience. Čím méně surovin, tím důležitější je, co přesně s nimi uděláte a jak. Proto tuhle tajnou surovinu dokáží použít jen ti, kteří chtějí mít hlavy otevřené a nevadí jim učit se nové věci.

 

     Ráda bych to nyní dokázala na případu hebkých, hedvábně krémových, míchaných vejcích. Z minima surovin připravíte úchvatné jídlo, pokud víte jak (tedy máte tu tajnou ingredienci, totiž vědění). Další ukázky tohoto přístupu najdete třeba v mé Kuchařce pro dceru.

 

 

 


 

 

 

     Kdybych ze všech doporučení, kterak připravit měkká, nadýchaná, krémová míchaná vajíčka, měla vybrat jedno nejdůležitější, mám jasno – zkraťte jim pobyt na pánvi na absolutní minimum. Samozřejmě neuškodí, když je budete připravovat na dostatečném množství másla a rozšleháte je s trochou smetany. Ale definitivní pokyn je jen jeden. Nesmí se vysušit na pánvičce. Požadavky ohledně konečné konzistence a velikosti vaječných kousků už nechávám na vás.

 

 

 

Suroviny

 

-       do omelety

4 plátky šunky

4 velká vejce

50 ml smetany ke šlehání

špetka soli

20 g másla

 

-       k podávání

2 lžíce čerstvých sekaných bylinek (pažitka, petržel, estragon, kerblík)

 

 

 

Postup

 

  1. Nakrájejte šunku nadrobno a rovnou si nachystejte talíře. Do podávání večeře vám totiž bude stačit minuta se vším všudy.
  2. Vidličkou velmi krátce, jen tak, aby se neřeklo, prošlehejte vejce s větší špetkou soli a smetanou. Rozehřejte pánvičku a rozpusťte na ní máslo. Vlijte vejce a počítejte v duchu do pěti. Stihnete zatím odhodit špinavou misku do dřezu. Popadněte vařečku (někteří z nás raději pracují s gumovou stěrkou) a pusťte se do shrnování vajíček ode dna a od stěn. Pracujte rychle, nezbývá vám víc než patnáct vteřin.
  3. Pánev odstavte z plotýnky a míchejte vajíčka dál. Pracujte jemně, avšak soustavně a vytrvale, bude to možná trvat ještě minutu až minutu a půl, než se dostanou do stavu zatuhnutí, jaké potřebujete. Pozor, nebojte se skončit o chviličku dřív, horká vajíčka ještě maličko dojdou. Bylo by škoda, kdyby je právě tahle chvilka posunula směrem k vysušené, drobivé konzistenci. Míchaná vajíčka jsou odjakživa krémě hebká, nikoli suchá a kouskovitá. Pokud pánev ztratila teplo příliš rychle a vajíčka zůstávají příliš tekutá, nebojte se na chvíli vrátit pánev na vychládající plotýnku.
  4. Posypte šunkou a bylinkami a podávejte.

 

 

Přeju báječnou chuť,

FLORENTÝNA

 

 

Komentáře (2)add feed
Florentýnko..... : doktor
.... díky,míchaná vajíčka miluji a tento postup mne zaujal.
říjen 31, 2016 15:45
Doktore, : Michal
to kouzlo začíná v rozšlehání vajec. A pak bod druhý, doba pobytu na pánvi.
Naše maminky a babičky prostě vykleply vejce na pánev a rozšlehaly. Taky jsem to tak dělal, až jsem tenhle trik odkoukal od Charlese Pépina.
říjen 31, 2016 15:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]