O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
Přihlášení
Anketa
TRESKA FOFREM A LAHODNĚ |
![]() |
![]() |
![]() |
Pondělí, 29 září 2014 | ||||
Strana 1 z 2
Jak poznat kvalitní mražené ryby
Přestavte si třeba lososa, který byl uloven na volném moři, na rybářské lodi zpracován a ihned šokově zamražen při mnohem nižší teplotě, o jaké se může vašemu mrazáku zdát jen při těch nejdivočejších, nejpolárnějších snech. Na pevninu se tak tenhle losos dostane mražený, a pokud bude mít štěstí na průběh přepravy i skladování, tak nerozmrzne, dokud vám nepadne do rukou. Je s takovou rybou něco v nepořádku? Je špatně, když si ji koupíte mraženou? Samozřejmě, že není. Leckdy je to dokonce lepší řešení, než když se obšťastníte několik dní starou, pouze zachlazenou rybou.
Pro tento způsob lovu a rychlého zmražení se vžilo označení FAS (frozen at sea, zamraženo na moři). Pokud tohle najdete napsáno na obalu, uznale pokývejte hlavou a rybu si klidně kupte. A jelikož nevidím důvod, proč by se schopný producent takovou věcí nechtěl pochlubit, stejně tak vážně naložte s informací, jestliže tohle na obalu napsáno nenajdete.
Dále prozkoumejte obsah balení, kam až vaše oko skrz igelit dohlédne. Nalézt byste měli pěkné, v podstatě lesklé kousky ryb, bez přítomnosti bílých, mrazem spálených, suchých míst a bez hromady ledových krystalů v balení. Ty jsou obvykle známkou toho, že ryba rozmrzla a zase zmrzla. Rybí maso by mělo na omak působit pevně jako kámen.
Pochopitelně by balení nemělo být děravé, ale vzduchotěsné a datum výroby, pokud ho dohledáte, by neměl ležet dále než tři měsíce v historii. Protože čerstvé zboží se obvykle v obchodě dává dozadu nebo dospodu, aby se nejdřív prodaly starší kousky, dávejte pozor, abyste nespadli do mrazícího pultu, až se pro takové balení budete natahovat ke dnu.
Na ochranu citlivého rybího masa před mrazem se někdy při zamražování používá tenká vrstva ledu, kterou se ryba nebo filety obalí. Často to uvidíte například na krevetách, vypadají jako by byly uvězněny v tenkém kousku skla. A tahle voda velmi úzce souvisí s dalším bodem, takže popojedeme.
Jak správně rozmrazit ryby
Zejména pokud máte větší kousky ryb, a hlavně ryby mražené vcelku, už při prvním kuchařském pokusu zjistíte, že je v podstatě nemožné připravit je rovnou mražené. Rybí maso je tak křehké a tak rychle uvařené, že uvnitř zůstane ještě ledově studené, zatímco na povrchu už vykazuje známky dokončení. Takže přichází na řadu rozmražení a to je třeba brát vážně.
Rybu vyjměte den předem z mrazáku, vyprostěte ji z obalu, položte na talíř a nechte zvolna povolit v lednici. Čím pomaleji ji rozmrazíte, tím méně vody pustí. Samozřejmě s výjimkou té vody, která byla použita jako ledový ochranný obal, ta steče vždycky. A pak je tu ještě ta voda, kterou třeba při ne úplně dobře myšlené výrobě přidali k rybímu masu, aby mělo větší váhu. Tak ta taky vyteče. Pokud chcete, můžete rybu podložit papírovými utěrkami, aby se voda měla kam vstřebávat.
Počítejte tu se snadným pravidlem, že čím rychlejší rozmražení a čím méně kvalitní původ ryby, tím víc vody vyteče a o to víc bude ryba chutnat jako gumový odpad. Na mikrovlnku pochopitelně zapomeňte, ta z mražených ryb vyrábí rovnou kaučuk.
Jak si poradit s výjimkami
K uspokojení všech matek, které právě řeší tu nejzásadnější životní otázku — totiž co bude dnes k večeři — dodávám, že je stále ještě může od akutní večerní cesty do obchodu zachránit těch pár tresčích filetů, které se skrývají u nich doma v mrazáku. Není třeba panikařit, že jste nezačali dnešní večeři připravovat už včera.
Zkuste následující recept, zneužila jsem v něm skutečnost, že rychle rozmražená ryba pustí vodu, a nechala jsem tuhle voňavou šťávu nasáknout do ochucené strouhanky, takže o ni nepřijdete. Na tuto úpravu se hodí tenké filety ryby, případně i lisované rybí filé, pokud se ho nebojíte koupit i přes negativní publicitu, které se mu dostává.
|
< Předch. | Další > |
---|