O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BÁJEČNÉ ZELÍ NA DALŠÍ ZPŮSOB PDF Tisk E-mail
Pondělí, 08 duben 2024

Bílé zelíPokud jste aspoň jednou v životě připravovali dušené zelí, pak víte, že se jedná o jednu z nejjednodušších příloh. Ovšem i jednoduché přílohy si zaslouží patřičnou pozornost; díky tomu se často z prostých věcí stávají věci skvostné a z běžných příloh přílohy dlouze opěvované. Jaké dušené zelí máte nejraději? Bílé, nebo červené? Kysané, sterilované, nebo čerstvé? Zahušťované, nebo bez zahuštění? České, anebo moravské? Na cibulce? Na slanině? Na víně? S jablkem? S bramborou? S brusinkami? A není to náhodou příliš mnoho otázek na jednu snadnou přílohu?

 

 

OKOK – tak začneme receptem z čerstvého zelíčka…

 

Jako první si připravte asi 90 ml vlažné vody a ponořte do ní bobkové listy. Ty se v průběhu přípravy vymáčí a výsledný macerát použijete do zelí namísto samotných listů, čímž docílíte lepšímu rozptýlení jejich aroma v celém objemu dušeného zelí.

 

Hlávkové zelí zbavte svrchních znečištěných a poškozených listů, rozkrojte hlávku napůl a z vnitřní strany ji ostrým nožem nakrouhejte na tenké nudličky Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a mrkev nastrouhejte nahrubo. Do hluboké pánve nebo do kastrůlku nalijte rostlinný olej, rozehřejte ho na sporáku, aby byl pěkně horký, a nechte v něm zesklovatět nakrájenou cibuli.

Poté přidejte strouhanou mrkev a pokračujte v restování, dokud nepustí barvu do oleje.

 

K zelenině v pánvi přidejte rajčatový protlak, mletý černý pepř a polovinu uvedeného množství soli. Promíchejte a nechte vše dobře zasmažit, aby v zelí nezůstala příliš silná příchuť syrového protlaku.

Po chvilce míchání přidejte do hrnce asi polovinu připraveného zelí.

Promíchejte, aby zelí leželo na dně hrnce a smažilo se, pak přidejte další zelí až po okraj hrnce, zakryjte poklicí a duste na mírném ohni asi 5 minut.

 

 

 

 

 

Obsah hrnce promíchejte, abyste dostali spodní změklé zelí do vyšších vrstev a přidejte do hrnce další část zelí tak, aby dosahovalo opět až po okraj.

Poté opět přiklopte pokličkou a na velmi mírném ohni duste zelí 35 minut. Poté opět promíchejte a přidejte další zbytek zelí a po dalších 35 minutách postup opakujte.

 

Když přidáte poslední várku zelí, posypejte jej zbylou solí a přilijte macerát z bobkového listu, který z nálevu předtím odstraňte. Pokračujte ve vaření na mírném až středním ohni dalších 10 až 15 minut, dokud nebude poslední vrstva zelí tak akorát na skus.

 

Hotové zelí nechte trochu zchladnout a podávejte k jídlům, jak jste zvyklí, tedy k pečeným masům, bramborovým knedlíkům či různým smaženým bramborovým a jiným zeleninovým plackám.

 

 

Přeju všem dobrou chuť – je to nejen dobré, ale i velmi zdravé!

 

JITKA

 

 


Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Bude to dobrý, ale spousta práce.
Co takhle hospodský zelný salát? Stačí ostrý nůž, vařící voda na spaření, olej, cukr sůl. Fajnšmekři mohou přidat nastrouhanou mrkev a cibuli.
duben 08, 2024 09:53
... : mamča
Asi je to na chuť dobré, ale na té fotce to vypadá. že už to někdo jedl.
duben 08, 2024 11:44
... : d@niela
tak zase jsem byla chycena "na švestkách" Článek jsem zpracovávala kolem třetí ráno, takže todle byla fotka jedna z prvních, co jsem našla. Tu původní jsem nějak zabordelila, a už se mi víc lovit nechtělo.
Ale na mou omluvu musím napsat, že ta správná vypadá ještě o něco hůř :-)
duben 08, 2024 13:28
... : mamča
d@niela : To nevadí. Většina jídel, co vypadají jako "natrávená" (když nechci vyloženě říct - jako psí blití) jsou chuťově i kaloricky O.K.
Moje teta dokonce vyráběla salátek-pomazánku, které říkali "Psí blití". Vypadalo to podobně jako "Sloní žrádlo", a nikomu to na chuti k jídlu neubralo.
duben 08, 2024 14:28
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]