Náš pan ministr zdravotnictví Vlastimil Válek minulý týden oficiálně slíbil, že do tuzemských lékáren dorazí do začátku října 130 tisíc balení penicilinu s tím, že to bude dostatečná rezerva. Jenže - takové dodávky ve slíbeném termínu jsou – podle těch, kteří to skutečně zajišťují (výrobci, distributoři), velmi málo pravděpodobné. Zhruba sto tisíc krabiček by museli obstarat výrobci, kteří nahlásili až do září přerušení dodávek…
Z jednoduchých počtů je tedy jasně zřejmé, že do konce září slibované množství léků není reálné zajistit. Ani to, od jakých konkrétních výrobců chce pan ministr takové množství léků získat, neprozradil. Jde už asi o jeho třetí nebo čtvrtý slib ohledně dodávek léků za tento rok, který se míjí s realitou. Distributoři léků přitom potvrzují, že na první podzimní měsíce mají sjednané mnohem menší množství - do konce září budeme s jistotou jen 26 tisíc krabiček. Dokonce musíme počítat s tím, že dodávky penicilinu budou ještě menší než na jaře, protože nedostatek penicilinu trápí nejen Česko, ale prakticky celou Evropu. Ovšem zajímavé je, že například na Slovensku je stále možné tento lék bez problémů sehnat. Penicilin je normálně dostupný také v Rakousku.
Jak si v nouzi vyrobit domácí penicilin?

Pomeranče a chléb jsou dvě z nejběžnější
potraviny, které najdete v každé kuchyni. Ale věděli Ano, ta zelená nechutná
plíseň, která se vyvíjí na povrchu chleba, je vlastně penicilin. Abyste si
vyrobili vlastní penicilin, postupujte takto:
Umístěte chléb do mikrotenového sáčku nebo
jiného obalu.
Nechte ho odpočívat, dokud se nezačne tvořit
vrstva plísně.
Chléb rozdělte na menší kousky.
Zlehka je oroste vodou.
Pozorujte růst plísně, neodstraňujte ji ale,
dokud nedosáhne zelené zbarvení.
První fází je bílá vrstva, později modrá až
nakonec zelená, která bude obsahovat dávku penicilinu. Nyní, když máte tuto
zelenou plíseň, můžete ji skutečně začít používat jako léčivo. Vezměte si kus
připraveného chleba, vložte jej do velkého hrnku a přidejte zahřátou vodu (voda
však nesmí vřít). Zamíchejte a můžete začít užívat.
Opakujte podle potřeby, abyste
měli denní přísun penicilinu.
Je ale důležité si uvědomit, že
zatímco dál roste plíseň, s největší pravděpodobností rostou i jiné látky,
které nejsou vždy pro tělo užitečné. Když budete pokračovat v konzumaci, budete
přijímat jak penicilin, tak tyto jiné, ne nejužitečnější látky. Ano, bude
to chutnat špatně, ale není potřeba polevit.
Tento způsob se používal už
tisíce let v dávných kulturách, byl to známý lidový lék.
Hele, drahouškové, ona to zas není taková legrace,
co?
d@niela
|