Nejspíš to znáte – někdy se palačinky prostě hned tak nepovedou, špatně se smaží, trhají se a jsou dost mastné... Možná při jejich přípravě děláte několik chyb, které vám brání tento snadný a rychlý pokrm dělat častěji. Mám pro vás pár vychytávek, jak je zvládnout perfektně.
ingredience: 200 ml polotučného mléka 10 ml oleje 2 vejce 1 balíček vanilkového cukru špetka soli 140 g hladké mouky olej nebo máslo postup: Aby palačinky byly nadýchané, nemíchejte je vařečkou či čímkoli jiným, ale vezměte si raději velkou metlu a těsto našlehejte. Dostane se tak do něj vzduch a těsto bude vláčné. Další důležitá věc - těsto se musí udělat asi hodinu předem. Mouka nabobtná a potom se palačinky krásně smaží. Pokud je pečete hned, tak první dvě se většinou připálí - ale není to pánví ani tukem, ale těstem, které potřebuje svůj čas. Základem palačinek tenkých jako papír je dostatečně tekuté těsto, aby se rozlilo po pánvi. Trhají se vám palačinky? Může za to nedočkavost. Nalijte necelou naběračku těsta na pánev, rovnoměrně jej rozprostřete a nechte smažit, dokud není těsto po celé ploše matné a pevné. Pak teprve obraťte a smažte z druhé strany. Jakmile budete obracet ještě nedopečené těsto, palačinka se vám roztrhne. A ještě zajímavost nakonec - z kudlančího škapulíře: "manželé jsou jako palačinky, většinou toho prvního vyhodíš.." d@niela
|