Vlastně se jedná o maďarský pokrm
s názvem „Gránátos kocka“, který je známý i jako Grenadýrmarš neboli
granátnický pochod. Pojmenování vzniklo během napoleonských válek, kdy rakouská
vláda nezvládala zásobování a kuchaři měli v té době k dispozici zpravidla jen
zbylé brambory nebo těstoviny. Z těchto surovin bylo nutné připravit vydatné
jídlo pro statečné a unavené vojáky. Maďaři začali své porce vylepšovat
přidáním mleté papriky, která výsledný pokrm nejen krásně obarvila, ale i
skvěle dochutila a ovoněla. Tohle jídlo vzniklé z nouze se
nakonec rozšířilo i do domácností, a časem i do sousedních zemí; a je oblíbené neustále.
Postup
přípravy
Nejprve si oloupejte syrové
brambory a nakrájejte je na malé kostičky o velikosti cca 1 x 1 cm. Následně si
nechte rozpálit na pánvi sádlo a přihoďte mletou červenou papriku. Odstavte z
plotýnky a zhruba ½ minuty restujte.
Pak vraťte pánev zpět a přisypejte
pokrájené brambory společně se 3 až 4 lžícemi vody, aby se nepřipalovaly a
paprika zbytečně nezhořkla. V tuto chvíli přidejte i 2 lžičky soli a 1 lžičku
pepře, přiklopte pokličkou a duste do měkka. Občas směs promíchejte, případně
ještě podlijte trochou vody.
Mezitím dejte vařit těstoviny do
vroucí osolené vody, tradiční jsou fleky, a uvařte je dle návodu. Jakmile je
scedíte, pečlivě je zamíchejte do měkkých brambor a mazlavé paprikovo-sádelnaté
omáčky. Celému pokrmu dá rakousko-uherskou tečku chuť a vůně osmažené cibulky
do zlatova.
Pokud máte mlsnější chutě a bohatší
možnosti, a chcete si dopřát verzi s masem, můžete dodat i pokrájenou a
orestovanou slaninu, nebo jinou uzeninu…
Máte-li taky nějaký nápad na jednoduché a rychlé jídlo (které
zvládne i obyčejnej chlap),
Sem s ním !
díky - FRANTA
|