O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DĚTI PROTI DĚTEM? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 04 září 2008

 Dobrý den vespolek, ráda bych od vás znala názor na můj problém a bude-li to možné, tak i radu: jsem vdaná a momentálně na rizikovém těhotenství. Můj manžel má z prvního manželství dva syny 9letého a 16letého. Na výživném se s matkou dohodli ve výši 2000 Kč pro 9letého, 3000 Kč pro 16letého chlapce. Dále hradíme polovnu veškerých dalších potřebných nákladů:

 

 

 

 

- jako je školné, kroužky (+ potřebné pomůcky k jejich vykonávání), zdravotní potřeby (brýle, rovnátka atd.), vydání na sport (komplet lyžařské vybavení), letní tábory, soustředění, stejně tak i kapesné atd. Je pravda, že to ale není vždy po domluvě, ale po vyzvání „zaplať to a to, už je to zařízeno". A musím uznat, že paní je k nám ohleduplná, když tak nám týden počká, pokud nás zastihne bez peněz.

 

     Samozřejmě, že pokud je potřeba, tak o děti pečujeme v nepřítomnosti matky - vždy týden i dva (několikrát v roce), dále jsou u nás každý druhý víkend a také polovinu letních prázdnin. Bohužel, děti na tyto pobyty nemají s sebou potřebné ošacení a mnohdy ani potřebné školní pomůcky (ale vždy se to pak vyřeší - potřebné zakoupíme). 

 

     Jenže nyní nam vyvstal problém - matka chlapců zatím neoficiálně vznesla návrh o zvýšení výživného o další 2000 Kč. Jenže my už jsme na hranici možností. Jak už jsem se v úvodu zmínila, čekáme dítě, které bude mít také svá práva a hlavně potřeby... Ohledně našich možností: manžel je podnikatel, ale jeho firma je od povodní v roce 2002 stále ještě ve ztrátě a tak má plat 11.000 Kč. Já jsem teď bez příjmu a na podporu od státu budu mít nárok až po narození dítěte (rodičovský příspěvek). Vlastním RD, který jsem koupila ještě před uzavřením manželství a zastavila ho jako záruku (pro hypotéku na RD), a v tomto domku žiju s manželem a mou maminkou, která onu hypotéku (14.000 Kč a další náklady na bydlení) zatím hradí sama; pokud dům prodám, uhradím pak část hypotéky.

 

     Víte, doposud jsme jak se říká „drželi hubu a krok", taky proč ne, je to z lásky k dětem. Ale - teď čekáme další dítě, které bude mít rovněž svá práva a potřeby; a už opravdu nevíme, kde bychom peníze brali. Přeci jen - používat jako zbraň novou rodinu nám přijde nemorální, vždyť i tyto děti jsou naše...

 

     Proto se ptám, jaké jsou vaše zkušenosti - jestli si myslíte, že žádost matky je oprávněná, nebo jestli se máme snažit nějak domluvit? I když - zkoušeli jsme to, ale žádná domluva bohužel nebyla možná.

 

 

     Jak z toho ven a neublížit žádným dětem?

   

      Moc děkujeme za odpověď, Lenka

 

 

 

 

 

Komentáře (107)add feed
Oceňuji, že máš snahu se domluvit. : mamča
Myslím, že žádost matky je oprávněná. Zkus za 5 tisíc měsíčně uživit dva puberťáky. Bydlení, energie, jídlo, šatstvo, učební pomůcky, drogerie,..to taky něco stojí.
Myslím, že bys to neměla řešit Ty, ale především Tvůj manžel. Jestli se rozhodl mít tolik dětí, (a je v tomhle případě jedno, s kolika manželkami) musí se snažit, aby je všechny uživil.
Od povodně už uplynulo 6 let, takže pokud je jeho firma ztrátová, tak ať jí zlikviduje, a jde dělat něco, co vás všechny, vč. jeho dětí z minulého manželství, důstojně uživí.
Z 11ti tisíc to fakt nejde.

září 04, 2008 17:51
... : bb
rada:
zapisujte přesně každou korunu výdajů, schovávejte doklady - paragony, výpisy z účtu, nekupujte nic jen tak na požádání, ale např. požádejte matku, tedy tvůj manžel, aby na pobyt u vás dětem dala oblečení, pomůcky, potřeby. Případně to, co koupíte, nechte u vás a až děti přijedou, tak to budou mít nachystané - stejně tak jako doma.

komentář:
Pokud ona žádá o zvýšení výživného na 2 děti, z toho 1 na SŠ nebo SOU, tak téměř jistě uspěje, jen nevím zda o celou částku, spíš bych odhadovala, že ano. Ono opravdu mít studenta na SŠ, navíc nejstarší dítě, které po nikom nic nezdědí, stojí dost peněz. Syn je v 2.r. na gymplu a peníze jen tečou, příklad:
430 učebnice z druhé ruky letos
280 učebnice nové, které musel koupit, zatím
2 600 věci na tělocvik,
oblečení, boty užijou i mimo školu, jestli sportuje trošku rekreačně, tak toho zase spotřebuje víc, navíc v tomhle věku rostou a sílí, noha jim roste, takže my loni stejně tak i letos tepláky, triko, boty
484 obědy (měl přeplatek z loňska, tak si strhli z účtu méně)
1 190 nový batoh (starý měl několik roků, on si věci docela udržuje, o prázdninách ho dodělali na festivalech a teď už je dobrý leda tak na cvičák se psem :-)
1 990 džíny
1800 boty, první dostal v květnu k narozkám, ukradli mu je, na druhé dostal od prarodičů
1 943 kontaktní čočky, od sedmičky nosí brýle, teď už chtěl čočky, sada na 3 měsíce, ale vydrží na 6, protože má na každém oku jinak dioptrie, takže se musí koupit vždy dvě sady a z každé nosit 1 čočku, bude používat měsíční čočky, k tomu čistící roztok na čočky, nyní v akci s balením na týden zdarma :-)
(džíny a batoh jsou zároveň dárky k svátku, který má v září, takže už na něj čekají "jen" kniha koupená hromadně na netu, s klubovou slevou, a 2 DVD z trafik, dalších 330)
200 mobil (platíme 200,spotřebuje víc,
vše nad limit si platí z kapesného, nebo spíš z toho, co vydělá – kupuje a prodává věci na aukro.cz a ze zisku si platí svoje radůstky a výdaje navíc)
zubař opět 0 Kč, naštěstí má zuby ok
600 kapesné na měsíc září (v prváku 500), většinou dostane tak o 300 víc ve formě různých bonusů za luxování, třídění a vynášení odpadů, vyklízení myčky, venčení mého psa, občas mu vysypu kovy z peněženky, občas si něco koupí do školy a já při proplácení zaokrouhlím cenu na stovky nahoru - jelikož obědy dopravu má zaplacené,
jakékoli mimořádné výdaje mu zaplatím navíc, časopisy předplacené, svačiny si může brát z domova - bohatý výběr sýrů,jogurtů, ovo zele, perníků, cereálních tyčinek aj.,
chleby mnou namazané odmítá, že v pytlíku se mu to rozplácne a v krabičce a) smrdí umělotinou, b) vypadá jak prvňáček maminky hošíček - co naděláš, teenager :-)
občas mu udělám do skleničky puding, banán, broskev, piškot, to milostivě přijímá, no a pokud je línej a nic si nevezme, tak si koupí z kapesného v automatu, což je drahé, ale jeho problém

Sečteno podtrženo: 11 517 bez navýšení kapesného.
Co z toho dělají mimořádné výdaje si vyčíslíš sama, ale ujišťuji tě, že skoro každý měsíc jsou nějaké „mimořádné“ výdaje, buď jedou na lyže, nebo jsou vánoce, nebo má narozky, nebo si roztrhne bundu přes celá záda, nebo vyjde ta encyklopedie, co o ní mluvil už rok a půl, že se těší až vyjde v češtině,
nebo si po 5 letech zaslouží nový mobil, když u toho starého už vynechávají klávesy apod.

Pokud batoh, kalhoty, boty, věci na tělocvik nakoupíte u vietnamců, dostanete se tak na 6 000, ale nevydrží mu ten batoh určitě 4-6 let jako nám,
kalhoty se mu vytahají, odbarví apod.

Ale řešení to samozřejmě je.
K tomu připočti: jídlo (16letý kluk je spalovač…), drogerii (prášek na praní, mýdlo, toaletní papír, sprchový gel, šampon, kondicionér-gel na vlasy, zubní pastu, deodorant), energie (víc vody, víc elektřiny).
A tzv. nenutné výdaje, ale zkuste to bez nich :-) koníčky, sport, kino, výlety, prázdniny, předplatné časopisu, dárky k narozkám, svátkům, vánocům.

I když bude matka hodně šetrná, za 5 000 měsíčně to rozhodně nepořídí . No a pak k tomu přidej nejméně polovinu za mladšího bratra.
Výsledek vyděl dvěma, a to byste měli platit vy.

Vím, že pozdě bycha radit, mimčo na cestě, jinak bych se dohodla s manželem na odložení miminka, protože :

jsi bez příjmu
hypotéku 14 000 platí maminka
manžel bere 11 000 a má už 2 děti, z toho jedno na SŠ...

září 04, 2008 18:07
takže ty myslíš, bb : Anka
že oni si ty peníze mají namalovat?
Pokud vím, tak kde nic není, ani čert nebere.
A myslím, že opravdu zrovna teď, když jsou rádi, že jsou rádi, nemusejí kupovat jen samé značkové věci a (pokud je to u nich taky tak) platit teenagerovi jeho "chutě". Uznávám, je to fajn, když to můžeš dopřát. Ale mám ten pocit, že to třetí dítě má taky nárok alespoň na něco a ne jen ty první dvě.
Ale - s tímhle jsem neměla zkušenosti, takže raďte vy, co to znáte, to byl jen můj názor Neználka...
září 04, 2008 18:39
no právě, že kde nic není, ani čert nebere, : bb
tak...
nemyslím že peníze si mají namalovat, myslím si prostě, že je to další sociální případ
a taky jsem psala, což bys uznala, kdyby ses nenechala ovládnout rozhořečením :-) že pokud nakoupí u vietnamců, dostanou se na nižší ceny...
musíš taky vzít v úvahu velikosti - můj 17letý drobek má 195 cm, což je výška dospělého statného chlapa, přitom je hubeňour, nakoupit na něj u vietnamců nebo v tescu džíny je prostě nemožné...
nevím, co myslíš chutěmi, ale jogurty, sýry, ovoce, zelenina jsou snad standardní potraviny, mlsky jako perník, sušenky se koupují myslím taky běžně v rodinách s dětmi - samozřejmě, když je bída, dají se jogurty ředit, mléko na puding nastavit vodou, jablka nasbírat u silnice...to píšu zcela bez ironie, tak se to skutečně mnohde dělá, musí se, já jsem ráda, že mám dávno za sebou období, kdy jsem před výplatou měla do výplaty na 3 rohlíky a honila jsem vajíčka od dědy, abych mohla něco upéct. Čekala jsem, až půjdu do práce, než budeme mít druhé dítě. Pořídit si do toho 3. dítě by byla sebevražda.

značkové věci - no ona je značka a značka - slušné džíny, které po třetím vyprání neplandají jak prapor a nejsou flekaté, nepořídíš pro 195 cm vysokého kluka mimo slevy pod 2 000 kč i kdyby ses rozkrájela, samozřejmě využíváme letní výprodeje, kartu kenvelo se slevou 5% atd., ale občas se musí nakoupit mimo akce, mimo slevy
i oblečení v sekáči něco stojí, kalhoty na tak vysokého a hubeného kluka, bundu, mikinu, svetr, které by zároveň nosil a vypadal normálně, ne jako imigrant z Balkánu, za pět stovek prostě nepořídíš
"Značkový" batoh za 1 200 se ti zdá možná moc, ale musíš vzít v úvahu užívání - jen na učebnice by posloužil dobře asi i levnější, ale oni jezdí na hory, na čundry, na výlety, ke kamarádům na víkendy, k babičce a dědovi, a všude všechno tahají v batohu
Levné nákupy znám taky, neboj, mám za sebou hodně hubené časy, taky jsem kupovala botasky malé do školky u stánku za 120, vydržely 3 týdny a pak se doslova rozsypaly, když se takhle poučíš, příště koupíš normální boty.
Vlastně, značkové je všechno, co není z číny, vietnamu apod., no a v tom je široký výběr jak v kvalitě, tak v ceně.

Víš, Anko, ono je to totiž tak - proto jsem psala, že teď už bycha honit - že v jedné rodině se snáz uživí 4-5 dětí, než ve dvou rodinách děti 3. Taky je fakt, že mít třetí dítě, když žena bere nic a on 11 000, a hypotéku platí tchýně, je VELIKÁ nezodpovědnost. To je můj názor, který samozřejmě je Lence naprosto k ničemu, když čeká mimino. Teď by spíš potřebovala rady na levné recepty. No ale nejspíš ze všeho aby si manžel našel práci s jiným příjmem, a případně prodali barák.
Jistě, že třetí dítě má taky nárok. Ale z pohledu prvních dvou kluků - proč by měli mít kalhoty ze sekáče a ředěné jogurty jen proto, že si táta pořídil s jinou paní třetí dítě?
září 04, 2008 18:59
Když tak počítám : Lotka
pět tisíc dají na výživném. Pak platí spoustu dalších věcí. Ona bez příjmu, manžel vydělá 11 tisíc... a z čeho tedy pak žijí ti dva?
Že by zase další "chudý" podnikatel ve ztrátě? smilies/sad.gif
září 04, 2008 19:38
Jen poznámka : Markéta P.
Neživí je z 5000 alimentů, ale (virtuálně) z dvojnásobku - alimenty by teoreticky měly tvořit polovinu nákladů, ne?
září 04, 2008 19:53
Lotka : Ona není úplně bez příjmu. : mamča
Při rizikovém těhotenství má přece nemocenskou. Né, že by se z toho dalo zbohatnout, ale příjem to je.
Ten propočet "bb" není nijak nadsazený, takže ta manželka č. 1 se má co ohánět, aby k tomu 5ti tisícovému výživnému dodala ten zbytek, a sama nechodila žebrotou.

Ale pořád si myslím, že tímhle by se měl zabývat především otec všech těch dětí. To mu není hanba nechat své ženy, aby všechno táhly samy, a on přinesl domů 11 tisíc ?
Je snad nějak nemocný nebo zdravotně postižený ?
Když se rozhodl založit dvě rodiny, tak musí na svoje děti taky dvakrát vydělávat.
září 04, 2008 20:01
... : bb
Markéto P - ano, 5 tisíc jsou alimenty, které by teoreticky měly tvořit polovinu nákladů, že zdaleka netvoří, to jsem chtěla doložit tou ukázkou z našich financí - že tedy ani 2x 5000 (jejích a bývalého) na to nestačí. I kdyby koupila levnější batoh a kalhoty než my - a že to nebyly nijak předražené kalhoty a batoh vědí zase matky jiných výrostků :-).
září 04, 2008 20:16
... : bb
ještě jsem tam chtěla dopsat, že nesmíme zapomínat, že těch 5, nebo 2x5, je pro 2 kluky
září 04, 2008 20:17
moc pjekný počty :-) : Krakonoš
ale:
1. Většina těch krámů se dá pořídit za půlku (džíny za dva litry jsem na sobě v životě neměl a i ty za polovic sou pěkný a vdržej a tak bych moh pokračovat).
2. Pokud při stanovení výše výživnýho nedojdete k dohodě a bude o ní rozhodovat soud, nevychází soudce z potřeb puberťáka, byť by byly sebeastronomičtější, ale PŘEDEVŠÍM z finančí situace povinnýho, tedy tvýho muže. Pokud bere fakt jenom 11 litrů, je 5k alimentů velmi velkorysejch a soud mu je nezvedne.
Takže suma sumárum - zdá se, že spolu všichni komunikujete, pak byste asi měli sednout, nebo aspoň voni dva, a v klidu si to probrat, co je a co není reálný. Ale rovnou říkám, že jestli těch 11 litrů je jenom pro berňák a ve skutečnosti je to úplňe jinak, měl by taťka přitlačit. Ale zdá se mi, že to by jsi sem nepsala takhle formulovanej dotaz.
Tolik dnes večer vode mě.
září 04, 2008 23:08
krakonoš, špatně čteš, nebo papouškuješ :-) to už jsem psala : bb
- že oblečení,boty by samozřejmě mohli pořídit levněji.
U stánků, nebo v hypermarketu, ušetřilo by se na nich i polovic, i když pořídit kalhoty na výšku 195 cm, velikost M až S, a boty vel.45 za pár stovek je skoro utopie, ale dejme tomu, že se to podaří. Takže to by za ně nedala 3 800, ale 1 900. A batoh místo 1200 za 400, dejme tomu, že jejich kluk ho bude nosit jen do školy, takže se mu do půl roku nerozpadne a nebude se muset kupovat nový...Takže z 11 500 jsme na 8 800, věci na tělocvik taky ze stánku/sekáče/,sportovat stejně nepůjde,když na to nebude, takže ne 1800 ale za 1000 celkem, pak se mu zkrouhne kapesné z 600 na 200, 50 týdně už je fakt minimum, tak je to 7800.
Zájmy, knihy, výlety, lyže, plavání, psa, to by dejme tomu šlo taky zrušit, když není z čeho to platit. Ale předpokládám, že ani ty bys nešetřil na kontaktních čočkách a nenutil ho nosit horší, dokud čteš noviny, piješ kávu,( čaj, pivo, víno) - ne jen vodu. Na školních obědech, učebnicích, autobusu šetřit nelze a promobilovat 200, když půlku činí komunikace s rodinou, je dost málo (a co je navíc, si platí z kapesného).
To, že já klukovi s nohou č.45 po zkušenostech s levnou obuví kupuju trošku kvalitní boty a nekazím mu už teď nohu šuntem, je jiná otázka, když není kde brát, tak se asi ustoupí i z toho.

Ale pořád jsme na 7 800 bez jídla, energií, drogerie.
Nemluvě o jakékoli kultuře,zábavě,sportu,výletu, prostě nic kromě školy, jídla, dopravy, nejnutnějšího vybavení.
A pořád je to jen jeden bratr.
září 05, 2008 00:04
jo bíbí : alena puntíkovaná
vím přesně o čem mluvíš, moje děti měly v osmé třídě metr osmdesát a pětačtyřicítky nožičky. Kupovat jim cokoli, byla opravdová radost, protože dětský velikosti jim nebyly a pánský jim byly široký, protože chlapi jsou na tuvýšku přece jen "vypracovanější" než čtrnáctileté děti, který mají akorát dlouhý pracny, ale jínak jsou hubené. Teď se alespoň - sice za draho - dá ledacos sehnat - ale tenkrát to byl děs běs.V Dětským domě končili u osmatřicítek a metru saedmdesáti.
září 05, 2008 00:11
... : bb
takže jak vidíš, i kdyby ty věci pořídila za míň než říkáš ty, tj. za míň než polovic, tak se nedostane na polovic výdajů, protože něco prostě zaplatit v plné výši musí

s tím výživným - pokud by těch 11 tisíc čistého byla mzda, tak by na to soud ohledy bral. Pokud je majitelem firmy (společníkem s.r.o.), soud zjišťuje výsledky hospodaření. Když je firma zisková, většinu zisku vkládá zpátky do firmy, a těch 11 je jen to, co si dobrovolně bere, tak to soud posuzuje jinak, než jako mzdu 11 t. Čili možnost, že výživné zvýší, je reálná.
září 05, 2008 00:13
mně je Lenky líto - : alena puntíkovaná
asle děti jejího muže z prvního manželství fakt nemůžou za to, že si tatínek dovolil ten luxus jako dvě rodiny. Myslím, že by se měl ohánět hlavně tatínek..ale tomu je to zřejmě naprosto fuk. DocelA chápu proč se s ním jeho první žena rozvedla.
září 05, 2008 00:16
aleno, právě, teď už se to kouit dá, ale stojí to dost peněz :-) : bb
kdyby se krakonoš soustředil víc na téma než na odpor, tak by si to uvědomil




září 05, 2008 00:20
... : bb
Lenka by se měla těšit a zařizovat pro mimino, a ne řešit alimenty manžela...
pořídit si třetí dítě do situace, kdy manželka je bez příjmu, on má příjem 11 tisíc a na baráku je hypotéka 14 tisíc, to je docela darda


září 05, 2008 00:27
jediný řešení vidím vtom : alena puntíkovaná
aby se s ním Lenka rozvedla a požadovala tytéž alimenty, co jeho první žena.takhle bude věčnej chudák a nakonec Akorát bude poslouchat, že ji někdo živí a že ona neumí hospodařit. smilies/cheesy.gif
září 05, 2008 00:27
... : bb
je vidět, že končí léto...nějak se tu množí finanční problémy...
září 05, 2008 00:28
Trochu mi připadá, že Lenka řeší výživné : mamča
na dítě, které ještě nemá, zatímco děti stávající hodlá oškubat o poslední košili. Článek je napsán s trochou lehké ironie - viz

"A musím uznat, že paní je k nám ohleduplná, když tak nám týden počká, pokud nás zastihne bez peněz."

Oni dva s manželem se o kluky z jeho 1. manželství starají příkladně, zatímco novou rodinu podporuje Lenky matka tím, že za ně platí hypotéku.
Trochu divně zařízené, ne ?
Proč si probůh tyhle mladé holky berou rozvedené "žebráky", když na ně pak musí vydělávat celá jejich rodina ? A pokud manželka č. 2 otěhotní, stanou se jako "podnikatelská rodina" sociálním případem.

září 05, 2008 08:07
... : karl
já myslím, že mu výživný nezvednou, pokud přispívají na ostatní věci polovinou, určitě si to schovávají. Můj ex to udělal chytře, pracuje ve firmě svého otce a přiznává jen nejnutnější minimum, nepřispívá mě nic nad rámec a výživný mají kluci 1300,- a 1700,- zaplat¨pámbu aspoň za to,jinak tvrdí, že je strašnej chudák, ale já vím kolik bral na ruku, když jsme ještě byli spolu, ale je mi to prdlajs platný, takže víme a známe podnikatele, zasejc je ale nehážu do jednoho pytle!!! A když srovnám přístup ke placení na děti s mým nynějším partnerem, je to přesně toho názoru jako vy, ženský, má děti - musí se ohánět,aby nestrádaly a zároveň, aby to stačilo i pro nás a to se mi na něm líbí
září 05, 2008 08:25
... : karl
a to jeho bývalá žena má na kontě hezkých pár milionů, bydlí ve svým a má ještě byt, kterej načerno pronajímá, tudíž příjmy má královský, ale zase třeba nedá děckám na autobus, když k nám mají dojet a komentuje to tím, že pokud chce tatínek děti vidět at´jim těch 6,-kč zaplatí.
září 05, 2008 08:36
Nejsem si jistá, : Anděla
ale mám dojem, že se psalo o 5.000,-- Kč výživného a poloviční úhradě nákladů, což je jistě mnohem víc. Nezastávám se onoho rozvedeného pána, ale v reálu zvažuji myšlenkové pochody exmanželky. Odešel od nás, tak ať se taťka prohne. Kdyby žili spolu, jistě by na všechno taky nebylo, tak by se muselo dát dětem vybrat. Např. ano, pojedeš s kamarádama na hory, ale v létě si budeš muset odpustit moře. Jinak to nejde. To tam asi neplatí. Děti by neměli mít všechno, nač si vzpomenou, podívejte se kolem sebe, co za spratky z nich potom vyrůstá. Měli by se naučit znát hodnotu peněz už jako malí.

Lenko, tobě bych doporučila všechny účtenky pečlivě schovávat, aby jste je mohli předložit soudu, trvat na konzultaci o nutnosti nákupu, či úhrady různých aktivit. Nechtěla bych, aby děti měli jen splněné základní potřeby, ale opravdu zvažovat, co si můžete dovolit. Manželovi bych každopádně doporučila změnit zaměstnání, žít na pokraji chudobi je dost nepříjemné.
září 05, 2008 09:49
Teda, mamčo, že tobě utekl chlap za nějakou jinou? : Sinix
Nejlepší argument je: "Proč si probůh tyhle mladé holky berou rozvedené "žebráky", když na ně pak musí vydělávat celá jejich rodina ? A pokud manželka č. 2 otěhotní, stanou se jako "podnikatelská rodina" sociálním případem."

Takže rozvedený chlap už nemá právo na další vztah? Ty víš, proč se rozvedli? Znáš všechny okolnosti jejich případu? Ne? Tak nespěchej s horlivými soudy (a odsudky). Do potíží se může dostat každý, důležité je se k nim postavit a řešit je.

Třeba se snaží firmu obnovit, vzal si úvěry a pracuje na tom, vždyť ani nevíš, jaké povahy jsou ty škody způsobené povodní. Zlikvidovat firmu by znamenalo mj. nutnost okamžitě vyrovnat všechny závazky; pokud na to nemá, potom by to znamenalo konkurz, exekuci a možnost, že by skončili na ulici. A to ani nemluvím o čase a energii strávenou běháním po úřadech a soudech. Třeba se mu vyplatí, snažit se firmu udržet a splácet dluhy postupně s tím, že potom bude zase v plusu. Já to nevím a pochybuji, že ty ano.

A ohledně hypotéky: Pokud chtějí založit rodinu, musejí někde bydlet. Ty víš, za jakých podmínek si tu hypotéku brali? Hypotéka je dluh na 25 - 30 let. I když si ji bereš v době, kdy se ti daří, jak můžeš vědět, co bude za takovou dobu? Můžeš předpovědět jak na tom budeš za rok, dva, 10 let (jestli neonemocníš, nepřijdeš o práci, příp. cokoli dalšího)?

Dojímá mě, jak se vyjadřujete k něčemu, o čem nic nevíte.

Jestli je požadavek jeho 1. manželky oprávněný, nebo ne, musí rozhodnout soud (a nikdo jiný).

Rada je následující: Zkuste se domluvit; u soudu je vždycky lepší předložit ke schválení návrh s tím, že sestavený po vzájemné domluvě. Řekni, že uznáváš zvýšené nároky dospívajících dětí, ale že si nemůžete dovolit platit o 2000 Kč měsíčně víc. Zkus vyjednávat. Nabídni např. 500 Kč a uvidíš, co na to protistrana. Pokud neukáže ochotu jednat, bude to u soudu plus pro vás. Neříkám, že to rozhodne, ale bude to plus a může to částečně pomoct.

Pak platí rada bb: Schovejte si účtenky, doložte u soudu úplně všechno. Příjmy a výdaje na vlastní domácnost a to, že přispíváte dětem nad rámec alimentů (i v naturáliích, počítá se úplně všechno), to obvykle pomáhá úplně nejvíc - ale zase jsou to jenom plus (polehčující okolnosti, chcete-li), konečný verdikt záleží pouze na soudu.

Ještě jedna rada na závěr (jen preventivně): Rozhodně nechoďte k soudu s tím, že odmítáte zvýšení alimentů (nebo dokonce žádáte o snížení (!) ). Pro to byste museli mít hodně pádný důvod - obávám se, že dočasná insolvence manžela to není - a hodně by vám to přitížilo.

A na úplný konec malá citace zákona o rodině: "Nároky VŠECH dětí jsou rovnocenné a nepominutelné" - takže to, že čekáš dítě je další okolnost, kterou musí vzít soud v úvahu a potom také to, že manžel má vyživovací povinnost i k tobě.
září 05, 2008 11:13
Já si taky myslím, že pokud chlap tak tak živí své děti : Myška
z předchozího vztahu a současnou rodinu, tak by si měl rozmyslet, jestli mít další dítě. A v situaci, kdy ani není schopen platit hypotéku, a musí vypomáhat s placením tchyně, by se měl rozmýšlet o to víc.
Sice tu od Lenky nezaznělo, že chtějí alimenty snížit, ale po narození dítěte se to jaksi logicky nabídne. Ale jak k tomu přijdou dospívající děti z prvního manželství? S věkem se potřeby zvyšují, a to nemluvím o tom, že pokud je některé z dětí více nemocné, nejsou poplatky u lékařů zanedbatelné... A zvýšení alimentů pro každého o 500,-- Kč je nic. Co za to pořídíte?
září 05, 2008 11:33
Sinix : Chlap mi zatím neutekl, : mamča
za to mojí sestřenici ano. Docela dobře si pamatuju, jak u soudu argumentoval tím, že svým třem dcerám přispívá nad rámec alimentů, a měl to hezky sepsané a k tomu přiložené účty - jako např.: struna "G" na kytaru pro M. 12,- Kč, 2 x podestýlka pro morčata 28,60 Kč, apod.
Soudkyně měla co dělat, aby zachovala vážnou tvář.

Já Lenku chápu. Doteď všechno zvládali v pohodě, a teď se v ní ozývá matka-lvice, co samozřejmě brání své ještě nenarozené dítě.

Chlapům, co si pořizují v průběhu života několik manželek, nic nevyčítám. Ať si pořídí dětí kolik chtějí a s kolika manželkami jim libo, ale ať všechny ty děti dokážou zabezpečit, a ne je hodit na krk matkám, a hrdlit se o každou korunu výživného.
září 05, 2008 11:38
Vemte si určitě právníka, byly tady k tomu již diskuse v minulosti. : :-)
Jinak soud vychází z toho, že manžel musí živit sebe, tebe a 3 děti - pokud bude již dítě narozeno. Pokud od posledního zvýšení uběhly 3 roky má matka na zvýšení možný nárok, tzn., měli by jste navrhnou nějakou částku o kterou to chcete zvýšit (poraďte se s právníkem). Ale protože pokud dobře počítám 11000 - 7000 jsou 4000, to vás nejspíš těžko uživí,tak vám právník možná naopak navrhne zažádat o snížení alimentů. :-P, ale nevím, vaši situaci neznám. Jinak - kde nic není, ani čert nebere a býlalá si nemůže dělat z otce dítěte dojnou krávu. NIKDY není u rozvodu chyba na jedné straně a navíc, "notoričtí ometači" se většinou nerozvádějí, tzn, že to může být velice slušný chlap, který měl smůlu. Už jenom z té výšky alimentů co si nechal na počátek napařit to o něčem svědčí.Je to hrozné jak se tady takové následné vztahy odsuzují a přitom často píšete, že máte syny, tak abyste to jednou nepoznaly z druhé strany, že váš kluk bude ten "pouhý platič". kdo má holku, je v pohodě. :-PPPP.
září 05, 2008 11:40
... : bb
mamča si určitě nemyslí, že rozvedený chlap nemá nárok na další vztah, ale jen to, že každý člověk, tedy i rozvedený chlap, musí plnit závazky a brát si na hřbet jen to, co unese. I nerozvedení lidi "časují" příchod druhého, třetího dítěte tak, aby to rodinu finančně nerozložilo. Jasně, že se dá žít hodně skromně a taky maličké děti potřebují především přítomnost rodičů, péči, zájem, a můžou chodit klidně v prošoupaných gatích (ostatně ty jsou na písek a na hraní venku nejlepší, milovala jsem děděné věci, děti mohly řádit bez povelů "dávej pozor, máš nové kalhoty")...ale potřeby dětí rostou s nimi, ve 2 letech stačí tepláčky ze sekáče za 35 Kč, pribiňák a nastrouhaná mrkev, a hlavně máma s tátou, v 17 už je to jinak. Samozřejmě, že se nejezdí každoročně na hory i k moři, ale jak se proboha dá žít v rodině, kde:
manželka příjem nula
manžel příjem 11 000
hypotéka 14 000
výživné na 2 dospívající děti 5 000
mimino na cestě

V takové situaci to rozhodně není na zvažování "letos na hory, nebo k moři?", jak to někdo výše psal, takové otázky si klademe my, s našimi příjmy. Oni jsou v sociální tísni, kterou by vyřešilo její zaměstnání a jeho lepší zaměstnání, nebo druhé - třetí dítě jejich situaci bohužel zkomplikovalo.
Teď je ale na cestě, a zabývat se příliš tím, jak dosáhnout zamrznutí výživného, jim spíš zabere čas a energii, který by měli, tedy manžel měl, věnovat snaze o zlepšení situace, tzn. snaze o zvýšení příjmů.
Jednodušeji řečeno - řeší to z opačného konce.
září 05, 2008 11:49
... : bb
než jsem to vypsala, tak to mezitím Myška napsala taky
září 05, 2008 11:51
Ale děvčata : :-)
Z H..na bič neupletete, prostě pokud mám dítě, přípdně děti s chlapem, který ma 11000 neudělám z toho výdělečný podnik pro svou neúplnou rodinu. A otázka zaměstnání jeho nynější partnerky to neřeší, ona NENÍ v žádném případě povinna přispívat na děti svého manžela.Zde se pouze posuzuje, zda ji je manžel nucen živit či ne.Proto se dokládají její přijmy. Takže se to zde počítá tak, že muž živí sebe a zbytek dělí mezi 3 nebo 4 lidi, podle jejich potřeb. Ale HLAVNĚ a jedině , z toho co má k dispozici. Sry, zde se nabízí taky i to, aby se i matka snažila zvýšit životní úroveň svých dětí změnou zaměstnání, máme přece rovnoprávnost a díky dnešnímu systému máme to štěstí, že děti zůstávají po rozvodu převážně s matkama. Víte třeba, že za 1 republiky připadly děti otci?
září 05, 2008 12:04
jo jo : karl
no jo, ale at´nenasazujeme Lence hned oslí hlavu, je to mladá ženská, sama děti žádné nemá, bylo logický, že jednou ty děti chtít bude. Já bych taky třeba ještě chtěla, ale pět dětí to už by bylo na nás moc smilies/grin.gif smilies/grin.gif je to tak, manžel by se měl víc starat a řešit.
září 05, 2008 12:09
... : karl
ano to je pravda, oba rodiče se mají podílet na zvýšení životní úrovně, je taky pravdou, že některé ex si to vysvětlí tak, že ždímou své ex a naopak smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
září 05, 2008 12:13
... : bb
Víte třeba, že za 1 republiky připadly děti otci?


to má Lenka blbý, že nežije za 1.republiky, to by měli celých 11 000 pro 5 lidí, čili 2 200 na osobu 5 000 od bývalé ženy, no a hypotéka 14000
takhle mají jen 6 000 pro 3 lidi a hypotéku 14 000
čili jsi přišel na lepší řešení - ať si manžel vezme k sobě ty dva kluky, to se jim všem finančně uleví
až teda prodají dům, aby splatili hypo, a půjdou bydlet do krabic od banánů




září 05, 2008 12:16
Pro smajlík - mě přijde sobecké, pořizovat si další dítě, když se sotva držím nad vodou. : Myška
A to platí v tomto rozvedeném manželství stejně jako v úplném. Když na něco nemám, tak si to prostě nepořídím. Chápu Lenku, že chce své dítě, ale když šla do vztahu s rozvedeným otcem dvou dětí, tak musela vědět, že se o ně bude muset taťka postarat. A když vidí, v jakém srabu žijí, že hypotéku platí její matka, divím se, že otěhotněla. Proč ale mají na její touhu po dítěti doplácet jeho děti??
A matka - nevíme kolik vydělává, ale pro matku se dvěma dětmi, kdy s tím mladším musí bývat v době jeho nemoci doma, a pracovní dobu taky nemůže mít od nevidím do nevidím, je sehnat lepší, tedy více placenou, práci mnohem těžší, než pro chlapa, který se může práci věnovat nerušeně, protože o jeho děti je postaráno.
září 05, 2008 12:46
Jo, a mám dva syny, a doufám, že se ani jeden z nich nezachová jako sobec, : Myška
a když by došlo na jejich rozvod, tak že nebudou škrti, a nedopřejí svému dítěti stejnou péči, jako jim jejich otec.
září 05, 2008 12:49
Myška : Kdyby si matka těch dvou už existujících dětí našla druhé zaměstnání, : mamča
nejspíš by to bylo na úkor péče o děti. Pak by jí zas mohl honit býv. manžel po soudech, že se řádně nestará. smilies/grin.gif
Máme sice rovnoprávnost, ale všichni víme, jak to v praxi vypadá.
září 05, 2008 14:00
Myško, přece nemůžeš myslet vážně, že by nějaký člověk, zvlášť žena, byl tak uvědomělý, : toulavej
že se vzdá možnosti mít vlastní dítě jenom proto, aby – pro něj cizí děti, děti jeho partnera, „nestrádaly“. Což neznamená, že by měly hlad a neměly kde spát, ale neměli nutně nový značkový oblečení třeba nebo větší kapesný. Takhle by se zachoval jenom Mirek Dušín, jinak NIKDO, protože mít svý dítě je nad všechny ušlechtilý skutky, zvlášť pro ženu. Něco jiného je v tom začátku – nezačínat si nic s člověkem, který má vyživovací povinnost vůči svým potomkům. Jenže, když se člověk zamiluje, tyhle možný komplikace v budoucnu rozhodně neřeší. A bránit se těhotenství, když ti tikají biologický hodiny, to by asi žádná neudělala.
září 05, 2008 14:24
Fajn, bb. : Krakonoš
Takže jsi došla k sumě 8k na jednoho. Bez energií, nájmů, vejletů. Jinejma slovama, 4členná rodina potřebuje (všichni maj nějaký potřeby, žejo) 4x8 dejme tomu 10 = 42 k, čistýho. Bezva. No a nedávno jsme se tu bavili vo průměrným platě. Myslím, že naprostá většina mejch přátel má výrazně míň, než 42 litrů čistýho pro rodinu na měsíc, přesto maj děti a žijou naprosto v pohodě, dokonce jezděj i na dovolený a na lyže. Takže ty počty sou prostě jenom počty, život jde jinak.
Je to podobný, jako když na nějakým serveru čas vod času vyjde bombastickej článek vo tom, kolik stojí pořídit si dítě, a pak je tam takovej ten bezvadnej položkovej rozpočet, vyšplhá se to do závratnejch desetitisíců ještě než se robě narodí a já se dycky řehtám jak hyena smilies/grin.gif - neznám nikoho, kdo by takový prachy musel zaplatit, milión věcí se různě dědí, darujou prarodiče, příbuzný, kamarádi, koupí se použitý atakdále.
Vo těch alimentech jsem to napsal snad jasně, tak se nebudu vopakovat, firma je VE ZTRÁTĚ, tak zní zadání tazatelky, tak asi není třeba mluvit vo zisku firmy.
Nojono, já vím, že zajímavější je trochu se porejpat v morálce a zodpovědnosti, trošku to tý druhý mámě v pořadí vosladit, že si dovolila mít dítě s rozvedeným a ještě neprachatým, což se nám správným a zodpovědným kudlánkům a kudlánkám zpravidla neděje. Tak já du taky nakrmit králíka - jednoho. A hezkej víkend. smilies/wink.gif
září 05, 2008 14:29
:) : karl
já v to doufám taky, že ti moji hošani nebudou nebudou balíci a kdyby přišlo náhodou na lámání chleba, budou myslet hlavou, ale zbytečně předbíhám...člověk kydž už má s tím zkušenost smilies/wink.gif smilies/wink.gifjdu taky krmit, kluky jedny ušatý moravský!!! smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif čeká je tropickej víkend
září 05, 2008 17:31
krakonoši, to snad děláš schválně - přestaň se snažit za každou cenu najít protiargument, a čti pořádně :-) : bb
začínám si myslet, že se v tom snad vyžíváš :-)
Nojono, já vím, že zajímavější je trochu se porejpat v morálce a zodpovědnosti, trošku to tý druhý mámě v pořadí vosladit, že si dovolila mít dítě s rozvedeným a ještě neprachatým, což se nám správným a zodpovědným kudlánkům a kudlánkám zpravidla neděje

...přečti si co píšu, nerejpala jsem do Lenky, ale dovolila jsem si zkonstatovat, že od JEJÍHO MANŽELA je velká nezodpovědnost pořídit si za stávajících okolností třetí dítě

Takže jsi došla k sumě 8k na jednoho. Bez energií, nájmů, vejletů. Jinejma slovama, 4členná rodina potřebuje (všichni maj nějaký potřeby, žejo) 4x8 dejme tomu 10 = 42 k, čistýho. Bezva. No a nedávno jsme se tu bavili vo průměrným platě. Myslím, že naprostá většina mejch přátel má výrazně míň, než 42 litrů čistýho pro rodinu na měsíc, přesto maj děti a žijou naprosto v pohodě, dokonce jezděj i na dovolený a na lyže.

...nevím, v čem spočíval smysl těchhle vět, nepíšu nikde o tom, že běžná rodina má měsíc co měsíc k dispozici několik desítek tisíc. Ztrácíš trošku nit, krakonoši - reagovala jsem na to, co psala Lenka, že už teď platí 5000 na kluky, tak jsem dala PŘÍKLAD výdajů na našeho gymnazistu, letošní září. Každý ví, že v září (srpnu, prostě před šk. rokem) výdaje stoupají a všechny se soustředí do jednoho krátkého období - protože se dokupuje oblečení do školy, na tělocvik-sport, boty sportovní, na běžné nošení,přezůvky, učebnice, sešity, školní tašky, podzimní bundy, ze kterých přes jaro léto vyrostli, školní pomůcky, platí se obědy, tramvajenky, různé jednorázové poplatky do školy, kroužků, chodí se často k očaři, zubaři, protože přes léto měli dovolenou a děcka jiné starosti a od jara zase finišovali ve škole atp. - V součtu to dělá velké sumy - viz můj propočet. KAŽDÝ RODIČ TO ZNÁ, není důvod, abys to popíral.
Že se dá pořídit levněji, u vietnamců, v hypermarketech, jsem psala i u toho prvního svého výpočtu, i v reakci na tvůj komentář, tak nevím, proč to opakuješ pořád dokola. Proč mi místo toho raději nedáš konkrétní příklad, jak to dál snížit - ne kvůli mně, kvůli Lence, jiným, a v zájmu objektivity - které položky se dají pořídit levněji tak, aby ten součet nečinil ani těch 8 000 ?
Ptala jsem se konkrétně, protože by mě to zcela normálně zajímalo - kromě bot, oblečení a batohu - které dejme tomu se dají nakoupit levně, obnošené, u stánku apod. - byť si za 3-6 měsíců ten nákup musí zopakovat,protože ty věci nevydrží, ale dobře, třeba tou dobou už bude líp. Takže oblečení,boty, batoh jsou jasné.
Ale co dál srazti ? - kontaktní čočky, školní obědy, tramvajenka, učebnice z druhé ruky, pár nových, které z druhé ruky koupit nelze, sešity, přezůvky, kapesné, něco na mobil ?
Myslím, že na to ani odpovědět nemůžeš, protože sám víš, že se to snížit nedá jinak, než prostě něco vynechat, tj.nepořídit, jinak ne. Pak se tedy vynechá i ten výlet, hory, škola v přírodě, knihovna, plavání, dárek, pouť atd.
No a právě v souvislosti s tím jsem říkala, že zodpovědný člověk tomuhle svoje děti nevystaví, když nemusí, počká s pořízením třetího dítěte když ví, že nemá na to, aby všem svým dětem zajistil normální, běžný život - ne luxus, ale standard.

Samozřejmě, že se tyhle mimořádně zvýšené výdaje nepokryjí v každé rodině z běžné výplaty, ale zcela běžně se na ně bere z rezervy, která se právě pro mimořádky v rodinách vytváří,což je třeba zrovna u tvých přátel, ale jsou taky rodiny, co to zaplatí kreditkou a pak splácí, nebo si berou zálohy v práci, nebo si půjčí od prarodičů, taky dost často právě prarodiče na začátku školního roku něčím přispějí vnoučatům na vybavení,to dělají třeba moji rodiče, taky se těmi nákupy sfouknou zářijové svátky, to je i u nás, atd.
Dá se srazit i optik, samozřejmě, nemusí mít čočky, ale brýle- skla i obroučky na pojišťovnu, pořád ale bude doplácet několik stokorun.
Nebudeš snad ve svatém zápalu naznačovat, že ty a tvoji přátelé máte děti, které chodí do škol, sportují, čtou, chodí do kina, jezdí na školy v přírodě, k moři a na hory, ale nepotřebují každoročně koupičt nějaké vybavení, oblečení, boty, učebnice, sešity, nepotřebují brýle ani zubaře a mají zdarma obědy, tramvajenku. :-)

září 05, 2008 23:31
Snažil jsem se jenom : Krakonoš
věcně naznačit, že žít se dá i za míň a že ty alimenty jsou adekvátní. Ale ty tvý osobní a osobně uražený výkřiky stejně věcnou diskusi stejně neumožňujou, navíc ten zbytek, co cituješ, nebyl reakce na tebe, ale na jiný moralistky. Tak nic.
září 06, 2008 09:18
... : bb
no a já se snažila jenom věcně sdělit svůj názor, podložený konkrétními příklady, že ty alimenty nejsou adekvátní, pokud ten starší kluk přešel na střední školu.
Že naznačuješ, že se dá žít za míň jsem pochopila, co jsem nepochopila je to, z čeho to vychází, protože jsem nemluvila o tom, za kolik žije ta paní z Lenky příběhu, ani za kolik žijeme my:-)
Nevím, proč se mi pořád snažíš něco podsunout, pro mě je to naprosto normální klidná výměna názorů na netové debatě. Žádné osobně uražený výkřiky v tom co píšu opravdu nejsou. Pravda, nemám ráda ty iroické dloubance, kterými jakoby cosi naznačuješ, ale nepovažuju to za tvoji snahu mě urazit, vnímám to jako tvůj nešvar v diskuzi, možná projev averze vůči mě, ale ne urážky :-) Když se o něčem bavím, rozebírám to téma, tak se chci dobrat podstaty věci a taky se snažím, aby mi druhá strana pochopila. Z obou těchto důvodů jsem tě chtěla "donutit" ke konkrétním argumentům, ale jako vždycky, když už tě to buď nebaví, nebo žádné nemáš, tak sklouzneš k ironii a snažíš se to hodit na mě, že se urážím. Není to tak.
Tohle se myslím často stává, když lidi vnímají diskuzi jako boj a diskuzního partnera jako protistranu.

No, a že to s tím moralizováním bylo určené jiným jsem nemohla tušit, když jsi to psal v komentáři adresovaném mně.


září 06, 2008 15:57
No, já si myslím, že ty alimenty nejsou přiměřené, Krakonoši, : Myška z domu
já si myslím, že jsou nízké. Přiměřené jsou tak možná příjmu otce, ale rozhodně ne potřebám dětí. Omíláme to tady pořád dokola, a zbytečně. Prostě taťka by měl pořádně vydělávat, aby měl na uživení všech svých dětí alespoň na stávající úrovni.
Pořád mi ještě nikdo z oponentů nezodpověděl otázku, proč mají být stávající děti trestány snížením životní úrovně jen proto, že se taťkovi zachtělo dalšího potomka.
září 06, 2008 21:00
to přesně tvrdím taky : alena puntíkovaná
nebo ta nová manželka čeká to dítě z jeho dětma z předchozího manželství? Prostě ať si ten flákač najde druhý zaměstnání a pořádně se postará o obě rodiny. Je tím pádem naděje, že bude unavenej a nebude si pořizovat třetí rodinu, jenom proto, že nevěděl roupama co.
září 06, 2008 21:07
BB : Jiraska
Nevim proc kupovat znackove veci.Mam dve deti 15 a 17 let.jsem samozivitelka otec me na deti vyzivne neplati.Muj plat je 14 tisic.Kdyz mame v praci 13 a 14 plat.Muj prijem je tyto dva mesice 23 tisic.Tyto platy navic jsem vzdycky venovala detem na koupi znackovych veci.Boty 2000 kc.Vydrzi pul roku akorad do dalsiho 13 platu.Vic jim nevydrzeli nikdy ani jednomu.
O vanocich jsem kupovala synovi rifle za 1800 kc.Ty rifle jsou na vyhozeni na zadku se latka roztrhala to same na nohavicich.Dceri jsem je kupovala v dubnu mela jsem lepsi vydelek pracovala jsem 3 soboty navic.Opet toztrhame na zadku latka prosoupana a diry u kapes.
Muze me cert vzit,kdyz nekdo propaguje znackove veci jo a jeste perlicka.Ty dcery rifle po zakoupeni ve sleve za 1500 kc meli krivy sev.Takte nohavice se na sebe rovne polozit nedali.Fakt znackovy za takovy prachy.Je me doslova spatne kdyz vydim ty predrazene hadry ktere nic nevydrzi.
Ja nakupuji pro sebe u Vietnamcu a rifle nosim 3 roky ted,uz jsem je vzala dotahat do prace takze asi pul roku v nich pracuji manualne.Kdybych je nemela prosoupane mezi nohama tak vypadaji porad stejne a stali 290 kc.To same boty rok pracuji v botech za 100 kc koupene u Vietnamcu a jsou platene a myslim,ze je budu jeste nosit hodne dlouho a jsou prane i nekolikrat v pracce.TAK LASKAVE PRESTANTE PROPAGOVAT ZNACKOVE VECI JSOU TO NEZ OBYCEJNE SMEJDY i v 39 by se nakoupilo kvalitneji.Syn si,uz nastesti vydelava tak mu ty smejdy nemusim kupovat,Zbyva jen dcera ta si na dalsi ctvrdleti koupila rifle z brigady za 1800.
To me srdce netrha ja se na ne nedrela drela se jen ona.
září 06, 2008 22:12
... : bb
Myško, na podobné otázky v podobné diskuzi předčasem jsem četla názor, že nové miminko za to nemůže, že se narodilo, a že starší děti ho prostě mají vnímat jako sourozence, a proto se samozřejmě uskromní.
Já nesouhlasím ani s tímto názorem, přesně z těch důvodů, co jsme tu všechny už několikrát zopakovaly - dalšího "sourozence" si mají rodiče pořídit až když jsou schopni mu zajistit slušný život.
Odpovědnost za vypořádání se s situací taky nelze nechat jen dětech, očekávat automaticky jejich "uvědomělost". Často žárlí děti i na vlastního sourozence, natož na nevlastního, když mají situaci ztíženou tím, že táta odešel jinam, od nich.
Někdo může říct, že skromný způsob života bez konzumních vymožeností dítěti neublíží. Tím si nejsem jista. Žít skromně z vlastního rozhodnutí nepodléhat tlakům konzumní společnosti je jedna věc, být nucen tak žít proto,že táta si pořídil další rodinu, je věc jiná.
září 06, 2008 22:33
Jiraska, : bb
nikde nepropaguji "značkové věci", jak tvrdíte. Psala jsem o svých zkušenostech s nákupy tam i tam. Že vy máte jiné zkušenosti, lepší, je dobře. Já mám horší, zboží mi nevyhovuje, vadila mi úroveň prodeje i to že ty věci nezaměnitelně páchnou - nelíbí se mi to, nemusím to kupovat, tak nekupuju. Kalhoty pro syna bych tam ani nesehnala, na výšku 195 cm tam mají nemají, nebo velikosti pro obry, syn je huběný. Déle než rok je stejně nemá, protože zatím pořád roste, dáváme to jiným dětem a na faru do charitní sbírky neunošené.

Ale zaujala mě jiná věc - já bych dětem rozhodně nekoupila oblečení, které považuju za ŠMEJD jako vy, jen proto, že to ony požadují. Být na tom finančně a názorově jako vy, tak bych jim ty věci prostě nekoupila. Moje děcka kupodivu nikdy nic nepožadovala, zeptají se, dostanou, nedostanou, hotovo. Když dojdu k názoru, že to co si přejí je úplný nesmysl, holá zbytečnost, tak jim to s klidem odmítnu, můžou si na to vydělat na brigádách, jako tvoje dcera. Je fakt, že jsem poměrně tolerantní a štědrá, ale když na to není, tak není. S tím jsem nikdy neměla problém. Naopak - kdyby zkusili nějaké trucy, vzteky, nátlaky, tak by se se zlou potázali, to vědí. Ono se dá koupit ne luxusní, ale velmi slušné oblečení, podle vás tzv. značkové, a neutratit příliš. Loni jsme koupili v rámci akce 2/1 v timeoutu klukovi 2 perfektní bundy, obě dohromady za 2000. Perou se ob týden, drží.
Kdybych to považovala za šmejd, tak to nekoupím. Tak se nenechte dětmi tlačit do nákupů, na které utratíte celé prémie, přesčasy, víkendy. Dejte jim tisícku a zbytek ať si vydělají na brigádě a koupí si co chtějí.

září 06, 2008 23:08
Jak k tomu přijdou ty starší děti? : Iveta
Já nevím, ale v celé historii lidstva byly děti PROSTĚ plozeny, jedno za druhým, a všem stávajícím dětem v dané rodině zcela samozřejmě nezbývalo než existovat z takového dílu koláče, jaký na ně zbyl. Dokonce se musely o ty přibývající sourozence podstanou mírou starat. Bylo to něco samozřejmého a nikdo neřešil, jak k tomu přijdou. (A vztahy mezi nima navzdory tomu, nebo možná díky tomu, byly snad lepší než v dnešní já-kultuře). Vím, nebyla antikoncepce, dneska se každý může rozhodnout, kolik dětí je "rozumné" mít... ale stejně mě zaujala ta úplná změna optiky.
září 07, 2008 01:29
ano Iveto : alena puntíkovaná
- ale to byly děti obou jejich rodičů a OBA jejich rodiče se o ten kousek koláče dělili s nimi. Rovným dílem a nikdo nikoho neopustil.
září 07, 2008 03:00
To je pravda Aleno : Iveta
Jen mě ještě v této souvislosti napadlo, že mít dítě považujeme za "rozumné" pořád v menším počtě případů (jinými slovy, máme pořád vyšší nároky na naši situaci, abychom usoudili, že je vhodná na pořízení si dítěte - zdaleka už nestačí, aby třeba nebyla válka nebo hlad). Tohle je asi hlavním důvodem, proč západní civilizace pomalu vymírá. Bez problémů nás sice nahradí příslušníci jiných kultur, ale stejně je to škoda. Ale tyhle věci jsou už opravdu off-toppic smilies/smiley.gif
září 07, 2008 09:32
BB : Jiraska
Detem ty veci kupuji,protoze to maji i ostatni jejich spoluzaci a nechci,aby byli zesmesnovany tak jako ja coby nactileta,kdyz jsem musela chodit v tesilkach,kdyz ostatni meli rifle a mama me kupovala veci jen v partiovce.
Veci detem kupuji ve skateshopu-nevim jak se to pise ta kvalita je tam opravdu hrozna.Syn ma 186 cm a boty ma posledni velikost co se tam da koupit.
Na dalsi brigade si dcera ,uz nevydela,protoze nastoupila do ucnaku a jezdit dude domu v pozdnich odpolednich hodinach leda tak o letnich prazdninach.
září 07, 2008 10:50
Aleno puntíková, : Anka
fakt se mi zdá, že už ti chybí trochu uvážlivosti a slušného chování. Ne jen tady, ale u všech článků. Nechci se zastávat dotyčného, ale myslím, že nemáš právo někoho takhle urážet:

Prostě ať si ten flákač najde druhý zaměstnání


Pokud vím, tak kudlanka si zakládá na tom, že se tu diskutuje slušně!

září 07, 2008 11:58
Nevím jak vy, dámy, co obhajujete právo otce na plození dalších dětí v dalších vztazích : Myška
aniž by zvyšoval své výdělky úměrně zvyšujícím se nákladům, ale přece i v úplné rodině je logické, že prostě třetí nebo další dítě nebude, pokud se rodina i přes to, že oba rodiče pracují, potácí nad vodou. Plození dětí bez ohledu na příjmy ve stylu po nás potopa je vyhrazeno spíše specifickým skupinám obyvatel s nízkým IQ, pobírajícím sociální dávky. Myslím, že mnohé z nás si třeba také říkaly, že by bylo pěkné mít ještě jedno dítě, ale po spočítání příjmů versus zvýšených nákladů od toho upustily.
Když na to nemám, tak si to nepořídím.
Opravdu nevím, proč by stávající děti měly trpět tím, že tatínek plodí další děti. Proč by měly snížení své životní úrovně zapřičiněné snížením alimentů kvůli novému nevlastnímu sourozenci chápat???
září 07, 2008 13:44
Jiraska, : bb
zkuste jiný obchod, a hlavně internet, ceny nižší, takže se to vyplatí i s poštovným, vyberete v klidu, rozmyslíte, dáte si načas, vrátíte se k výběru třeba za dva dny, nejste pod tlakem - času, prodavačky za krkem, podupávající otrávenou slečnou :-) apod.


září 07, 2008 14:14
Tou jsou mi věci! : Krakonoš
Tak sociální dávky pobírá specifická skupina vobyvatel s nízkým IQ. Hmmm, mrkev v zimě. Tak třeba všichni, kdo pobíraj přídavky na děti, což je sociální dávka pro ty, co si dovolili mít děti bez "odpovídajících" příjmů, jsou zřejmě velmi specifičtí a ještě navíc tupci. Pěkný.
Pak se nám diskuse posunula ke SNÍŽENÍ životní úrovně zapříčiněný SNÍŽENÍM alimentů od dacana rozvedenýho FLÁKAČE, ačkoli původní článek hovoří vo velmi vstřícným přístupu vůči původní rodině, velmi slušnějch alimentech ( financování dalších věcí!) vzhledem k otcovejm příjmům a požadavku na jejich zvýšení. Podivný.
A tak nějak se podobně jako Iveta nedivím, že tenhle nejbohatší prostor světa - Evropu - bílej muž a žena pomalu ale jistě přenechává svejm bratřím z jinejch koutů světa. Pro mě to má tu pozitivní stránku, že mám rád úplně stejně i hnědýho či žlutýho muže a ženu a je mi to tímpádem vcelku u zadele. Ale je zajímavý, že velmi moho z těch, co tak rádi podmiňujou "pořízení" (krásnej termín, třeba jako auto nebo bazén) dětí pokud možno nadstandardníma příjmama se zároveň velmi upřímně děsej "barevnejch" proměn Evropy. Já vím, offtopic. smilies/wink.gif
září 07, 2008 15:54
... : bb
myslím, že všichni pochopili, jak to s těmi dávkami Myška myslí - ne PND, na které dosáhne spousta lidí, protože berou nízkou mzdu, ale celou řadu dávek, které berou ti, co na práci nesáhnou a při představě pravidelného zaměstnání dotávají osypky - ti berou nejvíc dávek, bez ohledu na barvu pleti, ale je fakt, že mezi cikány je jich nejvíc a taky nejvíc křičí -myslím, že první slovo, které učí své děti je "rasismus" :-)
Slovo pořídí se obvykle nechápe nijak pejorativně, znamená to, že vědomě přivedou dítě na svět. Taky bych nepoužila slovo flákač, spíš ztratil pojem o realitě a drží se za každou cenu svého snu. Pak ale nemá plodit další děti - když slovo pořídí se ti příčí.
Znovu zopakuju:
má příjem 11 000 Kč
manželka 0 Kč
hypotéka 14 000 Kč
výživné 5 000 Kč výdaje navíc
-------------------------------
sečteno, žijou v mínusu - 2 000 Kč
Do toho zplodit třetí dítě a být závislý na pomoci tchýně je velká neodpovědnost, ale to konstatování je Lence k prdu, samozřejmě.
Proto jsem hned na začátku radila 1) dokládat všechno, co koupí, zaplatí klukům nad rámec výživného, 2) dohodnout se s mužem o nutnosti dalšího příjmu, 3) prodat dům, najít levnější bydlení než za 14 energie


září 07, 2008 16:32
... : bb
Pro mě to má tu pozitivní stránku, že mám rád úplně stejně i hnědýho či žlutýho muže a ženu a je mi to tímpádem vcelku u zadele.

promiň, ale myslím, že jen teoreticky :-) ty, kteří se chovají slušně, nedělají potíže, neobtěžují tě nočním hlukem, špínou, odpadky u dveří, sprostými výkřiky na adresu tvých dětí po cestě ze školy, krádežemi, ničením věcí ve tvém okolí
Pak jsi na tom stejně jako my. Jsme tedy rasisti, protože máme rádi jen ty, kteří se chovají podle nás, tj.jinak, než je jejich přirozenost. Když dají průchod své současné přirozenosti, přestaneš je mít rád i ty, tím jsem si u cikánů jista.
Obávám se, že časem by to platilo i u latinoameričanů, nebo indů, nebo asiatů - snesli bychom rodinu, dvě, ne celé sídliště. Ani ty ne, myslím si. Soužití s jinou kulturou je velmi obohacující, ale ne každý o to natrvalo stojí. Oni taky ne:-) jen když jim to přináší velké výhody, pak jsou ochotni dělat ústupky.
září 07, 2008 16:42
... : bb
oprava:
sečteno, žijou v mínusu - 2 000 Kč

ne, je to mínus 8 000 Kč
já ty alimenty přičetla k příjmu :-)), místo 11 - (14 5)
září 07, 2008 16:44
Krakonoši :) ješte OT : Iveta
Teď se zrovna hádají bloggeři na idnes, jestli je, nebo není asociální záměrně nemít děti. Já jako liberál tedy myslím, že každý sice v této otázce musí mít svobodnou vůli, ale to neznamená, že nemít děti není v tomto smyslu (fyzické zachování populace) egoismem. To je sice hezké, že z daní bezdětných singles se hradí zdravotnická péče a školy pro "cizí" děti a mateřská pro jejich matky, dokonce bych uznala i argument, že ty bezdětný lidi nebudou tyhle cizí děti muset v důchodu živit, protože si na sebe v produktivním věku vydělají dost, ale faktem zůstává, že kdyby se nechtělo jiným lidem nějaké děti mít (a ano, jistěže za cenu snížení své životní úrovně, o pohodlí nemluvě), tak se prostě o ty bezdětný nebude na jejich stará kolena mít kdo postarat. Péče se dá mechanicky převádět na peníze jenom dokuď "jsou lidi".
Druhá věc je, že jakmile budou mít ženy z jiných kultur taky možnost rozhodovat o tom, kolikrát chtějí rodit, dopadne to časem stejně jako tady (nakonec všude platí, že čím vyšší životní úroveň, tím nižší porodnost).
září 07, 2008 16:48
představ si, : Krakonoš
že i v tý Asii žijou lidi, který nekradou, neničej a nedělaj bordel atakdál. A hlavně je zbytečný se vo tom bavit. Bílá rasa z tohodle světa postupně zmizí a žádný intelektuální kecy tomu nezabráněj. A bavit se vo tom, jestli je to "dobře" nebo "špatně" je úplná hovadina - příroda nezná dobře ani špatně. Je dobře nebo špatně, že vyhynuli dinosauři?
září 07, 2008 16:49
... : bb
ale no tak, nechytej mě za slovo :-) jistě že to vím, taky mám kamarádku, která se provdala za Inda,který tu studoval, mají 2 děti a malý podnik, bezvadní lidi, v obci žijeme se 2 rodinami cikánů, jsou fajn, známe se, tykáme si, klidně bych jim svěřila na pohlídání dítě...ale to jsou ti, co se odtrhli a vědomě se rozhodli pro náš způsob života
v domě vedle naší firmy vidím něco úplně jiného, tam bych nevešla ani za dne, ostatně skrze zápach linoucí se ze dveří přidávám na rychlosti, když jdu kolem
nemluvila jsem o asiatech, indech atd. v souvislosti s činností cikánů, měla jsem na mysli odlišný způsob života, jinou mentalitu, která se projeví právě když žijí pohromadě ve své komunitě. Oni chtějí žít po svém, s výhodami našeho způsobu života.
Nehodnotím, co je dobře nebo špatně, ale jak to vnímám a cítím já.
Bílá rasa asi jednou zmizí, ale nebudou tu jen barevní, budou tu míšenci, jejich potomci, kteří se opět promísí, rozdíly se budou stírat, typické vlastnosti mizet. Vývoj, no a? Teď je to jak to je.
Já ti věřím, že máš rád lidi bez ohledu na barvu pleti. Jen jsem přesvědčená, že bez ohledu na ten nastíněný vývoj bys nechtěl žít uprostřed jejich sídliště.



září 07, 2008 17:01
... : :-)
Místo aby se tady Lence poradilo, nadává se jí, že si neměla pořizovat dítě, že je to nezodpovědné a blablabla. V přeneseném významu to vlastně znamená, běž na potrat, nebo kam míříte?? Jsou to diskuse jako s mojí matkou ve smyslu "kdybych to byl býval věděl, tak bych tam býval nechodil, auuu. " Takže věcná rada: k soudu vždy jedině s právníkem, bez soudu alimenty v toto případě nezvyšovat, není bohužel z čeho. :-P. Kdo se holt narodil pod lavicí, bude mít pro svůj život mnohem méně, něž dítě rozvedeného podnikatele, který na ně může štědře přispívat.Takže přesněji : i když jedna bere 8000, druhá bere klidně jen 1000, rozdíl je v tom, kdo je otec dítěte, a jaká kupka se rozděluje.To co dítě ve skutečnosti spotřebuje (výpočty BB) zde jde jaksi stranou :-) Pěkný večer. :-)
září 07, 2008 19:27
Pro podivného smajlíka - : Myška
rozebíráme tu nezodpovědný přístup otce. Trochu taky Lenky, samozřejmě. Ale ji nemusí zajímat, za co budou žít partnerovy děti. JEHO by to mělo zajímat. A rozhodně to zajímá jejich matku, a protože jsem rozvedená, mám dvě děti, tak samozřejmě Lenku nechápu. Nechápu, že v tak špatné finanční situaci otěhotněla. Při dnešním výběru antikoncepce. Ale ráda poradím jejímu partnerovi, aby si našel lépe placenou práci, aby všechny své děti bez problémů uživil bez snížení jejich životní úrovně a dokázal splatit hypotéku. K tomu snad už není co dalšího říct.
září 07, 2008 19:41
... : bb
To co dítě ve skutečnosti spotřebuje (výpočty BB) zde jde jaksi stranou :-) Pěkný večer. :-)


aktualizuju výpočet :-)) před chvílí jsem vyplatila dalších 100 Kč na speciální potřeby na výtvarku a 170 Kč na předplatné časopisu na němčinu
ještě že nemusím dítěti říct, že to musí jít stranou, protože tatínek si pořídil, zplodil, přivedl na svět, další robátko, tentokrát s jinou paní
a jestli se mu to nelíbí, ať si přečte Válku spermií :-)
září 07, 2008 20:11
vtip je v tom, : alena puntíkovaná
že s těmito věcmi by si něměly dělat starosti ani jeho bývalá, ani jeho nynější žena, ale ten, který je do této situace dostal - a který, zdá se - je naprosto nad věcí.
září 08, 2008 01:44
Přijde mi to, jako by tady většina měla křišťálovou kouli : lp
a znali pozadí situace. Co když je to třeba jako u nás. Přítelova bývalka se s ním rozvedla, neboť mu připadalo na dnešní dobu docela nezodpovědné si pořídit třetí děťátko, a ona jako jedináček na třetím "baby" trvala. Nyní je na mateřské s třetím, náklady na přítelove dvě děti v pubertálním věku samozřejmě narůstají, tak se snaží vytáhnout, co je jen možné a stále je to z jejího hlediska málo. Já sama mám dvě děti, takže jsme zvážili situaci, že již není zapotřebí světu předávat naše společné DNA a počet 4 společných ratolestí je dostačující. Pokud bych však sama byla bezdětná, vím že tohle je partner, se kterým bych si velice přála společné děťátko. Sám mi potvrdil, že v téhle situaci by mne chápal, nechtěl o mě přijít a i on sám by tuhle myšlenku přivítal A věřím, že bych byla pranýřována, jak si to můžu s takto nezodpovědným partnerem dovolit. Sám totiž taky splácí půjčku, za kterou "bývalce" a dětem pořizoval bydlení (sám zůstal v původním bytě), výživné na děti a samozřejmě i jejich další potřeby a včetně našich společných dovolenek. I když nemá malý plat, tak tyhle položky nejsou zanedbatelné. Věřím, že pokud by přišlo další dítko, možnosti by se snížily a pak by on byl tím nezodpovědný a maminka s dalším prďolou snad ta ubohá, které by mělo být všemožně pomáháno...... Lenku chápu a nemyslím si, že jde všechny takhle jednoduše odsuzovat. Uskrovnit by se měli asi všichni, stejně jako se snažit o možnosti zvýšení příjmu. Jenže nejen tatínek, ale i maminka.......
září 08, 2008 10:18
lp - PROČ by se měli uskrovnit všichni?? : Myška
To, že tatínek má potřebu zplodit další dítě, se těch stávajících dětí vůbec netýká krom toho, že narozením nevlastního sourozence přijdou o část alimentů, a tedy jim klesne životní úroveň. Čím si stávající děti tento trest zasloužily?
září 08, 2008 10:58
lp - PROC by se meli uskrovnit vsichni? : mura
Uskrovnit by se měli asi všichni... Jenže nejen tatínek, ale i maminka.

To, že tatínek má potřebu zplodit další dítě, se bývalé manželky vůbec netýká
září 08, 2008 11:04
lp, většina lidí nepodlehne touze po dítěti, když žije na dluh, příjem 11 000, výdaje bez jídla,energií, 19 000 : bb
LENKU nikdo neodsuzuje, vážně musíme vyslovovat před každým komentářem, že je to přirozené a pochopitelné, že chce s mužem dítě, jinak když to nenapíšeme, tak ji prostě odsuzujeme?

Řeč byla o zodpovědnosti, tu nesou oba, přece Lenka neotěhotněla násilím. Většina lidí neodlehne touze po dítěti, když nemá na to mu koupit pleny.
Taky jsem tu už psala, že je uskrovnit a uskrovnit. Z čeho se mají uskrovnit, proboha, když si musí půjčovat od tchýně 14 000 měsíc co měsíc?
Ale i bez té hypotéky je to na nic, 11 000 příjem mínus 5 000 výživné = 6 000 pro dva lidi na jídlo, energie, oblečení, dopravu, drogerii, léky, atd. je strašně málo, a oni by si z toho měli platit ještě bydlení a ještě se postarat o další dítě.

Mě teda popravdě strašně zaráží, s jakou nesnesitelnou lehkostí bytí se přenáší někteří z vás přes fakt, že ty lidi jsou už teď v podstatě sociální případ, závislí na pomoci rodiny, a ještě do toho přivedou další dítě. Tuhle situaci nevyřeší levnější rifle nebo skromnější strava.

září 08, 2008 11:20
... : bb
my víme, že Lenka chtěla poradit jak z toho - poradilo se jí, několikrát, v podstatě totéž

no a pak se rozproudila debata na dané téma, s tím musí autoři dotazů a článků počítat, koneckonců, nemusejí zveřejnit jméno
září 08, 2008 11:23
mura, : bb
to není možné, určitě se mýlíš, myslím, že by si měla najít vedlejšák a snažit se tak sama si zvýšit příjem do své rodiny a nezatěžovat svými nesmyslnými finančními požadavky rodinu novou
září 08, 2008 11:27
... : :-)
Já to vidím tak, matka dětí z 1 manželství nebyla schopna nebo ochotna si otce dítěte udržet doma, takže má smůlu a její děti se budou dělit s novým sourozencem. To je logika věci. Rozvod je skoro vždy záležitost obou. Neberu alkoholiky a jiné ubožáky.Stejně v tomhle případě asi o žádných rozumných alimentech není řeč. Takže nemůže zakázat otci svých dětí mít novou rodinu. A pokud se jí povede tuhle rodinu finančními požadavky rozbít (i to se stává), tatík si najde ženu další a ta zase bude chtít dítě a rázem budou na dělení té jedné kupky děti 4. Chlap chce obvykle partnerku a partnerka chce pak děti.Ale vy to vidíte tak, že ty děti chtěl jenom chlap a tak ať se teda prohne a platí jako mourovatý a jeho další život skončil, to teda brzo vyhyneme :-))))))
září 08, 2008 11:28
A co kdyby ty protivné bývalé manželky : Myška
raději nepožadovaly na společné děti žádné alimenty, aby tatínkovi a jeho dalším partnerkám nebránily v rozletu...
září 08, 2008 11:30
Proč by se měli uskromnit ?? : lp
Protože si myslím, že vyskakovat si všichni můžeme do výše svého příjmu. A kde není, tam ani smrt nebere J. Pokud jeden z partnerů odejde, jednoduše příjem rodiny se sníží, neboť vždy je snažší se dvěma příjmy zabezpečit chod jedné domácnosti než dvou….. naopak i při narození dalšího potomka v rodině se zvýší náklady a z koláče má pak každý méně. A nikomu to nevadí. Bere se to jako samozřejmost, že vícečetné rodiny nemůžou toho dopřát dětem tolik, co mají jedináčci. A nikdo by brášku či sestřičku za luxusní dovolenou a značkové oblečení nevyměnil !! Pokud se však rozpadne rodina, a neřešme čí vinou, pak jak tak čtu, tak musí být dřívější standart zachován, případně jak k tomu děti z původního manželství přijdou…. Jednoduše. Zákon ekonomie platí všude. A i zrovna ne dobrá zkušenost v jejich dětství, kdy se budou muset všichni více uskromnit, může být dobrým vkladem d budoucnosti, kdy sami tohle nebudou chtít připravit vlastním potomkům a třeba volba partnera bude pečlivější. Často i zlé je k něčemu dobré J.

září 08, 2008 11:32
Podivný smajlíku, co slovo to perla. : Myška
Ať má chlap třeba deset dětí, ale ať je UŽIVÍ na slušné úrovni, tak aby jejich matky nemusely desetkrát obracet korunu.
září 08, 2008 11:32
lp : bb
Protože si myslím, že vyskakovat si všichni můžeme do výše svého příjmu.

no, tak Lenky muž si může vyskočit do výše 11 000 mínus 5 000 na 2 děti mínus 14 na hypotéku
takže si může vyskakovat do mínus 8 000, pokud nebudou jíst...to je výskok do země :-)

A i zrovna ne dobrá zkušenost v jejich dětství, kdy se budou muset všichni více uskromnit, může být dobrým vkladem d budoucnosti

ano, budou tak poučeni, že rodinu založí ve 40, až budou mít našetřeno, vlastní bydlení a 5 pojistek pro případ výpadku příjmu, protože si budou pamatovat, jak se máma rozčilovala, že už zase potřebujou nové pastelky...
září 08, 2008 11:40
... : :-)
nejsem podivny smajlik, BB jsem prostě smajlík. Ty nevychováváš toho borce ani Lenku a dítě už je na cestě, tak nač ty útoky na otce. A ona chtěla radu, někdo poradil a někdo jen blbě komentoval její situaci. Ona to asi vše ví, nemyslíte? Proste znova, kde nic není, ani dítě z prvního manžeství nebere.
září 08, 2008 11:45
... : bb
hele, to se pleteš, já na tebe nereagovala a neříkám ti podivnej smajlíku
nevím, proč se vyjádření svého, jiného názoru považuje za útok na otce
když vyjádřím pochopení, soucit a souhlas, bude to útok na bývalou?

září 08, 2008 11:48
... : :-)
:-), ríká mi tak myška sry. Pochopte, ja jen nerozumím tomu, proč donekonečna píšete, že měl být zodpovědný a nepořizovat si dítě? To je sice pravda, ale problém to neřeší, nebo ano? A tyhle děti jsou si z právního hlediska rovny, takže bohužel se jim alimenty nejspíš narozením dítěte sníží. To že si možná otec zavařil je pravda, ale tím to končí.
září 08, 2008 11:56
... : bb
-protože tu jiní donekonečna opakují, jak jsme bezcitné, když nechápeme, že Lenka a její muž chtějí mít spolu dítě, a jak je přirozené, že se první dvě děti prostě uskrovní
-problém Lenky nevyřešíme nijak, na její otázky jsme odpověděli jak víme nejlépe, ostatní je jen diskuze na dotazem nastolené téma
-nevím, jestli se jim alimenty sníží, nesetkala jsem se s tím, matky, co znám, a požádaly o zvýšení v souvislosti s přechodem na SŠ, uspěly, důvodem ke snížení byly zatím vždy jen zdraví a ukončení vzdělávání dítěte, ale tím netvrdím, že jindy jinde soud rozhodl jinak

září 08, 2008 12:06
... : Vodoměrka
Hele, ale když je Lenka na rizikovým, tak příjem nějaký přece má - má neschopenku, takže úplně bez koruny taky není... a mě na tom zaráží jeden fakt, že když tedy ten její má už tak dlouho tak nízký příjem, proč tedy nejde někam pracovat jako běžný zaměstnanec? Myslím, že by si tak vydělal mnohem víc, aby mohl uživit nejen své první děti, ale hlavně svou nynější ženu a dítě... Lence nezávidím, ale myslím, že ač je doba jaká chce, tak otec by se přece jen měl umět o svou rodinu postarat, nebo ne?
září 08, 2008 12:07
S BB musím souhlasit, : lp
že příjem současné rodiny je dramaticky nízký a pokud by byl skutečný, tak nevím, jak Lenka s partnerem žijí. Ze zbývajících 6.000 tisíc jen těžce pokryjí své náklady a to si neumím představit, že hradí ještě poměrnou částkou mimořádné náklady dětí a pravidelně se o ně starají o víkendech a prázdninách. Musím přiznat, že tahle čísla jsou mi záhadou a pokud by tomu tak opravdu bylo, tak by mne fakt zajímal jejich rodinný rozpočet (musí být kouzelníci) a dále skutečnost, která drží partnera u podnikání zjevně nevýnosného.
Jinak mne docela nadzvedlo ze židle, že pokud partner odejde od rodiny, má se za to, že původní životní úroveň by měla být zachována a ten odevší by se měl o nezaopatřené děti postarat tak, aby to vůbec nepocítili. Pokud ne, jakže k tomu předešlé děti přijdou a to už vůbec nepíšu o tom, pokud se rozhodne založit si novou rodinu. Pak je maximálně nezodpovědný. Alespoň takhle mi to z předešlých příspěvků vyplynulo a ze své vlastní zkušenosti vím, že opravdu některé „bývalky“ jsou šílení žraloci. Přes dětičky a citové vydírání se snaží prosadit vlastní cíle. A tohle se snaží vtlouci i do hlav dětiček. Místo rozumného kompromisu, nátlak a samozřejmost braní věcí. Naopak je zase ale i dostatek takových partnerů, kteří odejdou a na své původní závazky rázem zapomenou a neví o nich, předešlá minulost a rodina je naprosto nezajímá. Tož to je fakt moooc smutné. Ale o tomto případu, jak jsem pochopila, Lenka nepíše……

září 08, 2008 12:49
Myško, : Krakonoš
fur nevím, kde bereš to snížení alimentů v důsledku novýho dítěte. V popsaným článku se vo nic takovýho nejedná. I kdyby ten rozvedenej chlap žil třeba úplně single, bude na tom ta původní rodina úplně stejně, protože jí dává a platí víc, než řekl soud, a tím to končí. Víc by z něho bejvalka stejně nevyždímala, takže se dá vobráceně říct, že jí zase může bejt úplně jedno, že von má další dítě - v tomhle případě to vona nijak nepocejtí, von nepřišel s žádostí vo snížení alimentů, to by byla takzvaně jiná situace. Se svou žádostí zvýšit alimenty nejspíš neuspěje a neuspěla by ani kdyby nový dítě nebylo.

A kdybych chtěl bejt hnusnej, mohl bych napsat, že vona ještě taky nevyčerpala všecky možnosti, jak si zvýšit příjmy, protože například - a to si vypučuju slova zde respektovaný odbornice na soužití muže se ženou smilies/cheesy.gif - vona přece má něco, co chtěj chlapi získat a je to nezaplatitelný, takže už by mohl na dveře pomalu klepat nějakej ten štědrej strejda, ne? (Podotejkám, že tohle myslím tak trochu z legrace, aby se tu nemusel někdo trápit se sepisováním litanií na téma, jak je těžký najít s dvouma harantama chlapa smilies/smiley.gif )
září 08, 2008 12:51
Prostě smajlíku, řešením v Lenčině případě je, : Myška
aby si její partner našel výnosné zaměstnání, aby mohl platit 14000,-- hypotéku, alespoň 5000,-- alimenty na stávající děti, a aby jim jako nové rodině zbylo dost na důstojný život. Jako řešení ale nevidím snížení alimentů na stávající děti. Nakonec soud může myslím vyměřit alimenty i z pravděpodobného výdělku v daném oboru činnosti otce.
září 08, 2008 12:52
Vodoměrko, : Krakonoš
někdy je to proto, že v tý firmě máš zaměstnance, ty maj taky rodiny a von to třeba kvůli nim zabalit nechce a věří, že se z toho vyhrabou - znám docela dost kluků, co měli firmy a v těžkejch dobách svejm zaměstnancům platili i dvojnásobek toho, co dávali sobě. Říká se tomu ZODPOVĚDNOST, vím, trochu nečekaný vod tohodle nezodpovědnýho flákače, cos si uplet další dítě. smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
září 08, 2008 12:56
lp životní úroveň velmi pravděpodobně po odchodu otce od rodiny klesla, protože výše alimentů : Myška
těžko nahradí druhý příjem v rodině. Snížení této, porozvodové, životní úrovně jsem měla na mysli ve svých příspěvcích.
září 08, 2008 12:58
Krakonoši, reaguji tu na obecný problém, tak jak se vyvinula diskuze pod článkem. : Myška
Ale nikde není napsáno, že když je Lenka s partnerem v tak tíživé finanční situaci, jak nám ji v úvodním článku popsala, tak že po narození mimina k návrhu snížení alimentů na starší děti nedojde. Když už jsme u úvodního článku - Lenko, ty nemáš žádný příjem??
září 08, 2008 13:02
lp : bb
Nejde o zachování původní životní úrovně rodiny, ta se sníží každopádně, nejen po finanční stránce. Pokud rodina předtím celkem fungovala, rodiče byli normální, tak děti rozvodem trpí strašně, převrátí jim to život naruby, nic není jako dřív. Jde o to, aby propad nebyl tak hluboký a nevedlo to k tomu, že nebude dost ani na základní potřeby dětí, mezi které se do rozvodu počítaly i zájmové činnosti, hory, výlety apod. - a najednou se přepočítávají i snězené jogurty a banány...
Nejsem rozvedená živitelka, ale znám spousty rozvedených a žádná si, ani při největším pochopení bývalého nepolepšila, všechny šly dolů, takže těch vyděračských saní asi bude menšina :-) a to nemluvím o fyzickém a psychickém vyčerpání, než se přeženou ty první dva tři roky, kdy běží rozvod, dělení majetku, péče o děti, alimenty, stěhování, a ony k tomu musí dál fungovat jako mámy, zaměstnankyně, starat se komplet o domácnost - teď už samy.
Je to propad i společenský, kam doteď jezdila, chodila rodina společně, jdou najednou zvlášť, případně s novými partnery, pro děti zátěž jako hrom. Ten rodič, který se chce rozvést, by měl i na tohle myslet a snažit se nekomplikovat situaci původní rodiny ještě i finančně.
Odpovědnost vidím právě především u toho z partnerů, který se rozhodne odejít, protože jemu se musela rodina přizpůsobit, přijmout jeho rozhodnutí a vypořádat se s tím.
Ale to platí samozřejmě i naopak - kdybych se rozváděla s otcem svých dětí "jen" proto, že chci být s někým jiným, nechala děti u otce, musím počítat s důsledky a těžko bych mohla chtít po dětech, aby přestaly studovat proto, že jsem si pořídila další mimčo a nemám na to je podporovat.
Navíc, často platí, že kdyby ti otcové nepotkali tu či onu, tak by s tou původní rodinou docela spokojeně zůstali. Myslím,že i to je důvod žraločího chování některých bývalek, jak jsi to popsala. Protože ony to vědí, že ten jejich Venda by jinak rád zůstal s nimi - nepotkat ji. Že to tedy s nimi, s dětmi doma nebylo pro něj tak hrozné. Tak proč oni mají trpět...řeknou si.
září 08, 2008 13:20
... : bb
vlastně, kecám - jednu znám
ta kromě dětí nechala bývalému i dluhy, co mu nasekala v podnikání, pak jí musel vyplatit čtvrtinu baráku, jinak by trvala na tom, že ho prodají - co na tom, že děti by pak neměly kde bydlet, alimenty mu neplatila
září 08, 2008 13:28
Jo, Krakonoši, : Vodoměrka
ale když už tedy potencionálně může mít zodpovědnost ke svým firemním zaměstnancům a jim dává výplaty, sobě už nikoliv, tak proč tu samou ZODPOVĚDNOST nemá i vůči své rodině? Proč si tedy nechodí někam přivydělávat, když sám nemá dost velký příjem na to, aby uživil své dvě děti z prvního manželství a třetí dítě, které se teprve narodí? Nebo se mají o tohle postarat obě ženušky? Není to trochu divné?
září 08, 2008 13:29
... : :-)
BB to si vážně myslíš, že chlap odejde jen proto že potkal ji? A že kdyby ji nepotkal, tak zůstane? To chlapy považuješ za úplné hlupáky. Kdyby rodina skutečně fungovala, nevěřím, že by chlap odešel, tohle dělají ženské, že pálí mosty. Clapi bývají jo opatrní, hlavně proto že uvažují mnohem věcněji a často do toho nemotají city.A mimochodem - nevím jak žiješ ty, ale "zájmové činnosti, hory, výlety apod." si spousta úplných rodin nemůže dovolit taky. A podle příjmu Lenčina manžela bych řekla že oni patří mezi ně.
září 08, 2008 13:33
Prostě smajlíku, to nemůžeš myslet vážně! : Myška
Chlapi že bývají opatrní, to leda ve snu. Jakmile začnou místo hlavou myslet hlavičkou, tak jde stranou vše - děti, rodina, ...

září 08, 2008 13:37
... : bb
Smajlíku, skoro si to myslím. Několik těch mých rozvedených známých, kamarádek, k rozvodu přišlo právě tak - že do té doby všechno klapalo, pak ji potkal, chvíli byl s oběma a rozvod. Vím, že si to spousta lidí dovolit nemůže, já si zdaleka nemůžu dovolit všechno a před několika lety ještě méně, a protože bez hypotéky asi nedostavíme, budu počítat pořád. Ale ti, co si ty hobby nemohli dovolit ani před rozvodem, budou na tom po rozvodu ještě hůř. Přesně jak říkáš, jako třeba Lenky případ.

Končím, jedu pryč, stejně se mi zdá, že téma jsem vyždímala do sucha :-)


září 08, 2008 13:43
BB popisuješ většinovou situaci, : lp
kdy úspěšný muž s tučnou zlatou kreditkou vymění původní fungující rodinu za dlouhonohou blonďatou slečnu 90-60-90, se kterou konečně může objevovat svět a následně zakládat nové hnízdečko lásky. Poté často vlastní děti zatlačí do pozadí a stávají se bříměm jeho minulosti….. pak chápu Tvůj komentář.
Jenže my případ Lenky neznáme a já se pozastavila jen nad tím, co když její současný přítel byl odejit proti své vůli. Očividně svou původní rodinu nezapudil, snaží se o ni starat v rámci svých možností a to společně s Lenkou a navíc ji nechal i rozrůst o dalšího potomka. Neboť Lenka je bezdětná, tak tahle touha je pochopitelná. Pokud se muž dostane do téhle situace, pak už nemá právo na svůj vlastní život a měl by zůstat jen jako sponzor původní rodiny? Znám ze svého okolí i několik takovýchto rodin, je pravdou, že je jich menšina a jsou to více méně výjimky, ale proč by to nemohl být případ Lenky??


září 08, 2008 13:47
... : bb
k těm rozvedeným jsem zapomněla dopsat, že samozřejmě nevím, zda by zůstali napořád, že by neodešli stejně, byť později
září 08, 2008 13:47
lp, původní rodinu nenechal rozrůst, kdepak, tu opustil, : Myška
a založil novou. To jen pro pořádek.
Pořád tu omíláme dokola, že je přece jeho věc, jestliže bude mít další dítě, ale neměli by tím strádat už narozené děti. To znamená, neměla by se snížit jejich životní úroveň, jak už jsem to tu psala. Pokud je schopen je uživit, ať má třeba deset dětí. Ale problém je v tom, že Lenčin partner není schopen uživit ani ty tři, protože je těžce v mínusu.
září 08, 2008 13:53
Myško: Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí : :-)
(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.

Takže manžel Lenky má málo a jedo děti z 1 manželství se podílí na tom málu, ne že mají automaticky víc. Ode mě taktéž k tématu vše :-)

září 08, 2008 14:00
lp, jde o to, jaké jsou ty jeho schopnosti. : Myška
A i když tato citace Zákona o rodině je fajn, vůbec není vůči stávajícím dětem morální, že se zřejmě budou muset uskrovnit kvůli tomu, že pro ně cizí žena touží po dítěti. A zrovna s jejich otcem.
Taky si myslím, že už bylo řečeno všechno, každá stojíme na jiné straně a vidíme to jinak.
září 08, 2008 14:06
Nepochopil jsem, proč dáváte za vinu narození budoucího potomka výhradně na zodpovědnost muži. : toulavej
Jakoby na Lence vůbec nezáleželo, jestli si dítě přeje nebo ne. Lenka si může přát a chtít co chce - její muž má být zodpovědný a tak žádný dítě nebude, když na něj nemá ho solidně uživit. Dost hloupé, ne ? Má si najít dobře placenou práci – to je názor malýho dítěte. Dobře placená práce se neválí na silnici, ale není vůbec lehký ji najít, protože, kdyby to bylo snadný, asi by to udělal každej a celej národ by sestával jenom z bohatejch lidí.
září 08, 2008 16:36
toulavej, ne jen jemu, viz moje dneska v 11.20 : bb
Řeč byla o zodpovědnosti, tu nesou oba, přece Lenka neotěhotněla násilím.


ta společná zodpovědnost přece nespočívá v tom,že oba nechtějí nebo chtějí, ale v tom, že když mi miláček sladce vrká do ouška pojď, upečeme miminko, já ho s TEBOU vážně moc chci, tak nehodím všechno za hlavu a hurá na to :-) ale že společně popřemýšlíme, jestli nejsou na takový krok zrovna špatný časy
čímž nechci říct, že takhle nějak "hurá" to probíhalo u Lenky, reaguju na to co píšeš

září 08, 2008 20:35
pokud jsem četla dobře, tak : ivanka
tu hypotéku jim zatím platí její maminka, co s nimi bydlí.
No, třeba se (ohledně té firmy) mají šanci pomalu vyhrabat, jen to třeba tam u nich půjde hůř. A taky asi nejde jen tak lehce najít jinou práci - a ještě k tomu o hodně víc placenou. Copak tu stále nečtete, a i jinde, že o dobře placený místo je frmol?
Takže je to prostě jen shoda několika nepříznivých okolností.
No, a že chce i Lenka mimčo? Proč by ona měla najednou čekat? Rodily se děti i ve válce, za špatnejch časů..
září 09, 2008 16:34
ivanko, tys na to kápla. : toulavej
tenhle argument - rodily se děti i ve válce, za špatnejch časů - je SKVĚLEJ. Ty nápady, rodit děti jenom do blahobytu, aby se nemusely uskrovnit, vedou přímo do pekla. Protože z takovejch zhejčkanejch dětiček vyrostou nejspíš sobci, co neznají, co je se uskrovnit, co je to pokora, nemít všechno. A potom jsou tu ty články stěžovatelek, jak ten jejich myslí jenom na sebe . . .
září 09, 2008 17:02
Na světě - : alena puntí
co je lidstvo lidstvem nikdy nebyly ideální podmínky pro rození dětí - akorát někdy byly míň krutý. A děti se rodily a byly milovány. a lepší už to nebude. Jestliže někdo nechce děti, prože se "kvůli nim nechce omezovat|" je to jeho věc. Lenka má samosebou právo mít d ti - ale neměla by to být ona, která by kvůli tomu měla mít bezesné noci Něměla by to být ani první žena jejího muže. Měl by to být otec - živitel obou rodin. Když jsem takovej frajer, že si pořídím více dětí, tak se o ně musím postarat, kdfyby čert na koze jezdil. Ale to se v uvedeném případě rozhodně neděje. Otec je viditelně nad věcí a nechává všecko na matkách- chtěly děti, tak ať se staraj, že?
září 09, 2008 20:33
... : bb
dětem z tohohle případu zhýčkanost rozhodně nehrozí, naopak. Ale blahobytem/chudobou se charakter neformuje, vliv má jen to, jak se s chudobou nebo bohatstvím zachází. Jedna ze dvou mých nejlepších kamarádek ze studií je z velmi movité rodiny a o její charakter by se daly brousit nože. Kamarádi mých dětí jsou z obou skupin a protože znám u mnoha z nich rodiče, často i prarodiče, tak můžu porovnat. Přesně vidím, jak se v jejich osobnosti neodráží samotný fakt bohatství, chudoby, ale to, jak s s tím rodina vypořádala.


září 09, 2008 23:08
Puntíkatá, : Krakonoš
můžeš mi na tu rodinu hodit kontat? Když jsi s nima evidentně nějakou dobu žila, určitě máš číslo nabo mail, žejo? Dík. smilies/grin.gif
září 10, 2008 20:26
to si pletete tátu s bankou : Marina
Mara
Náhodou jsem narazila na tuto diskuzi a valim oči.
To že chce ženská po otci do 3 tis. na alimentech ok, ale to, že chce ještě přidat-to snad blbne ne? Proč řeší kolik táta bere a kolik si pořídil dětí a manželek? On má právo na nový život a jiné děti. A to že dítě stojí mnohem víc je blbost. Ok, koupili džíny..., ale to nekupuje každý měsíc, ale alimenty dostává každý měsíc!
Já si myslím, že potřebuje prům. měsíčně: 2500,-jídlo
1000,-škola
500,- energie
500,-oblečení...
1000,-tel., kapesné, koníčky (a když na to táta s mámou nemá-má smolíka)
To znamená 5500,-měsíčně děleno dvěma = 2750,- A TO JEHO TÁTA PLATÍ! TAK CO JEŠTĚ ŘEŠIT
září 30, 2008 14:09
podnikatel : anrak
nedočetla jsem všechny příspěvky,jen mne tu drtí 11 000kč a podniká?považuju to za nesmysl a znám velice dobře ty podnikatelé,kteří jsou chudáčci a víc nevydělaj.....absolutní blábol,kdyby to byla pravda a měl špetku rozumu a zodpovědnosti,tak by se dal zaměstnat a vyprdnul se na podnikání...dotyčná těhulka mu to možná žere....však to známe,já to taky pár let žrala i když jsem mu to nikdy 100%nevěřila,spíš jsem se smířila s tím,že žiju s lakomcem a lhářem
červen 28, 2009 13:36
výživné : agri
Žiji s druhem v RD s jeho otcem.Já mám 17 letého syna.Druh má 11 letého a platil 2500.-výživné.Od ledna si jeho EX zažádala o zvíšení.Soud to rozhodl na 3500.-.Přijde mi nespravedlivé že posuzovaly i moje přijmy.Jeho ex má 22000.- čistého a žije s spřítelem kterého nenahlásila jelikož má trvalý pobyt hlášen jinde.Můj druh má průměr 14500.-.Ráda bych slyšela něčí názor.Bere si syna každých 14 dní na víkend a o prázdninách na 3týdny.
leden 24, 2010 21:36
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]