O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SPECIALITKA - MASO KŘEHČENÉ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 19 leden 2012

S pojmem křehčené maso se setkáváme často, je běžně k dostání v obchodech. Nejčastěji jsou k dostání křehčená kuřecí a krůtí prsa a to jak mražená tak i chlazená. Původním záměrem bylo, aby se z jinak suchého masa, stalo maso šťavnatější, křehčí a chutnější.

 

 

 

 

 

 

     Jak už to tak ale bývá, našlo se několik jedinců, kteří pochopili, že se z křehčení masa dá udělat celkem slušný byznys a začali na něm vydělávat...

 

      Jednoduše řečeno křehčené maso, je maso upravené tzv. "nástřikem" , což je voda se solí a různými ochucovadly. Tento nástřik může tvořit 20 někdy dokonce i 30% celkové hmotnosti tohoto masa. Výrobci hřeší na nezájem lidí o to, co si vlastně kupují. Naprostou výjimku tvoří lidé, co pečlivě čtou složení výrobků na etiketách a ti si určitě toto maso nikdy nekoupí. Až příště půjdete nakupovat a narazíte na křehčené maso, zkuste si jeho složení pečlivě prostudovat, možná budete překvapeni.

 

JESTLIPAK VÍTE,

 

  • že podle vyhlášky se už nejedná o maso, ale masný polotovar, protože je do masa přidávána voda, sůl a různé chemické stabilizátory. Na etiketě tak často objevíte ve složení, že obsah masa je např. pouze 70%, zbytek tvoří voda, sůl a tzv. "zlepšovadla". Takové maso se někdy po rozmražení stává těžce uchopitelné, blátivé a je v něm cítit divná pachuť. Přidáním vody do masa se pochopitelně zvětší jeho hmotnost a tudíž i výtěžnost. Voda je levná ...  a čím více vody se do masa přidá, tím větší zisk mají výrobci, kteří využívají lidské neznalosti a pohodlnosti.

 

  • že voda se injektory vstřikuje přímo do masa. Nadměrné množství vody, je však nutno zamaskovat různými chemikáliemi, které navrátí ošizenému masu chuť a zabrání vytékání vody z masa ven. Přidané chemikálie dokáží např. dodat masu "přirozenou barvu a také jemnou a příjemnou chuť".

 

 

 

 

     Jak vlastně křehčení probíhá? Výrobci používají dvě metody. V zahraničí, například v polských fabrikách, které dodávají kuřecí maso i na český trh, se používá injektáž. V praxi to znamená, že speciální stroj do čerstvého masa zabodne drobné jehly a vodu do něj zkrátka "napíchne" (viz video výše). Vodu do masa dokáže dostat také stroj zvaný "masírka". Je to vlastně buben, do kterého se maso vloží a který během převalování vodu do kuřecího "vmasíruje". Někdy se ještě kusy masa před uložením do bubnu napíchnou jehlami, aby tekutinu snáz absorbovaly. Pak se maso zchladí či zmrazí.

 

      Samotnou vodu ovšem maso pojme jenom v omezeném množství. Postupů, jimiž ho výrobci dokážou "oblafnout", aby tekutiny navázalo víc, je řada. Základem je přidat do vody látku, která zvýší schopnost masa vázat vodu. Může to být třeba kyselina fosforečná a její soli, polyfosfáty, polysacharidy...  Seznam "éček", která na etiketách křehčeného masa můžete najít, je poměrně dlouhý. Mezi ta nejobvyklejší patří třeba karagenan, vyráběný z mořských řas nebo difosforečnany, trifosforečnany a polyfosforečnany. Pod těmito dlouhými jmény se skrývají látky z kategorie stabilizátorů.

 

      Jediná možnost jak zjistit, co všechno obsahuje ono křehčené maso, které si chceme koupit, je pečlivě číst složení. A protože česká legislativa nařizuje výrobci uvádět všechny složky, které jsou ve výrobcích zastoupeny, neměl by to být žádný problém. Záleží na posouzení každého, jestli si takto upravený masný polotovar koupí, nebo ne.

 

      Jediný způsob, jak koupit maso, které není nastavované vodou, je vybrat takové, jež nemá na etiketě kolonku "složení". V tom případě se výrobce zaručuje, že je to pouze maso bez jakéhokoliv přídavku. ("Složení" zkrátka v případě masa znamená, že je křehčené...) Zkuste u výběru myslet třeba i na to, že každá nízká cena má své důvody, že není dobré věřit jen nápisům, ale je důležité číst si obaly a taky, že zdraví máte jen jedno.

 

     Uvědomte si, že v dnešní době do sebe dostáváme i tak dost velké množství chemie, které se nemůžeme vyvarovat. Proč toto množství ještě zbytečně zvyšovat takto "vylepšeným masem"?

 

 

d@niela

(informace: internet)

 

 

Komentáře (10)add feed
... : Karlos
Tohle je všeobecně známá věc, bohužel spousta lidí se furt nezajímá o složení. Před tejdnem v Albertu vepřová kejta v akci za 85,- a už od pohledu byla nějak moc lesklá, vodnatá. Stačilo otočit na etiketu a hle? Složení: 85% maso, zbytek voda, sůl.. Neviděl jsem nikoho, že by si čet složení.. smilies/smiley.gif
leden 20, 2012 07:59
Jednou, když to přišlo na trh, jsem křehčená kuřecí prsa koupila. : Myška
A pak už nikdy více.
Dívám se co kupuji, čtu etikety, které tisknou snad stále menšími písmenky.
leden 20, 2012 08:38
Jo, fuj... : Vodoměrka
já takhle koupila jednou krůtí prsa... ulepený rozblemcaný hnus... smrdělo to fakt šíleně, tak nějak jako chemička... tak jsem to nakonec vyhodila a zařekla se, že v Albertu už žádné maso kupovat nebudu... a cena nebyla ani nižší, spíš naopak...
leden 20, 2012 08:43
jojo, : anina
stejná zkušenost smilies/angry.gif Tohle maso neocenili ani naši kocouři, pes se mu reputaci sice snažil zachránit, ale nezachránil. Křehčený (divný slovo) už ne.
leden 20, 2012 09:20
... : deeres,
Dneska jsem četla leták "Globusu", mají kuřecí prsa ve slevě a pod tím uvádějí, že se nejedná o křehčené zboží. Z toho je jasné, že tento byznys skončil,trik už je mezi koupěchtivým davem profláknutý.
Další bezva švindl je ledování, také jste si už koupily pangasius v balení 500g a po odtátí ledu vám zbyly čtyři proužky rybičky, dvakrát do huby?
Ostatně, ono to nemusí být ani křehčené maso, už se mně několikrát stalo, že kýžená minutka se spíše dusila, místo opékala. Nejspíš existují i triky, jak krmit, aby svalovina zadržovala vodu.
leden 20, 2012 09:26
Deeres, však to tam taky píšu.... děsnej švindl!: : d@niela
Samotnou vodu ovšem maso pojme jenom v omezeném množství. Postupů, jimiž ho výrobci dokážou "oblafnout", aby tekutiny navázalo víc, je řada. Základem je přidat do vody látku, která zvýší schopnost masa vázat vodu. Může to být třeba kyselina fosforečná a její soli, polyfosfáty, polysacharidy...

Takže tam přidají všechno možný, jen aby se do toho vody vešlo co nejvíc...

leden 20, 2012 09:39
Jednou jsem takové maso koupila : babi
Když jsem ho dala na tuk,najednou se maso začalo potápět,pouštělo tolik vody,já jsem nevěřícně zírala.Přece jen vařím pomalu půl století,ale tohle jsem viděla jen jednou.
Bylo to maso z Kauflandu.Oni to zlevňují jen proto,že je tam napícháno tolik vody a chemie.
Maso nakupuji pouze u řezníka,radši si připlatím.
leden 20, 2012 09:39
Asi nejlepší bude to, jak jsem našla: : d@niela
Jediný způsob, jak koupit maso, které není nastavované vodou, je vybrat takové, jež nemá na etiketě kolonku "složení".

Prostě když to bude JEN maso .... :-)

leden 20, 2012 09:42
Já nosím brejle : Michal
na čtení a kvůli etiketám je nosím do krámu. Musel jsem se naučit, dřív jsem to nedělal. A to žiju jaksi mimo Česko. smilies/wink.gif Takže ono je všude něco a je to všude stejné, jen triky se liší.
leden 20, 2012 15:56
dost možná se tímhle i vzděláme - : emma
procvičíme se chemii, procvičíme si očka..
leden 21, 2012 13:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]