O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


BRAMBORÁK PEČENÝ V TROUBĚ PDF Tisk E-mail
Pátek, 01 listopad 2024

Vezměte obyčejné brambory a proměňte je v gurmánský zážitek. Provoní celý dům a z prostých surovin vytvoří pokrm hodný slavnostní tabule, ale nepohrdnete jím ani během chladných večerů, kdy potřebujete něco, co vás zahřeje. Bramborový kugel, jak se správně jmenuje, totiž není jen jídlo; je to návrat ke kořenům, kde každé sousto vypráví příběh starý stovky let. Dodnes je ikonou aškenázské kuchyně a patří k nejoblíbenějším jídlům. Co je na něm tak výjimečného? Stačí jediné sousto a pochopíte.


 

Suroviny jsou jasné a jednoduché – nastrouhané brambory, cibule, vejce, tuk (ať už sádlo, nebo olej) a trocha soli a pepře. Tajemství? Technika! Právě v ní se skrývá kouzlo, a drobnosti jako předehřátí pečicí nádoby vám zajistí křupavý povrch, který je přímo návykový. 

 

Budete potřebovat: 6–8 středně velkých brambor, oloupaných a nastrouhaných nahrubo, 1 cibuli nakrájenou najemno, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička (košer) soli, 1/4 lžičky černého pepře, 1/4 hrnku rostlinného oleje

 

Postup:

 

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Pečicí formu o velikosti 23x33cm důkladně vymažte olejem a vložte rozehřát do trouby.
  • V míse smíchejte nastrouhané brambory a cibuli.
  • V jiné míse vyšlehejte vejce a přidejte mouku, sůl a pepř. Směs důkladně promíchejte.
  • Vaječnou směs přidejte k bramborám a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  • Opatrně vyjměte z trouby pekáček s rozehřátým tukem a rozprostřete do něj bramborovou směs, povrch uhlaďte.
  • Rovnoměrně zakapejte povrch kugelu zbytkem tuku, dodá mu to křupavý povrch.
  • pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu, dokud není povrch krásně zlatý a křupavý.
  • Po upečení vyjměte z trouby a nechte pár minut vychladnout. Nakrájejte a podávejte.
 
 
 

 
 

Za dokonalým bramborovým pochutnáním stojí pár triků:

 

  • Nejdřív je potřeba vymačkat přebytečnou tekutinu z nastrouhaných brambor – díky tomu bude mít správnou konzistenci a nebude příliš vlhký.
  • Další kouzlo spočívá v předehřátí pečicí nádoby: tahle jednoduchá vychytávka zaručí, že povrch bude krásně křupavý, zatímco vnitřek zůstane jemný a nadýchaný.
  • Dobrý tuk: kugel bude výborný i s rostlinným olejem, opravdu výjimečně chutný ale bude, pokud použijete kachní nebo husí sádlo.

Chcete experimentovat?

Přidejte trochu česneku nebo špetku majoránky.

Pro milovníky klasiky je ovšem nejlepší držet se tradiční receptury a nechat kouzlit obyčejné suroviny – výsledek bude stát za to.

 

 

Dobrou chuť, vaše d@niela

 


 

Komentáře (2)add feed
... : Josef Kouba
Bramborák be česneku není bramborák. Zkusím recep a dám vědět.
listopad 02, 2024 09:29
... : mamča
Bramborák s cibulí mi nezní úplně dobře. Za hodinu mám usmažených bramboráků mísu, a mizí mi pod rukama.
Nejlepší je klasika s česnekem a majoránkou, nejlíp smažený na sádle. Není to zrovna dieta, ale chutná všem ! :-)
listopad 02, 2024 12:30
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]