Pokud jste aspoň jednou v životě
připravovali dušené zelí, pak víte, že se jedná o jednu z nejjednodušších
příloh. Ovšem i jednoduché přílohy si zaslouží patřičnou pozornost; díky tomu
se často z prostých věcí stávají věci skvostné a z běžných příloh přílohy
dlouze opěvované. Jaké dušené zelí máte nejraději?
Bílé, nebo červené? Kysané, sterilované, nebo čerstvé? Zahušťované, nebo bez
zahuštění? České, anebo moravské? Na cibulce? Na slanině? Na víně? S jablkem? S
bramborou? S brusinkami? A není to náhodou příliš mnoho otázek na jednu snadnou
přílohu?
OKOK – tak začneme
receptem z čerstvého zelíčka…
Jako první si připravte asi 90 ml
vlažné vody a ponořte do ní bobkové listy. Ty se v průběhu přípravy vymáčí a
výsledný macerát použijete do zelí namísto samotných listů, čímž docílíte
lepšímu rozptýlení jejich aroma v celém objemu dušeného zelí.
Hlávkové zelí zbavte svrchních
znečištěných a poškozených listů, rozkrojte hlávku napůl a z vnitřní strany ji
ostrým nožem nakrouhejte na tenké nudličky Cibuli nakrájejte na
drobné kostičky a mrkev nastrouhejte nahrubo. Do hluboké pánve nebo do kastrůlku
nalijte rostlinný olej, rozehřejte ho na sporáku, aby byl pěkně horký, a nechte
v něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Poté přidejte strouhanou mrkev a
pokračujte v restování, dokud nepustí barvu do oleje.
K zelenině v pánvi přidejte
rajčatový protlak, mletý černý pepř a polovinu uvedeného množství soli.
Promíchejte a nechte vše dobře zasmažit, aby v zelí nezůstala příliš silná
příchuť syrového protlaku. Po chvilce míchání přidejte do hrnce asi polovinu
připraveného zelí. Promíchejte, aby zelí leželo na dně hrnce a smažilo se, pak
přidejte další zelí až po okraj hrnce, zakryjte poklicí a duste na mírném ohni
asi 5 minut.
Obsah hrnce promíchejte, abyste
dostali spodní změklé zelí do vyšších vrstev a přidejte do hrnce další část
zelí tak, aby dosahovalo opět až po okraj. Poté opět přiklopte pokličkou a na
velmi mírném ohni duste zelí 35 minut. Poté opět promíchejte a přidejte další
zbytek zelí a po dalších 35 minutách postup opakujte.
Když přidáte poslední várku zelí,
posypejte jej zbylou solí a přilijte macerát z bobkového listu, který z nálevu
předtím odstraňte. Pokračujte ve vaření na mírném až středním ohni dalších 10
až 15 minut, dokud nebude poslední vrstva zelí tak akorát na skus.
Hotové zelí nechte trochu
zchladnout a podávejte k jídlům, jak jste zvyklí, tedy k pečeným masům,
bramborovým knedlíkům či různým smaženým bramborovým a jiným zeleninovým
plackám.
Přeju všem dobrou chuť – je to nejen dobré, ale i
velmi zdravé!
JITKA
|