O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TATÍNEK NA MATEŘSKÉ PDF Tisk E-mail
Úterý, 07 srpen 2007

 Milá Kudlanko, octla jsem se v takové příjemně nepříjemné situaci. Mám dvě děti, rok od sebe, ve věku 5 a 6 let. Byla jsem s nimi dohromady pět let doma a ač se považuji za dobrou matku, byly to ty nejdelší léta mého života. Nezvládala jsem to zrovna úplně pohodově, prožívala jsem i těžkou manželskou krizi atd.

      

 

     Ale vše je zažehnáno, vztahy se posléze urovnaly, jakoby mávnutím proutku, děti jsou super. Možná se taky vše vyřešilo tím, že jsem si našla zajímavou a dobře placenou práci. Ale opět jsem - úplně nečekaně a neplánovaně - otěhotněla. Pořád jsem v hlavě přemítala, jak se k mému těhotenství postavit. Přiznám se i k myšlence na interupci, ale to bych asi nedokázala. 

 

      Nakonec jsme se s manželem dohodli, že já budu doma prvních půl roku a zbytek na sebe vezme on. Má podstatně volnější zaměstnání, může pracovat, doma, i o víkendech atd. Já bych v takovém případě o práci nepřišla a on jak odejde, tak nastoupí. Finančně to vyjde nastejno. Co mně ale trápí, je myšlenka, jestli to nemůže mít na mimi nějaký vliv… Zajímal by mě i názor ostatních, popř. jejich zkušenosti atd.     

 

 

 

Díky všem Petra

Komentáře (34)add feed
By mě fakt zajímalo, : NČ
jak se dneska dá uplně nečekaně a neplánovaně otěhotnět :-))))))
srpen 07, 2007 10:01
byla jsem 8 let s dětma : Inka
doma na meteřské, byly to ty nejkrásnější leta co jsem kdy s dětmi prožila a kdyby to šlo zopakovat, tak do toho jdu okamžitě znova. Je to jediný čas, kdy může být ženská zcela legálně doma a vše si uspořádat jak ona sama chce a kdy chce. Šila jsem do butiků, měla krásnou udržovanou zahradu a skleník, uklizeno, navařeno, napečeno a necítíla jsem se jako štvanec, když tohle všechno ještě musíš stihnout při zaměstnání.
srpen 07, 2007 10:08
NC : Jasmina
))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))) smilies/grin.gif
Jinak ke clanku,-to musis vedet a videt,jak se manzel stavel k prvnim detem.Je-li zodpovedny a budes-li si jista ze mimi nebude cely den rvat o hladu v mokrych plenach zatimco manzel je u PC,pak to na mimi nema negativni vliv,protoze je to tata. Neni to nejaka babysiter ani jesle.
srpen 07, 2007 10:09
nechápu : Míška
Co by mělo mít na mimi vliv? Jako že je doma s taťkou? Sama jsi psala, žes nebyla na mateřské moc v pohodě.Tak v čem je problém? Manžel to může zvládat dobře a v klidu budete všichni.
S tím nečekaným otěhotněním souhlasím. V dnešní době snad není problém mít tohle pod kontrolou, ne?
srpen 07, 2007 10:09
Moje švagrová : Lietavica
otěhotněla i přes danu. Žádná antikoncepce není stoprocentní. smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
srpen 07, 2007 10:15
"otců na mateřské" je už docela hodně : Jana
a zdá se, že to je k prospěchu všech - děcek, rodičů a koneckonců i "společnosti", když se tak bourá stereotyp, že o děcka se má starat ženská a chlap je ten, co má "nosit domů peníze". smilies/wink.gif
jinde (zvlášť ve skandinávských zemích) to funguje už dlouho a dobře. tak pokud je to dobrý táta, může to na dítě mít vliv leda pozitivní... nebála bych se toho! smilies/smiley.gif

a, na ČT byl cyklus Táta jako máma, http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/10109546997-tata-jako-mama.html - zrovna poslední díl se jmenuje "Otcové na rodičovské dovolené", mohlo by to být zajímavý...
srpen 07, 2007 10:54
Tipla bych si, : mamča
že na první mateřské nebyla Petra v pohodě proto, že měla dvě děti těsně po sobě, a manžel jí zřejmě vůbec nepomáhal.
Proto se bojí, jestli péči o třetí dítě sám zvládne.
Jenže manžel může být naprosto v pohodě. O jídlo, prádlo, úklid a ostatní činnosti se jistě postará Petra, a manžel dítko přes den jen nakrmí, přebalí a vyvenčí. Proč by to nezvládl ?
srpen 07, 2007 10:56
mamčo : Jana
a z čeho usuzuješ, že "o jídlo, prádlo, úklid a ostatní činnosti se jistě postará Petra"? někteří chlapi taky nejsou úplně nemožní a zvládnou i tohle... smilies/smiley.gif
srpen 07, 2007 11:17
nechtěné otěhotnění : ...Petra
Myslím, že i v dnešní době se dá neplánovaně otěhotnět, rozhodně tohle už nemá smysl řešit. Spíš než řešit a kritizovat moji situci jsem chtěla požádat o názory popř.zkušenosti ohledně otázky otec na mateřské, to je celé. Každopádně všem díky
srpen 07, 2007 11:19
Jana : mamča
Usuzuji bohužel z vlastní zkušenosti. Když jsem byla doma s dětmi, občas jsem manželovi strčila naše tři synky, aby s nimi šel ven. Mezitím jsem doháněla v domácnosti to, co jsem při třech malých lotrech nestíhala. "Venčící" manžel byl v očích veřejnosti za hrdinu... smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 07, 2007 11:42
no jo, mamčo, : Jana
to už je potom ale to "jaký si to uděláme, takový to budeme mít", a jak si to Petra doma zařídí, to bych nepředjímala... smilies/smiley.gif

chlapi mě často lecčím štvou, taky si z nich ráda občas střílím, ale zas mi vadí, když se z nich apriori dělají neschopní trubci. možná je to i tím, v jakým prostředí člověk žije - ale mám kolem sebe mezi přáteli spíš chlapy, kteří jsou schopní uvařit (i výborně), nedělá jim problém uklidit nebo udělat jinou tzv. "ženskou" práci, proč taky. a neberou to tak, že to dělají "za ženskou". v té domácnosti přece žijou oba, nejen ženská.

srpen 07, 2007 12:01
Janě : ...Petra
Počítám, že můj muž bude taky za hrdinu a já za krkavčí matku, alespoň podle reakcí některých mých kamarádek, momentálně na mateřské, které, když jsem jim přednesla co chystáme se na mně podívaly, podotýkám, že ne všechny, s despektem a pravily něco jako, jak bych to tomu drobečkovi mohla udělat a taky mě překvapil názor, že péče babičky a tatínka vyjde úplně nastejno.
srpen 07, 2007 12:03
Petro, : Lietavica
možná ti kamarádky jen závidí...... já bych se nebránila, jen ať si to vyzkouší i tatínek, jaké to je starat se o drobečka. Nakonec to může upevnit jeho vztah k dětem mnohem víc než cokoliv jiného.
srpen 07, 2007 12:06
souhlasím s Lietavicou : Jana
a jen dodám: Petro, však je to tvoje dítě a tvoje rodina, poznámky o krkavčích matkách pouštěj jedním uchem tam a druhým ven. smilies/smiley.gif pro toho mimiňouse bude důležitý, aby ta rodina byla v pohodě, a jestli má někdo dojem, že je lepší, aby se o něj starala vynervovaná a uštvaná máma, která se na ten celodenní kolotoč, než stejně schopný tatínek, který má ještě dost čerstvých sil a elánu (který by byl hřích nevyužít smilies/grin.gif ), tak mají ten dojem prostě špatnej.
je to na tobě, potažmo na vás dvou doma, jak se rozhodnete, jestli tak nebo onak. ale pokud je pro vás nejlepší varianta ta, že na rodičovské zůstane otec, reaguj na všechny ty krkavčí poznámky třeba tajuplným úsměvem, ono to těm holkám začne vrtat hlavou, že na tom zapojení chlapa do výchovy už u tak malýho dítěte přece jen něco bude... smilies/smiley.gif
srpen 07, 2007 12:17
... : Jana
...která se na ten celodenní kolotoč necítí...
srpen 07, 2007 12:17
njn : Verunka
Ale kamaradky s Vami doma neziji. Kritika je sice dobra vec,ale mas vlastni hlavu a rozum.Pokud jste se na tom doma s manzelem dohodli a nijak se nebojite,ze by peci o mimi nezvladal, tak proc nee?
srpen 07, 2007 12:19
... : ...Petra
Snažím se to pouštět jedním uchem tam a druhým ven, i když občasným pochybnostem o správnosti svého řešení se neubráním, ale stejně vše ukáže až realita. Já už se prostě na tříletou mateřskou necítím. Můj muž má k dětem skvělý vztah a MD se vůbec nebránil.
srpen 07, 2007 12:36
Petra : mamča
Zatím to neřeš, rozhodnutí je jedna věc a realizace druhá. Třeba se Ti nakonec od toho půlročního mimča ani nebude chtít, a konečně si vychutnáš mateřství. Věřím, že při dvou dětech po roce jsi měla docela honičku.
Pokud Ti bude manžel pomáhat s mimčem odmala, sama uvidíš, jestli to bude v pohodě zvládat.
srpen 07, 2007 13:07
... : jajinecka
Petro,ja chlapa na matersky zazila,sice jen rok a jeste v dobe,kdy to bylo naprosto neobvykle.Manzel prisel o praci a mne se naskytla prilezitost.Male byl skoro rok,takze jsme si rekli,ze to zkusime.A byla to pohoda.Ja se starala o pradlo a vikendove obedy,on s malou delal bezny uklid a jednodussi vareni.A bylo to fajn.Jde jen o vas.Jestli si myslite,ze to zvladnete,tak do toho jdete a na okoli se naprosto vykaslete.Myslim,ze si to mala uzila vic s tatkou nez se mnou,protoze obecne panove kolem deti nenadelaji tolik povyku jako my zenske.Takovy ty kecy typu chudak drobecek bez mamy jsou nesmysl,lepsi spokojena zamestnana mamina,co po prichodu domu zliba dite a tesi se na nej,nez otravena na matersky,co je vecne v depresi.
srpen 07, 2007 13:12
Milá Hani, : d@niela
kdysi dávno jsem viděla film o Hirošimě. A z těch hrůz na mě nejvíc zapůsobily dva obrazy: jednak ten "stín" člověka, jak po něm nezůstalo nic víc, a pak to, co ti chci napsat: hodně dětí, kterých tam najednou bylo zcela samo, vychovávali dědečkové, babičky, či úplně cizí "dospěláci"... A vyrostli z n ich "normální" lidé.

Stejně tak si vzpomínám na jednoho neskutečného dědu od nás z ulice; tenkrát jsem měla první novorozené mimi. Jejich dcera studovala, porodila nedonošeňátko a nějak to psychicky nezvládla. Tak všechnu péči převzal děda.
Podle něj si bylo možno řídit hodinky, ovládal krmení, jeho složení, jak a kam s kočárem, co kdo který doktor umí a řekl - a především: kdybys ho viděla, když tu jejich miniaturní vnučku bral do rukou... To vám bylo lásky na deset miminek... Zbožňoval ji, vypiplal ji.
Dopadlo to ale všechno smutně.

Övšem, to už mi pak jednou řekla moje máma. Prostě - po létech, když už holčička začala chodit do školy, tak si její maminka na "hotové" dítě vzpomněla a přijela si pro ně. Mělo to být opravdu snad den ze dne...
Pro toho dědu, pro kterého holčička představovala celý vesmír, to skončilo zle. Během půl roku umřel, v ulici se říkalo, že mu smutkem prasklo srdce.
Jo, bydleli od sebe dost daleko, on v Praze, dcera s malou pak v Brně. A prý řekla, že pro začátek není vhodné, aby ji vyhledával...

Ale proč to píšu - že je úplně jedno, kdo dítě vychovává - záleží na tom, aby bylo spokojené a šťastné. A proč bys tedy nemohla chodit do práce? Jsme sice zvyklé, že "tatínek chodí večer z práce" - a nic to s dětmi nedělá, tak proč by to nemohlo být obráceně?
Nenech si do ničeho nikým mluvit, pokud budete všichni šťastní a zdraví - tak bude vše v naprostém pořádku!
smilies/kiss.gif
srpen 07, 2007 13:45
Petro : bb
nebude to mít vliv, pokud nebudeš chodit z práce až bude mimi spát a odcházet než se probudí, a v noci k němu taky bude vstávat jen táta smilies/smiley.gif a taky pokud se manžel postará i o domácnost, abys mohla navečer přijít a nemusela nahodit hadr, kýbl, žehličku, ale věnovat se malému, pak takové intenzivní 3 hodiny her, povídání, koupání, společné večeře atd. udělají víc, než 15 hodin od rána, kdy se to hemží pokyny, příkazy, posílání si hrát, protože maminka potřebuje vyžehlit, uvařit atd.

srpen 07, 2007 14:10
... : bb
a zatímco se budeš věnovat malému, manžel může na trénink, na pivo s kámoši, do bazénu, dívat se v telce na hokej, vyřídit si emaily atd....o víkendu se u dítěte i práce doma vystřídáte...nejdůležitější by měl být ten prcek, první 3 roky výchovy, vlivu jsou určující..
ale pokud chceš mít vypíglovanou domácnost, denně teplé večeře, napečeno, vypletou zahrádku, zalátované fusekle a napletené svetry, a to vše zmáknout od 17.00, pak musíš zůstat doma smilies/smiley.gif
srpen 07, 2007 14:14
... : ...Petra
vypíglovanou domácnost nemám ani teď, naučila jsem se řídit heslem binec v bytě, šťastné dítě, navíc počítám s tím, že si na pár hodin týdně najdu paní na úklid, abysme se z toho všichni nepo, teda hlavně já.
srpen 07, 2007 14:33
takze podle vseho : Jasmina
jak bylo zde receno Petro,do toho muzes jit bez obav. I ja se priklanim k tomu ze urcite "kamaradky" pouze zavidi a nektere zeny takove jsou-kdyz ja to nemam,tak nesnesu aby to mela sousedka,kamoska,snacha....
srpen 07, 2007 14:44
... : ...Petra
Taky mám takový pocit, že můžu bez obav, možná mě bude trochu soužit že mimi bude víc fixované na tatínka, ale to je takový ten zakořeněný pocit, že nikdo jiný než matka nemůže vychovat svého drobečka. Můj muž jezdil hodně pryč, když jsem byla s dvěma staršíma dětma doma a teď, když je jim 5 a 6, cítí oporu v obou stejnou, mazlí se s oběma a vztah jak ke mně tak k mému muži je vyrovnaný. Ne že by u nás bylo všechno storpocentní - to zas ne!, ale tohle, zaplaťpánbůh funguje
srpen 07, 2007 15:03
Moje osobni zkusenost. : Yta
Mam dva a pul roku stareho syna, o ktereho s manzelem pecujeme stridave od jeho tri mesicu. Trikrat tydne vidim maleho jen pri odchodu do prace a vecer pred jeho ulozenim do postylky. Manzel travi s malym obcas vice casu nez ja, a presto se pri jakekoli bolistce synek dovolava sve maminky a ne tatinka. Mame k sobe stejne blizky vztah, jako kdybych s nim byla neustale a navic manzel k malemu dost prilnul. Zda se, ze je to naopak dobre, kdyz ditko travi s kazdym rodicem priblizne stejny cas a oba rodicove se stejnym dilem na jeho peci a vychove podileji. Takze se Petro, neboj. Moje mimi na to, zda jsem ten den byla s nim ja ci manzel nijak nereagoval a ted to bere jako samozrejmost, ze nektere dny je jen se mnou a tatu vidi az vecer a naopak. Kdyz jsem s nim mene, o to intenzivneji pak spolecny cas travime.
srpen 07, 2007 18:03
kdyz byly memu synovi asi 14 dni : Polarka
tak mne poslali do nemocnice, protoze jsem mela tak nizky krevni tlak, ze jsem uz nemohla dite ani zvednout. Jela jsem pochopitelne s nim....vzdyt jsem kojila! Az v nemocnici mi teprve rekli, ze dite se mnou nemuze byt. Tak kam s nim? Pozadala jsem pritelkyni, ktera bydlela ve stejnem meste a mela dite o rok starsi. Ochotne souhlasila, ale druhy den mi ho prinesla zpatky. Jeji holcicka ho tyra. Dalsi misto, ktere mi poradili byl nejaky utulek. Kdyz mi ho prinesli, zjistila jsem, ze ho neumi ani vykoupat! Nechala jsem si zavolat doktora a rekla mu, ze podepidsuju revers a jedu domu. Vydesil se, ze nemuzu, ze jsem na tom moc spatne a ja jsem mu jenom rekla: "Davate mi jinou moznost?" Syn zustal pres noc v nemocnici a rano ho sestricka letadlem dopravila do naseho mesta, kde na nej na letisti cekal manzel. Dodnes je pysny na to, ze sveho syna "odkojil". Ja jsem si vymackavala mleko, sestricka je kazdy den vozila na letiste, manzel vyzvedaval....dalkove kojeni.
Kdyz prisly moje kamaradky manzelovi pomoci, zjistily ze neni s cim.. Vsechno pod kontrolou. Dite vykoupane, prebalene, nakrmene, vecere uvarena. a manzel v roli kojiciho otce naprosto spokojeny! Takze.....chlapi zvladnou cokoliv v situacich kdy je to nutne!
srpen 07, 2007 18:16
Neodolám a musím tady "zanechat" jeden obrázek, který mi přeposlal Béda Traktorista: : d@niela

srpen 07, 2007 19:14
Můj manžel byl taky : Margot
napůl na mateřské. Těsně po šestinedělí se mi zadařila určitá zdravotní svízel s pravou rukou a táhlo se to skoro rok, půl roku jsem byla prakticky bez pravé ruky (pravák), nejdřív dva měsíce dlaha, pak jsem ruku stejně nesměla používat (a ani to nešlo, neuzvedla jsem v ní ani noviny). Přes týden jezdila moje maminka, víkendy fungoval manžel, já věčně stála za nimi a říkala - tohle udělej takhla, tamto takhle. Musela jsem hodně organizovat i maminku, po třiceti letech z péče o mimino dávno vypadla, navíc dnes se všechno dělá jinak než tehdy, nešly jí do ruky papírové plenky, čistící ubrousky, bodýčka na patentky místo převazovacích košilek... a hlavně - malá je atopik, takže potřebovala dost přesnou a docela náročnou péči. Nakonec jsme malou pěkně vypiplali, hrůza to bylo třeba při kojení, když mi malou drží cizí ruce a dítě se mrská a vzpouzí místo aby pilo a já si ho u hrudníku nemůžu přidržet sama, no občas to bylo fakt síla o). Malá neskutečně sabotovala kojení, ale stejně byla kojená přes rok. Každopádně ale můžu říct, že manžel v péči o dítě rozhodně nebyl nešikovnější nebo neschopnější než babička, zvládal to bezvadně, jediný zásadnější rozdíl bych viděla v tom, že mu občas úplně nedocházely některé drobnosti, které každá ženská prostě vidí a chlap asi "nevidí", jako že dítě je naboso na studené podlaze, že je potřeba mu utřít pusu nebo nudli u nosu, že jsou na stole tři metry od batolete ostré nůžky (takové to předcházení problémům dřív než přijdou)... na tohle mají ženy asi trochu víc instinkt a "šestej smysl", ale jinak bych rozhodně neviděla problém v tom, aby o dítě pečoval tatínek, pokud má dost snahy, trpělivosti a pečlivosti.
srpen 08, 2007 08:05
pro Margot : ...Petra
No, to je docela trefná připomínka, tatínkové prostě spoustu věcí neřeší, pamatuji se, že když byl můj syn malinké miminko, dbala jsem nahygienu jako divá, třeba při koupání, asi to tak dělá každá ženská, na podložce čistá plenka, zvlášť velká osuška na utírání, pak ještě jedna plenka už pod suché miminko atd. Po koupání vždycky zbyla vedel vany velká hromada jednou použitého prádla a pračka jela jako o závod. Jendou měl syna koupat manžel, byla jsem někde pryč. Vrátila jsem se, když byli v nejlepším - Matýsek se chechtal na tatínka, šťastně zabalený v ručníku, do kterého si celá rodina utírala ruce. Musím říct, že mě to docela rozesmálo, já se snažím, aby mělo mimi to nejlepší a on to udělá prostě po svém, ale nůžky kousek od mimina, by mě rozhodily asi víc.
srpen 08, 2007 09:36
Osobní zkušenost jako dítěte : MarkétaP
Můj tatínek se o mě staral od mého roku do dvou let - dodělával si doktorát, maminka už měla vystudováno a pracovala. Pochopitelně si to nepamatuju, ale s tatínkem mám krásný vztah, s maminkou jsem sice vždycky trochu bojovala (ale to i bratr, se kterým byla na MD tři roky smilies/wink.gif), ale nedám na ni dopustit a máme se moc rády. Horší bylo, že po škole musel tatínek na rok na vojnu a já do jeslí, to byla dost rána, prý jsem za nocí plakávala a utěšovala se hlazením saténových mašliček - ještě nedávno maminka jednu při úklidu našla.

Když vidím mého tatínka, jak blbne s mými dcerkami a jak se o ně v pohodě postará, vidím, že jsem byla rozhodně v dobrých rukou. Takže pokud je tvůj muž aspoň jako ten můj (manžel i tatínek, evidentně jsem vybírala podle otcovského vzoru smilies/wink.gif), tak směle do toho!
srpen 08, 2007 10:41
Petro, : bb
tatínek tím udržoval rovnováhu, protipól tvé přílišné čistotnosti...aby si Matýsek vybudoval taky nějakou imunitu, skleníkové kytičky jsou moc choulostivé smilies/smiley.gif

srpen 08, 2007 10:41
... : ...Petra
Já jsem to tak brala a směju se tomu, když to vyprávím svým kamarádkám smilies/smiley.gif
srpen 08, 2007 14:02
Ahoj, : Kubula
můj manžel byl na "mateřské" dva roky a zvládal to v pohodě. Rozhodně jsem jim předem nenavařila, nenachystala oblečky a nevymyslela program smilies/grin.gif , jak si lidi často mysleli (fakt nevím proč, jestli znají jen OPRAVDU TOTÁLNĚ nepoužitelné mužské exempláře a soudí podle nich...?) I dokud jsem byla doma já, chodila jsem na pár hodin týdně pracovat, takže jsem věděla, že má potřebnou praxi atd. Jestli nemáš pochybnosti o jeho schopnosti to zvládnout, tak bych to neřešila. Akorát bych si dala pozor na to, jak moc pracuju - já jsem to jednu dobu neuhlídala a dítě jsem skoro neviděla a občas se mi stalo, že třeba nechtěl pohádku ode mě, ale od táty, nechtěl jít se mnou do ZOO, jen s tátou apod. Naštěstí to trvalo jen pár týdnů, já jsem ubrala v práci, manžel ubral v pečování (jednu dobu sklouznul do takový tý "kvočny", která je tu výhradně proto, aby se dítěti neustále a stoprocentně věnovala...) a srovnalo se to. Jestli tě zajímá něco konkrétního z praxe, tak se klidně ptej smilies/smiley.gif
srpen 09, 2007 21:25
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]