O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PARDON, JDU SE NAPUDROVAT (JDU S PÍSKEM) PDF Tisk E-mail
Úterý, 26 březen 2024
Jestlipak víte, že 40 % světové populace, více než 2,4 miliardy lidí, nemá přístup k hygienickým zařízením?  Toalety - jiným výrazem WC -  jsou významným prvkem našeho každodenního života a jejich historie i současný vývoj nabízejí mnoho zajímavých příběhů a inovací. Z historického hlediska byla hygiena problémem již od prvních fází lidského osídlení. Mnoho chudých domácností v rozvojových zemích však stále používá velmi jednoduché a často nehygienické toalety. 

 

 

Nejstarší toaleta: První známá toaleta byla nalezena v Kréte a pochází z období kolem roku 1700 př. n. l. Byla součástí paláce krále Minose a byla vybavena systémem odvodňování.

 

První splachovací toaleta: Moderní splachovací toaleta byla vynalezena v roce 1596 anglickým básníkem a vynálezcem Sir Johnem Haringtonem. Byla nazvána „Ajax“ a byla určena pro královský palác.

 

 

thaj

 

 

Toaleta pro kosmonauty: V kosmických lodích a na mezinárodní vesmírné stanici jsou speciální toalety vyvinuté pro mikrogravitační prostředí. Tyto toalety používají vzduchový sací mechanismus.

 

Zlatá toaleta: V roce 2016 byla v newyorské galerii Guggenheim instalována funkční toaleta vyrobená z 18 karátového zlata. Návštěvníci mohli tuto „zlatou toaletu“ skutečně používat.

 

Japonské inteligentní toalety: Japonsko je známé pro své pokročilé a technologicky vyspělé toalety. Některé z nich mají vyhřívané sedátko, automatické otevírání a zavírání víka, sprchový systém a dokonce i hudbu nebo zvuky na utlumení rušivých zvuků.

 

Rekord v časové délce na toaletě: Držitelem rekordu v časové délce strávené na toaletě je Ind Pančhi Gaud, který tam strávil 8 hodin a 1 minutu. Tento rekord byl vytvořen v roce 1979.

 

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Hundertwasser_toilet_in_Kawakawa.jpg

 

 

Toalety na veřejných místech: Některé veřejné toalety jsou vybaveny systémem, který umožňuje jejich samočistění mezi jednotlivými použitími. Tyto inovace mají zajistit hygienu.

 

Fobie z toalet: Paruréza, známá také jako syndrom „nemožnosti močení ve veřejných toaletách“, je fobie postihující lidi, kteří mají problémy s močením, pokud jsou v blízkosti ostatních lidí.

 

V Afghánistánu má splachovací toaletu jen 7 % lidí, ale zato 90 % lidí vlastní mobilní telefon.

 

Berete mytí rukou po toaletě jako samozřejmost? Tak vás nepotěší, že 20 % lidí si ruce nemyje a pouze 30 % lidí použije mýdlo.

 

Veřejné toalety byly součástí řeckých a římských lázní. Lidé na ně chodili ve skupinkách a probírali obchod i politiku.  S příchodem středověku církev skupinové vykonávání potřeby zakázala.

 

 


 

 

Na kuchyňském prkénku je asi o 200 % více bakterií než na tom záchodovém.

 

V průměru navštívíme toaletu 2500 x za rok.

 

Nejčistší kabinka na veřejných toaletách bývá hned ta první v řadě, kterou většina lidí přejde.

 

Na jedno spláchnutí se použije až 26 litrů vody.

 

 

Tak, a to by bylo zatím dost,

teď si musím odskočit…

d@niela

 


Komentáře (4)add feed
... : Josef Kouba
Navoněná bída.
Málokdo by neznal zámek ve Versailles, kde vládl král Ludvík XIV., známý též jako Král Slunce a Francie. Nádherný a přepychový zámek však v 17. století tak vábný zase nebyl. Z chodeb se linul silný zápach moči a výkalů, kterému se nedalo vůbec vyhnout. Jakoby nestačily nevyhovující hygienické návyky šlechty, která se koupala jen velmi málo a bylo jí jedno, kde potřebu vykoná, na zámku nebyl dostatečně promyšlen odpadní systém. Tato situace vedla k tomu, že šlechta doslova močila i kálela na chodbách tohoto okázalého sídla. Někteří alespoň měli tu slušnost, že na chodbě použili nočník…

Odporný zápach zámku okusili i mnozí zahraniční návštěvníci francouzského dvora. Mezi nimi byl například také anglický král Karel II. Se zápachem zámku však měli problém i místní. Útrapy pobytu na zámku ve Versailles zmiňuje ve svých spisech také básník Voltaire. Navíc i honosné oblečení, kterým se Ludvík XIV. pyšnil, velmi zapáchalo. Nejen kvůli tomu, že se skoro vůbec nekoupal, ale také proto, že se nikdy nepralo. Praní bylo tehdy považováno za příliš těžkou manuální práci, neboť se špína z oblečení musela vytloukat dřevěnými palicemi. Díky tak silnému zápachu byl zámek také plný hmyzu. Na překrytí tohoto nesnesitelného zápachu používala šlechta silné francouzské parfémy. Můžeme se jen domnívat, jak moc by se nám v takových podmínkách zvedal žaludek.
březen 26, 2024 03:28
... : Josef
Tyhle vyměšovací témata mě nějak nelákaj. Tak jen pro úplnost, jak jsem to prolít:
Běžný splachovací nádoby pojmou cca 7 až 10 litrů vody, taky záleží na nastavení vejšky uzavíracího plováku. Výpustnej ventil vybavenej půlsplachovacim udělátkem vypustí tak cca 3 litry. Docela určitě to teda nejni 26 litrů na jedno spláchnutí.
březen 26, 2024 05:53
... : Marie
Jako lidstvo jsme na této planetě asi stejně dlouho a do světa šly proudy původně z Afriky. Jak se stavěli přístřešky, záleželo na nich a na podnebí. Dočetla jsem se, že při chladnějším podnebí byli lidé pracovitější, tomu přizpůsobili i bydlení. V Indii jsou památky starší než v Egyptě a přesto ti lidé žijí ve špíně a na ulici. Lenost Evropanů je vrátí možná "zpátky na stromy". Neposuzujme život podle sebe.
březen 27, 2024 11:36
... : Josef Kouba
Penzisté určitě pamatují společný suchý záchod na chodbě. I nóbl byt v Praze si museli v koupelně zatopit, ohřát vodu a poté teprve hup do vany. Takže celková očista těla se určitě nekonala denně. Praktické byly plynové karmy. Do svých 7 let jsem bydlel v bytě s vysokým stropem, 3 místnostmi s krásnými kachlovými kamny až do stropu, s verandou, ale koupelna nikde a záchod pro 3 partaje na chodbě. V sobotu místo koupelny sloužil 50l pařák na kamnech s horkou vodou a necky. Dnes máme v domě 3 koupelny, z toho 2 sprchové kouty a jedna s velkou vanou kterou ženuška nepoužívá, protože bez mé pomoci zní nedokáže vylézt.
Hygiena je po celé zeměkouli různá. Když vidím Indy jak se omývají v řece po níž plavou ohořele mrtvoly, je mi z toho nanic.
březen 27, 2024 15:12
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]