Vařit
pro jednu osobu, tedy sám pro sebe, je záležitost někdy složitá. Jeden
to řeší houskou, salámem, láhví piva, případně něčím jiným, z obchodu
přineseným. Ano, dá se takhle žít léta. Ale pak jsou zase lidé, pro něž
příprava dobrých a snad i zdravých jídel je skutečnou výzvou. Vzhledem k
tomu, že je celkem dost „singl“ lidí, zkusme si navzájem poskytnout pár
jednoduchých a dobrých receptů, které jsou jak na jednou pro jednoho,
tak i na víckrát – pro onoho jednoho …
Jistou výhodou jsou jídla, která se dají připravit v jednom
hrnci nebo
pánvičce. Osobně doporučuju malý líný hrnec. Nic v něm nespálíte, i to
nejhorší maso je nakonec lahodné a stoprocentně měkké. Nemusíte u hrnce
"hlídat", nemá velkou spotřebu... Je prostě fajn. A tak hned jeden takový - vskutku jednoduchý - recepis nabízím:
SUPER RIZOTKO Z POMALÉHO HRNCE
1 lžíce máslo
1 ks cibule
1 lžíce sádlo
1 hrnek rýže
250 g zelenina
1 lžička mletá sladká paprika
250 g mleté vepřové maso
1 lžička pálivá mletá paprika
podle potřeby
1 špetka sůl
Cibuli nakrájíme na kostičky a
zpěníme na sádle na pánvičce. Přidáme mleté maso a několik minut opékáme. V
hrnci, nebo pokud máme nádobu, co se v ní dá restovat, přímo v nádobě pomalého
hrnce rozpustíme na plotně máslo, na něj dáme opranou rýži a za stálého míchání
restujeme, až rýže jakoby "zprůhlední". Pak přidáme mletou sladkou a
pálivou papriku a ještě malinko orestujeme za stálého míchání. Zalijeme vývarem
(nebo vodou, barbaři přidají masox cca 1,5 kostky a už nesolí :-)). Nakonec
přidáme zeleninu. Základ na rizoto z pomalého hrnce důkladně zamícháme,
přesuneme do pomalého hrnce nebo pokud děláme přímo v nádobě pomalého hrnce,
nasadíme do základny a "pomalíme" asi 3 hodiny (na pomalejší stupeň). Je to ultrajednoduché a maxidobré!
ZELNÝ SALÁT
zelí bílé,
asi půlka menší hlávky
cibule
červená 1 ks, najemno
citronová
šťáva 2 PL
sůl 1 ČL
krystalový
cukr 2 PL
slunečnicový
olej 1 PL
kmín 1
ČL
čerstvě
nastrouhaný křen
Zelí
nakrájejte nebo nakrouhejte na jemné nudličky. Přimíchejte cibuli
a zakapejte citronem. Osolte, přidejte cukr, olej, kmín a křen podle
chuti – raději opatrně, po troškách a průběžně ochutnávejte. Všechno důkladně
promíchejte (směs můžete promačkat i rukama, zelí pěkně zkřehne
a pustí šťávu) a nechte aspoň hodinku odležet. Pak teprve si nandavejte,
buď jako přílohu, nebo samotné.
Tak snad za pokus to stálo – a budu moc ráda,
když také něco přihodíte,
vaše Kudlanka
|