O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
- BRAMBOROVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
Přihlášení
Anketa
FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY |
Pátek, 05 leden 2024 | ||||
Strana 1 z 2 Šunkofleky došly takového zjednodušení, že už snad ani víc zjednodušit nejdou. Tak víte co? Já jim tentokrát vrátím trochu složitosti, protože si myslím, že se s nimi klidně můžete vytáhnout před návštěvou. Dovedete si to představit? Nemyslím ten nepředstavitelný nápad, že návštěvu uctíte něčím tak obyčejným, jako jsou šunkofleky. Myslím celou tu situaci, která kolem toho vznikne. Udivená návštěva, udiveně ochutnávající a pak ještě udiveně žádající o recept.
Škemrající o vaše tajemství. Proč? Protože takhle dobré šunkofleky ještě nejedla. Dál vám mohu slíbit, že návštěva bude udivená ještě
jednou, neboť podle seznamu
surovin to bude vypadat, že se váš recept nijak zvlášť neliší od těch ostatních.
Vzpomenete si, jak se dělá nákyp? Jak to všechno začíná nějakou kaší, do které se přidají žloutky a úplně nakonec se vmíchá sníh, čímž se stane nákyp nákypem?
Stejným způsobem se dají připravit i šunkofleky.
Určitě si říkáte – proč by to někdo dělal? Proč si přidělávat práci, když se k uvařeným těstovinám můžou přidat celá vejce rozkvedlaná v mléce? Proč se trápit šleháním sněhu, když šunkofleky mají být umístěné v pekáči za pár minut? Má to několik důvodů : PONOŘENÍ TĚSTOVIN Zejména ten, že u šunkofleků je zásadní – podobně jako u francouzských brambor – aby směs vajec a mléka, kterou se suroviny před pečením polévají, sahala aspoň tak vysoko jako těstoviny. Prostě aby z ní těstoviny moc nevyčnívaly.
Není nic horšího, než když to přeženete s těstovinami a vzniknou vám šunkofleky s podobou hutné spečené vaječné omelety, ze které jako diamanty vyčnívají vypečené kousky nebohých fleků. Vypadají sice stejně svůdně, ale k jídlu moc nejsou, neboť dosahují podobné tvrdosti. Když se pro tento běžný postup rozhodnete, jste jednou nohou sice ne v kriminálu, ale v situaci, že výsledný produkt nepůjde krájet.
Pokud se bílky z vajec vyšlehají na sníh, dost podstatně se tím zvětší objem vaječné směsi. Asi tak na dvojnásobek, nebo spíš ještě víc. Taková hmota naprosto bez problému pojme všechny uvařené těstoviny. To samo o sobě už stojí za úvahu.
ODLEHČENÍ Dále pak je zřejmé, že sníh, který obsahuje spoustu vzduchu, bude působit jako kypřidlo. Šunkofleky ve výsledku budou mnohem jemnější, nadýchanější, vláčnější, ne tak hutné a spláclé. To taky stojí za úvahu, obzvlášť když si v kontrastu s tím vzpomenete na nějaké méně šťastnější šunkoflekové experimenty.
MÉNĚ TĚSTOVIN V důsledku toho si můžete dokonce dovolit použít méně těstovin. Nemusíte se bát, že toho bude k jídlu málo. Zatímco běžné recepty uvádějí 400-500 g suchých těstovin pro 4 strávníky, zde vám bude pro stejný počet osob stačit polovina. Méně sacharidů znamená méně kalorií. A když se do směsi přidá jen polovina množství těstovin, než bývá zvykem, mnohem lépe vynikne chuť dalších surovin, tedy především uzeného masa. OTÁZKA PŮVODU Šunkofleky pocházejí z rakousko-uherské monarchie a i v dnešní době jsou v Rakousku a Německu oblíbené. Proto dává smysl pootevřít dveře (nebo kuchařku) a nakouknout k sousedním národům, jak se liší jejich recepty od toho našeho. Já jsem tedy nahlédla ke známému vídeňskému šéfkuchaři Plachuttovi. Jeho recept byl ten, co mi vnuknul nápad přistupovat k šunkoflekům jako k nákypu.
Ovšem tím jeho vylepšení nekončí. V tuzemsku je běžnou věcí zalévat těstoviny v pekáčku mlékem s vejci. Plachutta místo mléka používá tučnou smetanu a kromě ní přidává i smetanu zakysanou. Zní to neobvykle, ale věřte mi, bude se vám to líbit. Aby tekutina nebyla moc smetanová, přidává do ní trochu strouhanky. I to je zajímavý chvat, který stojí za povšimnutí.
Další z mých oblíbených receptů na šunkofleky je ten od Romana Vaňka. V jedné z kuchařek má krásný recept, ve kterém místo mléka používá smetanu – a na to já vždycky slyším. Dál pak šunkofleky ochucuje česnekem a zelenou petrželkou, což je chuťová kombinace hodná Nobelovy ceny míru. U stolu se vždycky nachází klid a mír, když jsou jeho šunkofleky na pořadu dne.
Můj recept na šunkofleky je to nejlepší od obou šéfkuchařů. Proto se v něm nachází smetana i zakysaná smetana, proto je v něm trochu strouhanky, proto obsahuje hodně žloutků a méně těstovin a proto se v něm šlehá sníh z bílků. Vyšlehaný sníh, smetana, zakysaná smetana a strouhanka nebrání tomu, aby se daly šunkofleky dál doladit.
To všechno je v pořádku a rozhodně se tomu nebraňte. Bude to v mém receptu fungovat taky.
Předchozí - Následující>> |
< Předch. | Další > |
---|