Je to teď s cenama jablek nějaký divný. Někdy za 50,- Kč, někdy v akci za 15,- Kč. To je, řekl bych, dost rozdíl a prase aby se v tom vyznalo. Pro mě je jabko jako jabko. V odrůdách se nevyznám ani zbla a na starý kolena se v tom nehodlám vzdělávat. Rozlišuju jabka na jedlý, tedy sladký, a nejedlý, tedy kyselý. To ovšem podle štítků v Bille nebo v Lídlovi nepoznám. Nemám velkou spotřebu, přesně jedno jabko každej večer před spanim, to kvůli trávení a tlaku. Ale když už teda vidím akci za 14.90, koupim víc najednou, protože kdo ví, jestli zejtra ty samý nebudou za 50,-.
A to je teď ten muj problém, se kterym se chci svěřit a
požádat zkušený hospodyňky o rady.
Koupil bych těch akčních i daleko víc, než třeba jen kilo. S
tim bych si poradil. Třeba vzít nejdřív jedno nebo dvě, doma ochutnat, a kdyby
jo, tak tam zajít znova a vybrat třeba pět kilo. To jo. Ostatně už déle kupuju
ve velkym i plasťákový pivo v akci (např. teď v akci za 37,90/2 litry, oproti
tomutéž mimo akci za 52,90. Pivo vim.
Jabka kurnik nevim!
Nevim, jak a kde je v paneláku uchovat v jedlym stavu třeba
2 - 3 tejdny. Jen tak nechaný na stole cvrknou, zbačkorověj. Lednice jim prej
nesvědčí. Tak jsem z toho jelen. Jo, taky jsem zjistil, že ty kyselý třeba po
tejdnu, nechaný na stole, sice jako zbačkorověj, ale taky snad nějak dojdou,
nebo jak se tomu řiká, prostě z nejedlejch se stanou aspoň trochu
poživatelnejma. Těm procesum nerozumim, ani rozumět nechci, to mě nezajímá. Jen
bych rád věděl, jak jabka uložit, aby klidně došly (čim sladší, tim
poživatelnější), ale přitom se necrkly jak ňadra staré ženy.
Má tady nějaká dáma osvědčenou radu? Znova ale - radu jen
pro panelák s balkónem. A balkón je přesně jižní, ochránit ho před přímym
slunečnim svitem nelze.
A probůch, nechoďte na mě s nějakejma dalšíma úpravama,
zavařováníma, kompotama, vejmrdama. Já v podstatě jabka vůbec nemám rád, nikde
v ničem.
Naordinoval jsem si už před časem právě přesně jen to jedno
povinný denně večer, jen a pouze(!!!) jako zdravotní medicínu.
Díky za rady
a všem prima den.
NČ
|