Myslím, že většina z nás má ráda "něco se sýrem", tím drahým dávným smažákem počínaje. Velmi ráda vzpomínám na studentská léta, kdy byl smažený sýr s bramborem a majonézou, třebas tatarkou, taková levná dobrá večeře během randete. Cena kolem pěti korun, plus dvojka bílého, plus lístek do kina "lízat plátno", to vyšlo pro dva za dvacku.
A další sýrovinky – špagety s kečupem
a strouhaným sýrem, rizoto taky posypané, inu, to byly běžné lahůdky, které
byly dosažitelné lautr pro každého.
Jestlipak víte, kde se vzal
nápad obalovat sýr? Údajně už ve středověku, rozmohl se ale až v 19. století v
Rakousku jako levnější varianta masových řízků, odkud se dostal i k nám.
Smažený sýr zmiňují už předválečné kuchařky, od 50. let je hospodskou stálicí,
samozřejmě spolu s klasickou přílohou – bramborem a tatarskou omáčkou. Jako
jeden z mála vegetariánských pokrmů se probojoval do deseti nejoblíbenějších
jídel české kuchyně.
Teď ovšem stouply ceny, takže
i tenhle původně levňoch je dnes docela drahý, jak je možno se v kdekteré restauraci
přesvědčit na vlastní peněženku. Druhak dostanete osmažený pláteček, brambory i
majonéza se počítají extra, a pochybuji, že by se podanou porcí hladovec najedl. To snad
doma. Kolik stojí dejme tomu běžný eidam, gouda, ementál atd., to víme. Když to
tak spočítám, myslím, že do 120 – 150 Kč by se slušná večeře pro dva zvládnout
dala.
Chápu ale, že restauratéři,
hostinští a majitelé stravovacích podniků vůbec, mají dnes těžké sny, jak všechno
poplatit, když návštěvníci moc nechodí. Snad jen v centru města, kde jsou zahraniční
návštěvníci. Takže na jednu stranu si spočítám, že režii takového podniku nelze
zaplatit lidovými cenami.
Kamarádky a kamarádi, já do
restaurací už léta nechodím, takže nemůžu zodpovědně mluvit ani za jednu
stranu. Tedy za podnikatele, ani za nás, kteří bychom rádi zašli na lahodný
smažák za snesitelnou cenu. Pochopitelně, chápete, že nemyslím jen ten smažák,
ale posezení někde venku, mimo domov, co patří/valo například k hezké procházce,
případně odpočinku na vejletě.
Mj. jedna vzpomínka navíc: když jsme
jezdili na kamarádčinu chalupu, vždy jsme se cestou tam i pak cestou zpět
stavili v jedné hospodě u silnice, kde měli neskutečně úžasné holandské
řízky.
Pevně doufám, že tuhle lahodu
taky znáte …
OK, pár
nezbytných otázek:
Chodili jste
či ještě chodíte občas někam na jídlo?
Pokud ano –
jaké máte zkušenosti s kvalitou a množstvím jídla?
d@niela – alias Réza zvědavá
|