O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LEGRACE NA PLACE - NOVINKY I STAŘINKY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 06 březen 2014

To se nám toho v poslední době seběhlo... No, je toho hodně, ale nechci psát o tom, že se lidé bojí třetí světové. Nehledě na to, že ať otevřete jakékoliv noviny, snad mimo Mateřídoušky (vychází ještě vůbec?), tak se v tam více či méně zasvěceně projednává ukrajinský problém. Takže dnes jsem si pro vás připravila něco jiného - trochu mastného, trochu slaného a někdy i hodně pálivého. Už asi víte, oč tu běží... Nebo ne?

 

 

 

 

      Anoooooo, moji mlsálkové, jsou to bramborové lupínky, případně chipsy. Osobně se řadím k té minimální menšině, které tohle nejen že nemusí, ale ani nejí.  Ale každému co jeho jest, když vám to chutná, je mi do toho putna, že. Jen mne napadlo, jestli víte, jak se brambůrky "narodily".

 

      Bylo nebylo, v roce 1828 se narodil George Speck. Tatínek byl Afroameričan, maminka Indiánka – Huronka. Mládenec si vydělával jako kuchař v jedné hotelové restauraci u města Saratoga Springs ve státě New York. A jednou, když mu nespokojený zákazník vrátil opečené brambory zpět, protože se mu zdály moc tlusté, tak se milý George naštval, nakrájel je na co nejtenčí plátky, poté osmažil, osolil, naservíroval. A asi si řekl: „Tak, jestli ti TOHLE bude ještě málo tenké...“ 

 

     Kupodivu žádný randál se nekonal, naopak návštěvník restaurace zajásal a hned si poručil další dávku... Nakonec byly tyto první bramborové lupínky zařazeny do jídelníčku a jejich sláva se šířila nejen po celé Americe, ale nakonec po celé světě. Každý jejich „autor“ se snažil přidat nějakou další ingredienci, obměnit jejich recepturu, brambory později krájely speciální stroje.  A od té doby je koupíte v nejrůznějších variacích všude... Mj. ta příhoda měla pochopitelně pohádkový konec - z milého George se stal velice převelice bohatý pán.

 

 

Jíte brambůrky či čipsy?

Jak moc často?

Kolik jich asi tak sníte během roku – máte ponětí?

 

 

 

 

A teď něco NOVÉHO:

 

       Zeměměřický úřad  provedl zaměření nadmořské výšky nejvyššího bodu Sněžky a zjistil, že  činí 1603,296 m a vrchol se nachází skutečně na polském území. Nejvyšší bod na území České republiky se pak nachází na státní hranici s Polskou republikou v jeho blízkosti a jeho nadmořská výška je zhruba o 10 cm nižší...

 

        Takže k dnešním dnům máme Sněžku cca o jeden a čtvrt metru vyšší. Ó, my se máme!

 

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (10)add feed
Chipsy a brambůrky mi chutnají, ale jím je málokdy. : Myška
Kolik jich sním během roku? Špatně se to odhaduje, ale asi tak 3 - 4 pytlíky ročně... Většinou zobnu na nějaké akci. Radši mám pražené mandle, dělám je bez tuku - mandle spařím, oloupu, vysypu na plech s pečicím papírem a nechám je v troubě opražit. Žádný tuk, žádná sůl. Na oslavy peču místo chipsů různé slané pečivo.
březen 07, 2014 06:44
dovolím : Kamila
si poznámku - ne zeměměřičský, ale zeměměřický. Je to jedna z věcí, z které jsem byla před pár lety vykulená a překvapená, tak dávám dál smilies/wink.gif

Brambůrky se snažím nejíst neb když náhodou začnu, padne za vlast celej pytlík. Pro svou mlsnou kušnu dělám lupínky pečené, ze všeho, co mi padne pod ruku (třeba červená řepa).
březen 07, 2014 08:48
Kamíííí - díky - hned opravím, : d@niela
místopřísežně prohlašuju, že já viděla to správný, ale zdálo se mi to špatný ... smilies/grin.gif
Takže to špatný vlastně bylo správný...
Nojo, člověk se učí vlastně furt. I vlastní jazyk.
smilies/cheesy.gif
březen 07, 2014 09:10
... : Ester71
Kamilo, přesně tak. My pro tenhle typ ňamek máme název FURTŽERKY.
To se prostě tak dlouho jí, dokud něco je.
Nemám ráda takové ty s různými příchutěmi (slaninové, sýrové atd.), cítím v tom tu chemii.
A slané si dám tak dvakrát třikrát do roka..
To raději něco upečeného doma smilies/smiley.gif..
březen 07, 2014 10:10
Lupínky z banánů.... : Laguza
Kdo neochutnal,neví,co je lahoda....existují totiž i banány na vaření.Jsou mnohem větší,než ty ovocné,zelené,(platano macho),slupka se musí odkrojit,neb jsou tvrdé a potom se to strouhá na struhadle na okurkové plátky rovnou do rozpáleného omastku,nejlépe sádla.Mňam....kdo byl v latiské Americe to bude znát.A pokud se nechají dozrát,tak se nakrájí na podélné plátky tak 5cm na půl cm,taky se osmaží a jí jako příloha k rýži.Chutná to trochu jako křížaly,ale lépe.
březen 07, 2014 10:18
Syn si nedávno nakládal a poté sušil : Ketrin
maso na týdenní školní kurz přežití, musím říct že to bylo úžasně dobrý. Doteď jsem sušila jen pro psy na horské treky (je to lehčí než táhnout granule na 1-2 týdny...), tak asi občas nasuším i něco pro lidi. Místo těch brambůrek, které jsem taky schopná sežrat na posezení. smilies/tongue.gif
březen 07, 2014 10:25
... : bb2
brambůrky nejím, nechutná mi to, je to přesolené a přepálené, vlastně mám pocit, že je to jen přepálený tuk a sůl, z brambory nic

ale ochutnala jsem kupované čipsy zeleninové, a to bylo lepší - červená řepa, celer

Kamilo, jak děláš z červené řepy - předvaříš, nebo rovnou ze syrové? pak je asi na tenoučké plátky a na papíře v troubě pečeš?
březen 07, 2014 11:14
bíbí : Kamila
rovnou ze syrové, buď škrabkou nebo kdo má takové to mazané struhadlo nebo struhadlo na zelí. Z řepy, cukety, vynikající. Viděla jsem recept na chipsy z kapusty, to se mi taky moc líbilo. Jo - a cizrnový křupky :-)
Ty kupovaný zeleninový chipsy mi nejedou, jsou strašně mastný...

březen 07, 2014 12:29
. : Míša šíša
Také mi brambůrky připadají strašně mastné, navíc mi i vadí chuť toho tuku, ve kterém se smaží. Takže nejím.
Ale včera jsem dělala k večeři řízky smažené na přepuštěném másle a byla to taková lahoda, že jsem snědla hned dva. Pak jsem se až do rána styděla, co jsem za žrouta. :-)
březen 07, 2014 12:45
... : monika k.
Vy mi tady děláte chutě smilies/wink.gif Já mám - a teď nevím co - výhodu nebo nevýhodu - chutná mi všechno! Ale nutně k životu potřebuji maso, po pár dnech zeleniny či omáček apod. už si moje tělo říká o kus masa smilies/smiley.gif
březen 07, 2014 13:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]