O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 07 březen 2016
Přejít na obsah
VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Dáte si s chutí jídlo, které je zapečené se sýrem? Jídlo, které na povrchu ještě bublá pod tíhou posledních horkých dojmů z trouby? Které má tu nejkrásnější zlatavou zapečenou barvu a které voní po celé kuchyni? Které, když do něj konečně zakrojíte, dělá ta krásná tahavá sýrová vlákna? Troufale budu předpokládat, že ano.



 

 

 

 

 

Otázka samozřejmě zní: jak toho docílit? Jak to udělat správně? Když vezmete strouhaný sýr, posypete s ním těstoviny nebo brokolici a zapečete je, tak se tenhle zázrak nestane. Ano, sýr se rozteče, ale všechno to bude poněkud suché, málo šťavnaté, příliš vypečené a nejspíš se ze sýra oddělí tuk, ve kterém to bude plavat.

 

Zapékání se sýrem má svá pravidla. Tahle technika patří k základním znalostem stejně jako vaření, dušení, pečení nebo smažení. A úplně stejně jako ostatní základní techniky, i tato vám dá křídla a umožní vymýšlet a tvořit jídla bez receptů. Je to další krok k tomu, aby člověk otevřel lednici a z dostupných surovin na místě vymyslel deset možných večeří. A ve všech případech byl za hvězdu.

 

 

 

zapékání
 
 
 

Zapékání čili gratinování

 

     O co jde? Když se jídlo zapéká čili gratinuje, cílem je, aby se mu na povrchu vytvořila zapečená krusta, nejčastěji sýrová. Sýr se rozteče, zezlátne, přidá nový chuťový rozměr jídlu. Pro zapékání je typické, že se odehrává krátce, rychle a zprudka a při působení suchého tepla shora. Je tedy jasné, že k zapékání budete potřebovat horní gril nebo troubu s horním hřáním, případně remosku. Lze využít i gril, který je zabudovaný v mikrovlnce. A konečně upotřebíte všechny ty krásné zapékací misky, mističky a ramekiny.

 

     Na první pohled to vypadá, že zapékání by nemusela být žádná věda. To si tak vezmete hrst uvařené brokolice ze včerejška, posypete strouhaným sýrem, vložíte na chvíli do trouby a lehký oběd je na světě, nebo ne? Jistěže je. Ale každý kuchař, který má v sobě trochu profesní hrdosti, tohle nikdy nedopustí, protože ví, že zapékání má svá pravidla, díky kterým udělá z tuctového jídla výborné jídlo.

 

 

 

 

Pravidla gratinování

 

     Podívejte se, na co byste měli vždy brát ohled. Zapékání není určené k tomu, aby přimělo suroviny změknout. Na to v té rychlosti není zrovna dvakrát čas. Při zapékání se pouze suroviny trochu ohřejí nebo prohřejí, především ale na povrchu vytvoří zapečenou kůrčičku pod vlivem silného žáru shora. Pokud budete zapékat maso, mělo by být předem téměř nebo zcela hotové, nikoli syrové. Budete-li zapékat zeleninu, měla by být předvařená. Těstoviny by měly být uvařené a brambory též aspoň trochu měkké.

 

     Tenhle horní žár prostě neslouží k tomu, aby se něco propeklo skrz naskrz. Dokonce v některých případech ani neslouží k tomu, aby se to pořádně prohřálo. Existují recepty, kdy musíte dát zapéct teplé suroviny, protože jinak by v té rychlosti zůstaly uvnitř jen studené.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]