![](http://blog.idnes.cz/blog/5634/286789/florentine_egg.jpg) Kolik se může sníst vajec „na posezení“? Dříve panoval názor, že by se mělo sníst jedno vejce denně. Od toho ale už výživoví poradci upustili. Vajíčka totiž patří mezi alergeny, především u dětí. Jsou ale zdrojem vitamínů A, celého komplexu B, D, E a K. Vejce zároveň obsahují fosfor, železo, síru a vápník.
Ano, z preventivního hlediska je však třeba regulovat příjem živočišných potravin, které jsou zdrojem cholesterolu. Pozitivní je hlavně obsah bílkovin. Pokud se jedná o vejce, tak bílkovina v nich obsažená způsobuje vyplavení hormonu glukagonu, který přispívá k využití uhlovodanů a tuků uložených v těle. Někdy se ale s poukazem na vysoký obsah tuků ve vejci odkazuje na jejich nevhodnost při redukčních dietách. Ve skutečnosti je vejce jednou z nejlepších potravin ke snížení hmotnosti. Při požití jednoho kusu vejce víme, že jsme přijali 70 kalorií a výborný poměr živin, 6 g bílkovin a 5 g tuku. Tento poměr zvyšuje hormony nasycenosti – ty, které vysílají našemu mozku zprávy o sytosti. Redukce hladiny cholesterolu v krvi je hlavním cílem zdravotní osvěty po mnoho desetiletí. Důvodem je epidemický nárůst kardiovaskulárních onemocnění. Ta jsou většinou způsobena ukládáním tukových plátů v cévních stěnách. Takže nápad snížit množství cholesterolu tím, že jej budeme přijímat v menším množství, má svoji logiku. Vždyť vejce obsahuje cholesterol ve velkém množství, až 200 mg na porci. Ale! Cholesterol, který přijímáme stravou, příliš velké množství hladiny cholesterolu v těle neovlivní. Ve skutečnosti jen u 30 % lidí byl zaznamenán nárůst hladiny cholesterolu poté, co konzumovali vysoce cholesterolovou dietu. Průzkum u 100 000 lidí ukázal, že denní konzumace vajec nijak nezvýšila riziko srdečních onemocnění. Naopak. Další studie ukázala, že příjem až tří vajec denně při nízkém příjmu karbohydrátů zlepšuje hladiny HDL, tedy tzv. „hodného“ cholesterolu.
Žloutek je napěchován živočišným tukem. Ovšem obávané nenasycené mastné kyseliny jsou eliminovány přítomným lecitinem, který míchá tuky a vodu a je důležitým přírodním emulgátorem. Abyste využili co nejvíce výživných látek, které vejce nabízí, neoddělujte bílek od žloutku, nebojte se konzumovat vejce celá. d@niela (a jdu si dvě umíchat…)
|