O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PALMOVÝ OLEJ - TÉMĚŘ VE VŠEM PDF Tisk E-mail
Pondělí, 01 září 2014
Přejít na obsah
PALMOVÝ OLEJ - TÉMĚŘ VE VŠEM
Strana 2
Levný, avšak zdravotně problematický palmový olej je součástí mnoha potravinářských výrobků. Přesto se čeští spotřebitelé o jeho přítomnosti v potravinách nedozvědí. Ve složení na etiketách je schovaný za povšechným označením rostlinný olej.

 

 

 

 

 

      V jednom z minulých čísel dTestu jsme hodnotili extra panenský olivový olej, což je nejdražší a současně i zdravotně nejprospěšnější rostlinný olej. Tentokrát jsme to vzali z opačného konce. Rozhodli jsme se zaměřit na to nejlevnější, co světový trh s oleji nabízí – olej palmový. Ten mezi odborníky na zdravou výživu požívá ne zrovna nejlepší pověst pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin a s tím související neblahý účinek na naše cévy. Záludnost zmíněného tuku spočívá v tom, že se přidává do mnoha potravin, takže je vlastně tukem „skrytým“ a uniká naší pozornosti. Jeho inkognitu ve výrobcích nahrává i mezera v potravinářské legislativě.

 

      Naše pátrání po palmovém oleji zahájíme poněkud netradičně, exkurzí do světa velkého byznysu. V době všeobecného zdražování je palmový olej jakousi zářnou výjimkou, protože za poslední tři roky na burzách opakovaně zlevňuje. Pro firmy tukového průmyslu je to dobrá zpráva. V Evropské unii je to druhý nejpoužívanější rostlinný olej hned po oleji řepkovém. Na celkové spotřebě rostlinných olejů pro potravinářské využití v EU-27 se palmový olej podílí 21,3 %, zatímco slunečnicový je zastoupen pouze 15,4 %, ačkoli se slunečnice v Evropě běžně pěstuje, na rozdíl od tropické palmy olejné, z jejíchž semen se bezkonkurenčně levný olej lisuje.

 

      Používá se do různých pomazánek, krémů a náplní. Nepodléhá oxidaci tak rychle jako jiné oleje, vyznačuje se tedy delší trvanlivostí. Na druhé straně našim cévám prospívá ještě méně než tuky živočišného původu. Za vším jsou nasycené mastné kyseliny. Ze všech rostlinných olejů jich má palmový nejvyšší podíl. Obsahuje jich dokonce ještě více než třeba vepřové sádlo.

 

     Ačkoliv v palmovém oleji na rozdíl od sádla není cholesterol, přesto jeho konzumace hladinu cholesterolu v lidském organismu zvyšuje. Umožňuje svou přítomností vznik tzv. zlého LDL cholesterolu.  Je třeba v sušenkách, oplatkách, smažených brambůrkách, oříškových pomazánkách, čokoládě nebo zmrzlině. Tedy v pochoutkách vysloveně dětských. Najde se ale například i v paštikách či polévkách v sáčku.

 

     Při obchůzce českých pultů a studování etiket to ale vypadalo, jakoby u nás palmový olej vlastně ani neexistoval. Ve složení výrobků bylo vždy jen stereotypně uvedeno: rostlinný olej, případně rostlinný tuk, anebo směs rostlinných tuků a olejů. Dokonce i na značkových margarinech, které palmový olej obsahují a jejichž výrobci působí také na českém trhu, se nedalo zjistit, o jaký druh rostlinného oleje vlastně jde. Až kuriózně působilo ujišťování některých výrobců na obalu, že jejich margarin obsahuje proslulé omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, potřebné pro normální růst dětí či jiné látky, nezbytné pro zdravé srdce dospělých.

 

      Dá se tomu věřit, když nevíme, co tam vlastně dali, protože ve složení stálo jen rostlinný tuk?

 

      Prošly nám rukama desítky potravin, ale pouhé dva výrobky odtajily ve složení identitu rostlinného tuku a otevřeně se přihlásily k palmovému. Byly to třičtvrtětučný margarin Euro-shopper a Ceres soft, v obou případech výrobce KåKå CZ s.r.o. Výrobci mlží, ale my spotřebitelé jsme na ně krátcí, zákony jsou totiž na jejich straně. „Legislativa nepožaduje za povinnost uvádět, který rostlinný tuk byl konkrétně použit,“ řekla dTestu mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Její slova potvrzují i potravinářské vyhlášky, které jsme následně prostudovali. Nebylo to vůbec snadné. 

 

     Pravdou je, že přesné informace o druzích použitých olejů a tuků ve výrobcích nemají ani spotřebitelé na západ od našich hranic a také se po nich marně pídí. Nevoli spotřebitelů vyvolává jednak fakt, že palmový olej zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a dále jsou to i etická a environmentální hlediska. Boom palmového oleje vede v pěstitelských státech k mýcení deštných pralesů. Zakládáním plantáží vysychají původní rašeliniště, což vede k dramatickému úbytku vody. Strádá tím místní obyvatelstvo i příroda.

 

     Na decimované stavy orangutanů, kteří likvidací pralesů přicházejí o přirozené útočiště, upozornili aktivisté Greenpeace kontroverzní reklamou na známou tyčinku KitKat. Když si mladý úředník o polední pauze ulomí kousek tyčinky, začne z ní kapat krev a objeví se prst orangutana. Výrobce tyčinky reklamu zakázal, přesto se na internetu sem tam objeví.

 

     Přitažlivost této suroviny pro výrobce spočívá v technologických vlastnostech. Příkladem mohou být polévky v prášku. Palmový olej umožňuje dodávat do nich tuky tak, aby prášek zůstal suchý a nelepil se k obalu. Polotuhá konzistence palmového oleje také způsobuje, že se čokoláda příjemně rozpouští v ústech, což je už méně přesvědčivý argument. Kakaové máslo dodává čokoládě tytéž vlastnosti, je ovšem výrazně dražší...

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]