O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BYT NENÍ HOTEL !!! PDF Tisk E-mail
Pátek, 13 červen 2008

 Tento problem neni moj, ale mojej sestry. Poziadala ma o radu, ale ja som fakt nevedela, co jej povedat a tak prosim o pomoc forum. Sestra sa vydala "takzvane dobre", jej muz je z rodiny, ktora nema nejaky problem s peniazmi a tak mojmu svagrovi kupili byt v Bratislave. Sestra sice donho tiez prispela, ale to sa nejako prehliada.

 

 

 

 

     Nu, a svagrova rodina ma evidentne pocit, akoby mali v Bratislave svoj byt...

 

     Ktokolvek z ich rodiny ma cestu do Bratislavy za obchodmi, na letisko, alebo len na vylet, vyuziva ich byt ako hotel. Mozno, keby to bolo raz za mesiac, dalo by sa to vydrzat, ale toto je takmer kazdy tyzden a najblizsie sa im tam planuje nastahovat svokra (tchyne) na dva tyzdne.

 

     To znamena, ze sestra po praci obskakuje vsetkych navstevnikov, nema sukromie a ani sancu oddychnut si. O svojich planoch pobytu ju uz pre istotu ani neinformuju, lebo by ich odmietla, takze je stavana pred hotovu vec.

 

     Prosim Vas preto vsetkych o radu, ako sa zbavit votrelcov a pritom si zachovat teplo ro dinneho krbu, lebo zase svagrik je fajn chlap, len pribuzni sa nevydarili.

 

Rozinka

Komentáře (47)add feed
... : Sandra
No a co na to její manžel? Tohle by přeci měla řešit ona s ním a on pak se svojí rodinkou. Když to bude řešit ona přímo, tak si akorát nakálí do bot- jinak to vezme tchýně od syna (mami, nezlob se, ale my jsme po práci unaveni a chtěli bychom mít trochu soukromí) a jinak od snachy (bude si myslet, že se jí snaží úkladně zbavit). Pokud to manželovi také vadí, ale ani on s tím nic nezmůže, tak by možná bylo na místě si najít nějaké vlastní bydlení.(Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.) Pokud to jemu přijde v pořádku,tak je to horší, to už je pak na zváženou, jestli ten chlap je skutečně taková třída, aby stálo za to si ho nechat i s celou jeho famílií
červen 13, 2008 08:44
moje teta na tom byla svého času dost podobně, : Inka
strýc byl ze 4 dětí, on jedinej zůstal v Praze, jinak se sourozenci poženili do Ameriky a sestra provdala do Dánska a nemohli sem samozřejmě jezdit. Strýc byl ten kdo za socáče jedinej mohl zdědit byt po rodičích na Malé Straně pod hradem a též se o ně musel samozřejmě postarat a jednoduché to nebylo, děda byl sklerotik a toulal se jim, soustavně ho někde hledali. Pak po revoluci to bylo to stejné co popisuješ nahoře, příbuzní sem začali jezdit jako o překot i na měsíc jako do hotelu, protože vlastně jezdili do bytu po svých rodičích. Teta se o ně starala jako služka (snídaně, obědy, večeře, prádlo vyprané, vyžehlené) a ještě k tomu chodila samozřejmě do práce. Pak už jí ani nic neoznamovali. Pokud pozvali k nim strýce na dovolenou, tak tetu ne. Jednou jí tam pozvali a tak staršně šetřili, že tam jedla pomalu jen chleba s vodou, no něco děsnýho. Pomohlo až to, že byt prodali a bydlí jinde. Za strýcem samozřejmě sourozenci jezdí, ale bydlí na hotelu a teta se s nimi odmítá stýkat. Ani se jí nedivím. Asi už tam není ten psychologický moment, že je to vlastně jejich byt. Tohle by si měl srovnat její manžel je to jeho rodina.
červen 13, 2008 08:54
Rozinko, : ivajirná
ten tvůj švagr je v první řadě asi pořádná bačkora.
Nevěřím, že by si nevšiml, že to jeho ženě vadí a že má se všemi těmi nezvanými hosty plno práce. Ale je to jeho vina, že z tvojí sestry dělá jen jejich posluhovačku. Hele, zkus se ho - třeba jen zcela v dobrém - zeptat, proč si takhle dobrovolně dělá z bytu hotel?
A pokud tedy jim to neumí odřeknout, tak proč jim to všechno nedělá on?
On je jen "ten prima chlap", ale asi moc ruku k dílu nepřiloží, co?
červen 13, 2008 09:52
A je to tu zase, : wendy
spousta peněz nerovná se spousta štěstí. Peněz má být tak akorát, aby nebyly problémy s placením a nesnižovala se životní úroveň.
Tenhle manžel lavíruje mezi ženou a rodinou, na SLovensku rodina drží hodně při sobě a kdyby oznámil rodině, že ruší hotelový byt, bylo by asi pěkně zle. Chápu, že tam potřebuje někdo, komu letí letadlo v 5 ráno, přespat. Ale tohle co popisuje Rozi je horor. Ovšem říci by to měl manžel - ten to ovšem nehodlá riskovat. Nebude s ním mluvit manželka, nebo rodina. Těžká volba, když je příbuzenstvo takhle cáklé a bezohledné. Ale že nekonají správně vědí - proto návštěvy dopředu neoznámí. A co děti, děti ještě sestra nemá ? Až tam bude řvát mimino, lze bez skrupulí každého vyhodit. Že by si ho kvůli tomu pořídili..?
V každém případku to CHCE vážný rozhovor s manželem a pak, nedojde-li k dohodě, vyhlásit stávku. Je velmi smutné, že tohle manželství bude mít problémy kvůli tetkám a strejcům.

Jak krátký komentář ? Už nic nevím....
******************************************************* ******************************smilies/undecided.gif
******************************************************* ********************************
červen 13, 2008 10:14
Řešení je nasnadě : Petronila
a je poměrně velice jednoduché.

Byt rodině vrátím a vezmu si hypotéku na něco, co bude jen naše.

To příbuzenstvo je v určitém smyslu trochu v právu nebo minimálně má v ruce pádný klacek, na jehož opodstatněnosti je hodně pravdy.

Nechám-li si od někoho dát takhle drahý dar, musím si uvědomit, že se mu tím možná zavazuji k něčemu, co nebudu ochotna dělat. Proto je lépe takové věci nebrat a posnažit se radši sám a nikomu nic nebýt dlužen. CHápu, že se do toho spoustě lidí nechce, stojí to dost sádla, ale ta druhá varianta zase víc nervů. Vůbec bych neváhala.
červen 13, 2008 11:56
... : Sandra
Petronilo, myslím, že v tomto nemáš pravdu. Já jsem také od svých rodičů dostala byt do začátku- a neznamená to, že si díky tomu ke mně budou jezdit oni, a celé široké příbuzenstvo, na návštěvu bez předchozí domluvy jak do holubníku. Stejně tak se já jednou budu snažit zabezpečit svoje děti, po odletu z hnízda a také se vynasnažím respektovat jejich soukromí (stejně tak jako když teď jedu například k babičce, tak jí také dostatečně předem zavolám a ujistím se, že moje návštěva jí přijde vhod).
I v rámci rodiny přeci existují pravidla slušného chování, které by se měla respektovat.
A když někomu něco dám, tak si pak přeci nemůžu nárokovat něco na revanž, to pak není dar, ale obchod.
červen 13, 2008 12:35
... : bb
Sandro, vidím to stejně jak ty, a Petronila a Inka by si z příbuzných asi taky nedělaly hotel, ale jde o to, jak to řešit, když to někdo vidí jinak - tak, jako Rozinky sestry příbuzní, nebo příbuzní Inčina strýce. Pak je to řešení, co radí Petronila, nebo co zvolil Inky strýc s tetou, asi nejlepší.
červen 13, 2008 13:15
Nebylo by špatné, : Linda 1
kdyby taková nezvaná návštěva dojela a tys jim oznámila, že smůla ale budou muset jít na hotel, protože u Vás zrovna bydlí kamarádka s dítětem, nebo jsi pozvala někoho k sobě na prázdniny, nebo tvoje rodina. Je potřeba se jim postavit, a dát najevo, že ne oni, ale ty a (manžel) jste majiteli bytu, hlavou rodiny a záleží jen na vás. I když - ten manžel, co na to vlastně říká ???
červen 13, 2008 13:38
Linda1 : bb
má se kvůli bezohlednosti jiných nutit do lží, komedií, předstírání? čili nechat se bezohlednými nutit k dalšímu ustoupení proti své přirozenosti? (předpokládám, že jí není přirozené sehrávat před lidmi "habaďůry a divadýlka")
mnohem lepší bude je prostě odmítnout, ale to musí s manželem, což by musela ostatně i to divadýlko, těžko sehraje "je u nás kámoška s dětmi" bez jeho pomoci - takže by vlastně lhali a předstírali oba dva, jen proto, že jeho příbuzní nemají vychování, ona ztrácet svoji úroveň snad nemusí
červen 13, 2008 13:52
No, já myslela : Linda 1
domluvit skutečně kámošku nebo bráchu třeba. Skutečně nelhat. Ale jen nápad. Pokud se manžel za ni nepostaví, tak to bude mít těžký. A rovnou jim to říct na rovinu, mám dojem že na to nemá, jinak by to udělala a neptala se druhých. Já jsem taky takovej ten "hloupej dobrák od kosti", ale už jsem se naučila říkat ne :-)
červen 13, 2008 14:34
... : Sandra
Já si skutečně myslím, že ona by jim rozhodně nic říkat neměla, tím akorát způsobí, že její manžel bude stát napříště mezi dvěma znepřátelenými tábory- navíc jí můžou předhodit, že bydlí v "jejich" bytě...ne, ne. To si musí se svou rodinou vyřešit on sám.
červen 13, 2008 15:35
... : Nella
Taky si myslím, že sama s tím nic nenadělá. Bude si asi muset zvyknout nebo se rozhádat s manželem.
červen 13, 2008 15:44
... : Nella
asi bych to udělala tak, že bych si zvala hodně svoje příbuzné, aby to lezlo krkrm i mému muži a snad by pochopil a pak bychom mohli určit nějaká pravidla.
červen 13, 2008 15:45
ještě lepší je : alena puntíkovaná
vzít si měsíc, dva dovču a ty příbuzné objet. U někoho zůstat dva tři dny, u někoho týden - u tchýňky tři neděle - přivézt pokaždé lahvinku a nechat se od nich celou dobu živit a obsluhovat - bude to zdvořilostní návštěva, oplácíte nim jejich laskavost a vy chápete, jak vás oni milujou a chtějí vás vidět - tak jste se rozhodli, pobýt pro změnu u nich - aby se, chudáci, nemuseli pořád harcat až do Bratislavy. A jelikož i vy milujete je - budete k nim jezdit každej víkend, abyste se hezky navzájem užili. Vsaď boty, že pak budete mít pokoj. Tchýni řekni:"Maminko, kam by ses sápala až do Bratislavy, my se nastěhujeme k tobě - neboj, my tě samotnou nenecháme - už se na tebe těšíme."
červen 13, 2008 15:56
aleno : bb
nojo, ale kdo má měsíc dva dovču ? já nejsem běžný zaměstnanec a stejně bych si nemohla dovolit udělat si dva měsíce v kuse nebo po týdnech volno na týdenní pobyty u příbuzných
a po pravdě, ani by mě to nebavilo, strávit kus roku jen tímhle, ani na to nemám čas, takové přesuny sem a tam
takže běžný zaměstnanec by potřeboval dovolené spíš tři měsíce, aby po těch příbuzenských měl měsíc na své záležitosti, na které během roku potřebuje volno

ne, myslím, že nejlepší řešení je 1. manžel v tom udělá pořádek, promluví s nimi,optá se jich, zda by jim vyhovovalo, kdyby co týden u nich někdo nocoval atd., a když to nepomůže,tak stanoví svým příbuzným pravidla - poslední 3 dny v měsíci a dost
2. není-li z různých důvodů tohle možné, prodat byt, koupit si svůj
červen 13, 2008 18:01
Vite holky : rybka
podle mne by bylo uplne nejlepsi to pribuzenstvu pekne narovinu (slusne) povedet.
Ze ma pocit, ze nema zadne soukromi, ze ji takove navstevy hrozne zatezuji. A ze si je nepreje.
Kdyz mi da nekdo darem svetrik, taky nepocita s tim, zeby si ho chodil alespon jednou tydne pujcit.
A podle mne to klidne pribuzenstvu muze nanest Rozincina sestra. Jsou manzele, ten byt je jejich spolecny, jejich domacnost je spolecna. Takze kdyz to vadi ji, at to klidne rekne, ma na to pravo. A domov ma byt skutecne utocistem, ne prechodni stanici sirokeho pribuzenstva.
červen 13, 2008 18:08
Jo a Sandro, : rybka
ty skutecne planujes zabezpecit bydlenim vsechny svoje deti? A proc?
Co budou za svuj zivot budovat oni?
Neber to jako narazku, prosim, mne to jen udivilo. Neco podobneho mne totiz, co se tyka mych synu ani nenapadlo....
červen 13, 2008 18:11
... : Sandra
No, pokud mi to finanční situace umožní, ráda bych mým dětem zajistila bydlení do začátku. Tak jako moji rodiče zajistili bydlení mně a bráchovi. Neznamená to, že jim pořídim 4 1 na Malé straně, ani že v tom bytě budou toužit zůstat až do smrti, ale aspoň na začátku nebudou muset platit nájem. Ono totiž mladí lidé po škole, co navíc většinou žijí z jednoho platu a rodičovského příspěvku se zrovna v penězích netopí a to ušetřené nájemné docela pomůže. A oni to pak zase vrátí svým dětem...
červen 13, 2008 18:32
No vis, : rybka
mlady clovek zije z jednoho platu...My napriklad z dvou platu zivime dve deti. Takze kazdy jeden z nas ze sveho platu zivi sebe plus jedno dite. Plus pomalu zaciname pocitat s tim, ze na trhu prace prestaneme byt za nejaky cas (kvuli svemu veku) vyhodnym zbozim, nebudeme vykonem stihat generaci mladych zraloku, jejim pruznemu mysleni, technickym zdatnostem. A tak za par let bude treba se zacit pomalu zabezpecovat na stari.
Ale zase je fakt, ze jsme hodne investovali do vzdelani deti. Priblizne tolik, co vyjde prumerny dvoupokojovy byt v okresnim meste. S tim, ze tahle investice jim usnadni start do zivota a mohou ji zurocovat cely zivot.
Takze vlastne delame obe to same :-))))
červen 13, 2008 18:54
ja asi moc nepomuzu : Polarka
protoze k nam jezdi lidi znami i neznami, nic od nich neocekavame,pritom nam nevadi kdyz u nas bydli a ji. Jedna holka u nas bydlela rok a bylo to fajn. Stala se proste clenem domacnosti. Jina zase se u nas asi po dvou mesicich i provdala a vystrojili jsme ji svatbu. Nikdy mi navstevy nevadily a vadit nebudou. Ale asi to kazdej vidi jinak.
Jen mimochodem.....nas rekord za leto je asi 120 lidi.
červen 13, 2008 19:12
Naše rodina : Petronila
je dost rozsáhlá a zejména o dvě generace zpátky bývalo taky zvykem přijet na návštěvu bez ohlášení a dotyčný byl vítán. O generaci mladším to už přestalo vyhovovat (řádně pozvané návštěvy ale byly vítané), ta moje generace už se skoro nevídá. Škoda smilies/sad.gif smilies/sad.gif smilies/sad.gif

Jasně že máte pravdu, že když někomu něco dám, tak si od něj nenárokuju oplatky, ale tak uvažujete vy, já, někteří další lidi. Nemyslela jsem to tak, že by bylo v pořádku, že
příbuzní z článku dělají to, co dělají, ale pokud by došlo na nějaké lámání chleba, měli by v kapse pohotově vyčítací argument - nojo, my jsme vám ten byt koupili a vy nevděčníci nás tu ani nechcete nechat přespat. A je pravda, že ten byt koupili, takže já bych v takovou chvíli začala přemýšlet, že je to možná opravdu nevděčné. Než toto, tak radši tu hypotéku. Z bytu koupeného za vlastní peníze je lze vykvartýrovat bez výčitek svědomí.
červen 13, 2008 19:25
petronilo, : bb
pak by tedy peníze získané prodejem darovaného bytu měli vrátit těm, kdo jim byt koupili?
červen 13, 2008 19:32
bb, : Petronila
určitě, (po odečtení podílu, který do něj vložila ta sestra), ale vhodnější by mi přišlo byt neprodávat a vrátit jim ho celý. Kdyby si ty prachy nechali, tak by to celé postrádalo smysl, ne?
červen 13, 2008 19:37
... : Nella
Oni ale asi netuší, že ti to vadí. Asi jsou tak zvyklí. smilies/smiley.gif
červen 13, 2008 21:38
No, nečet jsem to všechno, : Krakonoš
takže to tu možná někdo napsal. Tady hraje roli tzv. "ruskej model rodiny". Von platí nejenom v Rusku, ale obecně na východě a (sipik se neurazí :-) ) určitě i častěji na Slovensku než tady. Něco vo tom vim, mám v sobě 25% ruský krve. Běžnej Čech, kterej to nezažil a neslyšel vo tom, si to neumí představit. Pro tyhle příbuzný je to naprostá samozřejmost - nevohlášený návštěvy, čím víc lidí pohromadě, tím líp (je to pro ně potvrzení funkčnosti rodiny), rodina funguje na způsob mafie. (Na to bacha, protože vaše děti jsou zároveň i jejich děti, například, takže se snažej ovlivňovat úplně všecko, to už porazilo nejednoho nepřipravenýho.) Pro ně je naprosto nepochopitelnej nějakej požadavek soukromí, pokud po nich chcete hlásit návštěvu dopředu, uráží je to, jsou schopný se zeptat: "A to bys mi jako mohl i říct, že se ti to nehodí a že nesmíme přijet?" Pokud na takovou otázku odpovíte kladně, navždy jste to u nich prohráli smilies/smiley.gif. Oni si to nedokážou představit, neuměj se do vašich pocitů vcejtit. A jedna pravda na závěr - s tímhle se bojovat nedá a nedá se to ani vykomunikovat. S tím se dá jenom smířit a nebo se vod toho vodstěhovat co nejdál. Co s tím: Pokud jsou sestřiny pocity pochopitelný aspoň pro jejího muže (tj. není-li tímhle modelem moc zasaženej), opravdu by nejlepší řešení bylo darovanej byt nějakým způsobem vrátit a začít znovu - sami a za sebe. Předpokládá to velkou podporu od toho chlapa a aktivitu z 90% na jeho straně. Pokud tohle nedokážou, pak si troufám odhadnout, že tohle manželství to má spočtený.
červen 13, 2008 22:25
Polarko : Helena C H
Ja mam taky navstevy fajn lidi rada, ale jestli to neni tim, ze my uz zijeme nejakou dobu jinde (v Kanade a USA). Ja u nas mela pred Vanoci kamaradku na 10 dnu. Chodili jsme do prace a ona na seminare, takze behem dne se kazdy staral o sebe. Po navratu domu, pokud jsem varila pro nas, nebyl problem toho udelat vic a pozvat kamaradku ke stolu. Kdyz prisla domu pozdeji a my uz jsme byli po veceri, rekla jsem ji: tady je v lednicce vecere, mas-li na ni chut, naloz si a ohrej si to.

Pokud jsme si dali s manzelem od vareni pohov a treba dojidali zbytky, nebo jen tak chleba s necim, klidne jsem to kamaradce rekla a nabidla ji at si da chleba s nami, nebo mela moznost si neco jineho koupit sama.

Tady to vlastne vubec neni zvykem, ze kdyz mas doma hosty musis je hostit kazdy den a kazde jidlo a kdyz se k veceri zpozdi, tak jim to naservirovat a ohrat atd. To jeste ja jsem mela takovy pocit, ze bych ji vzdycky mela neco nabidnout, i kdyby to byl jen pitomy chleba s tavenym syrem, ale Americani klidne pocitaji s tim, ze navsteva se naji jinde, nebo si koupi vlastni jidlo.

No a mame mycku, takze kamaradka sve pouzite nadobi naskladala do mycky a tech par kousku, ktere do mycky nedavame bud umyla ona nebo ja, to uz mne vubec nevadilo. Takova navsteva, co neceka 100% servis, se da hrave zvladnout.
červen 13, 2008 22:26
Petronilo : bb
to ale udělá ve vztazích včetně jejich manželského ještě větší paseku. Tak si představ, že by ti rodiče darovali k promoci či svatbě byt, a ty bys jim ho po 10 letech manželství vrátila s vysvětlením, že tvému manželovi tak úplně nevyhovuje frekvence jejich návštěv u vás a nejlepší řešení spatřujete v tom, že darovaného koně po letech vrátíte a pořídíte si na dluh jiného. Je zcela lhostejné, že tvoji rodiče jezdí na návštěvy tak akorát apod., protože pro ně (příbuzné) je to dle jejich zvyklostí a pocitu také tak akorát, jinak by to určitě nedělali, jistě to Rozárky sestře nedělají naschvál.
Tím spíš, když to netrvá pár týdnů, budou se pak ptát, proč tak najednou, co se "najednou" stalo.
Tak nevím - asi bych nakonec volila dlouhodobý vysvětlovací proces se všemi možnými změkčovadly.
červen 13, 2008 23:05
Polarko, : bb
to je spíš rozdílným životním stylem, než člověkem samotným
na Yuconu ve vlastním domě, při práci doma nebo v okolí, se to bere asi jako u nás na chalupě, s úplně jiným denním rytmem
Rozárky sestra s mužem žijí ve velkoměstě, v bytě, ráno třeba odejdou, vrátí se utahaní večer do 3 1 a tam - v ložnici příbuzní, v obýváku příbuzní, čekají že jim uvaří a v pračce se pere jejich prádlo, když je potřeba vyprat dětem na druhý den atp.
červen 13, 2008 23:14
Krakonos : Rozinka
Jasne ze sa neurazim ;-) vsak je to v podstate pravda. Danielka mi pridelila "inkognito" ale jedna sa o moju sestru. Vec sa ma tak, ze ona sa uz niekolko krat dostatocne jasne vyjadrila, ze si navstevy nezela, ale oni to riesia "tak ze pridu na jednu noc s 13 kuframi a na druhy den sa rozhodnu, ze este jeden den zostanu...atd". Cela ich rodina takto kočuje, presne ako napisal Krakonos, tak im to snad ani nedochadza. No a s novym bytom je to tak, ze uz ho kupuju a svagrova rodina sa nan uz velmi tesi. smilies/undecided.gif Sipik
červen 13, 2008 23:16
Heleno : Polarka
o jidlo nejde, v lete se proste vari tak, aby bylo navic....protoze nikdy nevime kolik nas bude k veceri. Navstevy jsou z 98 procent jenom letni. Navstevy po pulnoci, kdyz uz spime ( ikdyz je jeste svetlo) jsou jedine neprilis vitane. No a jinak nezadame vetsinou nic, kdyz je velka parta tak rekneme kupte brambory a my se postarame o maso.
Spatna zkusenost....jednou nam dva chlapi o ktere jsme se dva dny starali a vozili je po okoli ukradli 200 dolaru z penezenky, kterou jsem nechala polozenou v koupelne.To zamrzi.
A jednou jedni darecci si mysleli ze prisli taky do hotelu s veskerou sluzbou, prisli napriklad pozde na snidani a ja jsem potrebovala jit s klukem na lekce plavani, tak jsem jim tam pripravila vajicka,maslo, chleba a oni se ptali jestli jim to nemuze teda udelat holka co u nas tou dobou bydlela.Ta sla ale se mnou, tak si to delali sami a udelali tam takovej neporadek, ze dalsi navsteva to tam radeji uklidila, nez jsem prisla, abych neomdlela. Nejam taky jeli a byli lini si zajet do mesta, tak po nas chteli, abychom jim dali jidlo na tridenni cestu my. Tak to uz je trosku prehnane. Jinak....nesnasim lidi, kteri doji a odsunou talir.....ted to po me uklid. Podotykam ze tohle bylo v dobe kdy jsme nemeli jeste tekouci vodu.Jinak jasne....kdyz prijdes ke Kanadanum, nepovazuji za nutne te krmit. To je ceska specialita.
Ale ja jsem rada kdyz lidem u nas chutna a kdyz se radi vraci. Jen nepatrne mnozstvi lidi se nam ozyva (vyjimka je Jirka, Jajo, ktery nam jeste se vsim pomaha, kdyz prijede) ale nedelame to proto abychom z toho neco meli. Staci ten dobrej pocit, ze jsme nekomu pomohli.
červen 13, 2008 23:27
nojo je jiná doba : alena puntíkovaná
za mýho mládí to tkhle bývalo. Telefon měl málokdo, mobily a podobně neexistovaly - akdyž chtěl někdo někoho vidět, tak za ním prostě zajel nebo zašel. Já bydlela ve Vodičkový takže, každej, kdo jel do Prahy, nebo šel do bijáku, nebo nakupovat a podobně - stavil se na kafe. Já byla v tý době samoživitelka a nakonec jsem bylya ráda, že nesedím doma vopuštěná. Jednou se takhle u mě sešlo šestadvacet lidí, z toho jeden Francouz a čtyři Švédky. Díky tomu všechny moje kamarádky se navzájem znaj - a sdělená radost je dvojnásobná radost a sdělená starost je poloviční starost - vždyť to tu vidíte sami. Nakonec člověk je vlastně takys vopice a vodjakživa žil v tlupách a má tu potřebu stále.n Fakt taky je, že já jsem mohla kdykoli sbalit děti a odjet třeba do Kolína, nebo do Ústí nebo za kamarádkou na Jižňák nebo na Zahraďák atd. atd. a bylo to v pohodě. V životě se m i nestalo, že bych nebyla vítána. Všichni měli děti ve věku mých dětí a všichni byli chudý. Když jsem byla bez prachů, tak jsem koupila za bůra celej chleba a udělala na sádle topinky z česnekem a kotel čaje, byla legrace a popovídali jsme si všichni.Jednou ke mě přijela kamarádka, který ukraqdli peněženku. Já měla před vejplatou, tak jsem vlezla do špajtu a podělila jsem se s ní vo čoku, vo vajíčka, vo rejži, byla u nás Ivana, která bydlela naproti, tak letěla domů a dotáhla brambory a polívky v pytlíku. Přijela Mirka, když zjistila co se stalo, jela obratem na zahraďák a dotáhla mraženou zeleninu, cibuli, česnek a marmelády - no daly jsme dohromady dost - aby chudák holka vydržela do výplaty a její děti měly co jíst. Teď už tohle neexistuje. Je jiná doba, všichni makaj jak o život a nikdo nemá čas.Lidi se stýkají na dálku...a některejm to třeba chybí. smilies/cheesy.gif
červen 14, 2008 09:23
... : Sandra
To zní moc pěkně, Aleno, to co popisuješ. Asi by se mi to tak také líbilo...ale vidím trochu rozdíl mezi tím, když mě budou chodit navštěvovat davy kámošek a mezi tím, když se mi na čtrnáct dnů do bytu nakýbluje nepozvaná tchýně:-)
červen 14, 2008 11:16
no.... : alena puntíkovaná
já tchýni nikdy neměla....zato jsem bydlela v jednom domě se svou matkou ..zlatá tchýně!!!! Moje máma - dej jí pámbu lehký odpočinutí byla horší než FBI.
červen 14, 2008 12:28
Jinej kraj, jinej mrav... : tippler
Halt to chce si proklepnout famílii, než člověk něco v kostele/na radnici odsouhlasí. Mi to tak strašný nepřipadá. Bydleli jsme 3 generace v 2 1, návštěvy příbuznejch co chvíli, soukromí žádný. Potřebuju přespat v cizím městě, jdu za příbuzným. Potřebuju sehnat byt, půjčit prachy, auto...za kým půjdu nejdřív? Zase za rodinou. By mě hanba fackovala, kdyby přišel bratranec, že potřebuje nocleh a já ho poslal do hotelu... Přirovnání k mafii je výstižný - do toho se narodíš a jediná cesta ven je smrt :-)

Co se obskakování tejče, že dám někomu najíst nebo ho nechám přespat, nepovažuju za obskakování. Žijem v době mobilů, takže se příbuzní můžou ozvat předem. Když se neohlásej, nemůžou čekat, že bude doma navaříno. A příbuzní, co zůstanou na 1-2 týdny, to je přímo požehnání - pomůžou přestěhovat nábytek, zvorat zahradu, pohlídaj děcka...jo, vobčas je to vo nervy, ale co naděláš, famílii nevyměníš :-)
červen 14, 2008 13:49
co vím, : alena puntíkovaná
tak příbuzný z venkova obvyxkle dotáhnou králíka, nebo vajíčka, nebo aspoň zeleninu ze zahrady - takže se nakonec najedí všichni, každýmu je jasný, že je-li k večeři krupikaše - tak ji holt dostanou taky. My jsme moc příbuznejch neměli a spíš jsme my jezdili k babičkám a tetám apod. Ale když oni přijeli do Prahy - tak se spalo u nás, a jíst bylo většinou taky co. Pokud vysloveně nešlo o nějakou slavnostní událost - jedlo se, co bylo.
červen 14, 2008 15:53
A co na to manžel? : Petr
smilies/smiley.gif Už sestra s ním na to téma diskutovala nebo se aspoň pohádala...??? Až zase přijedou, tak sestřička udělá nejlíp, když se na týden až dva odstěhuje ke své matce a přenechá "péči" o nájezdníky svému bačkorovitému manžílkovi. A když to párkrát nepomůže, tak ať jde od něj, dokud je čas, když u něj nemá oporu...!!! smilies/sad.gif
červen 15, 2008 14:47
... : bb
tak jednak se Rozárky sestra neptala ani tak na to, jak je to u nás, jako spíš co poradit sestře, které stávající stav nevyhovuje (mně by asi v současném bytě taky nevyhovoval, víc než jednou za měsíc hostit hosty - ne jednoho - na nocleh a servis)
a pak, i příbuzných s kopou vajec a mrkve s cibulí se člověk nabaží, když dorazí týden co týden
navíc, ti od Rozárky sestry asi nevozí nic, když má sestra pocit, že jejich byt slouží za hotel..a ne jednou za měsíc, to by snesla, jak se píše v článku
červen 15, 2008 18:47
... : bb
mně se zdá nejlepší, když si s nimi o tom popovídá manžel, což předpokládá, že musí nejprve manžel správně pochopit Rozárky sestru, a pak to podrobně může vysvětlit svým příbuzným, tak, aby neurazil, aby pochopili, že se s nimi rádi vídají, ale časté neohlášené návštěvy jim opravdu komplikují rodinný provoz a řád - můžou to třeba trošku směřovat na děti, že po návštěvách příbuzných jsou jako z divokých vajec, nesoustředí se na učení apod.
červen 15, 2008 18:52
bb,... : tippler
...je to přesně navopak! Když udělá scénu mladá paní, tak bude za tu fúriju, co si ji chudák chlapeček vzal. Když bude dělat vlny von, tak bude za toho, kterej kašle na vlastní rodinu - a takovej von nikdy nebejval, to ta mrcha ho tak strašně změnila! Jako bych to slyšel...

Je důležitý, stanovit si nějaký pravidla - třeba že servis se poskytuje jen ohlášenejm a POZVANEJM. A když už příbuzní dorazej, normálně je zapojit do chodu domácnosti. Rodinu má každej jenom jednu. A jak si ji člověk jednou rozes*re...
červen 15, 2008 21:32
... : bb
hm, taky pravda
chudák holka, bude to mít složité tak či onak, buď bude kmitat kolem příbuzných a mít migrény sotva zazvoní zvonek, nebo bude zle v rodině
pro mě by to bylo asi peklo, mám moc ráda soukromí a respektuju ho i u druhých, přitom zbožňuju návštěvy, jsem vychovaná že host do domu, bůh do domu, rozdělit se o vše, předložit to nejlepší, říct, že jsme dávno po večeři, když je uvařeno pro čtyři a dorazí jich sedm, a před ohlášenou návštěvou přibuzných vysmýčit, navařit,napéct a ještě jim na cestou výslužku dát, aby hlady cestou nezašli, kdyby je vánice dostihla a tak podobně :-)
což je taky blbý, na chalupu jsme doráželi v pátek navečer, vyjížděli v neděli večer, a kolikrát si máma oddychla až v autě, celý víkend se vařilo kafe, smaženice, vajíčka, obložené chleby co chalupa dala, pekly se koláče a lítalo do hospody pro další džbán piva, práce na baráku i chalupě stála, protože se sjíždělo postupně příbuzenstvo, sousedé, známí a neexistovalo se zatvářit "nám se to nehodí"
takže pro mě by takové nakvartýrování neohlášených návštěv do 3 plus 1, týden co týden bylo zapeklitým problémem
fakt je, že takoví příbuzní počítají s tím samým, takže když bylo a je třeba, jsou nastartovaní s pomocí, s bydlením pro dítě na studiích apod.
ale co když to Rozárky sestra nepotřebuje a jediné, po čem touží, je trocha klidu doma, občas?

červen 15, 2008 23:15
... : bb
práce stála na baráku i na zahradě...
červen 15, 2008 23:16
Když k nám soustavně jezdili naši jedni příbuzni na chalupu, : wendy
tak když takhle jednou dorazili, manžel dělal na baráku a já musela sama očesat 20 keřů dozrávajcího rybízu. Posadila jsem je na zahradu, uvařila jim kafe, vzala mísu a šla si zase k rybízu. Chvíli koukali a pak, když si jich nikdo nevšímal, odjeli. Ale - to byli moji příbuzní.
JAk psáno výše - jiná mentalita, odlišné zvyky, to se prostě nemá dávat dohromady, to nemůže dělat dobrotu...
červen 16, 2008 11:57
i já mám též ráda návštěvy, : Inka
ale i své soukromí. Máme mrak příbuznejch a přijedou jen když jsou pozvaní a ohlášení. Důležité je být zajedno s manželem. Párkrát jsem takhle vytrestala jedny příbuzné, jezdili vždy pouze neohlášení. Tak jsem je párkrát nechlala stát za vrátkama i přesto, že jsem byla doma. Velmi rychle se naučili zavolat a také nejezdili už tak často. Občas máme také návštěvní dny a týdny a trochu to omezuje. Člověk musí veškerý svůj čas věnuvat návštěvě či péči o ní. Asi jsem také čechem a snažím se vařit s veškerým servisem, aby u mě byly spokojení, takže zase vyžaduju vědět kdy kdo dorazí. Fakt je, že kam pak zase jedu já, tak ten servis mám také, ale vždy jim pomáhám též v domácnosti, nenechám se jen tak obskakovat. Víc něž mě to spíše otravuje manžela, který mám rád svůj klídek, takže je to v pohodě.
červen 16, 2008 12:56
Tak Inko já se tedy dopředu hlásím : : wendy
přijedu s celou rodinou 20. června a máme rádi zapékané vepřové s pórkem, ovšem nepohrdneme ani řízkem. Brambory přivezu.
smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif
červen 16, 2008 15:45
20 června není dobrý termín Wendy : Inka
začíná mi dovča, ještě nevím co bude, měli jsme být v Bretani, pak se to zvrtlo, tak že se bude makat na domečku a v závěru budeme asi na chtě v Jižních Čechách. Nicméně Tě kdykoliv ráda uvidím smilies/wink.gif, vepřové zapékané s pórkem nedělám, ale dobrovolnosti se meze nekladou, učím se ráda, klidně na to nakoupím a to i ty nové brambory, protože mi právě došly.
červen 17, 2008 15:23
Nevadí, vy budete makat, my uvaříme... : wendy
Znamenej si nákup : mírně prorostlé vepřové, brambory, órek, cibule, máslo, sůl, pepř, zakysaná smetana, Tatra mléko. Tak zatím.
smilies/grin.gif
červen 18, 2008 07:19
hi hi hi Wendy mám Tě ráda, : Inka
jsi žena činu smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif,
červen 19, 2008 11:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]