O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- BRAMBOROVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
Přihlášení
Anketa
FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU |
Středa, 17 duben 2024 | |
Dnes vám nabízím naprosto základní recept na grilovanou zeleninu. A protože duben je co do pocitů léta měsíc velmi nespolehlivý, dá se tento recept použít celoročně, neboť jej lze svěřit i grilovací pánvi nebo stolnímu grilu. Ano, nemáte-li gril s přímým ohněm, jde to i v toustovači, na kontaktním grilu nebo na grilovací pánvi. Jediná podmínka je, že musí být plotýnka, rošt či pánev pořádně rozehřáté, jinak se bude zelenina lepit a chytat.
Na grilování se hodí především cukety, papriky a lilky. To vše nakrájejte na plátky silné kolem půl centimetru, očištěnou papriku překrájejte na kousky o velikosti většího sousta. Dále se hodí i jarní cibulka – celá a očištěná, chřest – především ten zelený, houby, třešňová rajčátka – vcelku, čtvrtky červené cibule, dokonce i rozkrojený římský salát.
Dotaz: Je lepší lilek nakrájet na kolečka, posolit a nechat patnáct minut vypotit? A musí se z lilku okrájet slupka?
Odpověď: U mladého lilku tohle vypocení vůbec není potřeba. Pokud jsou semínka sotva znatelná, tak nasolení a vypocení jen zbytečně zdržuje od jednoduchého a přímočarého postupu. Přerostlým lilkům se dá snadno při nákupu vyhnout, jsou měkké na omak, hodně velké a velmi, velmi tmavé. Mladé jsou spíš menší, krásně pevné a mají fialovou slupku. Tak jako tak, slupka se z lilku neodstraňuje.
Základní pravidlo: Zeleninu položte na žhavou a čistou mřížku grilu zcela nasucho. Bez jakéhokoli oleje, bez jakéhokoli předchozího máchání v marinádě. Když totiž zeleninu předem naložíte do marinády, v tom absolutním horku potom zbytečně zničíte všechny ty jemné panenské oleje i čerstvé bylinky, které se k zelenině hodí. Prostě zeleninu opečte jen tak, na sucho, dokud se jí zespodu nevytvoří nahnědlý obtisk grilovacího roštu. Nebojte se toho. Pokud je gril čistý a suchý a dost horký, zelenina se k němu nepřilepí. Potom ji otočte a ugrilujte naprosto stejným způsobem i z druhé strany. Papriku dokonce stačí grilovat pouze po jedné straně, a to slupkou dolů. Horkou zeleninu odkládejte do misky a skládejte na sebe. Jde to rychle, protože se tu pracuje s opravdu horkým grilem, takže než všechnu zeleninu opečete, ta odložená zatím vydrží teplá.
Teprve potom vše ochuťte, jak je libo. Vlažná grilovaná zelenina dobře pojme a nasaje všechny chutě. Například ji zalijte dobrým olivovým olejem a jemně osolte. Přihoďte jakékoli čerstvé nebo sušené bylinky, anebo i drcené koření. Pro občasnou změnu můžete nakonec vmíchat i trochu vinného octa, tím vznikne teplý grilovaný zeleninový salát.
Nejlepší možnost ochucení jsem si nechala nakonec. Pokud máte rádi bazalkové pesto, nebo jakékoli jiné pesto, neobávejte se ho použít místo oleje. Žádné další dochucení už není třeba.
Namísto pesta někdy vyzkoušejte i chimichurri, geniální argentinský vynález na grilovaná jídla. Navzdory zámořskému původu lze chimichurri připravit z obyčejných tuzemských surovin. Buďte opatrní, protože jakmile ochutnáte, propadnete mu a přinejmenším v grilovací polovině roku budete mít chimichurri stále v lednici. Recept najdete zde: chimichurri.
Ať vám tahle zelenina na grilu dělá radost nejen v létě u grilu, ale třeba i v zimě, kdy to nejde provést jinak než na té nahoře zmiňované grilovací pánvi.
Báječné pochutnání všem přeje Florentýna
|
< Předch. | Další > |
---|