Tak jsem se dočetla, že to ošklivé slovo „cholesterol“ je přirozenou součástí lidského těla. Je to lipid a lidově řečeno zdroj energie, produkuje také hormony a vitamin D. Ale že velký průšvih je, když ho máme v sobě nadměrné množství, a to pak nás může ohrozit mrtvicí nebo infarktem. Samozřejmě, že všechno záleží na věku a také na tom, jestli máme v těle víc toho dobrého, nebo špatného. On je totiž dvojí - HDL cholesterol a LDL cholesterol, tedy dobrý a špatný.
Normální hladina
celkového cholesterolu se určuje podle věku a v jejím rámci existuje určité
rozmezí. Orientačně by se u dětí a dospívajících do 15 let měla pohybovat v
rozmezí 4,4 mmol/l. U osob starších 15 let a dospělých je normální hladina v
rozmezí 3,9 až 5,2 mmol/l. Hladiny cholesterolu nad 5,2-6,2 mmol/l jsou vysoké.
HDL cholesterol
se také nazývá „dobrý“ cholesterol, protože pomáhá odstraňovat LDL cholesterol
z těla, který se hromadí v tepnách, a proto se mu říká „špatný“
cholesterol. Nebezpečí spočívá v tom, že tento cholesterolový plak se může
uvolnit a zablokovat cévy.
Pokud někdo už
má předepsané léky, je důležité, abyste je správně brali. Snížit hladinu
cholesterolu však můžete i sami. Prvním krokem je zmenšit množství živočišných
tuků a spíš než vepřovým bůčkem se občas najíst vlákninou, jako je celozrnné
pečivo, zelenina a ovoce. A - samozřejmě je třeba vyhýbat se stresovým
situacím.
Dočetla jsem se
i o několika bylinkách, co jsou taky dobré na játra, zanesená cholestelorem: Pampeliška
Tuto rostlinu lze využít celou, od květu až po list a
kořen. Obsahuje nejvíce prospěšných látek.
Čaj z kořene pampelišky
Vytrhávání
pampeliškových kořenů ze země je trochu časově náročné, ale stojí za to. Kořeny
očistěte a nakrájejte na malé kousky. Vložte 1 polévkovou lžíci nakrájených
oddenků do hrnce, přidejte 3 dcl vody a vařte asi 5 minut. Poté nechte 25 minut
louhovat. Nálev přecedíme přes sítko a vypijeme. Nejlépe 30 minut před jídlem.
Pokud
zkoušíte pampeliškový čaj, poraďte se nejprve s lékařem, protože některé jeho
účinky se mohou vzájemně ovlivňovat s léky. Pampeliška také není vhodná pro
těhotné a kojící ženy.
Kopřiva
Dalším
bojovníkem proti cholesterolu, který může být překvapením, je kopřiva. Kopřiva
čistí krev a snižuje krevní tlak. Zlepšuje také funkci jater a žlučníku a
reguluje metabolismus. Má také močopudné vlastnosti, které oceníte, pokud jde o
přebytečnou vodu v těle. Čaj z kopřiv: - podporuje metabolismus a čistí tělo.
- díky obsaženým flavonoidům omezuje zánětlivé procesy, například při revmatu.
- působí močopudně, a pomáhá tak při zánětu močového měchýře.
- posiluje imunitní systém.
- snižuje krevní tlak i cukr.
- zmírňuje žaludeční obtíže.
Andrea
|