O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TOHLE ASI NEVÍTE - 1. PDF Tisk E-mail
Středa, 10 duben 2024
Dnes bych vám ráda nabídla ke čtení jednu zajímavost, o které nejspíš všichni (mimo těch, kterých se to týká pracovně) nic nevíme. Týká se železnice – jestlipak víte, jak vznikl rozchod kolejí? Jako normální rozchod se označuje rozchod 1435 mm, používaný zejména na železničních tratích ve střední a západní Evropě, Severní Americe, Severní Africe, v Novém Jižním Walesu, v Japonsku pro tratě Šikansen, na Blízkém Východě, v Austrálii a v Číně. Ta slíbená zajímavost se týká několika následujících otázek:


 

  • Proč je rozchod zrovna tolik?

No protože tak se stavěli železnice v Anglii, a poté železnice v USA stavěli emigranti z Anglie.

 

  • Proč to Angličani stavěli zrovna tak?

Protože první železnice byly postaveny lidmi, kteří předtím stavěli tramvajové tratě, a ty měly takový rozchod.

 

  • A proč ti použili takový rozchod?

Protože lidé, kteří stavěli tramvajové vozy, na to použili stejné nástroje jako při stavbě kočárů, které měly takový rozestup kol.

 

  • Fajn! A proč teda měly kočáry zrovna takový divný rozestup kol?

No protože kdyby zkusili udělat kočár s jiným rozestupem, tak by se kola na starých silnicích v Anglii mohla snadno ulomit, protože na nich byly vyjeté koleje zrovna toho rozestupu.

 

  • A kdo postavil ty staré silnice s kolejemi?

První dlouhé silnice v Evropě (a Anglii) postavili v Římském impériu pro legionáře. Od té doby se používají.

 

  • A koleje?

Původní koleje, které každý respektuje ze strachu ze zničení kočárů, byly vyjety římskými válečnými vozy. Od doby, kdy byly vozy stavěny pro Římské impérium, měly všechny podobný rozestup kol.

 

Tak jsme se konečně dobrali k odpovědi na původní otázku: Rozchod kolejí železnic v USA je odvozen z původní specifikace válečných vozů Římského impéria.

Byrokracie a specifikace jsou nesmrtelné…

 Budete-li někdy studovat nějakou specifikaci a divit se, co to tam je za „koňský zadek“ (what horse's rear end came up with it), můžete tím trefit hřebík na hlavičku - protože válečné vozy Římského impéria byly široké tak akorát na dva zadky válečných koní.

 

 

K vybudování moderní železnice pro Česko, po které se mají vlaky prohánět více než dvousetkilometrovou rychlostí, je potřeba zajistit více než 800 miliard korun.

 

 

A ještě něco:

 

Když se podíváte na raketoplán na startovací rampě, uvidíte po stranách palivové nádrže dvou pomocných raketových motorů.

Vyráběla je společnost Thiokol v továrně v Utahu.

Inženýři, kteří je navrhovali, je chtěli udělat širší, ale bylo potřeba je dopravit z továrny vlakem na startovací rampu.

A ta železnice vedla tunelem, takže motory musely být tak velké, aby se do toho tunelu vešly.

Tunel je o málo širší než železnice, a železnice má rozestup kolejí asi tak na dva koňské zadky...

 

Takže taková důležitá vlastnost nejpokročilejšího dopravního prostředku na světě byla určena šířkou dvou koňských zadků!  

 

 

KUDLANKA

 

 

 

Komentáře (1)add feed
... : *deeres*
"Historie železniční dopravy v Čechách se začala psát od 20. Let 19. století. První železniční tratí v Česku byla koněspřežná železnice Linec – České Budějovice, jejíž první část (včetně celého českého úseku) byla zkušebně uvedena do provozu v září 1827. Česká část měřila 63 km, byla o rozchodu 1106 mm a je uváděna spolu s Lánskou koněspřežnou jako dvě nejstarší veřejné železnice na kontinentální Evropě."
Z téhle tratě už najdete jenom historické pozůstatky. Ale pořád jsou ještě v provozu na našem území úzkokolejky, sloužící pro nákladní dopravu, nebo atrakce pro turisty. Většinou nejsou elektrifikované a vy si přitom zažijete vlakovou romantiku minulého
století. Zkusili jste někdy Jindřichohradeckou?
duben 11, 2024 06:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]