O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VYHLEDÁVÁNÍ DĚTÍ POMOCÍ SMS PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 21 květen 2009

Jistě jste slyšeli o onom unikátním způsobu hledání ztracených dětí prostřednictvím sms zpráv. Měla to být velká událost. Slavnostní spuštění revolučního projektu pátrání po pohřešovaných dětech, který má jediný cíl: Najít unesené dítě ještě dřív, než s ním únosce zmizí za kopečky. Počty ztracených dětí se totiž zvyšují každý rok, po celé Evropě.

 

 

 

 

 

 

     U nás od roku 2000 narostl počet ztracených dětí o tři tisíce, tedy na víc než devět tisíc. Ministerstvo vnitra chystalo novinku při pátrání po ztracených dětech. Měly by pomáhat SMSky, které se rozešlou na mobily tří největších mobilních operátorů v okruhu zhruba 5 km od místa bydliště dítěte. Projekt zatím funguje jen v několika málo zemích světa. Od příštího týdne k nim mělo patřit i Česko.Místo toho v úterý ministerstvo vnitra oznámilo:

 

      „Projekt v pondělí 25. května spustíme, nicméně bez toho, na čem celý mechanismus stojí. Lidé do pěti kilometrů od místa, kde bylo uneseno dítě, tak stále nebudou dostávat informace s jeho popisem na své mobilní telefony. Vnitro prohlásilo, že mu v tom obstrukcemi brání Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Úřad tvrdí, že dávat osobní údaje operátorům je nezákonné."

 

  • Jak to má fungovat? Maminka zjistí, že se jí ztratilo dítě a zavolá na linku 158. Na místo vyjede policejní hlídka. V té chvíli bude na policistovi, aby rozpoznal, zda dítěti hrozí vysoké nebezpečí, (například mimořádně nízký věk dítěte, nutnost braní životně důležitých léků atd.). V tom případě budou osloveni tři největší mobilní operátoři v zemi a ti okamžitě rozešlou SMS zprávu s popisem ztraceného dítěte na všechny mobily v okruhu zhruba 5 km v místě, kde se dítě ztratilo. Stejně tak nejpozději do 15 minut po tomto rozhodnutí by už měly být informace o dítěti v televizi i rozhlase.

 

      Co tam může být za údaje? Jméno, na které slyší, věk (ne datum narození!) a popis dítěte. Opravdu jsou to tak citlivé údaje, aby se kvůli nim riskovalo úplné zmizení dítěte? Zvlášť pokud by s jejich zveřejněním souhlasili rodiče? Vždyť stejné údaje se dozvíme i z televize a to ÚOOÚ nezakázal.

 

     Ministerstvo předpokládá, že z celkového počtu ztracených dětí by se takováto akce týkala maximálně 20 případů ročně. Současně si slibuje vysokou efektivitu, při takovémto způsobu hledání ztracených dětí. Tento způsob by se měl používat  jen v případě dětí do 15 let. Zcela výjimečně mladistvých ve věku 15 -18 let a to jen tehdy, když se bude jednat třeba o těžce nemocného, či psychicky nezpůsobilého jedince. Hledat by se takto neměli notoričtí "utíkači z domova".

 

 

Jaký je váš názor

na vyhledávání dětí i tímto způsobem?

 

 

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (15)add feed
... : ivanka
Normální občan o tom nemá ani tušení, co všechno a kdo o něm je známo. To, že jsou různí zaměstnanci "pod přísahou" mi nedává záruku. Kdo všechno může k vašim datům: např.: každý pracovník v peněžním ústavu/ohledně financí/, ve zdravotních pojišťovnách, státní správě soc.zabezpečení, finančního úřadu /přehled o příjmech/, zaměstnavatel/někdy i sám podvodník/ správci sítí a pod. Věru nikdy o vás nikdo neměl tolik informací.
Ke zveřejnění údajů přece mohou dát souhlas zákonní zástupci, což jsou většinou rodiče a chtěla bych vidět takové rodiče, kteří by v této situaci souhlas neposkytli.
květen 21, 2009 11:39
no, ja nevim : mura1
maminka zjisti, ze ji chybi dite - to muze byt 5, 10 a vic minut v pripade batolete nebo predskolniho ditete, pak ho chvili hleda, alespon 1/4 hodiny, pak vola na policii, pak policii vyhodnoti situaci, kontaktuje operatory, ty rozeslou sms (v clanku uvedenych 15 minut mi prijde naprosto nerealnych), takze to mame sumasumarum minimalne 3/4 hodinu. pokud bylo dite predmetem unosu, za 3/4 hodiny je davno mimo okruh 5 km.
pokud se jen ztratilo, tak asi dal nebude a nekdo by si ho mohl vsimnout.

kolik deti takhle zachranili v tech nekolika malo zemich sveta?
květen 21, 2009 12:04
... : bb
v české realitě vynásob 3/4 hodiny 2x až 3x, navíc jen minimum rodičů volá policii do 15 minut, a pokud ano, tak jen v minimu případů se policie okamžitě rozpohybuje, protože většinou se dítě naštěstí najde zalezlé někde kolem. Takže ty 15minutové fofry nastanou jen u dětí co zmizí s kočárkem, z kočárku.
květen 21, 2009 12:12
... : bb
nejúčinnější by asi bylo očipovat děti jako psy ;-)
květen 21, 2009 12:13
cokoli : Eny
jen aby se dítě pomohlo najít.
květen 21, 2009 12:18
keby mne : Sipik
Podla mna je to celkom dobry napad. Lepsie ako pasivita. Minimalne by to mohlo pomoct vypatrat nejakych svedkov.
květen 21, 2009 12:31
Urcite by se to melo spustit : Alena P-H
Tady(Kalifornie) existuje neco podobne s nazvem "Amber alert". To jsou zase svetelne napisy pri dalnici, ktere davaji zakladni info o ztracenem decku a funguje to. I kdyz mozna dite neni okamzite nalezeno stejne to zvysi informovanost lidi kolem a vsimaji si vic, nez kdyby o necem takovem nevedeli. A kazda informace muze byt v techto pripadech spasna.
květen 21, 2009 17:40
Prý je to v několika okolních státech, : ivanka
docela by mě zajímalo, jak to tam funguje, zkusím "vygůglit"
květen 22, 2009 08:50
Rozhodně se tím nic nezkazí : wendy
jak psáno už výše, ani netušíme, kolik toho o nás různí Velcí a Malí bratři vědí...tak bych ze zveřejnění pár údajů o dítěti nedělala vědu.

ivanko - gugluj.
smilies/wink.gif
květen 22, 2009 09:03
Pochybuji o účinnosti pátrání tímhle způsobem, : Macesska
ale těžko odhadnout. Jsem zvědavá, co ivanka vygoogluje. Aleno P-H, co znamená "funguje to"? Máš nějaké údaje o úspěšnosti?

Pomalou policii popsala bb. Pokud by byla policie (teoreticky) hbitá, může v případě větších dětí spouštět plané poplachy, při kterých bude vědět celé okolí (spolužáci, učitelé, kamarádi atd.), že Pepíček nebo Maruška buď netrefí domů nebo má nervózní rodiče - nechtěla bych pak být v kůži těch dětí. Přitom stačí, když dítě nikomu nic neřekne, jde ven a zapomene mobil doma. A to do toho nechci zatahovat "využití" při sporech o děti apod.

U úplně malých dětí je trochu potíž, že "neslyší na jméno". A při vší úctě a respektu mi cizí mimča připadají "všechna stejná", pokud nebude policie rozesílat MMS, tak je podle popisu těžko rozliším.

Krom toho by mě zajímalo, na kolik ta legrace vyjde. Pokud dítě zmizí v Praze, rozeslalo by se takhle kolem 12.000 SMS. (5 km2 x 2.382 obyvatel/km2 (údaj z roku 2006)).
Podle Lupy (http://www.lupa.cz/zpravicky/ministr-vnitra-chce-po-detech-patrat-i-pomoci-sms/) by takových akcí mělo být max. 20 do roka. Pokud se od roku 2000 ztratilo 3000 dětí, tak to vychází na 330 za rok. Až těch 20 možností vyčerpají, tak bude co? Pokud se dítě ztratí v lednu - dobrý, v prosinci - smůla? Nebo jich přece jenom bude víc?

Může mi někdo vysvětlit, proč se toto nepokouší policie dohodnout s Českou televizí, rozhlasem apod.? Případně s největšími poskytovateli e-mailových schránek? Proč není relace "pátrání po dětech" součástí každých zpráv? Můžete mě oslovovat hnusný skeptiku, ale čichám za tím laciné zviditelnění ministerstva a vidinu lehce vydělaných peněz.

ÚOOÚ (nádherná zkratka, že?) vydal tiskovou zprávu o svém postoji (http://www.uoou.cz/uoou.aspx?menu=15). Až se k rodičům ztraceného dítěte sletí bulvární supi (páč dostali SMS s příliš mnoho údaji), tak si zas budeme stěžovat, že stát naše údaje nechrání, ach jo.

Ovšem doufám, že mě umlátíte konkrétními údaji, jak to v těch ostatních státech bezva funguje smilies/smiley.gif Protože každá účinná pomoc je v těchto případech k nezaplacení.
květen 22, 2009 11:02
Dani : mia
mluvila jsem o tom se člověkem,který je zasvěcený a je prý to trochu složitější,než na první pohled se zdá.Hlavně co se týče opačného konce-těch,které operátor vystopuje.
květen 22, 2009 11:08
Macessko. : kordulinka
tvé protiargumenty sice ohromují znalostí a uměním počítat a přemýšlivostí, ovšem při konkrétní představě, že se mi ztratí dítě z kočárku, ze hřiště, to je jedno odkukoliv, prostě ztratí, tak ať by to stálo miliardy kohokoliv, státu nebo soukromé osoby je mi v tu chvíli naprosto fuk! protože svoje dítě chci okamžitě do svý náruče, takže jako protiargument ač možná věci znalý nic neberu a jsem jednoznačně pro hledání vší možnou
technikou, nějaké osobní údaje jsou mi úplně ...víš kde???
květen 22, 2009 13:39
Kordulinko, : Macesska
mně jsou priority celkem jasný smilies/smiley.gif Ty prostě předpokládáš, že tenhle postup bude účinný, nejlépe 100%. V tom případě bychom se nejspíš shodly.

Ale znamená to, že jsi ochotná se vzdát jakéhokoliv soukromí a dát svoje libovoné osobní údaje (o tom, kde se kdy nacházíš a s kým, například - nebo cokoliv jiného) volně k dispozici lidem, které vůbec neznáš, protože by to teoreticky, možná, někdy mohlo zachránít dítě? Ne Tvoje, cizí. A údaje svých blízkých? Třeba zrovna svého dítěte? Zároveň je vysoká pravděpodobnost, že ty údaje zkusí někdo zneužít. (Bububu, někde v O2 sedí úchylák a přes mobil sleduje, kdy a kudy se pohybuje Tvoje dítě...šíleně přeháním, samozřejmě). A kolik jsi za to ochotná zaplatit ročně? Ne kdokoliv nebo stát, Ty osobně smilies/wink.gif

Teď díky Tvému příspěvku koukám, jaká je to hra na city matek - ach, ten Langer, ten je tak úžasný, že nám zachrání děti, pojď, taťko, zvolíme ho!
květen 22, 2009 15:40
pro Macesska : Alena P-H
http://findarticles.com/p/articles/mi_qn4176/is_20060802/ai_n16656275/

http://en.wikipedia.org/wiki/AMBER_Alert

Amber alert neni a nemuze byt 100% uspesny - ale kdyz se nekolik deti zachrani stejne je to dobra vec. Pripajim linky, ktere jsem vyguglila. Je jich vice, nektere rikaji, ze alert je neuspesny - ale celkove jasne prevazuji informace o uzitecnosti.
Nevim o vynalozenych prostredcich delani podobne veci pres telefon - ale nemelo by to byt prilis financne narocne, nebo?


květen 22, 2009 18:10
pro Alena P-H : Macesska
Děkuji za linky. Letmým nahlédnutím (omlouvám se, nemám teď čas a sílu na podrobné studium, ale doufám, že se k tomu později vrátím a přečtu pořádně) jsem zjistila, že Amber Alert informuje plošně, využívá krom LED tabulí i televizní a rozhlasové vysílání, e-mail, SMS - to se nedivím, že funguje smilies/smiley.gif 100 % úspěšnost nečekám prakticky od ničeho a od nikoho. O sólo SMS zprávách mám dál své pochybnosti.
květen 27, 2009 00:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]