O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOBRÉ RADY JSOU DOBRÉ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 02 únor 2009

 Koukám, respektive občas i čuchám, že je to všude už samá "domácí pekárna".... Právě teď mi tu voní z venku libá vůně čerstvého chleba. A musím vám říct, že je to úplně jiná vůně, než ta, kterou cítím, jdu-li u nás náhodou do večerky - protože to musím jít kolem té "opravdové" pekárny. Ale - obě vůně jsou velice příjemné a slibující...

 

 

 

 

 

     A tak bych ráda poprosila jménem svým i všech dalších, které tu novou zázračnou mašinku testují: nejen o vaše receptíky, ale především o všechny možné finty, dobré rady, triky a nápady, jak z té plechové mašiny dostat to voňavé potěšení...  Co všechno už jste tam pekli? Případně: čeho se máme vyvarovat?

 

     Budu moc ráda, když své tipy atd. napíšete buď sem, nebo pošlete e-mailem. Pak vše soustředím a dám pod jednu přesnou hlavičku. Díky,

d@niela

 

 


 

 

Potřebuje vaše kuchyňské prkénko důkladnou očistu?

Rozpusťte 50 g jedlé sody ve zhruba čtvrtlitru horké vody. Roztokem důkladně vydrhněte prkénko, nechte chvíli stát a opláchněte. Podobně zabere také, když dřevěné prkénko večer potřete citronovou šťávou, slabým roztokem kyseliny citronové nebo octem a ráno ho opláchnete.

 

Chystáte se na houbového kubu?

Sušené houby den předem namočte do mírně osoleného mléka a v zakryté nádobě dejte do lednice. Ráno houby nepoznáte - budou vypadat a chutnat skoro stejně jako čerstvé.

 

K čemu se hodí lis na česnek:

- Lisem na česnek můžete výborně propasírovat i vypeckované olivy, kapary, sardelky nebo chilli papričky, když je potřebujete do omáčky, zálivky či pasty.

A přímo geniální je jeho využití u kousků čerstvého zázvoru: do jídla z něj vymáčknete jen to nejlepší, zatímco vlákna, která se tak ráda objevují při strouhání, zůstanou uvnitř.

 

Zvykli jste si na lehčí jídla? Od vypečené šťávy se dá tuk oddělit i následovně: Šťávu vlijte do silného (průhledného) plastového sáčku. Nechte pár minut odstát, aby se tuk ustálil navrchu. Pak ustřihněte růžek a opatrně odlévejte šťávu. Až se bude tuk povážlivě blížit, přestaňte.

 

Nejsnadnější loupání česneku - stroužek česneku podélně rozpůlte (tj. tak, aby řez protínal část s kořínky). Odřízněte kořínky a s nimi zároveň sejměte slupku.

 

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (25)add feed
Já tam dělala pudink : Vodoměrka
mám pekárnu Eta Harmony, program marmeláda, z litru mléka část s cukrem nalít hned, druhou část s pudinkem až začne míchat a za 15 minut je to hotovo... ale pozor, kamarádka to zkoušela ve své pekárně a protože má nějakou jinou, tak má i tu teplotu v tom programu jinak nastavenou a trvalo jí to déle, než byl uvařený...
únor 02, 2009 11:02
Zrovna včera jsem pekla voňavoučké rohlíčky : Míša šíša
Tedy pochopitelně ne v pekárně, ale pekárna mi zadělala těsto. Recept je pekelně jednoduchý:

300 g polohrubé mouky 200 g hladké
270 ml vlažné vody
20 g sádla nebo oleje /tj. 2 pol.lžíce a něco)
1 a půl lžičky cukru
17g čerstvého droždí nebo 1 a půl lžičky sušeného
2 lžičky soli

Do pekárny se dají nejdříve tekuté přísady, pak suché (klasický postup) a zapne program Těsto. Po vykynutí se z těsta vytvaruje 14 bochánků, které se nechají další hodinu kynout. Pak se z bochánku vyválí oválky, které se trochu vytvarují do tvaru trojúhelníku a umotá se rohlík. Rohlíky se na plechu vyloženém pečícím papírem nechají ještě asi dalších 20 min.kynout, pak se potřou vajíčkem rozšlehaným v mléce a posypou kmínem, hrubozrnnou solí, sezamem atd. Pekla jsem cca 15 min. při 200 stupních, ale to záleží na typu trouby.
Voňavé, křupavé, chutné - jen se po nich zaprášilo.

A to jsem k nim ještě dělala domácí máslo ze smetany - dle návodu ze stránek Florentýny, od které tu byl tuhle recept na buchtičky s krémem. Máslíčko bylo jedna báseň.
únor 02, 2009 11:12
... : bb
chleba se mi moc nedaří, upečený je, ale nejsme z něj nadšení, někde dělám chybu, takže většinou sníme první dva tři krajíčky a zbytek hodíme za barák srnám do lesa
Marmeládu jsem uvařila, ostružinovou i broskvovou, bez problémů.

Vodoměrko, pudink jsem nezkoušela, to mě nenapadlo, ale já jsem zvyklá používat pískací hrnec a v něm je to raz dva. Dám svařit mléko s cukrem, trošku studeného nechám stranou, v tom rozmíchám pudinkový prášek. Až začne mléko vařit, vliju to do něj, zamíchám, za 2-3 minuty hotovo.
únor 02, 2009 11:19
bb, : Míša šíša
nám chleba z pekárny moc nechutná, vyzkoušela jsem už plno receptů, ale pořád nám to připadá jak slaná buchta. Chleba doporučuju udělat podle tohodle návodu http://www.cuketka.cz/?p=788 - je naprosto úžasnej a bezkonkurenční, s tak skvělou kůrkou, že se na ni nedá zapomenout ani ve spánku. Recept se zdá složitý (ale zdání klame), může odradit i čekací doba na vykynutí, ale to vše nahrazuje jednudochost zpracování, tj. žádné dlouhé hnětení těsta do umdlení a odpadnutí bolavé ruky.
únor 02, 2009 11:33
Pudink : Vodoměrka
mě taky nenapadl, jen jsem na recept narazila náhodou, když jsem hledala recept na knedlíky... tak jsem to vyzkoušela, protože u normálního strávím sice skoro stejnou dobu u sporáku, ale musím u toho být a míchat a míchat a hlídat, aby se mi to nepřipálilo, a tady u toho můžu pidiblíkovat s malou nebo dělat cokoli jiného (krafat tady na kudle) a nemusím se o nic starat... a pak jen naleju do misek a čekám, až schládne... asi tak.. smilies/wink.gif

A jinak mi nejvíc chutná asi obyčejný kmínový chleba z dompeku...
350 ml vody,
600 g mouky (dávám žitnou trošku, a hladkou chlebovou pšeničnou),
dvě lžičky soli,
dvě lžičky cukru,
lžičku a půl sušeného droždí
a hodně moc kmínu - mletý, drcený i celý tak po lžičce... i víc...
a k tomu ještě lžičku oleje,
trochu podravky a toť vše...
a ještě lehce teplý s máslem a solí nemá konkurenci...
únor 02, 2009 12:12
míchat a míchat a hlídat, : bb
to znám, tak dělaly pudink máma s babičkou, to byla operace. Babička ve smaltovaném, máma v hliníkovém pískáči, ale obě u toho stály věčnost.
Já si koupila nerez od tescomy se zaobleným dnem, tam se nepřipálí nic a míchá se jen tu minutku dvě. V pekárně to zkusím až v novém domě, možná, v bytě ji mám nahoře na lince a sundat, zapojit, odpojit, vyndat nádobu do myčky a celé dát nahoru na linku jen kvůli pudinku se mi nechce :-)
únor 02, 2009 14:05
Míšo šíšo, dík :-) : bb
cuketku znám, i tenhle recept na chlebík, ale zdál se mi zvláštní na to, aby se mi povedl ála foto. Tak teď po referencích vyzkouším. Nepřilepí se chleba k litináči? mám starý černý s modrým smaltem uvnitř, ještě z výbavy smilies/wink.gif
únor 02, 2009 14:09
bíbí, : d@niela
myslíš takové to černé nádobí, uvnitř modré, kdysi to bylo poměrně drahé a je to téměř k nezničení... Mám i takový ten podlouhlý litináč, říkali jsme mu na "kraví kuře" (tzn. na kuře jako kráááva)... Tak to jsem tady dostala :-))) A dodnes je super!

Ještě mne zaujalo - dámy - zjistila jsem, že ač mám pánviček, že bych s nima mohla umlátit celý batalion, tak asi žádná není ta super... Hlavně bych potřebovala nějakou, co se na ní nepřipečou třebas bramboráky - když je nechci topit v tuku... Mám pár "železných", taky vok ve dvou velikostech, ale nějakou lehčí, amoletkovou... tu bych ještě brala -
P O R A D Í T E ???

Teď koukám na nějaké titanové... Mám totiž problém - já na pánvičku s nožem, vidličkou atd. nejdu, ale můj domácí šéfkuchař je prostě k neuhlídání smilies/sad.gif.
únor 02, 2009 14:15
domácí pekárna : mamcza
tak já už ji mám přes rok a jsem nadšená pekařka chleba, neboť u nás už jiný nechtějí. Začínala jsem péct ve formě, ale postupem času jsem zjistila, že doba kynutí je krátká a tak teď peču ošatkový chleba. je to sice mnohem delší, ale výsledek stojí za to. Pořád se učím, občas to nevyjde...
únor 02, 2009 14:17
mamčo, nezlob se, : d@niela
ale jsou weby, kterým z osobních důvodů prostě reklamu dělat nebudu... smilies/angry.gif (čímž se omlouvám, že jsem ten notoricky známý web "delete")
únor 02, 2009 14:25
ano, : bb
to je to co myslím a co mi prohýbá polici v kuchyňské skříňce :-)
dostala jsem od babičky do výbavy celou soupravu, skvěle se v tom vaří a navíc to výborně poslouží jako domácí zbraň bez nutnosti povolení, tou pánví dostat do hlavy bych snad nepřála ani zloději :-)
Akorát jsem si v myčce zlikvidovala dřevěnou rukojeť od pánve. Ne že bych to netušila, ale přece to nebudu mýt v ruce, že ano. Tak musel strýcu vysoustružit novou :-)

únor 02, 2009 14:26
mamcza : bb
takže v pekárně to jen zaděláš, na ošatce vykyneš a pak hup do pece?
únor 02, 2009 14:28
bb : mamcza
ano přesně tak, první pokusy byly příšerné, nízká placka,ale chuťově dobrá. Těsto přilepené na ošatce a takové různé příhody. Ale postupem času jsem všechno vychytala a teď je chlebík jedna báseň. a taky přidávám kvásek, ten jsem dostala od paní co dělá v pekárně a jenom ho přikrmuji. Chutná všem lépe než z obchodu.
únor 02, 2009 15:24
chlebik z formy : Sipik
Ja robim Ninke bezlepkovy chlebik, normalne v rure a vo forme, ale skusala som aj bochnik a vydaril sa. Cesta sa nesmies bat, ked mas dobre drozdie, tak vykysne urcite. Ja robim tak, ze do zakladneho receptu pridam este trosku mletej rasce - kminu a za malu lyzicku citronovej stavy.

Jamie Oliver ma recept na bochnik takyto:

1 kg silnej chlebovej muky,
625 ml teplej vody,
30 g medu, alebo cukru,
30 g drozdia,
30 g soli...

Na tento objem potom robi aj specialny rajcinkovo-cesnakovy chlebik, ten ma rada moja Ninka, akurat ze ja mnozstvo delim na polovicu, lebo to by bol dost velky bochnik (do formy sa zmesti cesto z max pol kg muky)

1 kg cherry alebo plum rajciniek,
1 cely cesnak,
trochu cerstvej bazalky,
sol,
korenie,
extra virgin olivovy olej.

Paradajky prekrojis, supnes do nejakej mensej nadoby co znesie pecenie,
cesnak tiez len prekrojis, nechas v supke, zalejes olivovym olejom - cca 3 lyzice,
prihodis bazalku, posolis a okorenis...

Potom das do predhriatej rury na 150 stupnov na 1 hodinu. Ked je to hotove, urobis z rajciniek a cesnakovej pasty - tu vytlacis zo supiek taky "maglajz" - ja to kvoli Ninke este pasirujem, supnes do odmerky a dolejes mnozstvo vody potrebne na chlieb.

Vymiesis, nechas vykysnut, vymiesis este raz a zase nechas vykysnut na dvojnasobny objem.
To trva asi 50 min. Ja druhe kysnutie vynechavam. Je dobry aj tak.
Urobis bochnicky, alebo das do formy, pecie sa na teplote okolo 180 stupnov od 20 min vyssie, podla velkosti bochnika. Ak pecies vo forme, tak cca 45 min.
Chlieb je hotovy ked pri poklopkani duto znie. Do rury je dobre dat nadobu s vodou, aby sa odparovala.

Vobec to nie je tazke, vlastne je to celkom zabava a vies co jes smilies/wink.gif

únor 02, 2009 17:22
pamatujete na komunistickej mlékovar???? : alena puntíkovaná
tak v tom se dají dělat suprový pudinky , ktereé se nikdy nepřipálí. Mlékovar jsem nevyhodila - ač jsem zdratila píšťalku, ale na polevy.pudinky a krémy nic lepšího neznám.
únor 02, 2009 21:01
danielo : Blanče
litiňáky u kterých jsme se co by u svatebního daru před 20-ti lety nahlas smáli - "hm to nejde dát do myčky, bezva, umyje to Máry" a dnes děti učíme - tohle PROSÍM nepatří do myčky:-)) mám taky. A volně přecházím na titanové nádobí, umí víc, do myčky může a nože mu krom sluchového efektu nevadí. Cena je děsná, ale je pravda, že litiňáky, zvlášť s modrou skleněnou vložkou, taky nikdy nebyly zdarma.
únor 02, 2009 21:49
bb, : Míša šíša
ten chleba se opravdu ke dnu nádoby nepřipálí, a to nemusí být ani litinové. Fakt to mám odzkoušené. Podmínkou je nechat prázdnou nádobu rozpálit v troubě, než do ní ten chleba mrskneš. Jinak vypadá úplně přesně tak, jak ho má Cuketka nafocený. Já už teď nedělám jen z hladké mouky, ale polovinu bílé nahrazuju celozrnnou žitnou nebo pohankovou. Podle mě je tenhle chleba takový malý zázrak smilies/kiss.gif
únor 03, 2009 08:53
Daní, : Míša šíša
to si odporuje - mít lehkou pánev a chtít, aby se na ní nic nepřipekávalo. Ten lehký hliník teplo prostě nerozvede tak správně, jak by to mělo být a teflonová vrstva to už moc nezachrání. Navíc jsem jednou četla jakési pojednání, jak je vaření na teflonu nezdravé, protože při vysokých teplotách se z teflonu uvolňuje nějaké neřádstvo, které přechází do potravin. (Čímž ovšem netvrdím, že sama teflon nepoužívám.)
Kup si tu titanovou, pořádně těžkou, pořádně drahou - a budeš spokojená. A šéfkuchař v ní může drápat vidličkou jak divej smilies/kiss.gif
únor 03, 2009 09:00
Míša šíša : bb
tak jo, zkusím, dík
únor 03, 2009 09:41
Aleno, : bb
pamatujete na komunistickej mlékovar???? : alena puntíkovaná
tak v tom se dají dělat suprový pudinky , ktereé se nikdy nepřipálí. Mlékovar jsem nevyhodila - ač jsem zdratila píšťalku, ale na polevy.pudinky a krémy nic lepšího neznám.


No právě, o tom jsem tu celou dobu psala :-) máma že měla hliníkový a já mám nerezový od tescomy.
Píšťalku nepoužívám, nepotřebuju, že voda vaří poznám že z otvoru jde pára. Přiliju do horkého mléka s cukrem pudink rozmíchaný v troše studeného, minutu dvě míchám, odstavím, naliju.

http://www.e-tescoma.cz/vareni/nadobi-z-nerezavejici-oceli/presto/mlekovar-presto-dvouplastovy-s-poklici-16-cm-2.0-l.html

únor 03, 2009 09:45
teflon : mura1
protože při vysokých teplotách se z teflonu uvolňuje nějaké neřádstvo, které přechází do potravin

uvolnuji se vselijake jedovate plyny.
http://bydleni.idnes.cz/jak-se-neotravit-pri-smazeni-na-teflonovych-panvich-fy1-/kuchyne.asp?c=A081126_095402_kuchyne_rez
http://www.amazonia.cz/informace.php?eid=38

Kup si tu titanovou, pořádně těžkou, pořádně drahou - a budeš spokojená

ovsem i ta je opatrena nepripekacim povrchem. urcite to neni teflon?
únor 03, 2009 09:52
nojo bíbí : alena puntíkovaná
za komárů jiný nýádobí nebylo než smaltovaný a hliníkový - no ale dosud jsdem nezemřela, takže teď už to nevytrhnu. Na nerezovej drahej mlékovar prostě nemám, takže mi hlůiníkovej musí stačit. Tak často zas ten pudink nedělám, aby to někoho porazilo. smilies/wink.gif
únor 03, 2009 10:01
A pamatujete ještě někdo : Míša šíša
"alusporový" nádobí? Mívaly ho naše babičky, taky určitě neřádstvo první třídy. Já jsem si ale ukořistila po babičce jeden alusporový kastrůlek a řeknu vám, že takovou křupavoučkou osmaženou cibulku na ničem jiném neudělám.

Aleno, po vaření v hliníku se neumírá, ale blbne smilies/grin.gif
únor 03, 2009 10:40
Jo Míšo šíšo - blbně? : alena puntíkovaná
no tak to já už se nemám čeho obávat. smilies/grin.gif
únor 03, 2009 14:24
baby : Sipik
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
únor 03, 2009 18:39
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]