O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
MONGOLIAN BARBECUE |
Čtvrtek, 22 říjen 2015 | |||||||
Dnes vám chci povědět něco o mongolském barbecue. Rádi jsme tam (do mongolské restaurace) chodili, ještě v Americe, v Česku jsou dvě restaurace tohoto druhu v Praze, ale kde, to vám nemůžu říct, to by byla reklama. Jídlo tam lze porovnat s čínským - ona to vlastně čína je. Krásné na tom ale je, že si jídlo tvoříte sami, podle vlastní a okamžité chuti.
Jedná se o způsob přípravy které se říká stir fry, otrocky přeloženo je to "míchej a smaž". Toto jídlo vzniklo kolem roku 1970 na Tchaivanu. Navzdory jménu to nemá nic společného s Mongolskem ani s barbecue. Když přijdete do restaurace, vezmete si misku nebo talíř, podle velikosti je určena i cena a nevěřili byste, co dokáží někteří sníst.
Pak postupujete kolem pultu s různými ingrediencemi, obvykle se začíná oříšky, kešu a buráky. Dále různé zeleniny, vše nakrájené na malé kousky. Brokolice, karotka, řapíkatý celer, fazolové klíčky, palmové výhonky, mladý hrášek (lusky), cibule, ananas, jalapeňo papričky, listy koriandru.....
Další je maso, na tenounké plátečky nakrájené hovězí a kuřecí; to se musí nejdřív částečně zmrazitm aby se vůbec dalo na tak tenké cancourky nakrájet. Pro vegetariány a ty co to mají rádi, je tam i tofu. Pak máte možnost dát si do misky nudle, případně uvařené a studené špagety. Ty jsem si dával já, i když k jídlu vždy dostanete misku navíc rýže.
Dál přidáte do misky tekuté součásti, červené víno (zředěné) , sojovou omáčku, pálivou omáčku obyčejnou i sladkou, vodu s citronem, sezamový olej ... a co já vím ještě.
Potom misku odevzdáte kuchaři a ten se dá do díla. Vysype vše na kruhový, 2 – 2,5 metru velký hladký plát, a začne obřad vaření. V jedné ruce má láhev s vodou, tuk se nepoužívá a v druhé dřevěnou tyč, kterou tu hromádku posunuje dokola při teplotě kolem 300°C. Dva až tři okruhy - a váš oběd je uvařen.
Tohle se dá snadno napodobit v domácích podmínkách. (Nemyslete na vok, tam se nedá dosáhnout té správné teploty - pokud nemáte silný hořák přímo na vok. Stěny jsou moc vysoké a chladí, takže ani dno se nedá dost rozehřát. V čínských restauracích, kde ve voku vaří, mají na to zvláštní hořáky.) Mé doporučení je pánev, a pořádně rozpálit. Olej není třeba, do pánve vyklopte maso a zeleninu, pak jen pořád doplňujte vodu a míchejte a míchejte. K tomu si uvařte rýži, nebo i ty špagety a ke konci je tam přidejte, klidně studené a jen nechte prohřát.
Přeju vám dobrou chuť, je to bezva a rychlovka, tedy krom přípravy.
MICHAL
|
< Předch. | Další > |
---|