 Nemám absolutně nic proti Florentýně. To uplně naopak!!! Její úvody k recepisum s fotkama hotovejch pochůtek mě pokaždý doháněj k silnýmu slinění. Jenže její spotřeba přísad a surovin se mi jeví - pro osamělýho chudýho dědka, zmítanýho větry - nedosažitelná. A co je ještě daleko horší - ta potřeba nádobí, který se pak musí mejt, sušit, ukládat. Jistě, rozumim, že jestli má Flonentýna myčku, nemusí tohle řešit. Taky rozumím, že na její dobroty nikdy nemůžu ani pomyslet. Ale mně jde jen o to, abych se najedl dosytosti a podle chuti, a aby mě to moc nestálo (zajímavej jazykovej obrat, kterej je ovšem srandovní jen v mluvený formě. V psaný formě je to, bohužel, jen jednosmyslný).
Tak
a dost keců.
Nejdřív
kus akční vepřový pečeně z Lídla nebo Billy a dva akční párky.
Pak
už stačí, co se najde doma. Olej, cibule, sůl, pepř, masox, třeba i kousek
špeku, ale ten není nutnej.
Párky
předem aspoň na hodinu prdnout do mrazáku, maso zbavit igelitu, igelit
vypláchnout od krve, aby v odpadkách nezasmrádl aspoň do zejtřka.
Na
lžičku připravit obyč hořčici.
Za
hodinu teda párky z mrzáku vyndat - musej bejt tvrdý na kost, to už ale určitě
zkusil každej, že když je to měkký, tak se to do masa nenastrká, ani když je v
něm díra. Takže díra se v mase předvrtá nožem, párek se vomatlá hořčicí a vrazí
se dovnitř, dokud je tvrdej.
Nejlíp
je, takhle do toho kila masa narvat tři nohy párků. Zbytek hořčice ze lžičky se
omatlá po mase.
Jedna
párková noha se zatim nechá vedle.
A
pak konečně opláchnout pazoury a nalejt si sklenici piva, protože z nejhoršího
jsme vevnitř.
Pak
se flaxa prdne na pekáč s trochou oleje (mám radší řepkovej, jednak se méně
přepaluje a druhak, řepkovym podpořim Andreje), a nechá pomaloučku smažit.
Mezitím se pokrájí menší cibule a prdne na pekáč k vepřovýmu.
Bacha,
aby uplně nezhnědla a tim svině nezhořkla.
Pak
se vařič vypne, osmáhlý maso osolí, opepří, kolem masa se naleje asi čtvrtlitr
vařící vody, do ní rozdrobí kostka masoxu a prdne se to do trouby na 100 minut,
na cca 180°C.
To
už začne v bytě krásně vonět…
Potom
se pekáč vyndá, maso v pekáči pokrájí na plátky, nahází se na to zbylá noha
párku, pokrájená na kousky, zaleje trochou vařící vody a pod poklicí (já
používám alobal, protože poklici nemám) vaří uplně doměkka, asi 40 minut.
A
to je uplně všecko.
Výsledek
výbornej. S knedlikama (nejlíp s mejma) vynikající, s houskou taky, a studený z
lednice s houskou nebo chlebem též vynikající.
Je
to jednoduchý a úsporný i na nádobí.
Doplňky
i náhrady jsou možný.
Např.
český vepřový maso místo španělskýho z Billy, opravdový prasečí sádlo místo
oleje, skutečný párky z masa místo koupenejch v Bille, atd.
Tím
se určitě výsledek vylepší, ale též prodraží. Mně tendle muj recepis vychází i
s elektrikou cca na 150,- Kčs za 4 skutečně přepoctivý porce i s knedlíkama.
Takže
cca 35,- Kčs za porci. Nevěřim, že v jakýkoliv hospodě by se totéž mohlo
pořídit pod 150,- Kč za porci.
Tak pěknej den všem,
a jestli to prubnete, tak i dobrou chuť.
NČ
|